Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Heló mindenki.
Sky,azon nem gondolkodtál még ,hogy hogyan lehetne a "bontódra" az itt irtak elve alapján 2-300A impulzusba ráküldeni? Na az már termelné a hidrogént!
Helló mindenki!
Engem is érdekel ez a téma, és december végén kezdtem bele a saját indukciós hevítőm építésébe. Egy teljesen más vonalon haladok, ezért csak most írok a fórumba, mert eléggé biztatóak az eddigi eredmények. Először én is abban a könyvben láttam hobbi indukciós hevítőt, amit feki00 (#330140) hozzászólásában belinkelt, és elhatároztam, hogy ilyet én is építek. Ez volt 1986-ban, azóta sokat törtem a fejem, a témáról könyvekben szinte semmi nincsen, úgyhogy morzsánként raktam össze az infókat, és egy egyszerű összegzést feltettem a netre: http://spark2.uw.hu/index.html Egyenlőre letettem az elektroncsöves megoldásról, és nekiláttam a félvezetős hevítőnek. Az elmúlt fél év kisérletezgetéseiből egy kivonatot ugyancsak feltettem a netre, ide: http://spark2.uw.hu/ind_fmin1.html Egyenlőre csak kis feszültségről üzemeltettem eddig a kapcsolást (30V), mert én is azt tapasztaltam az évek során, hogy sok furcsaságot tudnak az alkatrészek produkálni a feszültség rákapcsolása után, amikor is tapasztalt szakemberek szórt induktivitásról és szórt kapacitásról kezdenek beszélni. És a tárolós digitális szkópom nélkül sehol se lennék. A kapcsolási rajzokból meg nem sokat lehet következtetni, mert ha megnézed az én kapcsolási rajzomat, és utána a megépített készülék képeit, akkor látható, hogy pontos leírások nélkül végtelen ideig lehetne kisérletezni. Nem is szólva arról, hogy szerintem a hazai alkatrészellátás enyhén szólva szegényes (gondolok itt a Farnell-re, Distrelec-re, stb.) Tulajdonképpen mostanában jutottam arra a gondolatra, hogy nem nagyon akarom a tápfeszültséget 110 V fölé vinni, tehát kell építenem egy 2kW-os tápegységet, amit kapcsolóüzeműnek szeretnék megépíteni, úgyhogy most egyszerre több témában is párhuzamosan haladok. A fórumot még csak futólag néztem át, és annyit fűznék hozzá, hogy tudományos alapokon nekem erős fenntartásaim vannak ezzel a kapcsolással szemben: http://www.hvguy.4hv.org/ih/indheat/fetindheat.gif Ezeken a weboldalakon nem nagyon látok olvadt fémekről képeket. A YouTube-on meg vannak érdekes videók, ahol fémeket olvasztanak hobbi készülékekkel, de ott meg semmilyen leírást nem találtam. Tehát marad a további kisérletezgetés. Az optocsatolók közül pedig a 6N137 10MHz-es átviteli frekivel rendelkezik, olcsó és sok helyen kapni, többször használtam már kapcsolóüzemű táp-kisérletekben. Kiváncsi vagyok, hogy a nyáron mennyit haladtatok?
Sziasztok!
Ácskapocs hegyének kovácsolásához használok is saját gyártású indukciós hevítőket. http://www.hvguy.4hv.org/ih/indheat/fetindheat.gif A felépítés annyiban tér el ettől, hogy nem használok a kimeneten transzformátort, hanem leválasztott tápot használok. 6 db barkácsáruházban kapható legolcsóbb hegesztőtrafó páronként egy fázisra kötve a szekunder eléri a 240 V 20 A teljesítményt. Terhelésre eső a feszültség jól jön ha nincs áramkorlát. Ja és marad 6 db semmire sem jó sarokcsiszoló, mert az is jár hozzá kb 15e ft-ért. Verzió 1.0(egy éve megy): Oszcillátor: TL494 cca 30-40 kHz > MIC4422 transormer gate drive (Szerintem IR2110 és hasonlók felejthetők.) Inverter: 2x3db IRFP460 2x1µF 1600V MKP10 félhíd SF68 diódák 100x100x4 alulemez + P3-as hűtőborda Nem melegszik, kb 40-50 fokos. Illesztő induktivitás: 3x6 db 42x21x20 N27 E ferritből 6 menet 1 mm réssel. Resonant tank: 5x1µF 1600V - 5 menet 50 mm átmérőben tekert 10 mm rézcső akvárium keringető szivattyú hűtésével. Víz nélkül gyorsan túlhevül a csőtekercs. A TL 494 frekvenciája a tank rezonancia frekvenciája alá van belőve. Üresjáratban kb. fél A-t vesz fel és nem száll el mint a győzelmi zászló. Ha melegítendő darab bekerül a tekercsbe, a resonant tank frekvenciája kb. a TL494 által vezérelt inverter frekvenciájával fog megegyezni, de a terhelés miatt nem száll el a csúcsfesz. Igy a hevítés a munkadarab Courie pontjáig fog tartani, majd megint elhangolódik. Ez ebben a konfigurációban egy 10x50 mm-es darab 10 A felvételénél kb 20 másodperc alat melegszik fel. 2 db berakása esetén 15 másodpercenként jön egy meleg darab. Ez a kézi gyártáshoz jó, de az automatához lassú. Verzió 2.0(Fél éve megy.) Nagyjából minden ugyaanaz, de: A TL494 helyett CD4046 PLL ic-vel van hajtva. Itt már van tank fesz és fázisszög visszacsatolás. Az oszcillátor elhangolódik, ha túlfut a tankfesz vagy az inverter árama. A tankfesz korlátozásával szabályozható az teljesítmény, de ez nem túl egészséges az inverternek. Viszont kb. 5 másodperc alatt melegíti ugyanazt a darabot. Verzió 3.0(most készül): Ugyanaz mint a 2.0, de szabályzott kapcsolóüzemű táppal. (Áramkorlát, tankfesz visszacsatolás) Remélem sikerült segítenem és megmenteni néhány FET-et az értelmetlen haláltól. Az őserdők pusztulnak.
Ja!
Mindenütt induktív a visszacsatolás!! (Áram, fázisszög, tankfesz.) Nem úgy, mint a kapcsoláson.
Csak egy buta ötlet jutott az eszembe.
Rezonáns tápegység. Pl. Skory weblapján van néhány. több száz W-ot is lazán tud és kevés szmogot termel. Nemelehetnee , hogy a végén lévő egyenirányító helyett a rézcsőtekercset rá, oszt hajrá ? A jewtube-on láttam 1-2 száz W-os hevítőket, frekvenciafüggő a dolog, de elég meggyőző. Idézet: „és kevés szmogot termel” ??
Elektromos szmogra gondoltam. Rádiófrekvenciás zavarkeltés.
De nem ez a lényeg a felvetésemben.
Szerintem semmi köze a meghajtás felépítésének ahhoz, mennyi zavart kelt. Szerintem csak a használt frekvenciától, teljesítménytől, tekercs kialakítástól és terheléstől függ (tehát lényegében minden mástól )
akkor van kifelé komoly zavar, ha az illesztő induktor telitésbe megy, egyébként nem.
Zrrrrr... meg...őszülök nektek. Hagyjuk az elektromágneses zavarokat, Faraday kalitkában lakom a 6. emeleten.
Hát az egérfogókhoz. Lásd a téma címe is ez, vagy nem ?
Indukciós heeeeevííííítőőhöz.
irf 3205 nem jó, hacsak nem "melengetni" akarsz..
irf 260N-nell kezdtem, de a viszolnylag gyors hevítéshez legalább 400 V AC kellett a hevítés elején amikor még lassan melegszik a cucc, aztán ha megnő az ellenállása kb 300 fok körül elkezd nagyobb áramot felvenni amig eléri a courie pontját. terhelés nélkül már kb 30 V tápfesszel is el lehet érni a 400 V ac-t ezen a pár meneten.
Használhatsz 10W-os feteket is akár, ezért kérdezem, hogy mihez, mert ZVS esetén IRFP260-at érdemes használni.
Sziasztok!
A fogtechnikusom olvasztója beadta az unalmast, és lehet, hogy új vezérlést kell bele építeni. Viszont nem tudom a működési frekvenciáját. Valamelyikőtök ki tudja számolni a megfelelő frekit, ha megadom a tekercs méreteit, és a kondik párhuzamos eredőjét? A csöves meghajtás sem áll távol tőlem, 6P45Sz-em van hozzá!
Inkább félvezetősben gondolkodj, mert a csövet nehéz pótolni. Legalábbis nekem nem sikerült. Add meg az adatokat, hátha kijön belőle egy értelmes freki.
Én próba céljából megépítettem a csöves verziót, két darab párhuzamosan kötött 6P45-tel, de semmi extra nem történt!
Na, szóval. A leírást elolvastad, ami a képen van? Biztosan nem. Beidézem:
If you don't have the irfp250's you can use a couple of semiconductors that have a Vds almost 4 times the power supply and Rds on < 150mohm.
Olvastam, de nem tudtam megfejteni mi az a Vds almost 4 times the power supply.
Legyen Vdsmax 4 szer nagyobb, mint az alkalmazott tápfesz ? Mert a nyitott ellenállása extra alacsony.
Igen, a tápfesznél 4x nagyobb kell, hogy legyen a Vds feszültség. De hidd el, az IRFP260N-nél jobb nem kell ide, így is úgy fog forrni az egész meghajtás, hogy csak na. Vezetékek, primer kondi, munkatekercs, én 30V fölé nem is mentem, mert tényleg füstölt minden majdnem.
Drótlábú kondik tömkelege helyett nem lenne okosabb kocka alakú olajpapír kondibank ? A képen a barnára gondoltam.
Fémházas és vastag a hozzávezetése. Némelyik csavarozható kivezetésű. Akár hűtőalut is könnyedén lehet rá rakni, ha kell. Trafómagnak megfelel PC tápé ? Te milyet használsz, ha nem titok ?
Olajpapírt ne használj, hacsak hevítőként nem a kondit akarod használni. Kizárólag kis veszteségű kondi jöhet szóba, és még azok is eszméletlenül melegszenek, nagyobb hevítőknél a kondenzátor is vízhűtéses.
Miféle trafómagra gondolsz? Nem kell itt semmiféle transzformátor, egy fojtó kell, oda is egy jobb minőségű mag kell, mert 5 perc működés után nálam 130 fokos volt a ferrit mag.
Amit a fetek meghajtanak.
Valamit nem értek. Ha a fetek a munkatekercsre (rézcső) dolgoznak, akkor miért van a rajzon írva: 5+5 turns on ferrite core. Még szekunder tekercs is van rajzolva, ami villámokat szór. A fotón van az a kékesszürke lemezlábú, porcelánkondi, az sem jó ?
Jaaa. rájöttem.
....... A zöld gyűrűmag mekkora ? Nehéz megítélni a videóról az arányokat.
Használhatsz ferrit rudat is, igazából mindegy.
Sziasztok . Hozzájutottam egy 10kV-os kondihoz és azt szeretném kérdezni ez jó-e indukciós hevítő készítéshez -- ha jó lenne akkor azt hiszem hozzá látnák az építéshez . Köszönettel vennék minden építő (lehet negatív is ) jellegű hozzászólást . Köszönettel Free .
Ezt hova szeretnéd beépíteni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |