Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hűtőborda
(ez egy olyan kis téma hogy alig mertem ide beszúrni de azért megtettem)
Szóval én azt hallottam valahonnét, hogy a hűtőborda feketén 120% kal jobban diszcipálja a hőt:eek2: nem tudom. Lehet hogy hülyeség, de azért kíváncsi lennék a véleményetekre.
Lehet benne igazság - szerintem. De az okosok majd megmondják!
Kétélű fegyver.
Miért? Mert egyrészt igaz, hogy a fekete felületek jobb hőátadó képességgel rendelkeznek (no nem 120%-al, max 20%-al), de erősen öngólt rúgsz, ha lefested az alu bordát monGYuk olyan autósboltban kapható mattfekete sprével, mert nemhogy javulna, hanem romlana a hőleadó képessége a festék (MŰANYAG!!!) hőszigetelő-képessége miatt. Azok a bordák, amelyek feketék, nem a hagyományos értelembe vett festékkel és festéssel lettek feketék, hanem úgynevezett eloxálással (ne kérdezd mi az pontosan, mert én is csak elfogadtam, hogy az).
Már sikrült lefestenem sprével az egyik kis íc felületét De nem baj nem festem le asszem az erősítő hűtőbordáját pedig azt terveztem
ebbe nem gondoltam bele a 120 % ot egyébként úgy gondoltam hogy alapból 100 % os a borda. Bocs a félreértésért. Illetve a megfogalmazási hibámért. Még annyit hogy a hűtőborda felületét hogyan lehet kiszámolni PONTOSAN. PL: mekkora hűtőborda kell egy 120 Wattos és 75% os jóságú erősítőhoz
Nézd meg, milyen oldószerrel lehet a festéket oldani, és szedd le akkor a fetéket róla. Ált. nitróhigítóval oldhatóak, de a flakonon rajta van!
És vigyázz! A higítók nagyon gyúlékonyak!!! Szal közben nem bagózni, és szellőztetni a helységet, mert hamar rosszul lehetsz a higító gőzétől, és így jársz:
Semmi gond, gondoltam, hogy annyiranem vagy, csak a rend kedvéért írtam le.
Felület ügyben inkább várj nálam okosabbra :no:
A nitro az jó anyag
Festettem nitroalapú cinkkromátos alapozóval a kocsim belsejét
Én meg a SK. tetőcsomagtartót festettem nitrós sprével, lettem tőle én is ilyen:
Az a kis íc amin 5x5 ös hütőborda van gondolom nem számít semmit különben meg 1db 0.01 mm vastagságú réteg miatt nem fog be sülni az szerintem nem számít
de modjuk a hűtőbordát 50 % al ez nem fogja le ugye?
Esetleg valaki meg tudja mondani a pontos kiszámítást
?
Szerintem akkora fülest nem ad neki, de azért végfok-bordát ne fess le.
eloxálás: elektrokémiai úton történő oxidálás. Olyan folyamatot kell elképzelni, mint a vízbontás, a hűtőborda jelen esetben az egyik pólus.
Ja, mostmár tudom hol láttam feketére festett bordát! Videoton lapos 2x 50w erősítő bordái a hátoldalon! Kaptam most egy ilyen végfokot, gyárinak néz ki a művelet, de már kopottas és látszik a borda eredeti alu színe.
Natessék:
Vízbűl veszi ki a zoxigént oszt attúl lész fekete Árpád bordája. Csak sok áram kéll hozzá, oszt a tanács nem endedi. Hijányzik a zengedély. Égyebet nem tudok elmondani.
nekem is van egy erősítőben fekete hőtőborda!
tda2030as iken!
Zoxxigén Litér?
De mi a probléma a fémszínű bordákkal? Az én castone (TM) végfokomban is fémszínű borda van, aztán az meg disszipál rendesen.
Szóval :a fekete festék tényleg jó HA FŰTENI AKARSZ.Ugyanis egy alúmínium radiátorban levő víz hamarabb felmelegszik a napon ha le van festve matt feketére /lásd napkollektor/mert elnyeli az ibolyán túli sugarakat.Hűteni a porrózus felületü tiszta fém a jó.
Az IC-t meg ne mosd le hanem közepes "smirglivel"csiszold le Jó munkát
Sziasztok!
Úgyrémlik hogy thermodinamika valamelyik tétele hivatkozik egy bizonyos feketeségi fokra. gondolom ebből következik hogy a fekete test jobb hőleadó, mint a fém színű. miklajos
Ez így van. De annyit nem javít, mint amennyibe kerülne eloxáltatni. Legalábbis szerintem. Lásd nagyteljesítményű végfok fémszínű bordával.
Porrózus felületü tiszta fémről beszéltem ami lehet fekete is mint PL. eloxált AL.
Ha ezt bevonod még egy festékréteggel /kivéve ha nem fémbázisu, amit viszont a carbon alapu hűtőbordákra kennek,a hőleadás fokozása érdekében. A carbon viszont stabilabb hűtőborda mint az AL. A cuprum meg lágyabb
Szóval Eloxálás. Ez rém egyszerű. Na persze én sem tudom pontosan, de a HOBBY ELEKTRONIKA egyik 2000 előtti száma több részben foglalkozott az alumínium eloxálásával. Most így látatlanban vagy a 95-ös vagy a 96-os évjáratban nézd meg. De holnapra én is megnézhetem.
:integet2: Nem tudom megemlítette itt valaki a hővezető pasztát?
Amennyiben igen, akkor csak átsiklottam rajta, ha nem, akkor meg jó dolog, mert nem elhanyagolható. vékonyan kend fel, és lehetőleg ahogy írták a festéket távolítsd el előtte. Jah és minél nagyobb felületen érintkezzen. :vigyor4: üdv.
Na :yes: igaz?! Ugye?! Eloxálás: elektrokémiai eljárás, mellyel az alumínium felületén vékony kemény -az alumíniumhoz képest- réteget hozunk létre, amely még színezhető is. Elmélete Hobby Elektronika 1995/12 419. old. Gyakorlati megvalósítás Hobbi Elektronika 1996/1 13. old. Hát megmondam én? Hát megmondtam én.
Na jó, fényezzük még egy kicsit Pethy glóriáját!
Ha mögmondta hát mögmondta... :eek2:
Ha festéket fújsz a hűtőbordára gyakorlatilag megnöveled a hőellenállást a hűtőborda felülete és a levegő között, magyarán szólva rosszabb lesz a disszipációs képessége. Ha javítani akarod a hőleadást akkor csiszold meg a felületet, hogy egy kicsit szemcsés legyen - így nagyobb lesz a hőleadási felület - és mindenképpen használj szilikon pasztát.
Idézet: „Ha javítani akarod a hőleadást akkor csiszold meg a felületet, hogy egy kicsit szemcsés legyen ...” Igen DE! Ott ahol ténylegesen találkozik a borda meg az alkatrész ott jobb ha mindkettő polírozva van. Egyébként a borda nem más (nagyon leegyszerűsítve)-mint egy bazi nagy alu hűtőlemez. Azért van harmónikára hajtogatva, hogy beférjen a kisszobába is! A szilikon zsír meg azért kell, mert mindenféle zsiradék ezerszer jobb hővezető-hőátadó, mint a levegő...( a levegő jó hőszigetelő) Az, hogy most fekete vagy sem az tők mindegy. Olyan helyeken (mint pl. otthon) ahol nem tudod a hőellenállását a bordának, célszerű sokszorosára (gondolt méretx2-2,5) túlméretezni a hűtést! Nem kell rá ventillátor és nem ér meglepetés!
Itt láttam méretzést, nézzétek meg:
[link=http://web.telia.com/~u85920178/begin/heat-0.htm]http://web.telia.com/~u85920178/begin/heat-0.htm[/link]
Ez jó csak kellene egy érthetőbb hűtőborda méretezés!
Pl :egy 2*20w-os erősítőnek mekkorát érdemes rakni?Mindegy neki hogy mien a végfok (STK-TDA-esetleg tranzisztoros)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |