Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Low-Drop szabályzó 18V 20A
Lapozás: OK   1 / 1
(#) DJ_Tacee hozzászólása Dec 11, 2009 /

Üdv!

A gondom a következő: adott egy 2*15V-os trafó, 300VA. Ezt egyenirányítom egy PC-tápból szerzett nagyáramú kettős diódával, majd kap egy jó nagy puffert.

A kimenő feszültség üresjárásban természetesen meghaladja a 20-22V-ot, ami az utána táplált áramkörömet tönkretenné. 18V-ot kaphat maximum, de a fogyasztása elérheti a 12-15A-t is. Ez már rendesen izzasztja a tápot, le is esik cirka 18V-ra.

Egy kisveszteségű kapcsolást keresek, ami áteresztő módban megfogja 18V-nál a tápot, míg nagy átfolyó áramnál is kicsi a rajta eső feszültség. Innentől fogva a bipoláris tranzisztort elfelejtettem. Ilyen itt HE-n is sokat találni, stabkocka-megpatkolás stb.

Én valami FET-es cuccot keresek, kérem akinek van ilyen rajza ossza meg velem. Azt sem bánnám, ha nem méregdrága és beszerezhetetlen alkatrészekből épülne fel.

Köszönöm!
(#) Medve válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Hello! A FET is disszipálni fog, még többet, mint a bipoláris, hacsaknem kapcsolóüzemben használjuk. Ilyen áramerősségnél egy kapcsolóüzemű táp kellene, egy step-down konverter. Nem lesz bonyolult!
(#) 18david18 válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Ha nem nagyon gond egy kis zavar, akkor megoldhatod 6-7nagyáramú dióda sorbakötésével is. A lényeg, hogy a diódán nyitóirányban 0,5-0,6V esik. Sorbakötve a 22V-ból 18V lessz.

dióda.JPG

(#) DJ_Tacee válasza Medve hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Igen, gondoltam erre is. De mi van akkor ha a bemenőfesz leesik 18V alá? Akkor mit reagál a stepdown?

Mondjuk 10A-es átlag fogyasztásnál ha 20-18 = 2V-ot kell eldisszipálni, az 20W, nem vészes!
(#) DJ_Tacee válasza 18david18 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

15A-es terhelésnél a puffer leesik mondjuk 18V-ra, akkor meg a diódákon eső megy a levesbe :=(
(#) Medve válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Nem láttam még Step-up-down kapcsolást, mert akkor ilyen kellene. Túlfeszültségnél csökkenti, 18 alatt meg átmegy step-up üzembe...Lehet ilyen?
Egy megoldás lehet, ha egy step-uppal felkonvertálod a feszt, ugy hogy működjön 18V alatt is, aztán abból veszed le, hogy 18V maradjon. Vélemény?
(#) DJ_Tacee válasza Medve hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Nem pazarolom az energiát
18 alá mehet, azt nem kell tartani, csak végszükségben.
Tehát a léyneg az, hogy ha a bemeneten pl. 17 van, akkor az minimális veszteséggel ki is menjen a cuccból.

Összességében egy FET-es áteresztő elemre gondoltam, ami teljesen nyitott ha a fesz 18 alatt van.
(#) DJ_Tacee válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Itt ez a link: Bővebben: Link
Ilyesmi bonyolultságút szeretnék, csak FET-el. Hogy lehetne kiváltani a tranyót FETre ebben a kapcsolásban? Mi történik ha a bemenet 18V alá csökken? Nekem az a lényeg, hogy nyitva maradjon az áteresztő elem.
(#) pivi1 válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Üdv!
Szerintem ezek között is van használható:
Bővebben: Link
(#) 18david18 válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Eszembe jutott még egy megoldás, bár ez csak akkor jó ha a nagy áramú terhelés rövid időn belül jön létre (mondjuk rákapcsolódik hirtelen valami, stb). Megmarad a diódás feszültség csökkentés. A diódák végein mért 18V-os feszültséget figyeljük egy műveleti erősítővel (komparátor üzemmódban). Ha mondjuk a terhelés megnő, a feszültség csökken, akkor a műveleti erősítő billenjen át, és kapcsoljon egy relét ami már a diódák előtti 18V-ra eső feszültséget kapcsolja, mint terhelendő feszültség. (Ebben az esetben már felesleges nagy áramú diódákat használni, mivel a terhelt feszültség már nem rajtuk halad át.)
Ha ez a megoldás jó, és szükséges holnap tudok kapcsolási rajzot adni.
(#) kadarist válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Szia!

60mV-os drop elég jó? A példában 12V kimenőfeszültség van, de fel lehet turbózni nagyobb feszültségre-áramra.
Bővebben: Link
(#) bladika válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Csak úgy mellékesen kérdezem, nem lehetne letekerni abból a trafóból? Le kéne tekerni az áramköröd abszolút maximum feszültsége alá. Így terhelve a trafód feszültsége leesne kb. az áramköröd ajánlott üzemi feszültségéig. Amúgy mi ez az áramkör? Mi az az alkatrész aminek ez a maximum feszültsége?
(#) Elektroman válasza bladika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Vagy ha letekerni nem is lehet fel lehet rá tekerni pár menetet és szembe beköti így pár voltot levonni némi belsőellenállás emelkedés árán.

Üdv Marcello G
(#) bladika válasza Elektroman hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Ezt nem értem! Ha feltekersz rá, hiába nő a belsőellenállás ha nő a nagyobb menetszám miatt a feszültség. Vagy valamit rosszul gondolok?
(#) Sebi válasza bladika hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Elektroman arra gondolt, hogy a plusz feltekert meneteket (ill. annak feszültségét) ellentétes fázisban köti sorba a meglévővel, így az levonódik.
(#) Sebi válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Van up-down konverter is...
Azonban ide tökéletesen megfelelne egy tirisztoros egyenirányítás, ennél egyszerűbbet ilyen áramra nehéz lenne javasolni.
(#) DJ_Tacee válasza bladika hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Ezt a trafót most szeretném megvenni, gyári stuff és olcsón megkapom, nem szeretném megbontani. A terhelt feszültsége pont jó lesz a cuccnak. Egy nagyáramú IC-s cucc, ami szabálytalanul kapkodja az ampereket, és 18V felett letilt bent a védelem (próbáltam).
(#) DJ_Tacee válasza pivi1 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Igen, ezt is nézegettem, szerintetek megbízható forrás?

Teszemazt nulla terhelésnél bemenet 22V, kimenet 18V, okés.
Mondjuk 5A mellett bemenet 20V, kimenet 18V, disszipáció 10W, ez is okés.
10A mellett legyen 1V a drop, szintén 10W a veszteség.

És ha a bemenet mondjuk szélsőséges esetben 17V? Engem az érdekel, hogy ilyenkor ez minimális droppal menjen ki a kimenetére, ezt teljesíti ez a cucc, vagy szimuláljam le valami progiban?
(#) Saggitarius válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 12, 2009 / 4

Igaz "csak" 10A-es, de talan erdemes ezen a szalon elindulni, mivel 10A-es terhelesnel mindossze 0.45V a drop out. MSK 5012
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem