Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
A gondom a következő: adott egy 2*15V-os trafó, 300VA. Ezt egyenirányítom egy PC-tápból szerzett nagyáramú kettős diódával, majd kap egy jó nagy puffert. A kimenő feszültség üresjárásban természetesen meghaladja a 20-22V-ot, ami az utána táplált áramkörömet tönkretenné. 18V-ot kaphat maximum, de a fogyasztása elérheti a 12-15A-t is. Ez már rendesen izzasztja a tápot, le is esik cirka 18V-ra. Egy kisveszteségű kapcsolást keresek, ami áteresztő módban megfogja 18V-nál a tápot, míg nagy átfolyó áramnál is kicsi a rajta eső feszültség. Innentől fogva a bipoláris tranzisztort elfelejtettem. Ilyen itt HE-n is sokat találni, stabkocka-megpatkolás stb. Én valami FET-es cuccot keresek, kérem akinek van ilyen rajza ossza meg velem. Azt sem bánnám, ha nem méregdrága és beszerezhetetlen alkatrészekből épülne fel. Köszönöm!
Hello! A FET is disszipálni fog, még többet, mint a bipoláris, hacsaknem kapcsolóüzemben használjuk. Ilyen áramerősségnél egy kapcsolóüzemű táp kellene, egy step-down konverter. Nem lesz bonyolult!
Ha nem nagyon gond egy kis zavar, akkor megoldhatod 6-7nagyáramú dióda sorbakötésével is. A lényeg, hogy a diódán nyitóirányban 0,5-0,6V esik. Sorbakötve a 22V-ból 18V lessz.
Igen, gondoltam erre is. De mi van akkor ha a bemenőfesz leesik 18V alá? Akkor mit reagál a stepdown?
Mondjuk 10A-es átlag fogyasztásnál ha 20-18 = 2V-ot kell eldisszipálni, az 20W, nem vészes!
15A-es terhelésnél a puffer leesik mondjuk 18V-ra, akkor meg a diódákon eső megy a levesbe :=(
Nem láttam még Step-up-down kapcsolást, mert akkor ilyen kellene. Túlfeszültségnél csökkenti, 18 alatt meg átmegy step-up üzembe...Lehet ilyen?
Egy megoldás lehet, ha egy step-uppal felkonvertálod a feszt, ugy hogy működjön 18V alatt is, aztán abból veszed le, hogy 18V maradjon. Vélemény?
Nem pazarolom az energiát
18 alá mehet, azt nem kell tartani, csak végszükségben. Tehát a léyneg az, hogy ha a bemeneten pl. 17 van, akkor az minimális veszteséggel ki is menjen a cuccból. Összességében egy FET-es áteresztő elemre gondoltam, ami teljesen nyitott ha a fesz 18 alatt van.
Itt ez a link: Bővebben: Link
Ilyesmi bonyolultságút szeretnék, csak FET-el. Hogy lehetne kiváltani a tranyót FETre ebben a kapcsolásban? Mi történik ha a bemenet 18V alá csökken? Nekem az a lényeg, hogy nyitva maradjon az áteresztő elem.
Eszembe jutott még egy megoldás, bár ez csak akkor jó ha a nagy áramú terhelés rövid időn belül jön létre (mondjuk rákapcsolódik hirtelen valami, stb). Megmarad a diódás feszültség csökkentés. A diódák végein mért 18V-os feszültséget figyeljük egy műveleti erősítővel (komparátor üzemmódban). Ha mondjuk a terhelés megnő, a feszültség csökken, akkor a műveleti erősítő billenjen át, és kapcsoljon egy relét ami már a diódák előtti 18V-ra eső feszültséget kapcsolja, mint terhelendő feszültség. (Ebben az esetben már felesleges nagy áramú diódákat használni, mivel a terhelt feszültség már nem rajtuk halad át.)
Ha ez a megoldás jó, és szükséges holnap tudok kapcsolási rajzot adni.
Szia!
60mV-os drop elég jó? A példában 12V kimenőfeszültség van, de fel lehet turbózni nagyobb feszültségre-áramra. Bővebben: Link
Csak úgy mellékesen kérdezem, nem lehetne letekerni abból a trafóból? Le kéne tekerni az áramköröd abszolút maximum feszültsége alá. Így terhelve a trafód feszültsége leesne kb. az áramköröd ajánlott üzemi feszültségéig. Amúgy mi ez az áramkör? Mi az az alkatrész aminek ez a maximum feszültsége?
Vagy ha letekerni nem is lehet fel lehet rá tekerni pár menetet és szembe beköti így pár voltot levonni némi belsőellenállás emelkedés árán.
Üdv Marcello G
Ezt nem értem! Ha feltekersz rá, hiába nő a belsőellenállás ha nő a nagyobb menetszám miatt a feszültség. Vagy valamit rosszul gondolok?
Elektroman arra gondolt, hogy a plusz feltekert meneteket (ill. annak feszültségét) ellentétes fázisban köti sorba a meglévővel, így az levonódik.
Van up-down konverter is...
Azonban ide tökéletesen megfelelne egy tirisztoros egyenirányítás, ennél egyszerűbbet ilyen áramra nehéz lenne javasolni.
Ezt a trafót most szeretném megvenni, gyári stuff és olcsón megkapom, nem szeretném megbontani. A terhelt feszültsége pont jó lesz a cuccnak. Egy nagyáramú IC-s cucc, ami szabálytalanul kapkodja az ampereket, és 18V felett letilt bent a védelem (próbáltam).
Igen, ezt is nézegettem, szerintetek megbízható forrás?
Teszemazt nulla terhelésnél bemenet 22V, kimenet 18V, okés. Mondjuk 5A mellett bemenet 20V, kimenet 18V, disszipáció 10W, ez is okés. 10A mellett legyen 1V a drop, szintén 10W a veszteség. És ha a bemenet mondjuk szélsőséges esetben 17V? Engem az érdekel, hogy ilyenkor ez minimális droppal menjen ki a kimenetére, ezt teljesíti ez a cucc, vagy szimuláljam le valami progiban? |
Bejelentkezés
Hirdetés |