Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Talán a tekercset meg lehet venni is, nem kell készítéssel bajlódni.
Hát persze...mindent lehet készen venni, még talán hangfalat is
De tény hogy érdemesebb megvenni a tekercset, ha nincs otthon megfelelő huzal.
Sziasztok!
Az lenne a kerdesem hogy ez a magassugarzo es ez melysugarzo mennyire kompatibilis ehez a hangvaltohoz, mert ezt igy szeretnem ossze allitani: https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=4300 https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=4645 https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=6652 Es egy 2x500Wos Crest Performance vegfokkal szeretnem meghajtani
Ezt így nem lehet megmondani. Ha ennyi pénzt akarsz dobozépítésre költeni, akkor inkább vegyél rendes hangszórókat. Nekem is van 40100-am, de 33ezer Ft az rengeteg érte. Nekem anno 21-ért hozták Győrből.
A hangszorok mar megvannak s sikerult nekemis raktari aron szerezni de a hangjan kellene egy kicsit meg csiszolgatni. A katalogusbol a HV 228ast neztem ki, de ennek a terhelhetosege 200W mig a hangszoroke 800/600w a melykozep ill 150/80w az eles. Nem lesz e ebbol gond? Vagy ha vannak alternativak azok is erdekelnek
Sziasztok!
3 utas aktív hangváltó műv erősítő melegedési problémával tudtok segíteni? Oldalon fönt van 3 utas hangváltó potméterrel címmel! Megépítettem és az élesztésnél elakadtam. Köszönök előre is bármilyen segítséget!
A doboz már készen van hozzá? Ha igen, akkor beszerelve a hangszórókat, meg kell mérni külön a mély és külön a magas átvitelét és az érzékenységbeli különbségüket, majd meghatározni a szűrő meredekségét és a kereszt frekvenciát. (Sajnos előreláthatólag nem várható optimálisnak mondható eredmény.) A HV228-at pedig felejtsd el, mivel 3kHz a keresztfrekije. A 40100-asnak 1300 Hz körül van egy rendes szakadék az átvitelében, viszont 70Hz-1kHz között elég szép, közel van az egyeneshez. Tehát 1kHz körüli keresztfrekit igényel a hangszóró. Kevés olyan magassugárzó létezik, amivel 1kHz-ig le lehet menni, ezért szerintem a 40100-as hsz, nem való kétutas dobozba, már ha a lineárishoz hasonlító átvitelt is a kritériumok közé soroljuk. A helyedben külön mélyládákat csinálnék belőlük, (szerintem erre való) külön végfokkal és aktív aluláteresztővel, a magasakhoz pedig vennék olyan 25cm-es mélyközepeket, melyeknek nem gond a 3 kHz és csinálnék két topládát belőlük, szintén külön végfokkal és 50Hz-es aktív felüláteresztővel, a jobb terhelhetőség érdekében.
Sziasztok!
A kérdésem a következő "szettel" kapcsolattal lenne: Bővebben: Genius 5.1 A front ill a center sugárzókba építeném a követkelző hangváltót: Bővebben: Hangváltó Tudom, hogy ez egy Kínai összeállítás és nem is egy Whaderfedale minőséget szeretnék kihozni belőle, de ha valamicskét javítanék a helyzeten a hangváltók beépítésével, akkor megtenném. Mi a véleményetek? Előre is köszi!
Mi ezzel a célod? A "szett" alapból tudja, hogy nem küld mélyet a kishangszórókra. A hozzá adott programból állítható. Haverom azzal szórakozott, hogy kikapcsolta a mélyládát, visszarakta a kicsikre a mélyet, és úgy "döngette". Elég jó volt, ahhoz képest, amekkora hangszórók vannak benne. Hosszú távon nem hallgatnám, de jól kiegészíti dinamikus mélyekkel 100Hz körül, a mélyláda inkább lágyabb mélyét. Üdv!
Igen igazad van, részben.
A centerbe tényleg nem kell hangváltó, de ha mp3-at vagy CD-t hallgatok a DVD játszón, akkor csak a két front szól, mélyláda nélkül. És igen igazad van, nem szól rosszúl valóban.De a beépített hangváltóval lehet jobb is lehetne..... Ez lenne a kérdés. Mivel szemezgettem egy Whaderfadele Diamond 9.2-vel, csakhát ugye magyarországon vagyunk és nem fogja futni rá meglepni magamat vele. és egy Pio SX-700L re lesznek rákötve hamarosan, a Diamond 9.2-k helyett.
Szerintem gyorsan felejtsd el ezt az ötletet
Semmi jó nem sülne ki belőle :no:
Sziasztok. Sajnos nem igazán értek a hangváltókhoz ezért szeretném a segítségeteket kérni. Arról van szó hogy kitaláltam hogy építek magamnak egy új hangfal párt. 80W 4ohm 25cm mély és 100W 6ohm (4ohm-osat nem találtam) 16cm. Ehhez kellene nekem hangváltó. A másik hangfalpárban SAL HV621 hangváltó van és 80W 4ohm 25cm mély és 100W 4 ohm magas és gyönyörűen szól. A második hangfalpárba is egy hasonló hangváltót szeretnék tenni csak mély/mélyközép változatot és úgy szeretném hogy a ún. "legmélyebb hangokat" csak a mély hangszóró kapja meg a mélyközép ne. Ez megoldható? És ha igen akkor hogyan? Köszi előre is a segítséget!
A SAL univerzális váltót legjobb, ha elfelejted. kb. semmire sem jók. váltót tervezni akkor lehet, ha minden lényeges adat megvan a hangszórókról, dobozról.
Okés, értem. Akkor lehet hogy kezdőként könnyebbe kellene belekezdenem. Utána nézek egy kicsit ennek a témának. Köszi a segítséget
Nem akarja behozni az oldalt Később megpróbálom újra.
Ez így önmagában szintén nem működik, ahhoz hogy normális váltó legyen a vége, ismerned kell a dobozban mért átvitelt, és imp. menetet, majd ezeket fejben hozzászámolni a kiszámolt szűrő Bode-diagramjához.
Hi Mesterek.
Egyenlőre még csak érdeklődnék. Van nekem ns-777 Yamaha hangfal. Ha nagyon kötekedni akarnék, akkor közepet kicsit gyengének hallom. Lenne értelme belepiszkálni a középtartományba? Nagyobb hangerőnél a középhangszóró szinte meg sem mozdul, vagy nem is kellene neki? Hangja az viszont van. Házi mozival hajtom és így a hangszintekkel nem is sokat tudok játszani, inkább csak a mély illetve a magas hangokkal, de a középpel nem. Várom a véleményeket.
Hali
Mar bocsanat, de gondolom az otthon keszitett akarmilyen hangdobozt es az akarhonnan osszeszedett hangszorokat majd szepen bemeri a kollega a suketszobajaban, a 20 millios muszerparkjaval . Szerintem a kollega nem uber hifi hangfalat akar csinalni csak a meglevo anyagaibol valami mukodo cuccot. Ehhez szerintem ez a meretezes boven elegendo. Ha esetleg rosszul szolna meg mindig tud valtoztatni a hangvalto alkatreszeinek az erteken. Udv Vili
Nem, nem gondoltam túl komoly rendszerre. Többek között még elég kevés és inkább csak időtöltés szinten akarok ezzel foglalkozni. Ez a méricskélés nekem még túl nagy kihívást jelentene. Egy kérdés: A SAL HV621 hangváltó hány hz-nél vágja mélyeket? Erről nem találtam infót. Csak a keresztezési frenkvenicáról...
Hali
A keresztezesi frkvencia azt jelenti, hogy az also ag fx alatt atereszt, felette vag, a felso ag forditva. Tehat az also hangszorora a 2500Hz alatti freki jut mig a felso agra a 2500Hz feletti. Sajnos ez nem teljesen igaz ha a ket hangszoro impedanciaja kulonbozo. Tehat jobb ha erre meretezel xovert az emlitett linken. Udv Vili
Köszi. Azt hiszem eleget tudok már. Neki állok megcsinálni a rajzokat, ha lesz eredmény jelentkezem
Hali
Itt van ket tipusu szuro kapcsrajza es az atviteli frekvencia. A Butterworth tipusu szuro fx-nel 3dB-s a Linkwitz-Riley tipusu 6 dB-s levagasu. Termeszetesen a tekercseket nem art vastag huzalbol csinalni. A meretezes 4 R Woofer es 6 R Tweeter hangszorokhoz keszult 2500 Hz cross frekihez. Jo szorakozast Vili
Még egy kérdésem lenne. Tudnátok ajánlani egy hangváltó tervező progit amit könnyű kezelni és a vágási frekvenciákból, a vágási meredekségből és a hangszóró ellenállásából elkészíti a kapcsolási rajzot? Amiket eddig találtam azok nekem túl bonyolultak. Végüls jelenleg az az elképzelésem hogy kellene egy szűrő ami a 2500Hz alatti hangokat engedi át és egy ami a 300Hz és 5000Hz közöttieket. Ezt jobb lenne 2 külön áramkörrel megoldani mint egy hangváltóval igaz?
Van sok ilyen program, számolnak is Valamit, de annak a valaminek semmi értelme. Némi gondolkodással fejből jobbat lehet saccolni. felejtsd el ezt a fajta váltókészítési módszert. ez nem igy működik, hogy ilyen-olyan tankönyvszagú váltókat összerakosgatunk, aztan az egyik majd jo lesz. nem. ezt is, mint minden hangszórókkal kapcsolatos tevékenységet ésszel kell csinalni.
szóval térjünk vissza oda, hogy milyenek a hangszórók, és milyen a doboz. aki pedig életében nem csinált ilyet, boldog lennék, ha nem kiabálna be a partvonalról. már elnézést, ha túl kemény voltam, de mindennek megvan a maga rendje.
Szép. De a valóságban köze nem lesz a 2500-hoz sem.
Hétvégén utána nézek hogy kell váltót csinálni, eldöntöm hogy mik legyenek a doboz méretei, jelenleg még több elképzelésem van. Ha jutottam vele valamire jelentkezem. Köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek!
Sziasztok. Még nem építettem hangváltót és azt szeretném megkérdezni hogy milyen adatokat kell tudnom a hangváltó építéshez? Milyen alkatrészekre lesz szükségem? Mit hogyan számoljak ki? Tudom hogy vannak erre tervezett programok de több helyen is olvastam hogy azok nem elég megbízhatóak. Előre is köszönöm a segítséget! Passzív váltóra lenne szükségem. Üdv
Üdv ismét. Megtaláltam a "megoldást" a problémámra: http://www.bartimexaudio.hu/index.php?/Tippek-trukkok/Hangvalto-kal...r.html Ez ugyanaz a program a mit vilmosd ajánlott de ez magyar. Azt még eltudná nekem mondani valaki hogy az mit szabályoz hogy 1-2-3-4 rendű a hangváltó? És mit jelentenek ezek Butterworth, Solen Split, Bessel, Chebychev, Linkwitz-Raley, Legendre, Gaussian? A google-val sajnos csak angol oldalakat találtam.
Tudom hogy programmal nem lehet jó hangváltót csinálni de tudás hiányában egyenlőre beérem ezzel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |