Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   34 / 132
(#) szergey válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Talán a tekercset meg lehet venni is, nem kell készítéssel bajlódni.
(#) szergey válasza Mát906 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

pontosabban milyen hangszórók?
(#) Bassmester válasza szergey hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Hát persze...mindent lehet készen venni, még talán hangfalat is
De tény hogy érdemesebb megvenni a tekercset, ha nincs otthon megfelelő huzal.
(#) pepifull hozzászólása Okt 31, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kerdesem hogy ez a magassugarzo es ez melysugarzo mennyire kompatibilis ehez a hangvaltohoz, mert ezt igy szeretnem ossze allitani:
https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=4300
https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=4645
https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=6652
Es egy 2x500Wos Crest Performance vegfokkal szeretnem meghajtani
(#) Bassmester válasza pepifull hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ezt így nem lehet megmondani. Ha ennyi pénzt akarsz dobozépítésre költeni, akkor inkább vegyél rendes hangszórókat. Nekem is van 40100-am, de 33ezer Ft az rengeteg érte. Nekem anno 21-ért hozták Győrből.
(#) pepifull válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

A hangszorok mar megvannak s sikerult nekemis raktari aron szerezni de a hangjan kellene egy kicsit meg csiszolgatni. A katalogusbol a HV 228ast neztem ki, de ennek a terhelhetosege 200W mig a hangszoroke 800/600w a melykozep ill 150/80w az eles. Nem lesz e ebbol gond? Vagy ha vannak alternativak azok is erdekelnek
(#) hammer14 hozzászólása Nov 1, 2009 /

Sziasztok!

3 utas aktív hangváltó műv erősítő melegedési problémával tudtok segíteni? Oldalon fönt van 3 utas hangváltó potméterrel címmel! Megépítettem és az élesztésnél elakadtam.

Köszönök előre is bármilyen segítséget!
(#) Bassmester válasza pepifull hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

A doboz már készen van hozzá? Ha igen, akkor beszerelve a hangszórókat, meg kell mérni külön a mély és külön a magas átvitelét és az érzékenységbeli különbségüket, majd meghatározni a szűrő meredekségét és a kereszt frekvenciát. (Sajnos előreláthatólag nem várható optimálisnak mondható eredmény.) A HV228-at pedig felejtsd el, mivel 3kHz a keresztfrekije. A 40100-asnak 1300 Hz körül van egy rendes szakadék az átvitelében, viszont 70Hz-1kHz között elég szép, közel van az egyeneshez. Tehát 1kHz körüli keresztfrekit igényel a hangszóró. Kevés olyan magassugárzó létezik, amivel 1kHz-ig le lehet menni, ezért szerintem a 40100-as hsz, nem való kétutas dobozba, már ha a lineárishoz hasonlító átvitelt is a kritériumok közé soroljuk. A helyedben külön mélyládákat csinálnék belőlük, (szerintem erre való) külön végfokkal és aktív aluláteresztővel, a magasakhoz pedig vennék olyan 25cm-es mélyközepeket, melyeknek nem gond a 3 kHz és csinálnék két topládát belőlük, szintén külön végfokkal és 50Hz-es aktív felüláteresztővel, a jobb terhelhetőség érdekében.
(#) cc_rider hozzászólása Nov 4, 2009 /

Sziasztok!

A kérdésem a következő "szettel" kapcsolattal lenne:

Bővebben: Genius 5.1

A front ill a center sugárzókba építeném a követkelző hangváltót:

Bővebben: Hangváltó

Tudom, hogy ez egy Kínai összeállítás és nem is egy Whaderfedale minőséget szeretnék kihozni belőle, de ha valamicskét javítanék a helyzeten a hangváltók beépítésével, akkor megtenném.

Mi a véleményetek?

Előre is köszi!

(#) Kovidivi válasza cc_rider hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Mi ezzel a célod? A "szett" alapból tudja, hogy nem küld mélyet a kishangszórókra. A hozzá adott programból állítható. Haverom azzal szórakozott, hogy kikapcsolta a mélyládát, visszarakta a kicsikre a mélyet, és úgy "döngette". Elég jó volt, ahhoz képest, amekkora hangszórók vannak benne. Hosszú távon nem hallgatnám, de jól kiegészíti dinamikus mélyekkel 100Hz körül, a mélyláda inkább lágyabb mélyét. Üdv!
(#) cc_rider hozzászólása Nov 4, 2009 /

Igen igazad van, részben.

A centerbe tényleg nem kell hangváltó, de ha mp3-at vagy CD-t hallgatok a DVD játszón, akkor csak a két front szól, mélyláda nélkül.

És igen igazad van, nem szól rosszúl valóban.De a beépített hangváltóval lehet jobb is lehetne.....

Ez lenne a kérdés.

Mivel szemezgettem egy Whaderfadele Diamond 9.2-vel, csakhát ugye magyarországon vagyunk és nem fogja futni rá meglepni magamat vele. és egy Pio SX-700L re lesznek rákötve hamarosan, a Diamond 9.2-k helyett.
(#) Bassmester válasza cc_rider hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Szerintem gyorsan felejtsd el ezt az ötletet
Semmi jó nem sülne ki belőle :no:
(#) Maymax hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok. Sajnos nem igazán értek a hangváltókhoz ezért szeretném a segítségeteket kérni. Arról van szó hogy kitaláltam hogy építek magamnak egy új hangfal párt. 80W 4ohm 25cm mély és 100W 6ohm (4ohm-osat nem találtam) 16cm. Ehhez kellene nekem hangváltó. A másik hangfalpárban SAL HV621 hangváltó van és 80W 4ohm 25cm mély és 100W 4 ohm magas és gyönyörűen szól. A második hangfalpárba is egy hasonló hangváltót szeretnék tenni csak mély/mélyközép változatot és úgy szeretném hogy a ún. "legmélyebb hangokat" csak a mély hangszóró kapja meg a mélyközép ne. Ez megoldható? És ha igen akkor hogyan? Köszi előre is a segítséget!
(#) szergey válasza Maymax hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A SAL univerzális váltót legjobb, ha elfelejted. kb. semmire sem jók. váltót tervezni akkor lehet, ha minden lényeges adat megvan a hangszórókról, dobozról.
(#) Maymax válasza szergey hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Okés, értem. Akkor lehet hogy kezdőként könnyebbe kellene belekezdenem. Utána nézek egy kicsit ennek a témának. Köszi a segítséget
(#) vilmosd válasza Maymax hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Hali
Itt nezz szet: Bővebben: 2 utas hangvalto calcolator
Udv Vili
(#) Maymax válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Nem akarja behozni az oldalt Később megpróbálom újra.
(#) szergey válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ez így önmagában szintén nem működik, ahhoz hogy normális váltó legyen a vége, ismerned kell a dobozban mért átvitelt, és imp. menetet, majd ezeket fejben hozzászámolni a kiszámolt szűrő Bode-diagramjához.
(#) Baxi hozzászólása Dec 15, 2009 /

Hi Mesterek.

Egyenlőre még csak érdeklődnék. Van nekem ns-777 Yamaha hangfal.
Ha nagyon kötekedni akarnék, akkor közepet kicsit gyengének hallom.
Lenne értelme belepiszkálni a középtartományba?
Nagyobb hangerőnél a középhangszóró szinte meg sem mozdul, vagy nem is kellene neki? Hangja az viszont van.

Házi mozival hajtom és így a hangszintekkel nem is sokat tudok játszani, inkább csak a mély illetve a magas hangokkal, de a középpel nem.
Várom a véleményeket.
(#) vilmosd válasza szergey hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hali
Mar bocsanat, de gondolom az otthon keszitett akarmilyen hangdobozt es az akarhonnan osszeszedett hangszorokat majd szepen bemeri a kollega a suketszobajaban, a 20 millios muszerparkjaval . Szerintem a kollega nem uber hifi hangfalat akar csinalni csak a meglevo anyagaibol valami mukodo cuccot. Ehhez szerintem ez a meretezes boven elegendo. Ha esetleg rosszul szolna meg mindig tud valtoztatni a hangvalto alkatreszeinek az erteken.
Udv Vili
(#) Maymax válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Nem, nem gondoltam túl komoly rendszerre. Többek között még elég kevés és inkább csak időtöltés szinten akarok ezzel foglalkozni. Ez a méricskélés nekem még túl nagy kihívást jelentene. Egy kérdés: A SAL HV621 hangváltó hány hz-nél vágja mélyeket? Erről nem találtam infót. Csak a keresztezési frenkvenicáról...
(#) vilmosd válasza Maymax hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hali
A keresztezesi frkvencia azt jelenti, hogy az also ag fx alatt atereszt, felette vag, a felso ag forditva. Tehat az also hangszorora a 2500Hz alatti freki jut mig a felso agra a 2500Hz feletti. Sajnos ez nem teljesen igaz ha a ket hangszoro impedanciaja kulonbozo. Tehat jobb ha erre meretezel xovert az emlitett linken.
Udv Vili
(#) Maymax válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Köszi. Azt hiszem eleget tudok már. Neki állok megcsinálni a rajzokat, ha lesz eredmény jelentkezem
(#) vilmosd válasza Maymax hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hali
Itt van ket tipusu szuro kapcsrajza es az atviteli frekvencia. A Butterworth tipusu szuro fx-nel 3dB-s a Linkwitz-Riley tipusu 6 dB-s levagasu. Termeszetesen a tekercseket nem art vastag huzalbol csinalni. A meretezes 4 R Woofer es 6 R Tweeter hangszorokhoz keszult 2500 Hz cross frekihez.
Jo szorakozast Vili
(#) Maymax válasza Maymax hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Még egy kérdésem lenne. Tudnátok ajánlani egy hangváltó tervező progit amit könnyű kezelni és a vágási frekvenciákból, a vágási meredekségből és a hangszóró ellenállásából elkészíti a kapcsolási rajzot? Amiket eddig találtam azok nekem túl bonyolultak. Végüls jelenleg az az elképzelésem hogy kellene egy szűrő ami a 2500Hz alatti hangokat engedi át és egy ami a 300Hz és 5000Hz közöttieket. Ezt jobb lenne 2 külön áramkörrel megoldani mint egy hangváltóval igaz?
(#) szergey válasza Maymax hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Van sok ilyen program, számolnak is Valamit, de annak a valaminek semmi értelme. Némi gondolkodással fejből jobbat lehet saccolni. felejtsd el ezt a fajta váltókészítési módszert. ez nem igy működik, hogy ilyen-olyan tankönyvszagú váltókat összerakosgatunk, aztan az egyik majd jo lesz. nem. ezt is, mint minden hangszórókkal kapcsolatos tevékenységet ésszel kell csinalni.
szóval térjünk vissza oda, hogy milyenek a hangszórók, és milyen a doboz.
aki pedig életében nem csinált ilyet, boldog lennék, ha nem kiabálna be a partvonalról. már elnézést, ha túl kemény voltam, de mindennek megvan a maga rendje.
(#) szergey válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szép. De a valóságban köze nem lesz a 2500-hoz sem.
(#) Maymax válasza szergey hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Hétvégén utána nézek hogy kell váltót csinálni, eldöntöm hogy mik legyenek a doboz méretei, jelenleg még több elképzelésem van. Ha jutottam vele valamire jelentkezem. Köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek!
(#) Maymax hozzászólása Dec 20, 2009 /

Sziasztok. Még nem építettem hangváltót és azt szeretném megkérdezni hogy milyen adatokat kell tudnom a hangváltó építéshez? Milyen alkatrészekre lesz szükségem? Mit hogyan számoljak ki? Tudom hogy vannak erre tervezett programok de több helyen is olvastam hogy azok nem elég megbízhatóak. Előre is köszönöm a segítséget! Passzív váltóra lenne szükségem. Üdv
(#) Maymax hozzászólása Dec 21, 2009 /

Üdv ismét. Megtaláltam a "megoldást" a problémámra: http://www.bartimexaudio.hu/index.php?/Tippek-trukkok/Hangvalto-kal...r.html Ez ugyanaz a program a mit vilmosd ajánlott de ez magyar. Azt még eltudná nekem mondani valaki hogy az mit szabályoz hogy 1-2-3-4 rendű a hangváltó? És mit jelentenek ezek Butterworth, Solen Split, Bessel, Chebychev, Linkwitz-Raley, Legendre, Gaussian? A google-val sajnos csak angol oldalakat találtam.
Tudom hogy programmal nem lehet jó hangváltót csinálni de tudás hiányában egyenlőre beérem ezzel.
Következő: »»   34 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem