Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése

Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   42 / 346
(#) Baxi válasza VIM hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Hi
Akkor ha jól értem.
Keresem meg a tekercsek elejét és végét és kössem ezeket úgy hogy egymással szembe legyenek?
Milyen kötéssel, soros/párhuzamos kötéssel ?

Na mindegy szétszedem és meglesem őket, úgyis megakartam nézni a csapágyak állapotát.
És megnézem melyik tekercs hol van, és majd rakok fel képet/rajzott róla.
(#) kadarist válasza Baxi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Nálam üzemi nélkül megy az 1,1 kW-os motor. Indítórelé+indítókondenzátor.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Nem jól néztem meg a rajzot! Ez egy Dahlander motor (kétsebességű, pólusváltós) lenne és 9 kivezetése van.
A bekötést jól csináltad, de legalább 40-50mikró 400V-s kondi kell (0.75kW vagy 1.5kW). A fényképen nem látszik jól a számok utáni jelzés. Sok értelme nem lesz így a motornak.
VIM
(#) Baxi válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Hi
Akkor a 100qF kondi sok és 50qF -et rakjak rá üzeminek, vagy indítónak?
Igen sajnos a számokon kivűl nem lehet semmit látni, levan kopva . Ezért kérdeztem hogy hátha van valakinek tippje hogy mi mit jelent az adattáblán.

Azt hogy a "motornak nem sokk értelme lesz" mire gondolsz? Nem lesz benne erő?
A kétsebességű, pólusváltós akkor, hogy lehet berakni kettesbe ? Azaz hogy többet pörögjön, vagy ez 230V reménytelen?
(#) appalossa hozzászólása Dec 6, 2009 /

Hali Mindenki!

Volt egy kis időm és megcsináltam indítókondival a motort! Szuper lett, úgy pörög fel ahogy elő van írva.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Üdv:Appalossa
(#) Baxi válasza VIM hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

HI

Kicsit utána néztem a Dahlander motornak és találtam bekötést.
Ez 230V vagy 380V-as bekötési rajzok ?

Meg hogy tudnám kisakkozni melyik vezeték melyik tekercs vége és eleje.
És gondolom a kondi is maradt (40-50µF/400V)

Vagy az a Dahlander motor csak 230v megy?

Válaszokat előre is köszönöm.

Dahlander.GIF

(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Az adattáblája alapján nem lehet Dahlander. Csak egyféle fordulatszám, 1440 van rajta és egy teljesítményadat. 0,75 KW. Ellenben kétféle tápfesz, 220/380V. Dahlandernél ugyan hol csillagba, hol deltába kötik a tekercseket, de nem szokás közben tápfeszt váltani. Egész más szerepe van a fordulatszámváltásnak, nem indítás, mint a csillag/deltának.
Az már külön téma, miért van 9 kijövő madzag.
Csúszógyűrű? Ilyen kicsiben?
Végig kellene mérni a tekercsek ellenállásait, meg ki-kivel van.
(#) Baxi válasza erbe hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

HI
Megnéztem a sorkapcsokban ki kivel van.
Megjelöltem hogy voltak összekötve és szétbontottam a kötéseket. A rajzon úgy vannak feltüntetve ahogy eredetileg be voltak kötve. Mérve külön volt minden.
Ennyi kábel/kivezetésen tudtam ellenállást mérni.

Remélem így már jobban kitudtok jönni belőle, és tutok valami bekötési tippet adni.

A motort nem szedtem még szét, mert nincs csapágylehúzóm , hogy megnézem hogy mi van ott összekötve belül, hogy 9 vezeték jön le 6 helyett.

bekötés.GIF

(#) VIM válasza Baxi hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia!
A rajz szerint helyezkednek el a tekercsek és mind 220V-os. Dél-Amerikai motor lévén (feltételezem), valami bányakellék lehetett. A jobb alsó sarokban a betűk arra utalnak (robbanásbiztos). A csapágyak labirinttömítésűek? A pajzs tömítőanyaggal és háromszögletű kulccsal szerelhető?
VIM
(#) Baxi válasza VIM hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hi, Ez egyre jobb .
Szóval van egy csomó tekercs benne, és ezek így jól vannak bekötve? Vagy variálni kell őket?

A motort még nem húztam szét, de sima 8-as anya van a tőcsavarokon. Valmi tömítés van benne de Én azt valami szilonak néztem .
Majd rakok fel egész képet róla.
(#) szulek hozzászólása Dec 21, 2009 /

Helló! Van egy 1800W-os indítórelém csak az a baj hogy a villanymotorom 220/380V 1100W-os és indításkor a relé nem húz be. Mit lehetne csinálni a relével hogy működjön ? Van benne egy tekercs ami az áram függvényében mozdul el ennek a tekercsnek a huzalátmérője 1,4, ha ehelyett a vezeték helyett egy kisebb keresztmetszetűt használnék akkor jó lenne? Ja és mekkora legyen a huzal átmérője?
(#) kadarist válasza szulek hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia!

Az indítórelében a rugó erejét lehet állítani. Az órarugó-szerű rugót át lehet akasztani gyengébb beállításba.
(#) szulek válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Helló! Megcsináltam Köszi! Jó lett! Amint felpörög a motor egyből ki is kapcsol!
(#) kadarist válasza szulek hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szívesen!
(#) Baxi válasza VIM hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Hi.
Csináltam képet a motorról.
Tud nekem valaki tippet adni a motor bekötésre.
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Baxi hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia!

Csak a lényeget nem látjuk. A kapocslécet és az adattáblát.
(#) Baxi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Hi
Már érdeklődtem csak elakadt a dolog . Már kimértem melyik vezeték kivel van van, azaz ohm-okat mértem hogy tudjatok adni egy kapcsolási/bekötési rajzot, csak itt megint elakadt a dolog. VIM pedig berajzolta a
tekercseket is. Remélem tudtam segíteni, és most már sikerülhet elindítani majd
(#) frank tibor válasza Baxi hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Hello
Ez szerintem egy sima 400V Y kapcsolású motor. Ha a csillagpont belűl közösített nem lehet deltába visszakötni. Működhet igy is 30-40u 400-450V-os üzemi kondival+100u indítóval, de igen sovány teljesítménnyel.
Bocs a Móricka-rajzért :worship:
(#) kurtyka hozzászólása Dec 22, 2009 /

Sziasztok!
Lenne nekem egy Imi mosógépmotorom amit beszeretnék kötni, nem a centrifuga módba, hanem a 325 fordulatú kis teljesítményűre. Van rajta 6 kábel kivezetés U1,V1,W1, U2,V2,W2. 16µF-os kondit ir, a kérdésem az lenne, hogy az inditókondi vagy üzemi? És a hálózatot hogyan kössem rá? Köszönöm a választ
(#) kadarist válasza kurtyka hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia!

Üzemi kondit köss rá. Rajz a fórumról:Bővebben: Link
A topic:Bővebben: Link
(#) kurtyka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm!
(#) kadarist válasza kurtyka hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szívesen!
(#) Baxi válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Ok, köszi.
Tehát szétkel bontani hogy 230V rendesen mennyen .
Köszönöm.
(#) körbi hozzászólása Dec 25, 2009 /

Helo szeretnék érdeklödni hogy a mellékelt képen láthato 220/380-as villanymotort szeretnék 220-ra kötni lehet-e és hova kössem a 220-at? a képen a bekötési rajz van
Elöre is köszi mindenkinek.

Image0002.PDF

(#) Baxi válasza körbi hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Hi

Ha a rajzodon a Z-W; X-V; Y-U; a tekercsek 2 vége akkor így kösd be.

A W,V,U bekötését variálhatod, ha nem pörög rendesen.
Mert nem biztos hogy a V a középső tekercs a motorban lehet pont az a szélső.
A kondít ha nem a V-U közzé hanem a V-W közé rakod akkor a forgás irányt váltod.

Ha jól tudom a indító kondi a motor teljesítményének a tizede, az üzemi meg a harmada az indítónak.
Pl.: 1KW os motorra 100qF indító, üzemi pedig 33qF kell, és ezt is jobb(így szokták) 2db 16qF sorba kötve.
A rajzon az üzemi van berajzolva.

Azért várd meg hogy valaki rábólintson a bekötésre.
Nem rég kezdtem Én is evvel foglalkozni.

bekötés.GIF

(#) mex válasza Baxi hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Ha 2 db 16 µF értékű kondit sorbakötsz, akkor szerinted 32 µF eredő kapacitást kapsz?
(#) Baxi válasza mex hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Hi
Bocs párhuzamosan
(#) c27 hozzászólása Dec 28, 2009 /

Sziasztok.
Van egy csillag-delta motor amit be kéne kötni. 660/380V van ráírva. Nem tud valaki egy olyan leírást vagy ábrás rajzot amin csillag-delta motorok bekötését tartalmazza?
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Minek leírás? Csillagban 660V, deltában 380V az üzemi feszültsége. Csillagban indítunk (kisebb áramfelvétel-sorba kapcsolt tekercsek), deltában használjuk (üzemi áramfelvétel).
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

De a motoron csak jelölések vannak azt kéne tudni melyikeket kell csillagba kötni melyikre megy a fázis és a kapcsolót hogy kell bekötni. Azt kéne tudni hogy melyik tekercset kell csillagnál összekötni. Csak jelölések vannak a tekercsek kivezetésénél és még a kapcsolót is be kéne kötni.
Következő: »»   42 / 346
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem