Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Én a 8 collosra gondoltam. Egyszerű otthoni "gitártanulásra " lenne, semmi extra igény !(nem "vájtfülű" felhasználó...)
Igen sajna semmilyen adat nincs, így nekem már az is segítség lenne, hogy minimum hány literes zárt dobozt csináljak neki. Egyébként ha már itt tartunk: valamelyik RT évkönyvben volt egyszer egy komplett leírás, erősítővel hangdobozzal együtt. Ha esetleg valaki emlékezne rá, hogy melyikben.......
Az a baj, hogy annyit sem tudok kitalálni a képről, hogy zárt, vagy nemzárt dobozzal jársz jobban. Ha zárt, és gitárhsz, akkor 20-25 liter körül. Kb.
DY-811U PA-Gitarrenlautsprecher 8" (200 mm). Leistung 80 W Impedanz 8 Ohm. Fullrange System mit Dualton Hochtontrichter. Frequenzgang 80 Hz-12 KHz. SPL 83 dB 155 mm Magnet mit Pohlkernbohrung belüftete Spule harte PA Membranaufhängung. Trompete 95 mm Schallaustritt. Alu Schwingspule 50 mm doppellagig. Maße Korb 205 mm Einbautiefe 75 mm, Lochkreisausschnitt 180mm, Gewicht 2,5 kg.
Méret: 8"/200mm Impedancia: 8 ohm Teljesítmény: 80/150 W Frekvencia: 80Hz-12000Hz Mágnes méret: 30 oz / 155mm Érzékenység: 83 dB Súly: 2,5kg
Csak gratulálni tudok ! Nagyon jó ! A két púp azonos magas , a közöttük levő völgy alja a hangolási frekid, azaz 45 Hz .
Ugye mondtam ,hogy táptalaj a vitára a piezo ! :no:
Köszi a részletes adatokat !
Te is osztod a véleményed, hogy 20-25 liter körüli zárt doboz jó lesz ?
Nem ismered a kondenzátor, illetve a piezó működését, az okait, miértjeit, nem tudod az alapvető követelményeket egy hangváltóval szemben, nem jöttél rá, hogy a hangsugárzó dobozba épített hangszórót takar, védelemnek gondolod a csatoló/szűrű kondit. És több tönkrement hangszóró árán sikerült csak rájönni a szükségességére.
Kihagytam valamit (biztosan)?
Nem hiszem, hogy volna miről vitatkozni, de sztem valaki megírhatna ide a HE cikkek közé egyet ami tisztázza legalább az impedanciával kapcs. alapokat.
Honnan tudhatná ő azt.
Ezekből senki sem tudhatja. Az adatok nemhogy részletesek, még a kielégítő szintet sem érik el, semmivel nem mondanak többet, mint ami a linkelt képen látható, legfeljebb annyival, hogy ha igaz a 83dB, akkor a hangszóró teljesen használhatatlan.
Sokkal kisebb doboz is elég neki! :yes:
(az amibe csomagolják, úgy kell hagyni) Keress valami népszerűbb, leinformálhatóbb tipust, ne ilyen "egzotikus" darabot. Ez nemigazán ér 3ezret, ha jól láttam.
Bocs, hogy így közbe szólok. De miért nem írod meg te ?...
Lusta vagyok, és épp meggyes tortát sütök.
Idézet: 4-5 db. Mindezt, akkor még 13 évesen... „több tönkrement hangszóró árán sikerült csak rájönni a szükségességére”
A második képen jól látszik az átvitelen a 470n hatása, nagyon alacsony vágási freki , soha nem engedünk ilyen mélyre piezot. Azonkívül az erősítő 1K -t lát minimum ,és ez csak inkább több lehet.
Az elsőn 10uf sorosan , és 4 ohm párhuzamosan. Az eredő kb 4 ohm , az erősítőnek ez felel meg. Amennyiben a piezo érzékenyebb lenne a többi hsz-nél , úgy még be lehet iktatni egy soros ellenállást a kondi után.
Hagy kérdezzem már meg, hogy a nem piezo magassugárzó előtt sem védelem miatt van az a kondi?
Nem. Azért van ott, mert másképp nem működik. Nem valami extra védelem, hanem alapvető szükséglet (kezd unalmas lenni már így év évge felé ez az egész).
Itt van egy "igazi" 8"-os gitárhangszóró. Nyitott dobozba is belerakhatod. Csinálsz hozzá egy TDA 2030 véget, meg valami egyszerű fetes előfokot, azt hadd szóljon
Idézet: „kezd unalmas lenni már így év évge felé ez az egész” Akkor pont jo h. meggyes tortat sutsz. A valtozatossag gyonyorkodtet ...
Akkor, ha nem kell hangváltó, mert csak a magasat akarom hallani, akkor ezek szerint nem kell kondi sem ugye? - rámehet a hangfreki teljes sávban? - vagy kondi nélkül, ahogyan írtad, nem is fog szólni?
Na ők se viszik túlzásba a dokumentációt...
Sztem a legjárhatóbb és leginkább költségkímálő mód, ha talál egy régi RFT vagy akár Videoton (HC31) gitárhangszórót olcsón használtan.
Hát ja, a celestion-ok már csak ilyenek
Viszont nagyon jól meg tudnak szólalni. Nyitott doboznál pedig általában mellőzik a tudományt, csupán a trendekre és a tapasztalatokra hagyatkoznak. Az viszont már gáz, hogy a bassgitár hangszórókról sem írnak többet, pedig azok nem hinném hogy free air jellegűek. Egyedül a truvox hangszóróikról adnak T-S adatokat, az viszont nem gitár hsz, hanem PA. Egyébként a régi csöves rádiók (pl Pacsirta) hangszórói is jól szólnak gitárral, elegendő hangerőt adva a gyakorláshoz.
csak ott is kevés a mágnes (rádióshsz).
A celest. sztem főleg a nevére támaszkodik eladások tekintetében, ha már egyszer rá van nyomtatva a címke, így is-úgy is megveszik. Mindegy mi van benne.
Hát én nem vettem meg
Pedig szemeztem nagyon a BL-10-200 -assal. De így nem kell, hogy nem tudok még saccolni sem dobozt hozzá. Nagyon úgy néz ki, hogy az Eminence Beta 10 lesz a befutó, a készülő, ultrakönnyű kombómhoz.
Szia.
Ha nem ismernélek régebbről , akkor lehet még válaszolnék is ,de mivel volt már szerencsém , így tudom ,hogy szimplán csak kötekedsz. OFF
Uraim! Itt kéretik meghúzni azt a bizonyos vonalat!
Megkérdezhetem mitől gitáros egy hangszóró?
A "gitárhangszóróval" (én sem tudom miért az a neve..) kapcsolatban KÖSZÖNÖM mindenkinek a hozzászólását, javaslatát, véleményét !
Akkor majd keresünk valami mást ami "hangszórónak" nevezhető...... Üdv.: sector99
A működéshez nálam nem elegendő feltétel az h. valami csupán "szól". Sok másiknak is teljesülni kell ezen túl.
Ui: úgy látom szamóca meg is húztad. Csak nem azt, amit kellett volna. De kedves gesztus tőled, ha sürgős radíroznivalóm támad, csak téged hívlak majd. lamalas, változatos lenne egy olyan fórum, ahol az elektroakusztikával foglalkozók legalább a hangszórók és váltóalkatrészek impedanciáján túl tudják tenni magukat. A süti egyébként finom lett.
Hát a jellege végett... amitől az autós, a hifi, a PA, stb is olyan, amilyen
Azért gitáros, mert a gyártója kimondottan a gitárhang megszólaltatására fejlesztette ki. Emiatt másra nem is nagyon jó, viszont a rendeltetésének maximálisan megfelel. Egy gitárhangszóró, a célspecifikus paramétereinek köszönhetően, bármilyen más jellegű hsz-nál jobban képes kialakítani azt a hangzást, amit a zenész hallani akar. |
Bejelentkezés
Hirdetés |