Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   425 / 2500
(#) aflmor válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
(#) peter1995 hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
Üdv.Ugye azt mondtátok hogyha behalnak a tranyók akkor maxra kinyitnak és nem csuknak be.Nem lehet az hogy tényleg kinyiltak és e miatt túl terhelődnek és ezért melegszik ilyen hevesen?mer a több tranyó nem melegszikHa ez a helyzet akkor a végtranyókat kell cserélni
(#) Imi65 válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Figy. Péter!
A végtranyók általában zárlatosak lesznek, akár egy csomópont. Nem kinyitnak, hanem összeolvad a belsejük egy nagy golyóvá (képletesen), és minden lábuk mindegyikhez rövidzár. Így - ha zárlatos lesz egy tranyó - akkor az nem feltétlenül melegszik túlságosan. A környezetében viszont minden melegedhet, az E ellenállástól a tápdiódákig, trafóig minden, ha nem gondoskodtál megfelelő védelemről (itt elsősorban olvadóbiztosítóra gondolok).
Valószínű, hogy a melegedő tranyó a jó, a hideg meg a zárlatos.
(#) subwoofer220 hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy 1x 40w-os végfokom,és a hozz vettem a Tesco-ba 1000.-Ft-ért 2x0,5 wattos hangfalakat! Összeszereltem előerősítő gyanánt, jól is szól fel is erősíti a hangot. De az a gond vele hogy nagy az alap hang zúg! Ha hangosan hallgatom akkor nem tűnik fel, de ha halkan akkor lehet hallani a zúgást! Erre szeretnék valami egyszerű megoldást! A segítséget előre is köszönöm!
(#) hapro válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Na akkor itt mi az előerősítő?
1X40-tal hajtod a 2X0,5W-ot?
Gondolom csak az egyik felét, vagy a hangszórókat sorba vagy párhuzamba kötötted, és úgy a kettőt egyszerre.
Vagy valami aktív hangcuccot vettél? Azt a számítógép csipogót, amibe be van építve a végfok, van rajta egy bekapcsoló gomb meg egy poti?
De akkor mi az előfok?
Nem tudom az hogy jön ide, és mire kell neked.
Ha azt az aktív számítógép hangdobozt vetted, akor a legegyszerűbb megoldás, ha nem csinálsz vele semmit, és hagyod a francba, mert abból nem lehet kihozni semmit.
Ez a képessége és kész.
Vagy felmerült bennem még egy lehetőség...
Az 1X40W-os végfokot használod előerősítő gyanánt? Ami jó nagy hülyeség lenne, de végül is megoldható.
(#) Dj TSM válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
üdv
Igen a tranyók halálát okozhatja az hatúlvolt vezérelve és emiatt nyitva maradt,vagyis átégett a kollektor emiter,ez esetben ez a két láb a tranzisztoron belül zárlatban vannak egymással,de ugyanúgy kiég a végtranyó ha rövidzár volt a kimeneten és eközben az erösitö magas hangeröre volt vezérelve.A lényeg,mindenképpen mérni kell a tranyókat,ha végtranyó hibás akkor valszeg a vezérlö tranyó még jó,de a hozzávezetö ellenállásokat is ellenörizni kell,megesik rövidzárkor,hogy a vezérlö tranzisztoroknál elszáll 1-2 darab néhány 100 ohmos ellenállás.De ha nincs kiégve egy végtranyó semm,és mégis nagyon melegednek,akkor a diferenciál erösitö részben keresd a bajt,ellenörizni kell a nyugalmi áram beállitást is,meg minden eggyes ellenálás értékét mert feltételezésekkel nemlehet elöbre jutni,ha pedig a hozzáértés hiánya a gond,akkor inkább megkellene nézetned valakivel aki vágja az ijeneket.
(#) gleccser16 válasza hapro hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Én szerintem egy egyszerű 2.0-s kis hangfalakat vett a tescoban és szertendő szanaszétbombázta. Kikapta belőle a kis panelját és berakta a 40w-os végfokja elé, előerősítőként. Csak az lehet a baja hogy zúg, és amikor hallgatja ez elő fokkal az erősítőt ki hallatszódik a hangfalara a zúgás. (Egyébként ugyan ez van nekem is az LM 1036N és stk 4241V párossal, eddig nem találtam a hiba okát). De azt mondom neked, hogy az elő ill. végfok földjeit próbáld összekötni, tápágba (előerősítőnél) 100nF-os kondi hidegítésnek, esetleg nagyobb puffer, árnyékolt vezeték a hangjelnek.
Ha teljesen lehalkítod a elő potit akkor is zúg?
(#) subwoofer220 válasza gleccser16 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Igen akkor is zúg! Megvettem a sima 2x0,5 wattos 2.0-ás csipogókat,és kikaptam a kis panelt. Nos én ezt úgy csináltam meg,hogy a panelek a bemenetét összekötöttem! R,G,L ! Az R-t és a L-t Összekötöttem! Lehet hogy nem jó ötlet. De ha nem kötöm össze akkor is zúg! Ha leveszem a hangerőt teljesen akkor is zúg. Te rátapintottál a lényegre!!
(#) subwoofer220 válasza gleccser16 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia. Még egyszer megnéztem! Ha teljesem le van véve a hangerő aakór mélyen zúg, és ha felveszem a hangerőt akkor már keményebben zúg .
(#) szamóca válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Te jó szagú atya ég!
Olyan fogalom meghatározási zavarban szenvedsz, hogy elég kihámozni hogy mit, mi alatt érttel.
Nos a 40W-os végfokozat elé miért is kell pontosan az erősítés Neked? Tudható a végfok típusa, illetve a jelforrásé? Ha nem szolgáltat elegendő kimeneti jelfeszültséget a műsor forrásod, akkor lehet változtatni a végfokozat visszacsatolásán is, hogy érzékenyebb legyen.
Ez belekerülhet legalább 3Ft-odba.
A 2xfél W-os PC hangosítóba egy primitív tápegység található, ami a Végfok IC-nek csúfolt kis erősítőegységedet alig szűrt tápfesszel, és brummal látja el. Mivel úgy okoskodtak gazdasági okokból kifolyólag a kici occo szakik, hogy a kici occo hangszórón nem hallható a 50-100Hz-es brumm úgysem, ezért kici occo tápot tettek bele. Te ezt tetted most halhatóvá, a 40W-osod végére akasztott hangsugárzóddal.
Próbaként, ha lekötöd a táprészt, és egy 9V-os elemet kötöl rá, rögtön elmúlik a brumm.
Az R-L-G jelentése Right=jobb; Left=bal; Ground=föld, ill. test.
R-L-t, egy-egy 10kOhm-os soros ellenálláson keresztül kösd össze, ha a két csatornát monosítani szeretnéd.
(#) subwoofer220 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
És hogyan lehet megoldani .hogy a végfok érzékenyebb legyen? A képen egy hasonló panel látható! (csak az enyém kicsit régebbi)
PANEL
(#) subwoofer220 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Igazad van,rákötöttem egy 9v-os elemet és megszűnt a zúgás. A hozzá való táp az 6v-os. Sajnos akkor vennem kel egy karton 9v-os elemet!
(#) mrex válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Nem egy karton petárdát kell venned majd az udvaron mindentől messze felrobbantanod.
(#) szamóca válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Idézet:
„Sajnos akkor vennem kel egy karton 9v-os elemet!”


Vagy egy "értelmes" tápegységgel megtáplálni.

Nincs quad rajzom, de a ME visszacsatoló ágában lévő ellenállások értékét kell változtatni.
(#) peter1995 válasza Dj TSM hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Hello.Na ma kivettem a két végtranyót és ugy kapcsoltam be.Hát először a hangszóró nem búgott,de az egyik BD135-ös tranyóhoz kötött 100ohmos ellenállás elkezdett füstölni meg izzani.Akkor most mi rossz(az ellenálláson kívül)A végtranyók vagy a BD135-ös aminél kiment az ellenállás?(a T8as tranyóról van szó és at R22es ellenállásról)

img068.jpg
    
(#) subwoofer220 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia ! Találtam egy profi 9v-os tápot ,és nem zúg vele! Még csak az lenne a kérdésem hogy ,így gondoltad a sztereóból Mono-t ahogy a képen látható?
Ha mégse így kell ,kérlek rajzold le nekem! Köszönöm!

MONO.JPG
    
(#) szamóca válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Igen!
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Zoli van még egy canopus nyákterv ! Ezt nézd meg nekem ?
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Az eredeti panelon a táprész is rajta van. :peace:
A HTA obelisk.

canopus2.jpg
    
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Hopsz a kép nem látszik,de az ellenállás a tranyó E lábához van kötve.
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Idézet:
„U.i.: Egy Heed Audio Obelisk Pro ára jelenleg bruttó 138000,- Ft. Ebben benne foglaltatik a Blue Alps potmétertől kezdve a 250VA tápegységen és a BHC által speciálisan a Heed Audio számára gyártott kondenzátorokon keresztül az eredeti – és ma már beszerezhetetlen - Philips darlingtonokig minden, amitől egy Obelisk az ami. 10 éve létezik, tehát talán nem hiteltelen az 5 év garancia sem. (Bár a 10 évvel ezelőtti példányokat is szívesen megjavítjuk szinte ingyen.”
Ez az idézet nagyon tetszik ! Laci : most már 100% hogy megépítem eltökélt szándékom vezérel az uton .
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
De hát Neked már van egy ilyened. Ezek a HTA30-on acsarkodnak, nem a Canopuson.
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Már kettő van ! De a megépítési szándékom az a canopussal függ össze !
Idézet:
„(#586156) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (#586142)”
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Ja láttam! A csöves előfokosat is.
Nagy a különbség?

(Egyébként most árulnak használtan egy pár Cano-t 60-ba)
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Inkább épitek , nekem még ugynevezett gyári vagy vásárolt erősítőm nem nagyon volt . A HTA-30 az meg gyakorlatilag a kettő az ugyebár totálisan egyforma mármint a végeket nézve . A számottévő különbség az az előerősítőben rejlik , és bátran merem mondani hogy a csöves előfok az megveri azt a bizonyos két tranzisztoros előfokot minden szempontból ! Ezért nagyságrendekkel szebben szól ez a változat a Zoli /hapro/ is lecserélte erre a változatra a sajátját Így már tudomásom szerint 2 darab van ebből a változatból /amiről tudok / de eddig még ez a kettő az nagy megelégedésre szolgálja a gazdiját ! Ha lessz találkozó akkor majd meghallgatod te is , mind kettőt és akkor megitélheted hogy melyik milyen ?
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Ha lesz találkozó, legalább elhozod a két toroidot hozzá.

Publikus a rajza?
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Idézet:
„Publikus a rajza?”
Természetesen igen és azt is szeretnénk ha minnél többen megépítenék ezt a véget hisz egy nagyon jó kis erősitőről van szó ! A foto albumomban megtalálható , a layout ha kellene valakinek annak szivesen adom hozzá
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Én twisztelettel igényt tartanék a tervdokumentációra. (egy cső talán nem fog ki rajtam.)
Amilyen toroidot hirdetsz, annak nem magas a feszültsége ehhez a kapcsoláshoz?
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
A HTA-30 -as nálam csak 60 voltról megy , éppen ezért arról a trafóról természetesen le kell tekerni egy pár menetet amit aztán vissza is kell tekerni a cső fűtésének . Amit én ugy oldottam meg hogy mindkét trafóra tekertem 3,2 Volot , ez sorban 6,4 a cső fűtés .Bővebben: Link A layt küldöm ! De hová?
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Hódolatom kedves uram!
Következő: »»   425 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem