Fórum témák
» Több friss téma |
őő persze
fogod a hangszóró vezetékeit és becsatlakoztatod az erősítő kimenetére... ennyi ![]() lol
Dbase komolyan gondolta a dolgot. Nem lesz semmi baja, sőt! Gondolj bele, nagyobb az ellenállás, kisebb az áram!
Ez a jobbik eset.Kösd rá nyugodtan,nem lesz gond.
Úgy értette a kollega (
![]() Üdv Peti.
A) nem jó az erősítő
B) nem jó a hangszóró C) mindkettő! Na ez a legrosszabb! vagy D) Te csináltál valamit rosszul... ez az amin mi innen esetleg segíthetünk. Szerinted? Mi a rossz?
nemtudom
az erősitő bisztos hogy jó mert kb 3órája kaptam és ott tökéletes volt ja meg sima hangszóróval is szól
a hanfalakat meg holnap kipróbálom
máshol
Hát ha van multimétered, akkor mérd meg a hangszóró kivezetéseit hogy mi van?
Egyébként milyen az erősítő és a hangfal? hány Watt?
az erősitő vermona regent150 60w mono zenekari
a hangfal 60/80 w ez nem zenekari
vagy ha nincs multiméter, akkor egy kisebb feszültségű elemmel... 1,5 V 4,5 V érintsd hozzá a hagszóró végeihez!
HA recseg ropog akkor a hangszóró is jó Ha nem akkor nem.
Lenne egy kérdésem:
Hogyan lehetséges az hogy az erősítőm 8ohmos hangszóróval jobban melegszik mint 4ohmossal?
Biztosan 8 ohm az a 8 ohm?
1.) rossz a hangszóró (menetzárlat) 2.) "agyonmadzagozott" frekiváltó, átgondolatlan hangszórókapcsolás (ha rendszerről van szó), ebből adódó túlterhelés 3.) véletlen... 4.) egyéb, általam figyelmen kívül hagyott tényező ![]() fele akkora impedanciánál elvileg sokkal kevesebb energia alakul hővé, így nem szabadna jobban melegednie (ha tévedek, valaki legyen szíves, igazítson ki!) ![]() üdv!
a 8ohm az multiméterrel mérve 8 ohm ,de azt nem tudom számít-e hogy a magas hangszórók piezo hangszórók
Leírnád kicsit részletesebben az összeállítást, az erősítő paramétereit stb? Fontos az is, hogy jelentős melegedésről van-e szó? Ha visszarakod az eredeti 4 ohmosakat, akkor megszűnik a fokozott melegedés?
![]()
Az én erősítömre az van ráírva hogy 6-16ohm, de mikor majdnem max hangerőn halgattam 5órán keresztül a hűtőbordák (lemértem digitális hőmérővel) majdnem 80fok volt
![]() (egyébként az erölködő: Pioneer Stereo Amplifier SA-330, a hangfalban pedig 1-1 25cm-es mély adja az erőt ![]()
Az erősítőben TDA4925-ös ic van a hűtőborda 1db 4 ohm-os hangszóróval langyos de 8ohm-ossal meg nem bírom megfogni rövid időn belül olyan meleg lesz
van olyan hogy oszcilalhat , valami radiofrekvencian amit nem hallasz .
En mar jartam ugy hogy holyagot sutott az ujamra a tranyo hutoborda mikor ratapintottam hogy lassam miert nem szol rendessen , kb 100 fokos biztos volt .es pont en is 8 ohmos hangfalat tettem ra a 4 ohm helyett amivel altalaban hasznaltam ,tehat nem kelett volna lanygyos se legyen na fele eron.Oszcilalt a vegfok.Ilyenkor jel nelkul is melegszik , a hangszoroban jel nelkul vagy egy bizonyos jellel egy ..morgas ...hallatszik ,mivel minden teljes erovel mukodik ez kiuriti a "buffer" kondenzatort ( a 10000µF szurokondi) es nem "sima" a tapfeszultseg.Maskeppen egy ampermerovel a fogyasztast merve a latszik a nagy aramfelvetel .
Igazad van, felléphet oszcilláció is! Én azért a piezo magast leemelném róla, ha az van rajta, és megvizsgálnám úgy is, hogy fennáll-e a probléma? Sőt, érdemes csatornánként megvizsgálni a rendszert.
A mélyhangszóróval a rezonálást nem tartom valószínűnek, mert valószínűleg aluláteresztő/vágó szűrőn kapja a táplálást, így RF oda nem nagyon juthat (ha jó a váltószűrő). Tehát ebben az esetben én a piezora tippelnék! De lehetséges-e ekkora disszipáció?Kedves Karpi! Vélemény?
Karpinak igaza van, ha RF szintű a jelenség! Ilyen magas frekvencián egyes elemek rövidzárként viselkedhetnek, amitől még normál üzemi frekiken - úgy-ahogy - üzemelhet a cucc, csak túlmelegszik. Ahol ez a jel keletkezhet, illetve megjelenhet: a magas szekció, hisz ott elméletileg nincs felső határ, nincs vágás... de mindez csak akkor lehet érvényes, ha a hangszóró oldaláról nézzük! Amennyiben nem változott a rendszered a hangszórón kívül, így csak ez lehet a logikus megközelítés. Karpi tapasztalata pedig csak alátámasztja állítását!
Sziasztok.
Akkor ha jól olvasom, párhuzamos bekötésnél feleződik az impendancia, soros bekötésnél összeadódik?
Pontosan, és a teljesítmény mind a két esetben feleződik a hangszórókon.
Van egy 8Ohm-os erősítőm és MRP 2-165 típusú 4 ohm-os mennyezeti hangszóróm.
Ha jól értelmezem: ha a 4Ohm-os hangszóróból 2 db-ot sorba kötök, akkor az erősítő 8 ohm-os impedanciájú terhelésnek értelmezi, azaz károsodás nélkül üzemeltethető és hangminőségben sem lesz változás. Erősítsetek meg ebben! Köszi: Tibor
Úgy van ahogy mondod.Két 4 Ohm-os hangszórót sorbakötve 8 Ohm lesz az eredő impedancia.
Nyugodtan kösd sorba,és mehet az erősítőre. A hangszórók polaritására ügyelj! üdv
Köszönöm a megnyugtató infót, így már megéri a 6.200/pár plusz költség.
sziasztok! Az nagy gáz, ha 4 ohmos erositore(tda 2030) 8 ohmos hangszorot rakok?
![]() ![]()
sziasztok hasonló kérdésem lenne nekem is csak egy kicsit meg van keverve:
adott egy beomaster 6000 , rajta 2db 4ohm-os beo. hangfal , meg 2db 4-8ohm-os másik ?? legalábbis ez van ráírva a hátára , mondjuk szétkaptam és a mélynyomóra rá van írva hogy 8ohm , --első kérdésem hogy ez mi a szart jelent? -- a másik az pedig hogy bírja-e az erősítő a különböző ellenállást? nem találtam a beomasterről érdemi info-t az impedanciával kapcs.. ez az újabbik beomaster aminek hülye alakja van ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |