Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   48 / 965
(#) Ferkógyerek válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szia!
Bár nem a betonoszlop egyik "résébe" szokták tenni.
De szerintem amire te gondolsz az a fázisjavító kondenzátor. Ez szokott újabban narancssárga színben pompázni. És a mérete is stimmel.
(#) Marko Ramiusz válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szia! Mit értesz elosztótranszformátoron?
És az ide tartozó betonoszlopon? Csak a pontosítás kedvéért. Üdv.: Yoe
(#) Dani494 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Hát az a transzf.aminek a szekunderén lévő feszültségét már fel tudja használni a lakosság (230/50Hz)
(#) Marko Ramiusz válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Az egy 20KV/3x400/230V-os. Hát, ha a szekunderén 230V lenne, az igen érdekes lenne, persze ilyen is lehetséges. A primerén mennyi van? Javaslom, hogy kicsit nézz utána a szabványos feszültségeknek, a főelosztó- és elosztóhálózatnak, valamint egy tarnszformátornál mi a primer- és, mi a szekunderfeszültség. Üdv. :Yoe
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Elnézést, így helyes: 20kV
(#) kadarist válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Csak a a narancssárga pirító érdekelte...
(#) ego2 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Na most, ha egy lakiust érdekel valami kis dolog, mint jelen esetben a kondenzátor, akkor miért nézzen utána jobban. Nem hiszem, hogy a villanyszerelő szakmára kíváncsi az érdeklődő, csak furcsa látvány egy sárga doboz a szürke betonoszlopon.
(#) ego2 válasza ego2 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Akarom mondani LAIKUST.
(#) gyu5 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Lehetséges, hogy a fi relét lecsapja egy nagy fáziseltolást előidéző fogyasztó, ha igen hogyan lehet (az érintésvédelmet megtartva) egyszerűen orvosolni a problémát?

Előre is köszönet, ha valaki jobban ismeri belülről a fi relék leggyakoribb szerkezeti felépítését, esetleg szedett már szét egyet-kettőt.
(#) DuMatyi válasza gyu5 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
A firelét csak és kizárólag a hibaági (védővezetőn folyó) áram csaphatja le, más nem.
(#) potyo válasza gyu5 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
A FI relét nem csaphatja le. Ha van benne kisautomata is és nagy áramot vesz fel bekapcsoláskor, akkor azt lecsaphatja. Ezesetben olyan FI relé kell, aminek nagyobb vagy lassúbb a túláramvédelme. Egyéb esetben máshol kell keresni a hibát. Pl. FI relé nélkül bekapcsolni úgy, hogy a földelés egy 100W izzón keresztül van bekötve, és mérni az áramot az izzón keresztül - így meg lehet tudni, hogy van-e szivárgó árama.
(#) Electric59 válasza gyu5 hozzászólására (») Dec 29, 2009 / 1
 
Helló gyu5!
Léteznek leoldási időre és hibaáramra paraméterezhető áramvédő kapcsolók. Persze ezek jelentősen többe kerülnek a lakossági elosztóhálózaton alkalmazott tipusokétól. Gyakorlatban még nem találkoztam az általad leírt esettel az elmúlt 32 évi gyakorlatomban. Viszont, egy kb. 500 W-os inverteres motorfordulatszám szabályzót már szinte lehetetlen volt elindítani egy 30 mA-es áramvédő kapcsoló hálózatáról. Ha a bekapcsolási időt megúsztam, működés közben már hagyott az Á.V.K. dolgozni. A megoldás, kikerülni ebben az esetben a hibaáram kapcsolót.
(#) gyu5 válasza Electric59 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
[Electric59]-nek: Pont egy fordulatszámszabályozós fúrógépről van szó.

[potyo]-nak: Aminek egyébként nincs földelési kivezetése, amin a hibaáram elmehetne, tehát a földelésbe onnan biztos nem jut szivárgási áram. (Esetleg ha a levegeőben, mint közegben keletkezik akkora hibaáram.)
(#) Electric59 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Sokszor fontos a fázishelyes bekötés. Például, a most forgalomba hozott gázkazánok többsége a láng termoelektromos feszültségét használja föl lángőrként. Ha megfordítod az L-t és a N-t, nem fog működni a kazánod.
(#) Electric59 válasza gyu5 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Ha a fúrógép Magyarországon szabályosan üzembehelyezett kéziszerszám, akkor az kettősszigetelésű, tehát nem kapcsolhatja le az Á.V.K.-t. Ha védővezetővel ellátott fúrógép, akkor a zavarszűrő áramköre okozhat ilyen hibát. Általában RC taggal oldják meg. Ezt az EMC-re vonatkozó kötelező előírások értelmében ki kell alakítani minden villamos berendezésben. Ezt kell megvizsgálni meghibásodott-e.
(#) gyu5 válasza Electric59 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Hogy mennyire szabályosan üzembehelyezett kéziszerszám, azt nem tudom, szétszedem, ha eljutok egyszer odáig. Amikor alacsony fordulatszámra állítottam akkor csapta le, de nem mindig. Ha elindult, akkor utána már ment.

Most éppen a szigetelések tulajdonságairól találtam egy jó kis írást, mennyire sokféleképpen tudnak viselkedni, ugyanaz az anyag mekkora különbségeket tud mutatni szigetelési ellenállásban=feszültség/szivárgási áram.
(frekvenciától is nagyban függnek)

Köszönöm a gyors válaszokat, ötleteket.

(#) gyu5 válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Találtam egy alapos leírást a FI relék működéséről:
http://www.villanyszaklap.hu/cikkek.php?id=269

"Minden egyes aktív vezető és a földelt részek között ún. földkapacitás van. Váltakozó áramú hálózatokban ezen fogyasztókkal párhuzamos földkapacitásokon a feszültséghez képest 90°-kal siető meddő áram folyik. Egyfázisú, ÁVK-val védett végponti áramkörben ezen kapacitív áram a testeken, védővezetőn földön keresztül záródó megkerülő áram, ami a szivárgó áramhoz vektorosan hozzáadva felesleges kioldást okozhat. Normál üzemben ezen szimmetrikusnak tekinthető földkapacitásokon folyó áramok az üzemi vezetőkön folynak, eredőjük nulla, nem hoznak létre gerjesztést az ÁVK-ban. Szigetelt csillagpontú hálózaton - ha a hálózatot több részre osztjuk - a kapacitív földzárlati áramok létrehoznak kioldó áramot, akár az általunk védett, akár a többi hálózaton lép fel a földzárlati áram. Így a helyes méretezés nehézkes, és műszakilag kedvezőtlen, hogy a védett rész lekapcsolása a többi rész kapacitásától függ. Azaz a többi rész hálózatváltozása (vezeték ki-, vagy bekapcsolás) befolyásolja a védett részünk ÁVK-jának kioldó különbözeti áramát.
"
(#) Dudus válasza gyu5 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Szigetelt csillagpontú hálózatot - tudtommal - lakossági hálózaton nem alkalmaznak!
(#) Rumcájsz válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Narancssárga (fekete a teteje) fázisjavitó kondit használunk a transzformátorállomásokon de nem az áttörésbe szereljük hanem vasszerkezetre fogatjuk.
(#) gyu5 válasza Dudus hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
A bekezdés eleje az igazán érdekes és hasznos.
(Az nem a szigetelt csillagpontú hálózatról szól.)

Érdemes elolvasni a linkelt írás többi bekezdését is, vannak benne hasznos gondolatébresztők.
(#) ego2 hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
B.Ú.É.K.
(#) Kalex50 válasza gyu5 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Szia!

Azért részletezhetnéd az ÉV (FI) relé típusát, mert az általad vázolt esetben az érintésvédelmi leoldás (különbözeti áram a befolyó és elfolyó áramok között) elég valószínűtlen.

Üdv Kalex
(#) acstamas hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Villanyszerelő 1,5-es 3eres réz MM-fal kábelt szerelt a lakásomban. Vakoláskor/gletteléskor kicsit megsérült a kettős szigetelés.. A spakli belecsúszott a fehér szigetelésbe és kilátszik a nulla kékje... A rezet nem látom, de a kék szigetelést már igen.

Szerintetek be lehet vakolni így, vagy ebből még problémám lehet?

A választ előre is köszi!
(#) potyo válasza acstamas hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Ha nem nedves a helyiség (pl. fürdőszoba, konyha), és a kék szigetelés nem sérült, akkor levakolhatod nyugodtan.

Ennyire vékony a vakolat, vagy hogy sikerült ezt összehoznod?
(#) acstamas válasza potyo hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
A festérétegeket kapartam a falról, hogy utána síkba tudjam hozni az egészet és akkor beleszúszott a spakli a fedetlen kábel részbe és egy morzsányi helyen megvágta a fehér szigetelést, amit felhajtva már látom a kéket...
Konyha mennyezetén/oldalfalán futó kábelről van szó..
(#) potyo válasza acstamas hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Szerintem ott se gond, konyha végülis nem nagyon nedves helyiség, vakold le nyugodtan.
(#) Atis57 hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Sziasztok!
túléltem , egy ELMŰ-ÉMÁSZ ellenőrzést.Most délben csengettek ,de előtte lenyomták a kismegszakitót ! köszönés helyett?! Volt egy 45 körüli"főnök" meg 2-t munkásruhában lévő "beo."ebből az idősebbik--mint a radványi sötét erdő cimű vers......

kifogásolták: ----az áramvédő kapcsolót (1dobozban 10mA+40mA érzékenységű)Magyarországon ilyen NEM HASZNÁLHATÓ!
---Az akkumulátoros világitást ,+napelemet
állitólag ez sem használható? ? ? ? ? ::::::! ! ! ! ! ! ! !
----valamint a 24/230V-s invertert? !
----a jelölt dugaljakat-a sima230V fehér, a piros inverterről , a zöld 160V DC..
"mert ilyet lakóházban NEM lehet használni!"
Az idős szerelő Nem értette meg miért kapcsol le az FI ,ha a LEEDES "próbalámpájával a fázis-föld között "MÉR?"
Na és igy tovább.......adtak egy szép vaskos jegyzőkönyvet + lecserélték a Fogyasztásmérőt -valamint rácsiptettek valami lakatfogós vackot...HA ez elvész ÉN vagyok a felelős! --érdekes : lépcsőházi nyitott szekrényben..?
A miért jöttek az áramlopás :-ha bevallom ---megegyezhetünk cimű nótával?_na az nem jött be nekik...
(#) kadarist válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 10, 2010 / 1
 
Szia!
Miért engedted be őket a fogyasztásmérőn túlra? Mi közük van a dugaljzatokhoz meg egyebekhez?
(#) zolika60 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Nem lehet, hogy elgurult a gyógyszerük?
(#) Bubi L válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Heló. Ma délben voltak? Vasárnap? Lehet kamu, de a mai vállalkozói világban is érdekes.
Nem nyúlhattak volna a kismegszakítódhoz csengetés helyet. Ezen kívül a szolgáltatónak a tulajdon jogi határa a mérő elmenő sorkapcsa, általános helyzetekben. Külön mért áramnál vannak meg kötések bizonyos dolgokban, de nappali áramnál nem. Hálózatra való visszatáplálás meg kel akadályoznod az aksikról, de hogy milyen védelemmel láttad el a lakásod, persze szabványosan, semmi köze hozzá.
Következő: »»   48 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem