Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 97
(#) jheim válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

A hitelesítésre így azért használható lenne. PLL osztja az alap kvarcot. A másik oldalt kell valahogy összehasonlítani(VFO) a PLL-el, ha behúz akkor adott a freki. Szerintem.
(#) szendi001 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia Gerenk,

Volt mar eszembe, de valahogy mindig elkerulte a figyelmemet a tema. Atneztem a 2 meteres vevo forumba, es ott volt egy nagyon szep megoldas. Utana fogok jarni a tortenetnek, hosszu tavon ez lenne a megoldas mind vevonel, mind ado-vevonel. Egyelore megprobalom befejezni a ket elkezdett konstrukciot, varok az uj TBA120-amra ami nem viselte a villany alatti forrasztast, illetve az uj freki merore ami a postan lehet valahol.

Koszonom az otletet:
Joe

Kicsit lassabb lesz a fejlesztes egy 500 Gigas Sata winyom az osszes radios adatommal varja az adatmentesi otleteimet, mindenkitol turelmet kerek a francia radio epitesi tapasztalatinak beszamoloja folyamatban van
(#) szendi001 hozzászólása Dec 29, 2009 /

Sziasztok!

Mukodik a frekvencia mero osztoja. Nagyon szuper ez az IC: MC12054AD. Sokkal alacsonyabb frekvenciaju jeleket is biztonsaggal oszt. Szkopon nezve negyszog jelet csinal a bemenetbol. 3metes csatolo tekercs melle teve a GDO-t 5 megatol lefele tokeletesen oszt 64 65 128 vagy 129-el.
Mar csak az orajelet kell megbabralnom, vagy moge tennem egy kompenzator lancot,hogy 100-al osszon. A modul magatol ismeri a 10,7 megas kf-et. Szoval a frekimero kapasbol a veteli frekit fogja mutatni.
Kepek, szkopabrak holnap

Udv: Joe
(#) szendi001 hozzászólása Dec 30, 2009 /

kiegeszites: Talaltam 6.25 megas kvarcot, tehat 4 megas orajelhez kepest emelve pont 100 al fog osztani. Sajnos igy nem hasznalhato az eredeti kf eltolas, de muszernek tobb mint jo igy, mert nincs extra alkatresz a merolancban.
Ez a frekimero hozza.
Nos a terv a kovetkezo: :pias: DDS VFO bol adok a tobbszorozore jelet es vegre megmerem a kimeneten a pontos lokal frekit ellenorzes gyanant. Ha ez osszejon es a TBA 120-ak is megerkeznek vegre, kiprobalom az so42p t elso keverokent egyelore egy bemeneti hangolt korrel ami gdo val siman behuzhato. Ez az osszeallitas teszt jellegu, nem akarok dds-t hasznalni a kesobbiekben, de valahogy meg kellett kerulnom a szignal hianyat. Nem kell egy csomo kvarcot rendelnem es a sokszorozot hasznalhatom 2 meterre a tesztek utan.

Pll nek lenne ertelme a kesobbiekben, tudnatok legyszives ajanlani olyan megoldast, amihez lehet minden IC-t kapni?

Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Idézet:
„Pll nek lenne ertelme a kesobbiekben, tudnatok legyszives ajanlani olyan megoldast, amihez lehet minden IC-t kapni?

Én épp egy ilyen cikk írásán dolgozom, ha tudsz várni még pár napot.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Termeszetesen tudok varni es koszonom.
Kerem tekintestek meg az uj KF fokozatomat. 6.5 megas keramis aszuro van benne egy hangolt korrel egyelore. Mivel meg nem erkezett meg a tba120...talaltam egy tunert amibebn volt BA403 ic szurovel :smoke: es manhattan stilusban osszeallitva az eredeti CA7313 hangvekfokkal tokeletesen szol a GDO jele.
A keramia szuro nagyon sokat segit, eg es fold a maplinos arnyekolatlan induktivitashoz kepest. Az osszeallitas teljesen bevalt, ugyanezt csinalom a TBA 120 LM 386 parossal, csak 10, 7 mega KF re. Holnap kap egy SO42 P es a sokszorozobol vagy a szignalbol meghajtva radiot akarok vegre hallgatni.
Mindjart teszem a frekimerorol az igert adatokat de csak 4 kepet lehet csatolni.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Privat keresre kifejtem a tapasztalataimat a frekvencia merorol. Az indiai honlapon talalhato frekimero 84 es 628 as mikrovezerlovel is jol mukodik kb 40 MHz ig. Bele van programozva tobbfele kf freki amit lehet +- ba is valasztani. Ha 4 Megas kovet hasznalsz egyenes agban mer, szamolgatva kiderul, hogy 6.25 Megas kaviccsal 64 es oszto utan a gyakorlatban szazas osztas van, amivel az en osztommal 2 Gigaig lehet merni. (Tizedes pont nem helyes, valoszinu modosithato lenne)
Ha pici szinusz jelet kap az oszto, kimeneten oszcilloszkoppal nezve negyszog jel van, a doksiban garantalt mukodesi ablak nagyobb, tehat az en osztom 5 megatol lefel siman oszt, ezert is nem akartam kiegesziten extra 74 es Ic kel, szerencsem volt a 6.25 os kvarcal.
Ha a sokszorozo rezgokorere teszem a hurkot, picit maszik a freki(irjak a doksiban), ebbol tudom keves a jel, de ahogy hangolom a magot rezonancia eseten szuperul stabil a jel: Hangolni tudtam a koroket frekimerore... Jol merte a 12 szeres frekit, tehat sokszorozo jo, oszto frekimero jo, aminek orultem.
Az LCD-k kozul nekem mindennel( 1 sor 2 sor 4 sor 16/20 karakter),indult, de ket soros LCD nel eltolja ket sorba az informaciot, ugy, hogy 6 digit folul van 4 alul, ami megszokhato, nekem igy megy az egyik muszer, mert nagyszmjegyu kijelzo volt olcson sok.Termeszetesen a hozza valot erdemes beszerezni ha amugy nincs ingyen mas. :integet2: A kepen lathato az oszto a sokszorozoval egy hurokkal siman mer, 4 pF csatolo kondival rezgokorrol szinten.
Semmi nem gatol immar a tuner hangolasaban, de biztos kell a sikerhez par nap Azert ha az so42p aramkor elindul holnap, csak sikerul az idei fogadalom...
Udv Mindekinek
A frekimero nyakja, ua van belul, csak ic is van benne...
(#) atesz34 hozzászólása Dec 31, 2009 /

sziasztok!

Olvasgatom a témát engem is érdekel.

Van egy kínai kézzel hangolható scennerem annak idején a conradból vettem 6-7 körül azzal fogható e a Nooa műhold?tudja a 130-160megát vagy felejtsem el csak speciális keskenysávú vevő kell.
2. Áthangolt műsorvevővel jönne szerintetek?

köszi.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Szia!

Olvasd el a topicot az elejétől! Minden kérdésedre választ kapsz. Egyébként az én APT-vevőkészülékem is egy áthangolt műsorvevő, pár kiegészítéssel.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Sziasztok!

Korabban volt arrol szo, hogy tobb szurot sorba kotve valtoztathatnak a savszelesseget. Nem feltetlenul a muholdak vetelere, de lenne ertelme szerintetek 2 szeres keveresen gondolkodni? Anno valahol lattam 5BK :kalap: csinalt egy vevot, es az elso kevero valahol 27 mega korul volt. Gondolom tukor freki miatt lenne jo, meg biztosan valtoztathato a savszelesseg is ha nem standard 10,7 szurot hasznalunk, hanem mondjuk 6.5 vagy ami van.
Merseseim szerint az ismeretlen kapacitas diodam tul nagy erteku, lehuzza a 6 menetes tekercsemet 60 Mega kore. Cserelem BB530-ra mindet. A 6 menetes tekercs 4,7 pf el 98 Mega kore esik. A BC vevonel megprobalok elindulni a legmagos tekercs fele, azt mindenki utan tudja epiteni.

Udv Mindekinek es BUEK : Joe
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Hello, én támogatom a kétszer transzponáltat. A gyakorlatban ugye az első 10.7MHz a második 455kHz. Komolyabb helyeken 21MHz, majd 455kHz a szabvány. Szerintem ilyen értékeknél kellene maradni, mivel ezekre a frekvenciákra könnyebben beszerezhető a kívánt sávszélességű eszköz. 6.5 megásból például, feltehetően nem is gyártanak keskenysávút, mivel azt televíziós célokra alkalmazzák. Ám a sávszélesség változtatása a frekvencia változtatásával nem lehetséges, csak (tudtommal) a szűrő átkapcsolásával, amikor is egy ugyanolyan frekvenciájú, de más sávszélességű típust használunk.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Üdv!
Általában minden olyan helyen ahol érzékeny vevőt kel csinálni mindíg többszörös keverést használnak. (gyakorlati tapasztalat, hogy egy adott frevencián 1 - 2 cm3 -ben 60 db -nél nagyobb erősítést nem érdemes csinálni, mert a csatolások miatt könnyen összegerjed - jó kis SI mértékegység, nem?- Egyébként lehet ha elkerülhetetlen, de akkor az árnyékolásnak kell igen jónak lenni)
Gyakori KF frekvenciák: 170, 455, (465) kHz, 5,5, 6,5, 9, 10.7, 21.4, 38, 75 MHz, ezekre kész szűröket lehet kapni. Ha valamilyen okból egzotikus 1-ső KF re van szükség, (pl.tükörfrekvenciás elnyomás, széles sávú átfogás, vagy mérővevőknél az extrém széles akár 20 MHz KF sávszélesség a panorámázhatóság miatt) akkor az első KF szűrő egy viszonylag egyszerű sáv szűrő, mert a végleges sávszélességet úgy is a legjelentősebben az utolsó szűrő karakterisztikája határozza meg.
Kér szűrőt egymás után közvetlenül kötni lehet ugyan, a sávszélesség is változik, de nagyon babrás behangolni, illeszteni, ezért használunk ma már gyári szűrőket, fellületi, kerámia, kristály, amiknek a karaszterikája az adott célra van kialakítva, ilyet házilag még közelítőleg sem lehet készíteni. Végül is ezek is egymás után vannak kötve, csak erősítő (keverő) fokozatokkal el vannak választva egymástól
Persze a többszörös keverés miatt vannak hátrányok is, a vevő belső zavar, intermodulációs tulajdonságai romlanak, de hát mindíg meg kell találni az optimumot az adott feladathoz.
BUÉK
Feri
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Szia!

Egy kérdésem van! 455 MHz-re gyártanak 50 kHz körüli sávszélességű kerámiaszűrőket? Ehhez a projekthez ilyen kellene.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Miért írtam megahertzet? Kilohertz a 455.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Nem tudom, én még nem találkoztam ilyennel, attól még létezhet, Meglehetősen nagy a relatív sávszélessége, a régi csöves stornókban volt hasoló sávszélességű, 100, 50 kHz -es csatorna osztásnál, de ez már nagyon régen nincs. Ott csatolt körökből volt.
De csatolok egy PDF -et az egyik legnagyobb szűrőgyártótól, drágák a termékei, de jók (tapasztalat)

Én ezért nem gondolkoztam annak idején kétszer transzponált vevőben. Ehhez nem jó a keskenysávú KF- átvitel, a 34kHz-es FM-löket miatt. A szakirodalom a torzításmentes átvitelhet 50kHz-es (szabványos) sávszélességet ajánl.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Attól még éppen lehet kétszertranszponált, az első 21.4, a második 10.7 MHz, de ha nem muszály, nem kell bonyolítani. Ha lahet venni áthangolt vevővel is, akkor jó úgy is. Biztos nem lesz sávszélesség probléma, meg egyébként is ha digitális jelátvitelnél jobb a szélesebb szűrő, annak jobbak a fázistorzítási paraméterei. (lásd a linkelt pdf en)

Ez egy totál analóg fax adás. Szinte már-már primitív. Egy áthangolt rádiótuner, esetleg antennaerősítő, meg kiegészítő KF erősítő, és már kész is. Persze egy 50kHz sávszélességű 10,7 MHz-es kristályszűrő sokat dob a szelektivitáson, ami nem hátrány az amúgy is zsúfolt űr-sávban.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Koszonom az informaciokat, nagyon hasznos dolgok.
A kerdes azert merult fel, mert a BA ic sokkal erzekenyebbnek tunik, es a rendelkezesemre allo KF szurovel nagysagrendel jobb eredmenyt produkalt. Azt hittem tudom meg fokozni ket szurovel, vagy meg egy keveressel szinte ingyen.
Ez kicsit amolyan barkacsolas, ha csak magat a jelet kivannam venni, lehet hogy athangolnek egy tunert . Egyebkent igy utolag a most rendelkezesre allo eszkozok nelkul fulre en valoszinu azt sem tudnam megcsinalni.
Jol ertem?: A savszelesseg kriteriumbol en ugy ertelmezem, ha valaha kell 2.kf azt celszeru 10,7 en tartani, mig az elsore egy magasabbat tenni mindenfele kf keramia szuro nelkul, tisztan tukor frekvencias javulas erdekeben? a franciaban 455 van tehat lehet hogy az AFC vel manipulal, es eleg a kf szelesseg....

A korabbiakhoz: A cm3 tenyleg jo mertekegyseg, hasznalnak szilardsahtannal meredekebbeket is hozzatennem en nem teszek sehova 2 raszternel kisebb kapacitast es 3 raszternel kisebb ellenallast igy a kriterium jol tarthato, de az okok epithetosegre terjednek vissza, amolyan mellektermek a tavolsag.
A tba120 at alapvetoen jo eszkoznek tartjatok, vagy ez amolyan olcso tomeg termek? Tobbfele bekotessel is talalkoztam, de ami a maplinos radiomban van nem tunik eleg erzekenynek a masik ic sokkal jobb. Jelzem abban van egy tranyo is a szuro elott, remelem nem az zavar meg.
Jo pezsgozest Mindenkinek, majd 2. an folytatjuk
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Szia!

A TBA120-ból és variánsaiból nem keveset adtak el 1971 óta, úgyhogy tömegárunak nem mondanám. A modern KF-erősítő-demodulátok is erre a tecnológiára alapulnak.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 1, 2010 /

Udv Mindenkinek!

A fentiek tukreben batran kiserletezek az eszkozzel. Koszonom. Levasaltam az SO42p TBA120 LM386 nyakjat, tobb modositassal, ahhoz kepest ami a forumon szerepelt.
Kiprobalom azonos korulmenye kozott ezt a kf-et is, tehat ideiglenesen kap egy 6,5 megas keramia KF szurot, es a rezgokort is melle hangolom egy kapacitassal. Tuti hogy a Q is szamit 40 et ajanlanak a katalogusban.
A hangero szerint valogatjak az IC ket a katalogus szerint... Lehet hogy a mostani TBA im csendesebbek, de legalabb ujra szol a maplinos radio.

Udv Joe

nyak.JPG

(#) atesz34 hozzászólása Jan 1, 2010 /

Sziasztok!

A témához kérdések:
kell egy tracker program ami kiszámolja hogy mikor ér föléd a műhold.Milyen távolságra lehet hallani??800km-2000 km között is lehet pl.
milyen antennával kell kiállni egy botantennával bejön?
És mennyi ideg lehet hallani?

Esetleg egy real time-os tracker programot tudtok hozzá.

(#) szendi001 válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Olvass vissza legyszives, 1.-5. oldalon az osszes kert info ott van
Udv Joe
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia!

Dekóder programnak a WX-sat-ot ajánlom, vagy egy újabb fejlesztést, az APT-decoder-t.
Realtime Tracking:Bővebben: Link
Dekóderek:Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Udv Atesz,

Kereszt dipolt tervezek en is epiteni, teszek fel kezi rajzot, polimer csovet hasznalok majd vazkent. Illeszteni kella tovet a koaxhoz.

Elkeszult a TBA120 KF. Az eredeti rajz szerint nem indult, igy alkalmaztan nemi bosszankodas utan a katalogus altal ajanlott bekotest. Mindjart fenykepezek, de le kell tisztaznom a modositast.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szép estét!

Egy antenna építessel foglalkozó oldal:Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Koszi az infot,
Ez nagyon korrekt leiras, csak RG58, RG59 es nemi aluminium/rez kell hozza. Az egyetlen dolog amit valahogy meg kell oldanom, hogy szallithato legyen, Arra gondoltam rez anyakat kemenyforrasztok a tovebe es a vekony alu csovet rakrimpelem a rez menetes szarra. Igy a negy tag kicsavarhato, es a nyeleben ami polimer cso szallithato is.
Mar elore latom az egyszerubb megoldast ahogy ket lecre huzom ki a derotot
Ilyen lett a kf, alul van ket extra ellenallas, es a kf keramia szuro helyen egyelore egy kondi. Annyi elonye van a szuro hianyanak, hogy van idom kiprobalni milyen, ha egy rezgokor van ott.
Udv Joe

tba120kf.JPG

(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Én úgy csináltam meg, hogy textilbakelit lapokra csavaroztam fel az egyedi dipól elemeket. Ezek után az elemeket tartó textilbakelit lapokat összefogtam csavarokkal. A régebben beküldött képeim között van antennás is, azokon valamennyire látszik a konstrukció. Én 10 mm vastag alumíniumcsövekkel operáltam,. A csövek végét ellapítottam a végkapacitás csökkentése miatt.
(#) atesz34 hozzászólása Jan 1, 2010 /

Köszi az infot.

Az orbitron trackert néztem, pl holnap 5.02 körül lessz a Nooa 15 délkeleten .valaki ránézne hogy jó e?
A következő 20napban is hajnalban lessz felettünk.
Első körbe a kézi -albrecht aircontrol m8 kinai szkennerel próbálom majd
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Ezek a műholdaknál napi hat elhaladásnál lehet képvételre számítani. Egy adott műhold napi két alkalommal halad át ugyanazon terület felett. Például ha az első áthaladás reggel van, akkor a második este. De természetesen az Atlanti és a Kaszpi-áthaladásból is lehet jó képeket vételezni. Gyakorlatilag minden órában számíthatunk képvételre valamelyik műhold valamelyik áthaladásából.
Következő: »»   8 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem