Fórum témák
» Több friss téma |
Én a HE store-tól rendeltem, még októberben 40 db-ot, brutto 31Ft/db áron. Akkor ott volt a legolcsóbb, de most sajnos nincsen nekik :no:
A Lomex-nél van J202, elég baráti áron. Szerintem az is jó helyette.
Hello!
Attól függ alacsonyabb torzításon mit értesz, ez is inkább a nagyobb torzítások felé kezd el feléledni. Konkrétan ezt nem próbáltam, de rengeteget kísérleteztem jFettel, de csak hi-gainre az igazi. Ez is csak egy jfet tortyogó, kiegészítve egy opampos szűrővel, amolyan bass boost-tal. Csodát azért ne várj tőle. Mindenesetre érdemes megpróbálni. j201 et semmivel nem lehet szerintem helyettesíteni, mert ennek nagyon alacsony az ugsoff-ja, ezért szinte bármilyen kis bemeneti jel már eltorzul a bemeneten, ez egy ronda hörgés szerű grízességet visz be, persze gitár vol potit lehúzva orvosolható. J202 az alacsonyabb erősítésű és nagyobb ugsoff-ú testvér. Érdemes első fokozatokban alkalmazni, aztán a j201. Próbáld ki, aztán egy minta + őszinte véleményt adj légyszíves Zsolti
nekem j202 van itthon de másik kapcsolásban volt igaz, de nem vitte...
Csao Zsozsóó
Alacsonyabb torzításon nem shadovzt értem , Hanem a dr bugit kibővítve, más féle hig gain hanggal De ma elszántam magam, holnaptól rajta vagyok a motyón (egyébként, buginál, (jfetes), a gityón a volume, egyfajta gain.
Hello!
Arra jó lesz! Torzítani fog ez rendesen. Én erőlködőm is épül, holnap várom a kondikat, szereztem pár jó axiális kondért,a héten meg összedobom az előfokozat paneljét...remélhetőleg Hajrá! Várjuk a fejleményeket! zsolti
Csöves torzítót kell építeni.
Nekem most készült el és egész faxa lett, bár nem egy hájgén cucc. De akár az is lehetne, beállítás kérdése. 2 db ecc83 van benne és semmi félvezető.
Az engem is érdekelne, szeretnék építeni én is valami dupla csöves tételt 12AX7 el vagy e88cc vel mert ennek a csőnek egész jó hangja van pl a real mctube kapcsolásában, úgy hogy minden 12ax7 re van méretezve benne kivéve a fűtést módosítottam 6.3 ra!
Én először a Chandler tube drivert építettem meg némiképp módosítva. Az is elég jó volt, de ott opamp hajt meg egyetlen alacsony feszültségről üzemelő ecc83-at (vagy 12ax7, ahogy tetszik).
Ez a mostani teljesen csöves bár nincs benne semmi nagy újdonság mivel a szokásosnak mondható csöves erősítő előfokot alakítottam kissé át torzítóvá. 108 V tápfeszről megy. Főleg blues és klasszikus rock hangszínekre jó így de arra nagyon. Persze high gain cuccot is lehet csinálni csak más értékekkel. A fuzz face topicban tettem is fel róla képeket bár ez már inkább ide illő téma.
Hi!
Igazából ezekből a jFetek-ből is ki lehet jót hozni, de inkább a komoly torzítás kategóriában. Ott azonban felveszi a versenyt a drágább csöves metál-hi-gain fejekkel. Kipróbáltam pár jFetes tortyogómat 4X12-n, még IC-s véggel is nagyon meggyőzően szólt. De a mélyével van valami baj, még nem jöttem rá mi, de nem olyan a szövete, mint a csövesnél, hanem nagyon elmosott és karcos.Éppen ezért nem alkalmas médium génre szerintem, mert nagy génen ki veszi ezt észre, nagyságrendekkel efölött jár a torzítás. Persze ez csak az én véleményem.(Lehet épp a nagyon kis Ugsoff miatt, lehet nem egészen jó megközelítés az, hogy egyszerűen kicserélem a csöves erősítők kapcsolását csőről fetre metódus, több fokozat kéne, több visszaosztással?Rágódok majd rajta, meg kísérletezek!) Csöves az valóban jó móka, ha az ember belegondol, egy jó cső és egy kis marok alkatrész és megúszható 10k alatt, onnan meg már csak a táp van hátra. 10-15 ezerért meg esetleg egy boss torzítót utánad dobnak... 2db 12ax7 ből valóban már a pokolok gain-jét elő lehet hozni, de ésszerű visszaosztásokkal meg kompenzálásokkal bármilyen stílus kijön a kristálytisztától a terror metálig... Zsolti
Szép Hsz, és én pont a poklok poklát keresem duplacsöves kivitelben!
Hello
Dual rectifier topológia, nagyjából az a soldano higain fejek koncepciója is, a katód bypass kondik értékével meg játszol, meg az ún. hideg vágó fokozat katódellenállásával ,ami jellemzően nX10kohm, meg ennek a fokozatnak az anódkörben levő kondenzátorával ,ami elvesz a magasból. Hangszín utsó cső anódjából: egy 47-100nF csatolókondi, aztán 1-2Mohm a föld felé, innen a tone stack-ra, tetszés szerinti értékekkel, ajánlom a tone stack kalkulátor programot. Ha frusztrál az, hogy anódból csatolsz ki a hangszín körre, akkor vagy még egy cső, de inkább egy irf mosfet, az bírja a nagy feszejt is. Azt lehet source követőnek alkalmazni és akkor annak a source-jéből jön ki a hangz szín, immár csatolókondi és ellenállás nélkül. A plussz cső azért tűnik jobbnak, mert egyik trióda lenne a hangszín kicsatoló buffer, a másik meg a tone stack végén levő master vol poti után jöhetne, mint illesztő katód követő, így a kimeneted kis impedanciás lenne...persze nem kell félni túlreagálni, ha félvezetős cuccokra akarod kötni ,akkor egy kellően nagy osztásról is gondoskodni kell a hangerő potinál, vagy utána egy osztó, vagy a master tekerő fölé egy nagy ellenállás, teszem én azt 500k ellenállás egy 50k-s poti fölé...Persze ez is függ a tápfeszültségtől, a gaintől mindentől. Kb ilyesmivel érdemes próbálkozni. Zsolti
Amit a végén írtál (500k ellenállás és 50k poti) az kb. reális is, nekem két 100k-s poti van párhuzamba kötve a két hangerőnek és 180k ellenállás sorba kötve vele (én az utolsó anódról vettem le a kimenetet) és így kb. elfogadható a kimeneti jelszint, egyébként rettenetesen magas. A hangszínt viszont katódkövetővel csináltam, mint a Marshall-Laney erősítőknél -> így persze egy triódafokozat kimarad de nekem elég a torzítás így is. Esetleg átkapcsolhatóra is meg lehet csinálni.
Hello!
Most csinálok egy hibrid amp-ot, az a tapasztalatom, ha anódból csatol ki az ember a hangszínre, akkor valamilyen szinten mosódik a hang, nem rossz, nem így értem, csak más és talán nem olyan effektívek a szabályozók. Mérnök vagyok ,de magyarázza meg nekem valaki Én arra tudok gondolni, hogy a cső, ahogy változik az "ellenállása", anódellenállás meg fix, egy olyan osztót hoz létre, ahol az alsó tag a kivezérléstől függ és nem lineáris, legalábbis ha torzításba hajszoljuk. Míg a katódkövetőnél pont fordítva, ott az "osztó" felső tagja a cső, meg egyrészt tulajdonképpen totálisan vissza van csatolva a katódkörben levő 100k-val( anódkörben meg nincs semmi). nemtudom...Magyarázza meg nekem valaki, hogy mit számít, ha pár tíz kóhmról hajtunk egy nagy impedanciás hangszín kört, vagy párszázról és nem csak hangerőbeli a különbség. Én még nem jöttem rá. Az anódból kicsatolást azért ajánlottam, mert a DR vagy SLO -ban 4 aktív cső van, plussz a katódkövetők. ha mindenképpen a katódkörös megoldás érdekli, akkor vagy mosfet, vagy plussz cső. De ha az ember meghúzza a határt 2 lámpánál.... Zsolti
Hali!
Szerinted ennek a preamp-nak meglehetne csinálni az első két fokozatát csővel? A mellékelt képen lévőhöz hasonló kapcsolásra gondoltam, ami hasonlít egy kicsit a fetesre. Az EQ és a kimenő fokozat az eredeti maradna. Nem lehet az, hogy ezen a csöves rajzon felcserélték az R4 és R5 ellenállásokat? Az R5 helyére inkább tennék egy 1M-ás gain potit... Mit szólsz az ötlethez?
Hello!
Az tény, hogy az R4-5 elég durva osztót valósít meg, jóformán amit az első cső erősít, ott vissza is osztja. Érdekes az biztos. Ha felcserélték ,akkor viszont annak a 16kohm- nak nincs sok értelme. Szerintem meg lehet csinálni a fetest csővel,C3 helyett 47nF is vastagon elég, C7 is el van túlozva kicsit, oda is elég a 47nF a 2,2Mohm-ra. Azután meg egy tisztességes osztó, 1:10- 1:100 -ig, hogy az utána következő fokozatokat szét ne verje a nagy jelfeszültség. Egyébként szerintem életképes ötlet. A csatolt rajzon van pár furcsaság, mondjuk a bemenetről lemaradt szerintem egy ellenállás a föld felé a jacken, 1M pl. Ha R5 helyére 1M-es potit tennél ,akkor szerintem a második trióda után kell egy osztó még, mert megnövekedik a jelfeszültséged 30-40X nagyobbra is akár. Persze ez a potival akkor szabályozható lenne. Szerintem megcsinálható, de pár átalakítás kell. Főleg a félvezetőshöz kapcsolódás terén. Zsolti
Talán csak arra gondoltak, hogy a csővel megszínezik a hangot az első fokozatban (ez manapság divatos szokás digitális modellezős cuccoknál is), de nem torzítanak, ki tudja.
Persze logikusabbnak tűnne fordítva, meg kéne nézni egy gyári erősítőn. Az biztos, hogy ha az első cső valóban 310V tápfesszel megy akkor úgy irdatlan nagy jel kerül a műveleti erősítő bemenetére. Érdekes a 16,9 kOhm is, nem egy szokványos érték. Külön Gain szabályzót nem is látok a rajzon, talán ezzel az osztóval akarták kiváltani egy fix értékre. Ahogy írtad, úgy célszerű lenne átalakítani, lenne egy plusz Gain szabályzó benne ami csöves cuccnál nem hátrány. A bemeneti 1 megás ellenállást szerintem költségcsökkentés miatt hagyták le, gondolták majd a gitár pu meg a hangerő potik kiváltják, minek is az oda. Persze ha pedált kötsz elé aminek kondis kimenete van az már gáz.
Hello!
Azt azért ne felejtsük el, hoyg az ic-s fokozat elég kis bemeneti ellenállású, a cső 50-60kohm kimeneti ellenállásával az a 4,7kohm már amúgy is egy "természetes osztót" alkot... Színezés?Az lehet, de akkor meg totálisan felesleges a második cső. Akkor használták volna katódkövetőnek, bár a 2ik katód byp kondi színez frekimenetben, az tény. érdekes megoldás, az tény. A spórolás meg eléggé jellemző a mai világra, nem számít ha rácsleveztő nélkül marad a cső...az már nem a gyár költsége lesz Zsolti
Igaz, a második triódát én pl. a hangszín fokozat után tettem volna, egy gain szabályzó közbeiktatásával.
Egy másik érdekes de jól sikerült áramkör a Kustom tube12 erősítő előfoka. Annál nagyon jól ki van használva az egy db cső, a hangján is hallatszik. Amúgy a hangszínszabályzókra visszatérve, én is jobban preferálom a katódcsatolású fokozatokat (Marshall, Laney)de sok erősítőnél (Fender, Ampeg stb.) anódról szedik a jelet a hangszínszabályzóhoz. Valószínűleg így a potik beállítása az alaphangot is befolyásolja a váltakozó terhelő ellenállás miatt (ami frekvenciafüggő is). Nemsokára készülnek a hangminták a pedálomról, szerintem most már minden végleges rajta. Tud valamit, amit egy félvezetős kapcsolásból nekem még soha nem sikerült kihoznom. Valahogy a gitár magasai "belefolynak" a torzított felharmonikusokba és nem válnak úgy "külön" mint az ic-s, fetes áramkörök esetében. Ez egyfajta folytonosságot ad a hangnak, ugyanakkor az eredeti gitárhang is megmarad benne. Teljesen más hangzás, mint pl. egy TS jellegű áramkör.
Én valahogy úgy képzeltem el, ahogy a képen berajzoltam. Érdemes így kipróbálni? Ha jónak bizonyulna, akkor ez lenne a Kreuzer-féle preamp-nak a bemenete. Mit szólsz hozzá? Milyen csövekkel érdemes próbálkozni? Melyik a legjobb ilyen célra?Találtam itthon faternál ezer éves, de zsír új, dobozos Tungsram ECC 85, ECC 83, E88CC, ECC 81, csőket.
Igen, ez így egy szokványosnak mondható teljesen korrekt triódás kapcsolás. Amit leírtál csöveket azok mind használhatók, persze más hangot fogsz kapni ezért kell kísérletezni - a többi ízlés dolga. Azért a fűtések bekötésére oda kell figyelni (ha jól tudom az e88cc és az ecc85 dupla trióda párhuzamos 6,3V-os fűtéssel megy kizárólag). Az ecc81 és 83 egymáshoz nagyon hasonló, általában ezeket használják hangszererősítőkben. Az ecc81-nek valamivel kisebb az erősítése. Ezeket sorba kapcsolt 12V-os fűtéssel is tudod használni de akkor egy néhány Ohmos ellenállást kell sorosan a fűtőkörbe tenni (áramkorlátozás).
Mindegyikről találsz itt adatlapot is, nagyon hasznos oldal: http://www.drtube.com/tubedata.htm
Hello!
Én így csiálnám ,egy plussz műveleti erősítő azért illik oda, vagy esetleg egy jFet buffer. Régi Tungsramok mind jók , én tuti az ecc83-at tenném be. Annyit lehet tennék még, hogy nX100pf es bright kondért tennék a gain potira, max kapcsolhatóan. Zsolti
Ecc83 mat ajánlanám hozzá azzal lehet vadulni, e88cc meg lágyabb dolgokra jó, bár én csak ezeket a csövekezt használtam még!
Köszi mindegyőtöknek az ötleteket
A 83 és a 85 adatlapját már letöltöttem. Találtam a lomok közt egy 220V/ 180V - 6,3V trafót, ránézésre kb 25VA-es lehet. Egyenlőre ezzel fogok kisérletezni. Ha beválik, akkor egy nagyon fullos hibrid kombóm lesz
WOW!
Akkor ez a hibridek időszaka Enyém elkészül, az is fullos lesz, de az fej/láda összeállítás lesz. Megjöttek az axiális kondérjaim, ma a szegecsek...épp most kísérletezek, mekkora fúró kell a lapra. 2Wos metáloxid ellenállások, amik nem a legjobbak, de legalább jópofák, egységes lesz a kinézet. 24mm -es potik... Ha kész lesz, mindenképpen tedd fel! Zsolti
Az enyém az nyákos lesz, bontott foglalattal és hétköznapi alkatrészekkel. Egyenlőre csak egy kisebb kisérleti panelt dobok össze, csak hogy ismerkedjek a csövekkel, mivel ezen a téren semmi tapasztalatom nincs. A hétvégére szerintem már fel tudok rakni valami deszkamodellt
Azért a nagyfesszel óvatosan!
Ne ezzel kezdődjön a tapasztalatszerzés. Viszont ha ekkora trafód van, érdemes lenne teljesen csöves cuccot építeni. A hibrid nem ugyanaz ám, egy előfokcsőtől még nem lesz igazi csöves hangzásod. Ahhoz kellenek az előfokcsövek, a végfokcsövek és a kimenő trafó hangja is, ezekből áll össze.
Hello!
Erre cáfol rá az enyém, igaz ott a torzításra, a kihajtott hangra van kihegyezve a dolog. Meghajtottam egy V30as ládán, kegyetlen...Nem mondom, hogy ugyanaz, de ár/értékben simán lever egy csövest. Ha elkészül majd valahgy csinálok normális felvételt róla, lehet stúdiósat is...majd meglátjuk. Zsolti |
Bejelentkezés
Hirdetés |