Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   96 / 782
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Hali!
Mekkora biztosítékot éredemes betenni a 230as ágba?
EZ a kapcsolás lenne.
24V 2A kimeneti terheléssel.
köszi
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Szia!
Oda van írva: 200mA.
A TOP200YAI max. 25 W-ot tud kipréselni magából, úgyhogy legfeljebb 1A-re számíts a kimeneten, 24V mellett.
(#) sprofan válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Én már nem is tudom, pedig le van írva hogy ezzel 12V fölé ne nagyon menjen senki, de ha meg is teszi ne számítson valami nagy teljesítményre..
(#) kadarist válasza sprofan hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Igen, elég soványak. Meg szeretnek eldurrogni is, mint az ST-s VIPer-ek.
(#) banyaiakos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Nem készenléti trafót, hanem a főtrafót használnám és TOP224YN lenne az IC. Az pedig kb. 48-70Wig jó. De ezt fentebb írtam már
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

De a rajzon meg TOP200 van. Jó lett volna megemlíteni a rajz bemásolása mellett ezt a fontos tényt is. Ebben az esetben használj nagyobb hálózati pufferkondit, mondjuk 47µF-osat, amit az adatlap is ajánlBővebben: Link
(#) lidi hozzászólása Jan 13, 2010 /

Lehet hülyeséget kérdezek:

Kapcsoló üzemű tápokban miért nem raknak a low-ESR kondik mellé párhuzamosan kerámia kondikat ? Nem tenne jót neki ?
(#) lorylaci válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

A Low-ESR kondikban pont az a poén, hogy sokkal kisebb a belső ellenállásuk, így nagyobb frekvencián is hatékonyan képesek szűrni, így általában nem szükséges mellé kiegészítő fólia vagy kerámia kondi.

Természetesen ha extrém zajszűrést akarsz, akkor oda is mehet kerámia.
(#) lidi válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Én arra gondoltam, hogy így talán jobban bírná a kondi.
(#) Fidel hozzászólása Jan 15, 2010 /

Szétszedtem pár tápot, de mindegyikben ilyen ic van:
ICE2A0565 ez ugyanarra való, mint a TOP210 ?
A lábkiosztása más ha jól látom!?

Milyen tápban van ilyen TOP210 ic?
(#) cimopata válasza Fidel hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Szerintem meg vegyél egy árammódú vezérlő IC-t 100ft ért (UC3843) meg egy 800V-os fetet 200ft-ért és ezekből csinálhatsz akár 100W-os tápot is.
(#) banyaiakos válasza Fidel hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Hali!
Én egy ASTEC tápban találtam.
(#) Fidel válasza cimopata hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Sajnos nem értek annyira hozzá, hogy kitaláljam a körítést ezekhez az alkatrészekhez!
(#) cimopata válasza Fidel hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Szia!

Nem kell annyira érteni, hozzá.
Valahol el kell kezdeni a dolgokat és majd alakul.

Ha megnézed az adatlapot:
Bővebben: Link
Van Fly-back példakapcsolás.
(#) Doncso válasza Fidel hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Ugyan már, én sosem építettem még kapcsi tápot , csak szerettem volna, de azt se tudtam hogy működik, aztán kis olvasgatás, érdeklődés, majd elkészült cimó tápja, majd meghibásodott, de már javítottam is, akkor már értettem a működését, ma már jópár kapcsitáp javításon, építésen, átalakításon túl vagyok. Senki sem születik tudással a fejében. Tessék olvasni!
A hálózati fesztől meg nem kell félni, csak illendően kezelni, és biztonságra odafigyelni, ha lehet leválasztó használata, nem fogdossuk működés közbe, ilyenek, de ezt szerintem tudod.
Üdv.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Szia Cimó!

Ránéznél egy kicsit erre a rajzra ?
Működhet ez így 12-15V ról? ECC 83 csövek anódfeszültségéhez kéne.
Azért ide írtam, mert látom itt vagy és itt éppen ez a téma
Köszi.
(#) pimi9 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Push-pull kapcsolást kéne csinálnod, osztott primérrel, és a rezonáns kört átrakni a szekunder oldalra.

Mint itt:
Bővebben: Link
(Rezonáns táp elv 06)

A fetek S-ja földelve, D-ek a priméren, G-ek az IR2153-on, Vss láb szintén földön, Vb tápfeszen.
(#) Bassmester válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Erre miért van szükség? A kisfesz oldalon nem rezonálna rendesen? Minimális terhelése lenne a szekundernek, max 5-6 mA, 300V-on. Már csináltam egy nagyon egyszerű tápot 555-ből, ami 13 kHz-en megy, de hallhatóan fütyül és ez egy kicsit bosszant. Van valami konkrét ötleted ilyen minitápra? Ez az amit csináltam. Mit szólsz hozzá? Ezzel kb hány kHz-ig lehetne felmenni?
(#) pimi9 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2010 / 1

Hát 300V-on 5-6mA-hez nem érdemes ennyire öszetett rezonáns táppal foglalkozni.
(Mellékeltem mire gondoltam)

Majd még írok, van pár ötletem kis zajú, olcsó, és tartós átalakítóra.

tapr.png

(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2010 / 1

Idézet:
„Már csináltam egy nagyon egyszerű tápot 555-ből, ami 13 kHz-en megy, de hallhatóan fütyül és ez egy kicsit bosszant”

Meg válaszoltad a problémád okát.
13kHz amúgy is hallható.
Fel kellene vinni 50kHz-re.
De kevés terhelés mellett sípolni is fog, mert a kitöltés már annyira visszaesett, hogy ki is kapcsol a vezérlő.
Emiatt abszolút hallható tartományba esik a működési freki.

(#) dddemeter hozzászólása Jan 18, 2010 /

SZIASZTOK.MÉG KEZDÖ VAGYOK A KAPCSIS TÁPOK TERÉN ÉS SZERETNÉM MEGÉPITENI A SPROFÁN ÁLTAL FELTETT EGYSZERÜ KAPCSOLÓÜZEMÜ 12 VOLTOS TÁPOT ,VAN KÉT ATX ES PC TÁPOM ,DE NEM TUDOK ELIGAZODNI HOGY MELYIK TRAFÓT VEGYEM KI BELÖLE MERT EGY KICSIT KÜLÖMBÖZIK A PC TÁPOM FELÉPITÉSE ATTÓL AMIT Ö BEMUTATOTT FÉNYKÉPEN , MELLÉKELEM A TÁPOM FÉNYKÉPÉT ÉS A KAPCSOLÁSI RAJZOT .HA VALAKI TUDNA SEGITENI NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM,NEM ÉRTEK A KAPCSITÁP TRAFÓ MÉRETEZÉSHEZ EZÉRT SZERETNÉM "KITERMELT" TRAFÓVAL MEGÉPITENI 13 V 1 AMPER TERHELÉSRE KELLENE SZERINTETEK ELBIRNA ENYIT EZ A KAPCSOLÁS ? A RENDELKEZÉSEMRE ÁLLÓ PC TÁPBAN A NAGYOBBIK TRAFORA EZ VAN IRVA: EI-33ASG, A KÖZVETLEN MELLETTE LEVÖN EE-16(TOP) , A MÁSIK KIS TRAFON PEDIG EE-19N FELIRAT OLVASHATÓ ,MELYIKET KELLENE KIVEGYEM? ELÖRE IS KÖSZI AZ ESETLEGES TANÁCSAITOKAT ÜDV MINDENKINEK dddemeter!
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

:eszméletlenülaföldönfetrengősíróbecsinálósszmájli:

Ezer bocsánat mindenkitöl , nem akartam"kiabálni" többé nem fordul élö .
(#) Moderátor hozzászólása dddemeter hozzászólására (») Jan 18, 2010

Vajon miért nem tetted fel a kérdést magadban, miszerint, "Miért nem látok itt senkit csupa nagybetűvel írni?" ami a netikett szerint kiabálásnak minősül.
(#) kissadam válasza dddemeter hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Üdv!

Az EE-19N feliratú trafót szedd ki belőle, az az önrezgő standby táprész trafója, ezt a kapcsolást azzal tudd megépíteni. Az EE-16 a kapcsoló tranzisztorokat vezérli. Sprofan leírásában megtalálod hogy kösd be!
(#) Doncso válasza dddemeter hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Én nekem az a meglátásom, hogy kicsit próbálj meg ismerkedni a kapcsoló üzemű tápok működésével, nem kell einstein-i képletekbe ásnod magad hogy rágyere melyik trafó is kell neked. Ami nem mellékes szempont, hogy ha ismered a működését, akkor több esély van rá, hogy nem vágatod magad agyon a hálózattal.

Sziasztok! Köszönöm mindketötöknek a tanácsot .egyszerünek tünik ez a kapcsolás ezért gondoltam hogy talán ezzel kéne kezdjem, más tápokat épitettem elég sokat de a kapcsisokrol viszonylag kevés informácioim vannak,és magyer nyelvü gyakorlati leirásokat nem nagyon találtam ,az angol tudásom meg nem elég jó ahhoz hogy megértsem a magyarázatokat.koszi a segitséget ,ha sikerül lehet kedvet kapok komolyab kapcsolásokhoz is ,üdv.ddemeter
(#) dddemeter hozzászólása Jan 19, 2010 /

Üdv mindenkinek! Nekifogtam a kis kapcsitáp épitésnek ,megvan a trafó de ujra a tanácsotokra van szükségem mert elakadtam ,van két optocsatolóm az egyik Cosmo1010 817 D16 C , a másik meg szintén Cosmo 1010 817 H 28 C. Nem találtam semmi adatot roluk a datadsheeten .melyik tipust használhatom a kis tápom megépitéséhez szerintetek?Mindkét opto pc tápbol van kitermelve ,de a rajz nem ezt a tipust kéri mit tegyek?

01234.jpg

(#) kadarist válasza dddemeter hozzászólására (») Jan 19, 2010 /

Szia!
Erről a típusról van szó:Bővebben: Link
(#) kissi hozzászólása Jan 20, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a mellékelt rajzzal kapcsolatban: mire való a PCD01 és a PCD02-es kondenzátor, illetve meghibásodása mit okozhat ( rajz bal alsó részén vannak) ?

Köszi!

Steve

táp_b.PNG

Következő: »»   96 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem