Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   348 / 1385
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Hi

Na jól jártál. Mondom, próbáld ki a fémgyapotot.
(#) mrsad hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Sziasztok,

eddig csak passzív olvasója voltam a fórumnak, ezúton is köszönet mindenkinek a sok hasznos infóért.

Az Octamex-féle lötstop fóliával kapcsolatban lenne kérdésem az érintettekhez: ki-milyen laminálót használ hozzá? Merthogy a leírásban ugye ajánlgatják az ő saját laminálójukat... Gondolom aranyáron (utána se mertem keresni, hogy mennyibe kerülhet...). 100-115 fokot javasolnak, a sebesség is adva van, a nyomóerő az kérdéses (3...5 fokozat, de hogy ez pontosan mit takar...).

Szóval bemegyek valamelyik helyi multiba, és lekapom a polcról valamelyik hőfokállítós laminálót, oszt jóvan? Egyáltalán, mindegyik laminálóba bele lehet tuszkolni a 1.5mm vastag nyáklemezt?

Köszönöm előre is.
(#) gulasoft válasza mrsad hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Nekem olyan laminálóm van ahol a főfokot 0-180 fokig lehet állítani a sebességet pedig 0-5-ig. Egyébként a lötsop az csak 80 fokot kér az én infóm szerint, a maratásállót szoktam 120 fokon laminálni. Ezért nagyon nem mindegy milyet veszel. Kell tudni sebességet és hőfokot az biztos, ráadásul nem árt ha nincs 20 foknál melegebb, mert egyből ragad a fólia, nem érheti uv egy kicsi sem, mert én direkt túlvilágítom mert nyomdai fóliát használok, és úgy 2perc 20mp-ig nyomom, de elméletileg 1 perc alatt beég a lakk, tehát ha uv éri miközben rakod fel, vagy a filmet igazítod, akkor tönkremegy. Szóval van azért buktató rendesen, de mire az 5. fóliát is elhasználtad, biztos menni fog.
(#) sucuka válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Ezt magyarázzátok el pontosaban, mire is való?
Védőréteg a panelre maratás után, amit forrasztani nem lehet? Hol kapható?
(#) emmzolee válasza sucuka hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Igen arra való, amit mondasz.

Németeknél árulják

Ha valaki szeretne rendelni magának, akkor megkérhetem, hogy nekem is rendeljen 10db-ot? Aztán el boltoljuk.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Először állítható hőfokú laminátort szerezzetek be, mert lehet hogy az olyan húzós áron van, hogy nem éri meg. Én a vaterán vettem
(#) sucuka válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Magyarországi képviseletük van?
Jó lenne, ha lehetne itthon rendelni...
(#) zotyo91 hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Sziasztok lenne egy alap kérdésem.
A vaskloridból mennyi kell egy 100szor75ös nyáklap maratásához?
(#) Rumcájsz válasza zotyo91 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Idézet:
„100szor75ös”
cm mm vagy méter?
Gondolom mm, szerintem 10 dkg elég hozzá. Természetesen függ a higítás mértékétől és a maratótál nagyságától.
(#) emmzolee válasza sucuka hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
nincs sajnos. Beszéltük annó ezen a topicon, hogy forgalmazhatná a HE Store, írtam is nekik, meg még többen is, de elutasították. Féltek, hogy nem fog kelleni senkinek. Szerintem.
Pedig van rá érdeklődés. Biztos sokan használnák, ha könnyen hozzá lehetne jutni.
Azért is írtam, ha valaki rendel, szóljon, és megkérem, hogy nekem is hozzon.
(#) emmzolee válasza zotyo91 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Miért fontos ezt kiszámolni? ez nem megy tönkre, mint a Hidrogénperoxid-sósav keverék, meg a hidrogénperszulfát, hogy az magától lebomlik.
A vaskloridból én vettem vagy 2 éve egy 500mL kiszerekést, és még ma is azt használom. Ráteszem a radiátorra a maratás előtt, hogy átmelegedjen, és mar mint állat.
(#) sucuka válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Van kinti (német) kapcsolat, de csak nyárra érne ide.
Ha sikerülne összeszedni egy jókora rendelést, akkor nyáron elhozzák a rokonok.

Várom a jelentkezőket mailban, vagy privátban.
(#) gulasoft válasza sucuka hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Ha jókora rendelés összejön, akkor nyugodtan el is lehet küldetni, mert a szállítás annyi felé oszlana, de mielőtt beleélitek magatokat vegyetek pontosan szabályozható laminátort!
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Nézzétek csak, mit leltem a neten? Nem tudom, jó-e a céljaitoknak, de azt írja, hogy hideg és meleg laminálásra is alkalmas, ergo hőfok-szabályozósnak kell lennie!
Lamináló gép 5000-ért
(#) BarnaPili válasza Frankye hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Erre én is kíváncsi lennék.Ha valaki lát közelebbről,megsasolhatná,mit tud ez a ketyere.
István
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szerintem nem jó. Nézzétek a kezelőszerveket.
(#) mrsad válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
@gulasoft: Köszönöm a választ. Rendeltem az Octamextől pár ív ilyen-olyan fóliát, meg hozzávaló löttyöket. Meglátjuk, mire jutunk vele.

Egy kis tapasztalat, hátha jól jön valakinek:

Azt gondoltam, hogy amíg ideér a cucc, addig eljátszogatok, hogy mit bír a P20-as technika, mindenféle mágiát mellőzve. A mellékelt képek szerint a 0.1mm még egész jó, de megbízhatónak (forraszthatósági és elektromos szempontból) a 0.2mm-t venném.

A lényeg a jó maszkon van (ezzel biztos nem mondtam újat...).

A következő eszközökkel,paraméterekkel dolgoztam:
- Canon iP4600 tintás nyomtató, tintás fólia (jelen esetben Sigel Transparency Film, IF120, Müller drogériából). A kinyomtatott maszkot egy 12V/50W-os asztali halogénizzó elé rakva és átnézve tökéletes a fedettsége. (ugyanezt nem tudnám elmondani a lézeres maszkjaimról...)
- P20, két vékony rétegben fújva, rögtön egymás után. Aztán 3 óra száradás sötétben,szobahőmérsékleten, majd 2-3 perc hőlégfúvózás (amíg el nem ment a szaga teljesen). Semmi sütögetés, meg 24 órás várakozás.
- levilágítás 2db Cree led-del, led-ek egymástól 13 centire, a nyák a led-ektől 15 cm-re, 3mm-es plexilapon keresztül. Az optimális levilágítás jelen esetben 3 és 4 perc között adódott. (Néztem is nagyot, mert a gyárilag bevont nyákhoz a 7 perc kevésnek bizonyult. Ennyire vékony réteget sikerült ráfújnom...)

Apró, szabad szemmel nem is látható tűhegynyi lyukak előfordulnak, de ez ide belefér. A képeken látható, hogy a 0.1mm-es vonal teljesen tökéletes, éles kontúrja van és szakadásmentes.

A fotófóliás-laminálós eljárás ennél csak jobb eredményt adhat.
(#) mrsad hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Matattam még egy kicsit (ha már le volt fújva a nyák)... Egy korábbi vasalós technikával készült egyoldalas smd-nyákot reprodukáltam. Az eredmény a képeken (a beültetett példány a vasalásos technika gyermeke).

Itt már gondot okozott a fújáskor belekerült szösz és por. Persze, hogy minden kosz éppen a nagyobb felületeknél volt...

(#) emmzolee válasza mrsad hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Hát azért látom plasztikáznod kellett a filccel
(#) mrsad válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Hjjjja... Az a sok szösz...
Na, ezért lesz jó a fólia. Vagy se... Biztos sikerül majd belelaminálni a port a nyák és a fólia közé.
(#) gulasoft válasza mrsad hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Sajnos simán. Mondjuk azért egyszerűbb előtte áttörölni és az az 1 perc amíg rárakod a fóliát talán kevesebb porral szennyezi mint az a 20 amíg a p20 szárad. Utána már mehet rá por, mert a felső fólia megvédi a lakkot.
(#) watt hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
pici!

Itt írtad:
Idézet:
„Új nyákkészítési technikát próbáltam ki.
Eddig 600DPI-s nyomtatóval lézereztem és vasaltam.
A vasalással voltak kisebb gondok, néha a vasaló éle jobban szétnyomta a festéket. Így 10 mil vastagság/szigetelő alá nem nagyon mentem.
Most egy laminálóval próbáltam meg a lézerfestéket felvinni a rézrétegre.
Hiába szereztem be állítható, jól fűtő laminálót, a hőmérséklet kevés a szilikon hengereken.
Többszőri átküldés után is.
De mivel nem akartam veszni hagyni a próbacuccot, így hőlégfúvóval rásegítettem a melegítésre (előmelegítettem, amikor ment be...)
Az eredmény nagyon szép lett, jól tapadó és egyenletes festékréteg.
(a legvékonyabb vezető vékonyabb 0,08 mm-nél)”


Milyen hőfokra sikerült maximum beállítanod a laminálót? Én vettem egy Tes* gazdaságost, ez alapból 100°C tud a hengereken, de ez egyértelműen kevés. legalább 200°C kellene szerintem, vagy több!
Az is gond, gondolom nálad is, hogy a hengerek sebessége túl gyors. Nos én ezt úgy gondoltam megoldani, hogy ráteszek egy relét(szilárdtestet, vagy nem, ez részletkérdés) és időnként kapcsolom be a motort. Így talán lesz ideje átmelegednie a nyáknak és a papírnak. Majd beszámolok a fejleményekről csak érdekelne a hőfok amit kérdeztem, hgoy tudjak mihez viszonítani.

Jó a megoldásod, hogy rásegítesz hőlégfúvóval, de kétoldalas nyáknál ez elég nehézkes lenne.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Fejlemények:
Hőmérővel figyelve, felfűtöttem 200°C fölé(200...230), de ha csak simán átengedtem a nyákot, nem tapadt rá, ha többször engedtem át akkor sem, tehát az eredmény megegyezik a tieddel.

Ezután fogtam és a főkapcsolóval(jobb híjján) kikapcsolgattam 2mm-erenként(ahogy tudtam) a motort, és így lépegettem végig a nyákon néhány másodpercet mindig várva egy adott pozícióban. Az eredmény tökéletesen feltapadt hibátlan nyomat a széleken is. Tisztítákor egy fogkefével dörzsöltem, és mivel próba volt nem nagyon sajnáltam, de sehol nem jött le. Igaz nem voltak túl vékony vonalak, kb. 0,4mm. Az is örömteli, hogy a nagy felületeken is hibátlan fedés lett, ami máskor nem szokott ilyen jól sikerülni.

Tehát ez azt jelenti, hogy ha automatizálom a motort és a hőfokot is szabályozom 200°C körül, akkor nem kell hőlégfúvóval rásegíteni.

Azt még jelzem, hogy a műanyag házat belülről hővisszaverő alufóliával béleltem, de amúgy jól bírja minden a magasabb hőfokot. Azért órákig nem szabad bekapcsolva hagyni, az biztos!

Ha lesz értelmes nyák, majd felteszem a képét...
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Közben nézelődtem, és Ezt a topicot találtam, ahol ugyanezt a laminátort alakította át edison14. Vannak képek is. Ő egy lapra szerelte, amit én si tervezek, mert a műanyag ház nem bizalomgerjesztő.
Neki úgy tűnik a motor lassítása nélkül is működött, annak ellenére, hogy nekem ez nem jött be eddig. Mindenesetre a nagyobb tartózkodási idő biztosabb tapadást eredményez. A hőfok szabályzást nem hiszem, hogy uC-el kéne megoldani, bár a fene tudja, talán a motort is ütemezhetné, majd meglátom...
(#) terabyte hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Sziasztok!
azt szeretnám kérdezni hogy hogy nyomtatjátok a nyákra a fém részét.meg.Meg szerintetek jo ez a forasztopáka<<<<<>>>>>>. Elöre is kösz.
(#) watt válasza terabyte hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
A nyákra nem nyomtatunk fém részt(A nyák készítés topicban vagy, ha érdekel hogy készül a nyák, olvasd el a topicot!).
A pákát én nem venném meg, 24V--ost keress.
(#) gulasoft válasza terabyte hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Juj!
Láttál már nyáklapot életedben? Ha ilyen kérdésed van, akkor az a 20 forintos páka neked való!
(#) edison14 hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Hello srácok!

Elkészítettem laminátorból egy nyák vasalót és az első laminált nyákom nagyon meglepett. Csatolok egy képet.
Az eagle 0.01 inch-es vonalat szépen rányomta. És láttam hogy watt is elmélkedik rajta. Hőfokszabályzót még nem csináltam de idővel kész lesz. Egy ATmega8-as lesz a szíve vagy egy ATtiny45 és egy 1N4148-as dióda lesz a hőszenzor. Most jelenleg időméréssel határozom meg a jó hőfokot. 10 percig hevítem utána kikapcsolom a fűtést és mehet bele a nyák olyan 4-5-szörös átengedésre már jó. Ha van kérdésetek esetleg ehhez a témához nyugodtan gyertek a laminátorból hőprés című fórumra.

További jó nyákkészítést kívánok.

pic0001.jpg
    
(#) sucuka válasza edison14 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Már én is szereztem laminálót, úgyhogy nemsokára csatlakozom
(#) lidi válasza edison14 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Ez lézernyomtatós vasalós módszer ? Csak vasaló helyett laminátort használtál ?
Következő: »»   348 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem