Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nekem van egy infrám ami soros portról működik, de sajnos nincs soros portom(elromlott) ezért kéne átalakítani házilag a sorost usbre. mindenhol néztem de nem találtam átalakítót. Válaszaitokat előre is köszönöm!!!
Nem tudom, hogy mennyire vagy tájékozott, de a soros port, azé SOROS mert az adatok egyszerre csak egy irányba sétálnak , még az
USB -nél egyszerre ide is meg oda is mennek. (ha hülyeség, akkor szóljatok. nem akarom Ricsa kedvét elvenni a kereséstől ) illetve ha van nyomtató portod, ara van átalakító mér nem akar az USB vastag lenni????
Üdv!
Szólok.... A kérdés ha jól értem fordítva lett feltéve. Neked egy soros infrát kellene USB-re felfűzni. Szóval egy USB ről RS232-re alakító kapcsolás kellene. Van erre spec IC: FT232 ezt valósítja meg. A rendszer úgy érzékeli majd, mintha egy sima soros portot látna. Kérdés az, hogy megéri -e. A chip Mo.n kb 1500 HUF, és még gyártsál hozzá nyákot, plusz csatik, doboz. Ennyiért meg már lassan veszel egy USB-os infrát.
soros porton is mehet oda oda vissza adat. azért van RX és TX szál
Lehet ilyet készen is kapni, csak kérdés megéri-e.
Hali!
Nekem is ilyen problémám lenne, hogy kellene egy soros port (ami sajna nincs, csak USB), konkrétan PIC-hez. Találtam egy átalakító áramkört (http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=42). Ez mondjuk AVR-es oldalon van, de feltételezem, nem csak ahhoz jó. Ha valaki ismeri ezt, vagy valami más megoldást, pls segítsen! (PCMCI kártya kizárva az ára miatt) Köszi!
3 hozzászólással odébbb pont ott a válasz!
Ft232 chip.
Nem tudom az az IC a sorosport minden kábelét kiadja-e magából, mert ha nem, akkor nem lessz jó picprogramozásra. Ha kicsit komojabban akarsz vele foglalkozni, akkor szerintem érdemes lenne gondolkozni: PicKIT 2 Én is ezt használom, és még semmi gond nem volt vele, még nekem a sorosporti égetők jópár PICet tett tönkre.
Mind a 8 jelet (a 9.-t nem) felhasználhatod.
De valahol azt olvastam, hogy ez az USB soros port konverter nem teljesen egyenértékű a valódi sorosportal. Olyan helyen ahhol nagyon pontos időzítések szükségesek ott csúszhat a kumunikáció, mert a a jelek nem egyszerre változnak a lábakon.
Attól függ milyet használ... az USB ugyanis többféle adatátvitelt támogat, innen az azonos sebességű folyamatos átvitelhez isochronus módban kell lennie, ezt kell támogatnia a vezérlőnek. Megfelelő konvertert kell találni , ennyi az egész. Ráadásul nem mindegyik támogatja a handshaking jeleket (amit nagyon sok égető kihasznál).
A címet érdemes lenne megváltoztatni, ugyanis usb portból szeretnénk sorosat csinálni, nempedig fordítva . Általában soros és usb esetében port megjelöléssel a vezérlő oldali egységen lévőt illletjük, ami a master feladatot látja el (ez nem egészen szép megfogalmazás több okból is, de a lényeg remélem érezhető), így a témacím a későbbi keresésekben félrevezető lehet.
Jogos a felvetés, a téma címe módosítva!
A neten kb 3000Ft max, és 4000be megjön postán ha mindnen kötél szakad és ha nagyon fontos , és nem lehet készíteni.Egyik haver nemrég rendelt, mert vett ujj laptopot, és nincs rajta soros, de a kazánok meg soroson kommunikálnak, és vett egy usb-sorost és ugy tudom megy.
Ajánlani tudom még valakivel elseftelni elcserélni egy usb-s infrára.Fő az egyszerüség.Szerintem.
Szia. Ez az IC pufferálja is a serial adatokat? Vagy ha a PIc épp nincs a fogadásnál a kódban akkor elvész az adat? Hogyan is kell ezt megoldani?
Valamint DIP tokozásban árulnak e ilyen IC-t? smd forrasztásra még nem állok készen.
Szia. 384 byte fogadó és 128 byte küldő buffer van benne, tehát igen, pufferel. Az eredeti FTDI gyártmányból biztosan nincs DIP verzió.
Remek. Tudnál írni róla egy szösszenetet mégis hogy működik a dolog?
Honnan tudom, hogy valóban lement az összes serial adat róla? Mivel repülőgép szimulátort építek, nem lenne túl nyerő dolog ha elvészne 1-1 adat. Az a célom, hogy a átalakító várakozzon a pic-re amikor szabad.
Erre sajnos nem tudok válaszolni. Csak belenéztem az adatlapjába és rögtön írta, hogy mennyi buffer van benne a nagysebességű USB kapcsolathoz. Majd elmentem a gyártó honlapjára ahol kiderült, hogy nem gyártanak DIP tokozást, ha mégis találsz, akkor az klón. Sose használtam ezt az IC-t.
Idézet: „Ez az IC pufferálja is a serial adatokat?” Minden USB - Serial átalakító "pufferálja" az adatot, hiszen az USB -től 8 .. 64 byte -os csomagokban kapja, a soros felületen pedig egyesével továbbítja. Idézet: „Vagy ha a PIC épp nincs a fogadásnál a kódban akkor elvész az adat?” Akkor is leküldi, ha a PIC -ed nem képes venni. Valóban az adat ilyenkor elvész. A szinkronizációt a CTS, RTS modem vezérlő jelekkel lehet megoldani (Clear To Send, Request To Send). De nem is értem, miért nem képes a PIC venni az adatokat? Megszakításos UART kezelés, egy-egy puffer a vett és az adni kívánt adatok számára megoldja az "épp nincs a fogadásnál a kódban" problémát. Idézet: „Valamint DIP tokozásban árulnak-e ilyen IC-t?” Az FTDI és még más hasonló átalakítókat nem készítik furatszerelt kivitelben. Azonban van más megoldás: Egy USB modullal ellátott PIC is meg tudja oldani az átalakítást, kaphatók DIP tokban is: PIC16F1454, PIC16F1455, PIC18F13K50, PIC18F14K50, PIC18F2550, PIC18F25K50, stb. A működésükhöz csak egy USB-CDC program kell, ami a MAL -ban megtalálható. A PC -s meghajtó program is benne van. Az áruk is igen kedvező, a legkisebben is könnyen megvalósítható 256 byte -os (vagy még nagyobb) puffer mindkét irány számára. PIC16F1454-I/P ~700 Ft. PIC18F25K50-I/SP ~1070 Ft. Idézet: „Honnan tudom, hogy valóban lement az összes serial adat róla?” Nem jelzik vissza, ha minden adatot továbbítottak. A fogadó rendszernek illene válaszolni minden vett csomagra: Sikeres volt vagy hibás volt a vétel... Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Szia.
Eddig értem. Erre az usb cdc programra hol találok konkrét példát? 18F2550 PIC-em van. köszi a választ.
Google: usb-cdc 18F2550
Microchip MAL
Sajnos a MikroC Pro for PIC-ben nem találok CDC példát, csak HID -et. A könyvtárában sincs utalás a CDC -re.
A Mikroelektronika fordítóihoz készült könyvtárak és példaprogramokat itt érdemes keresni.
Konkrétan az USB könyvtárak. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |