Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   351 / 1386
(#) watt válasza Peppe hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Érdekes, valószínű ez a nyomtótól nagyban függ(festék olvadáspontja, festék mennyisége). Nekem akkor se lett jó, ha százszor átengedem, pedig a hengeren mért hőfok 200°C körüli volt. Ugyanazt tapasztaltam mint pici. Sajnos nem lehet kimondani, hogy a megoldásod mindenkinek működik(pedig a laminálónk egyforma).
Én kitartok a mellett, hogy a motor lassítása és a hőfok pontos szabályzása általánosan megoldja a problémát.
Ma tervezem a nyákot az 556-os áramkörhöz, hamarosan próba lesz...
(#) watt válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Még nem tudunk biztosat ajánlani, ha igen, arról értesülni fogsz!
(#) kenny201 hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy vásárolnék egy ilyen minifúrót, de nem jár hozzá adapter. Nekem van egy adapterem ami 12V-ot ad de 300mA-os és nem tudom, hogy jó lenne-e hozzá. Előre is bocsánat a moderátoroktól ha nem ebbe a fórumtémába illik a kérdésem.

fúró.jpg
    
(#) Ricsi89 válasza kenny201 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Nem elég neki. Nekem is van ilyenem, de terhelés alatt 1A-t is felvehet. :yes:
(#) mate_x válasza kenny201 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia!
A kép alapján nem teljesen lehet megállapítani, de ha minden igaz nekem is pont ugyanez van, és ehhez 500mA es 12V-os táp kell.

Üdv.: mate_x
(#) WaRL0 válasza kenny201 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia nekem ugyan ez van.Es nem a legjobb semmit se lehet ugy belefogatni hogy pontossan egyenessen aljon benne! Es ha lefogod 4 A-t felvesz 12V-rol!
(#) kenny201 hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
És nem tudtok véletlenül egy olyan áramforrást amit a hétköznapi életben meglehet találni és nem kell külön boltba venni ilyet?
(#) Kovidivi válasza kenny201 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Halogén asztali lámpa, amibe 20w-os izzó kell. Abból kerítesz egyet (Az még AC!), akkor meg van oldva a normál üzem, terhelés hatására lassul a motor. Ha van belőle kettő, párhuzamosan kapcsolva nagyobb terhelésnél sem fog annyira gyengülni a motor. Üdv.
(#) mate_x válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Nekem is ez van és az enyémbe egyenesen be lehet fogni.
(#) kenny201 hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat és akkor még egy kérdésem lenne hozzátok hogy ha nem gond akkor akinek van ilyen készüléke az írja le hogy "megbízható-e" mert nem sok pénz de akkor nem ezt veszem meg.
(#) Ricsi89 válasza kenny201 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Átlagos panelfúrásra tökéletes én már elhasználtam a hozzá kapott korongokat is, volt, hogy 20 percig folyamatosan csiszoltam vele, igaz meleg volt, de tökéletes a mai napig. Vagy másfél éve megvan és kapott már elég sokat nálam.
(#) kenny201 hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Szerintetek olyat lehet hogy bemegyek a boltba és megkérem az eladót hogy előttem próbálja ki?
(#) BarnaPili válasza kenny201 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Ha el akarja adni, és egy kicsit is normális,akkor igen.
Reménykedjünk.De ha nem tetszik,akkor 3 napon belül simán visszaviheted.
Üdv
István
(#) emmzolee válasza Peppe hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Vááá! Már érdekel is a dolog. Csak ki próbálnám.
(#) banyaiakos hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Nagy kéréssel fordulnék itt mindenkihez, aki konyít valamit a vasaláshoz. Koleszba jövet a nagy kapkodásban nem hoztam föl se a vasalót, se a maratósavat, és a tálkámat se Az elsővel és az utolsóval nem is lenne gond. Csakhát a sav... Azt szeretném kérdezni, hogy ha valakinek van ideje és energiája, akkor elkészíthetnénk nála a NYÁKot a héten? Sajnos a fúrót és a forrasztót csak hétvégéig kaptam kölcsön. XIV. és XI.ker lenne közel de gyakorlatilag bárhova eltudok jutni a belvárosban is délután 4 után.
Nagyon köszönöm
(#) gulasoft válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Nálam bedobhatjuk a buborékos maratóba de vasalni neked kell.
(#) banyaiakos válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Nagyon köszi. Merre, mikor? Vasalni tudnék ott előtte?
(#) Attila86 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
Watt!

Csak benéztem ide és átfutottam az utolsó pár oldalt. Lehet hogy elhangzott már és ha igen akkor elnézésedet kérem:
1.- Pontosan milyen laminálót vettél? Tudsz esetleg a dobozáról egy fényképet mutatni? (Mennék is azonnal megvenni!)
2.- A hengerek nem túl szorosak? Közéjük tud férni a nyák? A nyák vastagsága miatt a tengelyeken fellépő nagyobb oldalirányú erő miatt nem hajlanak be a hengerek?
3.- Mivel méred a hengerek hőmérsékletét?
4.- Lamináltál-e már kétoldalas nyákot?

És még egy kérdés: Ha szép lassan húzza be a nyákot a laminátor, akkor a műnyomó papír még nem 'laminált' része a hő hatására nem deformálódik (nyúlik) el? Ennek persze kétoldalas nyáknál van fontossága...

Úgyis elkezdtem ugyebár PIC-ezni... Eddig műszert akartam építeni de úgyse nagyon találok hozzá megfelelő A/D-t. Nem is baj, programozok inkább egy automata laminátor-vezérlést a hengerek két oldalán optikai kapukkal (hogy oda-vissza menjen a nyák), LCD kijelzővel stb...
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Idézet:
„3.- Mivel méred a hengerek hőmérsékletét?”

Igazából azt szerettem volna kérdezni, hogy hova szerelted és hogyan rögzítetted a hőmérő alkatrészt.
(#) edison14 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Hello Attila !

Én a laminálómat a TESCO-ban vettem és én ottan nem láttam más fajtát de véleményem szerint mindegy hogy milyet veszel egy a fő hogy vízszintesen vegye be a lapokat. A hőmérsékletet nem mérem mivel nincs műszerem de 10 perc melegítés után már engedhetem neki a nyákot olyan 5-6 szor. Kétoldalas nyákot még nem készítettem de mivel a két henger egyszerre forog ezért a megnyúlás is arányos lesz. A laminátor két végén pedig találsz egy drótot amit ha kiveszel a két henger között átfér a nyáklap. Sok szerencsét a vasaláshoz és ha bármi kérdésed van akkor a Laminátorból hőprés? című fórumon felteheted. A hőmérő alkatrészt a fűtőszált takaró fémborításra vagy a gumigörgő közepében levő fémhengerbe helyezheted el de vigyázz hogy olyan kábellel dolgozz ami bírja a hőt vagy tegyél a hőszenzorra zsugorcsövet.
(#) tbence3 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
A Lidl-ben holnaptól lesz akcióba. Szabályozható hőmérsékletű. 4990Ft-ot kérnek majd érte.
Honlapján megtalálod.
(#) gulasoft válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Ha hozol vasalót. Ma is jó délután. A 17. kerületben vonattal a keletitől 3 megálló, vagy az örsről 168-as busszal a végállomásig, de szerintem hívj fel. 06306901002
(#) sector99 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
Sziasztok !

Lehet, hogy nagyon láma a kérdésem, de azért leírom. Az LCM3 műszert szeretném elkészíteni a v2 változatát. Az a kérdésem, hogy az ITT található pdf állományban található paneltervet hogyan lehet "átvarázsolni" fekete-fehérbe ? Vasalásos módszerrel készíteném, de így szürkeárnyalatosan szerintem nem lesz jó.(bár még nem próbáltam...)

Előre is KÖSZÖNÖM !
(#) Rumcájsz válasza sector99 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Megfelelő méretüre méretezed a képet, majd a nyomtató beállitásoknál az kontrasztot utánnaállitod. Nyomtatod, vasalsz, örülsz....
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Szia Attila!
Kétoldalasat még nem nyomattam vele, de az egyoldalas próbánál nem láttam, hogy a papír gyűrődne. De majd erre odafigyelek, és jelzem, ha gond lenne.
A hőfokot a multiméteremmel mértem úgy, hogy a kidobó oldalon hozzányomtam a hőelem hegyét a két hengerhez. Szabályozni a fűtés fém házán fogom, mert a görgőn belül túl későn venné észre az érzékelő a hőfokot, így nagy túllengések lennének. Ha a hőfok beállt, onnantól pár perc után már a henger is átveszi a kellő hőfokot. Mértem a fémház hőfokát is, és nem sok eltérés volt a hengeréhez képest, tehát jó lesz, de ezt még megmérem élesben is.

Most próbáltam ki összelógatva az 556-os áramkör motorvezérlő részét. Jól működik. Kicsit dadog néha, ilyenek ezek az 50Hz-es motorok, ha nem pont nullátmenetnél kapják a feszt. De ez nem akkora gond...
A hőfokszabályzást még élesben nem, de pákával már kipróbáltam egy sima diódával. Péntekre várom az alkatrészeket a KTY84-el. Ha megjön, akkor élesben kipróbálom a fűtést is. Ha minden működik, akkor tervezem a nyákot és a hétvégén kész lesz a PCB_Lamináló. Természetesen ki fogom próbálni a kétoldalas nyomatokat is(az új nyomtatómat le kell tesztelni még...). (Remélem most nem jön semmi közbe, és tudom tartani a tervet! )

A lamináló TESCO gyártmányú. - Ilyen - 3eFt.

A hengereket nem találtam szorosnak, és simán befért egy kétoldalas nyák a rugóútba. A motor is bírta simán. De lehet gyengíteni a rugón, ha szükséges, ez majd kiderül. A tengely vastag, nem hajlik, inkább a görgő veszi fel a formát. A papírt szépen ráhajlítja a nyák szélére, ha túllóg.

Én is úgy voltam először, hogy PIC-de aztán elvetettem, mert az 556-al simán meg lehet oldani, alig több alkatrésszel. Kedvtelésből van értelme PIC-el nekiállni, egyébként nincs.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Hol veszed a KTY84-et?

Én azért gondoltam egyébként PIC-re azon felül hogy tanulni szeretnék, mert arra gondoltam hogy először végig húzhatná párszor oda-vissza a nyákot gyorsan azért, hogy felmelegítse a nyákot, aztán pedig szép lassan. Hogy ne kelljen ki-be tenni a nyákot, ezért optokapukkal figyelné a PIC hogy mikor ért át a nyák, aztán visszatolná. Nagy méretű nyák esetén a 'vasalási' idő hosszabb lehet, ezt a PIC beállítaná magának, miután egy tasztatúrán beírta az ember a nyák szélességét és hosszúságát. Bár ez utóbbi elhagyható egy 4-5 állású kapcsolóval (kicsi, közepes, nagy nyák...)
Akár azt is kiírhatná a PIC egy LCD-re, hogy hány százaléknál tart a 'vasalás' és hogy mennyi idő van még hátra.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Ja de ennek váltakozó áramú motorja van. Ez nem fog nekem visszafelé is forogni.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Ezt egy potival be lehet lőni analog is. De jól hangzik!

Igen ez váltóáramú motor, ez nem fog megfordulni egyszerűen...

Ha meg lehetne fordítani, akkor a PIC azt is ki tudná mérni az átérési időből, hogy milyen hosszú a nyák. Mondjuk a szélességét nem tudná...

A KTY84 (HQVideo).
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Kellene hozzá egy másik motor. Ahogy nézem, a fogaskerék levehető a tengelyéről...
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Na megnéztem... a hőfok eléri a 180fokot.
Peppe féle magazinlappal 3-4x átküldve átmegy a festék.
Ellenben a "szabvány" műnyomó már 3szor vastagabb, mint a magazinok lapja... és mivel én 0,8-as panelokat használok, így a nyomás és a nyomó-fűtő felület is kisebb.
Magazin papirra nem nyomtatnék, nem látszik rendessen a nyomat.
Betettem egy pótmétert, és egy hődióda "welleres kalibrálása" után mértem a hengerek hőfokát.
Felnyomtam 180-ra, és így most műnymóval is megy.
Kétoldalas tesztet nyomtam, ha áthajtott megoldással csinálod és jól helyezed be, akkor nem nyúlik, nem gyűrödik, és jól pozicionál mindkét oldal.
Persze sok múlik a NYÁK előkészítésén, a zsírtalanításon
Következő: »»   351 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem