Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   96 / 564
(#) mpisti válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szia István!
Igen, én minden javítás után először műterhelésen tesztelem a gépet. Két fajtát használok:
Az egyik kilenc fokozatban állítható,minimális ellenállás érték 1ohm, a maximális 10 ohm, névleges terhelőáram 35A. Ezzel szoktam beállítani egyes gépeknél a minimális áramot.A gyakrabban használt műterhelést én építettem, 0,05ohm, 0,1ohm, és 0,2ohm értékek állíthatók be rajta.
Névleges terhelhetősége 0,1ohmos állásban 250A, 0,05ohmos állásban 500A 6db műszerventilátor hűti, szakaszüzemű.
A Miller gyári ajánlása 0,1ohmos műterhelést javasol terheléses vizsgálathoz.
(#) mpisti válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Még annyit talán, hogy a nagyobbik műterhelés 10mm széles 0,5mm vastag kanthalból készült. Hullámosan van kialakítva, hogy az önindukciója minél kisebb legyen.
(#) p_istvan válasza mpisti hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szervusz!
Köszönöm a tippeket (mindenkinek)!
Az induktivitásmentes kivitel valóban fontos.
A kanthal is jó lenne, de valószínűleg a vashuzal (keíitésfeszítő) egyszerűbben beszerezhető (a szőlőhöz is használom) a hőfokfüggését meg be lehet kalkulálni.
(#) vottokar hozzászólása Jan 20, 2010 /

Ígéretemhez híven ma megmértem egy újabb kísérleti impulzus trafót.
Mag EC30/17 *2 légrés:0,6 (összesen)
származása: egy monitorból bontva, így más adatot sajnos nem tudok. Tekercselési adatok a #609595-ben)
Sajnos az eredmény nem kielégítő. Most az áramfelvétel jó, 200mA, az oszcilláció is fennmarad minden potméterállásban, és a melegedés sem számottevő (FET, ellenállások), viszont az oszcillogrammok nem jók. nem is linkelem mindkét oldalt, mert felesleges, a szimmetria jó a bifiláris tekerés miatt
Szóval ez sem helyes út! (legalább is a rendelkezésemre álló anyagokkal)
Azt hiszem maradok lassan az eredeti "Maci" rajzon szereplő tekercselésnél, így elég egyszerű tekerni, a szigetelés is könnyen kivitelezhető. A görbék is elég jók. A két tekercs (2. és 3.) közti tizedvoltos asszimetriával meg megbarátkozom, ha így is elmegy.

Bocs Lajos! Azt hiszem a szilikonos litze kihasználatlanul marad ebben a projektben.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Miért kell induktivitásmentesnek lennie? Hiszen egyenfeszültség van a kimeneten. Az, hogy van valamennyi induktivitása, csak nagyon kevéssé lassítja az áram felfutásást.
(#) (Felhasználó 46585) válasza vottokar hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Miből gondolod, hogy nem jók az oszcillogrammok? Egyáltalán, ezek az áramkör mely pontjain vannak? A 0,6 mm-es légrés baromi sok, ettől nagyon nagy lesz a trafó mágnesezőárama, még az is lehet, hogy az IRF540-en akkora áram folyik, hogy kijön a telítésből, aztán persze, hogy úgy elkezd lekonyulni a jel a bekapcsolási idő végén. ( már, ha a gate jelet csatoltad be ide. ) Most próbálj meg egy olyat, hogy a légrést csökkentsd le 0.1 mm-re.

Biztos nincs fordítva bekötve a szekunder? Mert ez a jel teljesen olyan. Vagyis, akkor van a kimeneten jel, illetve az IGBT akkor fog gate jelet kapni, amikor az IRF 540 kikapcsolt helyzetben van.

A másik, hogy nemcsak ezt kell megmérni, hanem amit már korábban leírtam, a késleltetéseket, fel-lefutási időket úgy, hogy egy jó nagy kondival helyettesíted az IGBT-t.

A litzét jól tedd el, biztosan tudom, hogy szükséged lesz még rá...
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Nézd meg jobban a kimeneti egyenirányítót!
A terhelés induktivitása összeadódik a kimeneti fojtótekercs induktivitásával, ha összemérhető a terhelés induktivitása a fojtóéval akkor, olyan mintha más értékű fojtóval tesztelném mint amivel a valóságban üzemelni fog.
Akkor lenne igazad, ha kondenzátor is lenne a kimeneten, de ugye az meg nincs.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Azért,mert AC kimeneti feszültséggel rendelkező gépeket is vizsgálok vele.
(#) (Felhasználó 46585) válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Hát, ha a terhelés induktivitása elérné a simitófojtó 5 %-át, már nagyon csodálkoznék. Egyébként pedig a kimeneti áram ( ez ugye középérték) nem függ a fojtó induktivitásától. Legfeljebb akkor okozna mérési hibát, ha a kimeneti áram hullámos összetevőjét kellene nézned. A feszültség meg végképp nem függ ( statikusan ) a terhelés induktivitásától.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Hm... ez nem jutott eszembe. Mekkora a freki, 50Hz? Ott sem fog számítani a terhelés induktivitása sokat, mert az nagyon kicsi. 1...5 uH.
Esetleg 400 Hz-en valamit számít.
(#) Geri86 hozzászólása Jan 20, 2010 /

Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudnátok segíteni nekem? U57-es ferriteket keresek 6 pár kellene. Természetesen nem ingyen kéne.

Én nem csodálkoznék!
Az itt tárgyalt U ferritre készült fojtó induktivitása 40-50uH ami 50-100A-nél már kezd telítésbe menni ezért igazából jó ha 20uH az induktivitása 100A-nél.
2kW-os műterhelést sem lehet fél méter huzalból készíteni, mert azt el fog égni.
És vajon mennyi pl. egy 20cm átmérőjü 10 menetes (10cm hosszon) tekercs induktivitása? (lehet hogy még ettől is több huzal kel majd)
Amúgy nem csak az átlagáramra vagyok kíváncsi, pl. a hullámoságot is mérni akarom, amiből pl. lehet következtetni különböző áramoknál a fojtó induktivitására, mikor telítődik. (a különféle kivitelü fojtokat is ki lehet próbálni). Ha a hullámosság túl nagy akkor az ív stabilitása is romolhat.
Amúgy miért ne készítsünk lehetőleg induktivitásmentes műterhelést, ha az amúgy csak a megfelelő geometriai kialakításom múlik?

160_a_32v.jpg

Hát, ha már 50...100 A-nél elkezd telítésbe menni, az elég nagy baj...
Egyébként, én gyári berendezések mérésére gondoltam...

Lehet csinálni induktivitásszegényen is tekercset. Megfogod a kellő hosszúságú (kerítés)drótot és félbehajtod. Aztán így, duplán tekered meg. Mint ahogy az induktivitásszegény ellenállásokat tekerik.
(#) Csölle hozzászólása Jan 20, 2010 /

Sziasztok fiúk!
Megjöttek az IGBT-k beleraktam a végfokba,az áramváltó tekercset kicseréltem 22x12x8mm -re ahogy a Tubi56 koléga mondta , az áramerősség szabályozóhoz 820Ω helyett tettem 1K2 ellenállást.Ha maxra húzom a potit a 2,5- ös ESAB elektródát simán viszi, nekem a munkámhoz pedig bőven elég sőt.....Még annyit szeretnék mondani az ívről,éppen itt olvasgattam ,nem tudom mit spekuláltok vele szerintem tökéletes.Van 2drb hegesztőm mind a kettő trafós az eggyik gyári és dög nehezek,azokkal sokkal problémásabb ívet fogni mint a MACI -féle hegesztővel.Szerintem nem a hegesztőgéppel van a gond,hanem azzal a bácsikával aki fogja az elektróda fogót,csak ennyit akartam erről mondani.Most már jöhet a dobozolás, majd ha kész lesz rakok fel képeket.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 20, 2010 /

Emiatt az elmélet-gyakorlat dolog miatt ne esettek egymásnak. Nekem a szakmám műszerész, de elég sokat dolgoztam vassal és fával is.
Segítség (és pénz) híján kénytelen voltam egymagam összerakni (többek között) egy 300-as kombinált gyalugépet amit évek óta használok és semmi bajom vele (pedig nem vagyok lakatos és asztalos sem).
A segítség általában ki szokott merülni annyiban hogy "úgysem lesz az jó". Pedig de.

Tehát nem most fogtam először elektródafogót a kezembe, már fater is elismerően nyilatkozik, ő minősített hegesztő is többek közt.

Ha nem is vagyok a legjobb egyikben sem, valahol mindkettőre van némi rálátásom. Írásaimat ennek megfelelően kell értékelni.

Abban igazat adok Tubinak hogy csupán elméletben nem lehet elkészíteni valamit, de a "gyakorolj vazze" kifejezés sem mindig állja meg a helyét. Esetemben sem.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szia!
Az AC/DC inverterek kimeneti frekvenciája változtatható.Gyártótól függően 10Hz-től akár 2kHz-ig. Ezért fontos az,hogy induktivitásszegény legyen.
Egyébként én 1ohmos darabokat vágtam a lapos kanthalból,és azokat kötöttem párhuzamosan, 10-10 db-ot.
Ebből lett két 0,1ohmos blokk, és ezeket a blokkokat kötöm sorba,vagy párhuzamba attól függően,milyen terhelési értéket akarok produkálni.
Az egészet egy ősrégi magyar oszcilloszkóp dobozába építettem bele, a súlya lehet vagy 30kg.
Holnap előveszem, és lefényképezem a belsejét ha érdekel benneteket.
Még annyit talán, én mértem a kanthal hőmérsékletét,és ha 150Cfok fölé emelkedett a hőmérséklete akkor bekapcsolt egy hangjelzést. Ez azért kellett,mert a tartószerkezete bakelitből készült, és nem akartam hogy szenes legyen.

Nem akkora baj az!
Minden hegesztő áramhoz más értékű fojtó az optimális, ha a telítődés folyamatosan megy végbe és ezt figyelembe veszik (van ilyen speciális anyagú porvas is) akkor viszonylag széles áramtartományban megfelelő értékű lesz az induktivitása, azért is vált be ez a U ferrites megoldás is az amatőr készülékeknél.
Nézd meg a mellékletet, valami hasonlót akarok én is!
(a induktivitásmentes tekercselést ismerem, ezért sem értettem miért ne készítsünk normális műterhelést)

US6930580.pdf

(#) mpisti válasza Csölle hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szia Csölle!
Gratulálok a sikeredhez.
Az ívfogás téma részemről lezárva,mint ahogy Tubinak is írtam tegnap este, tartom a véleményemet,- azzal nem akarok többet foglalkozni.
A jó gép ismérve,hogy nem válogat azok között akik az elektródafogót fogják.
A Maci egész biztosan a jó gép kategóriába tartozik, mert már igen sokan után építették,és használják a legnagyobb megelégedettséggel, köszönet érte Tubinak és Ergabnak, akik önzetlenül segítették az utánépítők munkáját.
Korábban egyszer telefonon beszélgettem Ergab barátommal, és akkor is szóba került a teljes hidas téma, Ergab is fontolgatta hogy fog egyet építeni,mert kíváncsi a két gép közti különbségre. A teljes hidas gép az, ami miatt végső soron ez a nézetkülönbség kialakult. Bevallom nem szeretek kettős mércével mérni. Nem akarom felvállalni a mérleg nyelve szerepét, de szeretem ha a vita kulturált hangnemben folyik. Ahogy korábban megtettem Katt esetében,úgy Tubi esetében is szükségét éreztem helyre tenni a dolgokat. Még akkor is, ha emiatt talán ferde szemmel néznek rám néhányan.

Jó. Csak azt nem értem, hogyha telíteni kezd egy kimeneti simítófojtó, - és itt a Maciról beszélek, - akkor az azt jelenti, hogy azért telít, mert túl nagy rajta a gerjesztés, vagyis az áram és a menetszám szorzata. Ha csökken az induktivitása, akkor nő az áramhullámosság, ami azt jelenti, hogy az IGBT-ken is nő az áram. Hát, ha úgy vannak méretezve az IGBT-k, hogy ezt a többlet áramot is kibírják, akkor rendben. Aztán, ha már annyira betelített, akkor egy légmagos tekercs lesz belőle és még nagyobb lesz az áram hullámossága.
Mennyi az áram hullámossága a fojtón, mondjuk 100 A-es hegesztőáramnál?
(#) erdgab válasza Csölle hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Tisztelettel gratulálok a sikeres után építéshez! A képeket majdan,szívesen megnézném.Csak annyit fűznék még hozzá,ha kopogtatás nélkül,enyhe érintéssel vagy húzással tudsz ívet venni átlagos felületen (nem fémtisztára csiszolt felület) akkor a géped jól sikerült.A leragadás védelmet is beépítetted,jól működik? Milyen színű magot használtál az áramváltóhoz?
Leld örömöd a gépedben sokáig!
(#) erdgab válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Csak tippet tudok adni,érdemes szétnézni méh telepeken és régi tévékből kibontani,szomszédoknál keresgélni régi kimustrált készülékeket vagy a Tali Bt kínálatában megnézni.

A tárgyalt fojtó nem egyszerre megy telítésbe az extra nagy és szabálytalan légrés miatt. Én régebben 30-50A-re tettem a telítés kezdetét, de ahogy a légrésben az egymáshoz legközelebbi vasmag végek illetve a hengeres szárak legkisebb keresztmetszetű részei telítődnek mert ott a legnagyobb a gerjesztés, úgy a légrés látszólag megnő, mert a vasmag telített részei már elveszítették a permeabilitásukat. Így a vas többi része nagyobb gerjesztésnél megy telítésbe (erről szól az előbb mekllékelt szabadalom is)
Ha feltételezzük az egyszerűség kedvéért hogy az ívfeszültség 20V és állandó, az induktivitás lemágnesezése 20us ideig tart (az IGBT nem vezet ekkor) és azt is hogy az 50uH lecsökken 20 uH-re akkor 20A lesz az áramváltozás nagysága ( dI=(dt*U)/L ) ami 100 A-nél +-10A hullámosságot jelent ami nem is annyira rossz! Ez csak becslés, de nem hinném hogy távol áll a valóságtól, de jó lenne mérni is.
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szia István!
Csak egy infó a fojtóról,az LCM3-mal mértem meg,egy pár H alakú U 57 magon 11 menet rézlemezből 15uH .Tubi tud mondani,mérni adatot gondolom a 15 menetes fojtóról,ha van neki éppen készen egy.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szervusz!
Kösz!
Akkor 15 menet 27-28 uH körül van.
A kevesebb menettel később megy telítésbe, de kisebb áramoknál kicsit nagyobb lesz a hullámosság.
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Azt tudom mondani,hogy olyan 80A áramnál vagy inkább 70-90A áramoknál szép a varrat kinézete,stabilan ég az ív,kicsi áramnál és 1,5mm elektródánál kicsit "ingatag" ,de még ott is elfogadható, 100-130A között "süvölt" és kissé megnő a fröcskölés mennyisége.Még így is ég és föld a különbség a trafós hagyományoshoz viszonyítva,az inverter javára.Próbáltam hegeszteni 1,5mm elektródával,húztam cérna vékonyságú varratot,ha a szemem és a kezem a régi volna,meg tudnám hegeszteni a konzerv dobozt is, mint ahogy megtettem 20 évvel ezelőtt.A mellékletben a gép első bekapcsolása utáni hevületben készült varratok láthatók,rozsdás anyagon.

DSC00116.JPG

(#) kekmester válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Sziasztok.Rég nem jelentkeztem,de aktív olvasója voltam a fórumnak,és nekem is sikerült megépíteni a gépet.Csak az ívfogáshoz szeretnék annyit hozzászólni,hogy a zárlati áramot akartam megmérni, 3,25-ös pálcával de akármilyen erősen és gyorsan nyomtam a testre mindíg ívet húzott, végül elektróda nélkül kellett megmérnem.Szóval szerintem nagyon jó az ívfogás a "trafóshoz" képest.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

A 11 menetes fojtóval 70-90A az optimum?
(#) Csölle válasza erdgab hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Szia Gábor!
Az elektródát nem kell kopogtatni az anyaghoz mint a hagyományos eggyes trafós gépeknél.Közepes tisztaságú anyagon próbáltam ,egyszer se ragadt le,szerintem nagyon jó masina ez az én véleményem.Az áramváltóhoz sárga színű magot használtam.A leragadás védelmet még nem próbáltam ,majd ha kész lesz a doboz akkor belerakom azt is.Ja még annyit hogy amit te is emlitettél megemeltem a feszt a vezérlőpanelon 17V AC-ra.Köszönöm mindenkinek a segítségét.
(#) erdgab válasza kekmester hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Egy újabb boldog tulajdonos!
Köszönöm,hogy jelentkeztél,gratulálok a sikeres építéshez,használd egészséggel sokáig.
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Így is lehet mondani,de nem lehet éles határt húzni.Ugye írtam,hogy 100A fölött "süvölt",ezzel arra utalnék,hogy van ereje ott is a gépnek,de már kezd érezhetővé válni a kicsi fojtó hatása (valóban kezd kissé hullámzani az ív).A fojtón azért van csak 11 menet,mert ennyi rézszalagom volt,egy centivel sem több,sajnos.Ezt a 3. gépemmel próbáltam,nincs beépítve.A beépítettek 12 menetesek,réz sodratból vannak,ezeknél fel-le eltoltabban jelentkezik ez a hatás egy kicsivel.Nehéz pontosan leírni,próbánál észrevehető és ott annyira egyszerűnek tűnik a döntés és értékelés csak valahogy nem tudom pontosan elmondani.Magasabb áramon,természetesen vastagabb elektródával próbálva ahogy lassan növelem az áramot és kezd jobban fröcskölni (nem kell olyanra,akkorára gondolni mint trafós gépeknél) ,én arra a pontra gondolok.Kis áramoknál,vékonyabb pálcával hegesztve,az áramot lassan csökkentve,amikor még nem fullad az ív,de már kezd púposabb vagy inkább "túrósabb" lenni a varrat (hát nem tudom érthető e?),viszont még jó a beégés,lemezeknél látható az átizzás. 15 menetes fojtóval még nem próbáltam,mert én vastagabb huzalból tekertem mint Tubi s csak 12 menet fért el,ezzel csordultig lett.A 100A kicsi gépemben viszont 18 menetes van,rézszalagból,arra csak azt tudom mondani,olyan mint a vaj,elejétől a végéig.
Következő: »»   96 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem