Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nekem megfelel tökéletesen, csak valami miatt páran az IC-ét ajánlották, és gondoltam megkérdem mi a tapasztalat.
A legjobb megoldás, ha közvetlenül a 6,3V-os váltófeszről fűtöd a csövet. Ha nincs meg pontosan ez az érték a trafódon, akkor tegyél a fűtőtekerccsel sorosan egy olyan nagyságú és teljesítményű ellenállatot amin esik akkora fesz, hogy a csövön csak 6,3V maradjon. Annyira nem kényes a cső fűtése, hogy LM317 kelljen neki, az EAG erősítőimben 6,6V-ot kapnak, de még szerencsére benne van a +/-5%-os tűrésben.
A csövek párhuzamosan kapcsolásának kérdése engem is foglalkoztat. 6H13C-ből szeretnék SE-t építeni, és ebben a csőben két trióda van. Jó volna parallel kapcsolni őket, mert akkor dupla teljesítménnyel járathatnám az erősítőt. Elméletben ez megtehető lenne, de nem tudom, hogy a különböző csőkarakterisztikák miatt a párhuzamosítás milyen hátrányokkal jár, és amit Te is írsz, hogy hangzásban milyen különbség van, ha parallel van kapcsolva a két trióda, vagy ha csak egy van?
Magyari Béla nem az a típusú ember volt, mint aki nem gondolja meg, mit ír le. Egyébként a párhuzamosított kapcsolástechnika előnye, hogy az anód oldali impedancia megfeleződik, azaz kisebb szórt induktivitással és áttétellel rendelkező trafót lehet tekercselni, aminek a jellemzői jobbak, mindezek mellett könnyebb elkészíteni.
Az egy búrában lévő ikercsöveknél a 2 trióda majdnem azonos, legalábbis tungsraméknál. Körülbelül olyan, mint egy közös házban lévő duálfet vagy duáltranzisztor. Amennyire ismerem az adatokat, az oroszoknak ez nem jött össze. Ott jobban szórnak az adatok. Ott nagyjából a hasonlat úgy nézne ki: különálló BC-ket egy munkapontban válogattam, és össze forrasztottam őket a fémkalapjuknál fogva.
Az Audio Note is szereti párhuzamosan hajtani a végcsöveket SE-ben.
Van néhány rossz szokásom...
Ha tehetem az alacsony jelszintekkel dolgozó csövek fűtését egyefeszültségről oldom meg, és a vékonyabb fűtőszál miatt gondoltam elkerülöm, a bekapcsoláskori "sokkot". Ezt számomra jól megoldja ez a kapcsolás, de ahány ház...
Az AN sok mindent megtesz a jó hangzásért (sajnos nem kevés pénzért), amit nem biztos, hogy "barkács körülmények között" sikerülne utánna csinálnunk...
És a meghajtó oldal felöl nem csökken a végcsövek bemenő impedancia? Nem kíván így más meghajtást?
De azok a végcsövek hajszál pontosan össze vannak válogatva karakterisztika szerint nem? Akkor nekem sem lenne gondom, ha lenne 4 olyan triódám aminek ugyanolyan a jelleggörbéje. Akkor szerintem nem okoz hibát.
A fűtéskésleltetést meg lehet úgy is csinálni, hogy egy nagyobb ellenállaton keresztül melegíted a fűtőszálat. Ha már felmelegedett akkor egy relével rövidrezárni az ellenállatot, és akkor telibe megkapná a fűtést. Egyébként ezt a felvillanást nálam is csinálja egy-két cső, de azt írták a srácok, hogy ne törődjek vele.
Hát ez a baj, hogy majdnem azonos. Ha meg igaz amit írsz, hogy nagyobb az orosz csöveknél a szórás akkor viszont nem lenne ildomos párhuzamosan kötni őket nem? Bár mondjuk az oroszok meghamisították a csöveik adatlapját katonai okokból, hogy ne lehessen tudni, mit is tudnak a csövek valójában, tehát gyengébb értékeket tüntettek fel mint amit valóban tudnak.
Biztos ez is jó megoldás, de én nem szeretem a reléket, eleget szívtam velük "munkáséveim kezdetén" a vasút távközlési rendszereinél.
A párhuzamos kötésnek előnyei és hátrányai is vannak. Végfoknál markáns előny, hogy a meghajtó feszültség igény (amplitúdóban) nem nő a párhuzamosítástól (kisebb meghajtó feszt könnyebb kisebb torzítással produkálni), miközben a belső ellenállás felére csökken, ezért a terhelő impedanciát is felére lehet csökkenteni, ami miatt a leadott teljesítmény duplája lehet. Komoly hátrány, hogy a csöveket össze kell válogatni és nem csak egy munkapontra, hanem a teljes karakterisztika nagy részére, ha ki akarjuk használni az előnyöket. Ez nem kis feladat, keveseknek elérhető (mert sok cső kell). A rádiótechnikai zsebkönyvből említett kapcsolás 8 csövét (sztereoban) én pl. 40 db, már eleve válogatott csőből tudtam összeválogatni (7 db. volt teljesen egyforma, 1 közeli). Amikor fele csövet elajándékoztam belőle, akkor két-két cső kivétele után szebben szólt az erősítő, mint amikor beraktam mind a 8 csövet (már csak 4 volt precízen válogatva), a kissé elillesztett kimenőtrafók ellenére is.
Nem mondanám, hogy jobb vagy rosszabb eredményt hoz az aktív elemek párhuzamosítása (passzívakra sem). Szerintem a helyzettől függ, hogy milyen megoldást célszerű alkalmazni (több szempont mérlegelésével el lehet dönteni). -Mindenesetre a sok cső mutatós lehet.
Biztos összeválogatott csöveket használnak, de néhány száz óra után változnak a paraméterek és nem biztos, hogy egyformán.
Csináltam a Telefunken ECL 80-aimból SE erősítőt (vonzanak az alkalmatlannak látszó dolgok. ).
Kicsi Orion TV kimenőkkel hoztam őket interaktív kapcsolatba. A fülhallgató tekercset pozitív visszacsatolásként kötöttem a negatív visszacsatolás ágba (ezen a tekercsen erősen esik a frekimenet, de nélküle is jó amúgy, csak akkor a rácslevezető ellenállást 220 Ohm körülre be kell kötni a katódkörbe). Nagyon príma hangja van.
Nekem is van talán 4 db, vennék még egypárat, ha lehet, és olcsón, akkor csinálok vele én is egy kis SE-t. Mindenem van hozzá, egy hétvégi "prádzsektnek" jó lenne.
Nagyon köszönöm a kimerítő magyarázatot. Most már világosan látom, mitől akart megóvni CHZ mester.
Mivel nem túl sok egy búrában lévő teljesítmény ikercsövet ismerek a tungsramtól (az oroszok meg DuMatyi szerint nagyon szórnak), így többet nem erőltetem ezt a kérdést. Még van néhány elérhetőbb árú cső, ami belefér a G807 és a 6C33C közé. Ha majd a folyamatban lévő munkáimmal egyszer végzek... Csak már lenne jó idő...
Szia!
Szeretnék egy pici segítséget kérni abban, hogy a 6N13SZ csőhöz milyen impedanciájú kimenőt érdemes csinálni? Szeretném kipróbálni két variációban: 1. SE kapcsolásban 1 triódával 2. PSE kapcsolásban 2 trióda lenne párhuzamosan kötve. Mekkora és milyen típusú vasra lenne érdemes megépíteni a kimenőt? Tudnál ebben segíteni? Előre is köszi: Geri.
Nos, én valószínűleg 2-3 Kohm közé venném a kimenőt szingliben, és ennek fele körül párhuzamosan kötve (pl. 2,5 K/1,3 K). 12-16 cm2 trafóvas, illetve 50 Hz-en 200-250 VA-es trafónak megfelelő vas gondolom jó lehet.
Hello
Mono PCL86 SE-nél, a fűtőtekercs üresjárati feszültsége 14,5V, ha rákötök 1 PCL86-ot akkor leesik 13,2V-ra, a fűtőtekercset én tekertem rá, az átmérőjét nem tudom, ez biztos jó lesz bele módszerrel választottam Kb olyan vastag mint egy 0,5W-os ellenállás lába. Jó ez így vagy esetleg túl vékony és ezért esik rajta ennyi feszültség? Áramerősséget nem tudom megmérni mert a multim nem mér váltóáramot. 200V-os a legkisebb méréshatár váltónál, szóval úgy se tudom megmérni hogy beledobok egy kicsi ellenállást és azon mérek feszt, mert túl pontatlan lenne.
Ezt nem lehet pl elmaraázni a nagy csöves gitárerősítő építő "guruknak", akik az internetről összeolvastak rengetek ( nagy részben téves ! ) angol "szakirodalmat", és most több száz ezer ( nem vicc !) Ft-ért készítenek egy erősítőt ...
Ugye megveszik a párbaválogatott csöveket, amik minimum 150 % os-ron kaphatóak ! ez eddig Oké is ! De nem biztos, hogy egy napon egy gépsoron készültek a párok ! De még ha igen, akkor sem biztos, hogy egyformán öregszenek ! De nekik nem kell a "biaskörbe" az a balansz poti, mert hülyeség, a párbaválogatot csövek 10 %-on belüli határon "párban öregednek" ! Én egyébként is javallotnak tartom a csöves erősítők havi rendszerességű ellenörzését a végcsövek nyugalmi áramára vonatkozólag, mert pl a kipróbált erősítő, amit megépítünk, beállítjuk a munkapontot ( oszcilloszkóp, és hanggenerátor nélkül, szigorúan a max anódáram 65 % -ára egy db előfeszültség osztó trimmer potméterrel ! ), abban több, mint valószínű, hogy bedobozolva 3 órás használat után, mikor az erősítő minden egyes porcikája teljeen átmelegedett, változni fog a "bias" tapasztalataim szerint lefelé esik, B-osztyályhoz közeli beállításban ezért hangosan hajtva "bereccsen" az erősítő . Azt is tapasztaltam, hogy az első kb egy hónapban ( rendszeres használatot feltételezve ) gyorsabban "öregszik" illetve változik a cső, mint a későbbiekben ( gondolom a maradékgázokat a getter "benyeli" a fűtőszál, az elektródák" beállnak ..stb ) Na és mi van, ha "75%-os nyugalmi árammal jobban szól az erősítő, sokkal jobban !? Na és ha egy év múlva a végcsövek között nagyobb eltérés van, mint 5-10 %, mondjuk 15 ? kidobjuk, és vetetjük a tulajdonossal a drága garniturát ? Végülis "megéri", mert úgy is el lehet vele hitetni, hogy ez így van jól, és még "csőcsere" díjat is lehet felszámolni ... szóval nem kell kiegyenlítő potméter a végcsöveknek ... Ja, és ha Rózsa Sándorral, meg Magyari Bélával példálózom, ők természetesen hülyék, meg nem is tudtak gitározni, meg nem láttak ENGL-t, meg Diezelt belülről ... elnézést a felháborodásomért
Köszi, hogy megerősítettél ebben.Nekem hasomló tapasztalataim vannak.Én sajnos össze se tudtam válogatni a csöveket, csak bíztam abban, hogy ha egy szériából valók akkor legalább hasonlóak.De azért így se szól olyan rosszul.Azért azt kipróbálom amit mondtál, hogy kivettél két-két csövet.
Láttam olyan (Hifi) erősítőt ami nyugalmi áramát "kívülről" lehet állítani egy ki csavarhúzóval. Ha megtalálom a videót majd megmutatom. A felháborodásodnak van alapja, de Te a vásárló szemszögéből látod ezt. Ha valaki gondol ezekre a beállításokra és nem akarja elveszíteni a garanciát... Na itt van a kutya elásva! Ez lenne a marketing?
[OFF]Én ezért nem vennék KIA-t hét éves garanciával... (meg mert nincs rá pénzem)
Én is csináltam egy erősítőt, amin úgy lehet bias, meg balance . nyák trimmerek, a nyák is, és a sasszi is kifúrva ..
Én is párban szoktam vásárolni a csöveket, ill quadban, mert szólóban nem igen látok csövet. Bias tényleg elmászik 10-20 óra után, szükséges az után álítása. Úgy szoktam hogy legalább félórát melegítem az erősítőt, ha rá mód buli közben megmére3m.
Most lehet, hogy marhaságot kérdezek, de mit jelent a bias, és a balance? A bias potival lehet beállítani a nyugalmi áramot, és a balance potival pedig a két párhuzamosan kapcsolt cső áramát úgy hogy egyforma áram menjen a két csövön? Csak hogy értsem a terminus technicust.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |