Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Valóban nem ajánlom az aktív elemek párhuzamosan kötését mert...
Gondoljunk a triódákra... Ha a 3 fő csőjellemző, vagyis a mű, az Ri és az S +a karakterisztika nem pontosan egyezik... A triódák szólóban legnagyobbrészt páros harmonikus torzítási komponenseket termelnek. Ha PP-ben üzemeltetjük őket, azonos csőjellemzők esetén EZEK kiesnek... DE csak pontosan azonos paraméterek/karakterisztika esetén... Ha párhuzamosan kapcsoljuk őket, nem pontosan azonos eszközök esetén véleményem szerint egy megfoghatatkan helyzet jön létre, mivel pillanatról-pillanatra más-más arányban veszik ki az aktív eszközök részüket az erősítésből Keletkezik valami "eredő" karakterisztika, amit nem biztos, hogy le tudunk kezelni Többrácsos csöveknél azonban, ahol a belsőellenállás jóval nagyobb értékű, mint a terhelőimpedancia, nagy gond nem lehet, szinte áramgenerátorokat kapcsolunk párhuzamosan. A "hang" itt sem javul éppen, de kisebb mértékben romlik, mintha triódákat használnánk... Cserébe viszont kellemesen növekszik a kimenő teljesítmény azonos tápfesz mellett......Többrácsosakat amúgy is sokkal könnyebb hajtani...
És ha katódellenállással megpróbáljuk "illeszteni" a két triódát? Azzal nem javítunk a helyzeten?
Milyen hülyeség ez, hogy .rar-os képek?
Tedd fel netes képalbumba - flikr, picasa - és ott meg lehet akkor nézni.
Üdv !
Megszeretném kérdezni, hogy egy kapcsolóüzemű tápot (PC) nem lehet bevonni valahogy egy kis teljesítményű csöves erősítő építésébe ? Szeretnék egy kb 5 w-osat, és a lehető legegyszerűbb (olcsóbb) megoldás érdekelne, ami még nem megy a minőség rovására. Sajnos én nem igazán értek ezekhez (sem), de igyekszem !
Kizárt, a kapcsoló üzemű tápot felejtsd el csöves erősítőnél, a PC táp kimenetén meg nem nagyon van 2-300V, ami ehhez kell…
Mellesleg a GU50 SE egy igen szimpatikus erősítő lenne, ha egy kis teljesítményűt szeretnék építeni
Tudom, hogy szentségtörés, de azon gondolkodom, hogy kapcsolóüzemű táppal hajtanám meg a végfokot. A méretei miatt szimpatikus. Járható út ez, vagy túl sok zavart visz bele? Az anód táp és a fűtés is kapcsoló üzem lenne.
Szerintem több gondot okozna, mint amennyi előnye lenne a dolognak!
De a hozzászólásod előtt ott van a válasz!
(Van, akinek csak billentyűzete van, és nincs monitorja? De akkor majd hogy olvassa el a nekiszámt választ?)
[OFF]Ez nem ér! Megelőztél!
Tanítottak olvasni.
Csakhogy nem PC tápra gondoltam, hanem saját építésű tápra. A PC tápból esély sincs 35V-nál nagyobb fesz. kinyerésére. Ha sok vele a járulékos probléma, akkor eldobva az ötlet. De hozza magával a következő problémát. A táptrafó sajna semmiképp sem férne el a sasszin, csak a két kimenő. A másik megoldás, hogy a táp trafó egy hosszabb kábellel csatlakozik az erősítőhöz. Az egyenirányítás, már belefér, csak az anód és a fűtés AC-k mennének egy kb. 2m hosszú kábelen. Egy ekkora vezeték elég sok zavart képes összeszedni. Ha a fűtést is egyenirányítom, akkor a hosszú kábel miatt bejövő zavar csökkenhet vagy nincs rá hatással, és elég csak kiközepelni?
Közepelni mindenképpen kell, (ajánlott) de a sasszét miért nem lehet nagyobbra építeni? (...hogy elférjen a trafó...)
Persze, ettől még lehet külön a trafó.
Sajna a sasszi adott, nincs kedvem újat építeni.
Azért nem kell olyan véresen komolyan venni a dolgot, gondolj csak a 6C33C-re, abban két nagyáramú trióda van párhuzamosan kötve már a búrán belül. Csak a két katód fűtése van külön kivezetve (a rácsok fölül, a katódok és anódok alul vannak párhuzamosítva), és azért elég jó erősítőt lehet vele csinálni akkor is ha mindkét felét befűtöd. Ha búrán kívül párhuzamosítasz (mint pl. a 6N13C-nél) ugyanaz az eredmény várható, mintha házon belül lenne már összekötve.
Egy adott sasszihoz úgy szoktak tervezni, hogy a trafóknak legyen a legnagyobb hely, minden mást a lehető legminimálisabb méretben kell megépíteni… Ha egy db trafó nem fér, akkor 2 kisebbet kell beletenni (lehet hogy nem esztétikus, de jobbhíján, ez van)
De van olyan is, hogy gombhoz a kabát...
Ez pont az a szituáció Általában ugye a sok belsőségnek szoktak egy dobozt tervezni, de vannak kivételek
Teljesen jó megoldás a külön trafó, legalább nem kell a szórásával foglalkozni. Lényeg, hogy életvédelmileg megfelelő legyen az odavezetés és elegendően vastag drót legyen (főleg a nagyáramú fűtés).
Tehát akkor lényegében oda jutottunk a triódák párhuzamos kötésének kérdésében, hogy próba-cseresznye. Ki kell próbálni így is, úgy is, mérni, fülelni, és majd adódik az eredmény.
Csak azért írom ezt, mert nálam is terveződik a 6N13SZ SE és első körben párhuzamos kötésben gondolkodom. üdv
Itt pont az a szituáció, hogy adott egy szép, sasszinak is jó alap, amire szeretném felépíteni a végfokot.
Ezen lenne a két szép kövér QQE06-os holmi. És itt pont a csövek láthatósága lenne az egyik, ezért nem szeretném túlzottan összezsúfolni az amúgy sem túl nagy helyet. Több erősítő is épülget (sajna eléggé lassan...) ezeknél nincs ilyen probléma. Ami szintén lényeges, a korlátozott anyagi oldal, nem akarok feleslegesen áldozni, amit tudok azt a meglévő anyagokból építem. Kizárólag hobbiból, nem kifejezetten audiofil okokból. Amúgy sincs olyan jelforrásom, és hangsugárzóm, amin ténylegesen ki is tudnám élvezni az igazi csöves hangzást. bár hangfal tuning előbb-utóbb csak megvalósul, ha nem találok eleve egy jobb hangsugárzót, mint a mostani. Egy SAL 3408 pár szól most, amivel nem igazán vagyok kibékülve. Ha egyszer egy fincsi orion HS501-hez hozzájutnék...
Azért ma már ezen is túl jutottunk. Az Orion erős középhangjai nem hiszem, hogy passzolnának a csövesek amúgy is dús középtartományához.
A 6C33C-nél feltételezem jobban ügyeltek a két trióda egyezőségére, ha már a búrán belül összekötötték...(A hangjával sincs gondom )
Mivel nekem valóban nincs lehetőségem 40 csőből válogatni párokat, ezért gondoltam úgy, hogy felejtős. Ebben úgy tűnik 6C4C is megerősített, igaz, ha jól értem a sorait pentódákkal pl. E130L, OS51 még lehetne kísérletezni. Viszont ezeknek meg a hangját nem ismerem...
A pcl86 mindig tud meglepetéseket okozni. Tegnap este rákötöttem a kis SE-re a HS284-es hangfalaimat és érdekes módon az egyik hangosabban szólt. Kicseréltem a csöveket, mert mindet bemértem kivéve azt a kettőt ami benne volt. Csere után ugyanolyan hangerőn szólt mindkét oldal. Ma délelőtt odatekertem neki a hangerőt és hát amilyen hangosan szólt. Ha egy arra jövő meghallotta volta biztos azt mondta volta, hogy 50W szól. Nagyon hangosan és tisztán szól. Nem lehet hallani, hogy torzít pedig tuti van benne. Ennél egyszerűbb és jobb erősítő nincs a világon. Ez mindig tud meglepetéseket okozni. :yes: Egy kis hangszínszabályzás kellett, mert alapból picit mélyhiányos volt, de egy kis emeléssel tökéletes hangképet ad. Szép, dinamikus hang, sztereó hangzás is sokkal jobb, mint egy tranyósnál.
Legalábbis én ezen az állásponton vagyok. :yes: Párhuzamosan kötött csöveknél amúgy mindig kiegyenlítődik a karakterisztika (még kis belső ellenállásoknál is), probléma inkább abból eredhet, ha nem figyelünk a rész disszipációkra, illetve nagyon eltérő karakterisztikájú csövek eredő karakterisztikája nem lesz jó a céljainknak. Olyan nincs, hogy párhuzamos csöveknél külön működik az egyik a másiktól. Ez logikus is, ha belegondolunk a csövek működésébe. Lesz egy eredő karakterisztika, ami vagy megfelel a céljainknak vagy nem, közben arra kell ügyelni, hogy ne süssük meg egyik csövet sem és ne essen ki egyik cső sem a vezérlésből (ha csak ez nem cél a vezérlés valamely szakaszán).
sziasztok.Érdekelne mely legkisebb értékre szabad tenni az rk értékét az ecc83 cső kimenetén.Elnéztem az ellenállás értékét és 330 k helzett 33 k-t tettem bele ez nálam megszüntette a brummot vagy gerjedést és jobban ki birol hajtani a potit hagyhatom-e igy?
Szia!
Ne aggódj a külön hálózati trafó miatt, egyrészt nem szórja meg a többi alkatrészt, másrészt nem lesz olyan nehéz az erősítőd. Egyik barátom is így építette az erősítőjét, és teljesen jó lett. Fel tudnál tenni egy képet a leendő dobozáról? Én inkább az Orion HS100, HS40, HS200, HS400-as típusokat javasolnám azokban Isophon hangszóró van, és jobban jársz vele, mint azzal a bolgár vacakkal... Csak egy jó hangváltó kell hozzájuk meg egy Transmission Line doboz, és méltó párja lesz a csövesnek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |