Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás

Témaindító: G-Lex, idő: Okt 24, 2005
Lapozás: OK   21 / 66
(#) Peticilin válasza icserny hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Szia!

A kontrasztbeállítás az jó,mert máskülönben kockák se lennének.
Próbáltam összeegyeztetni a kijelzőm és a pic kötését,nem tudom, Lehet hogy ott a bibi?
Felteszem mindkét adatlapot,nézd át légyszi.

Előre is köszi
(#) Hp41C válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Szia!

Nekem ilyet akkor csinált egy 2x16-os LCD, amikor a D6 kivezetése volt kontathibás (Jumper tüskesort és hüvelysort használtam, mégsem jutott át a D6). Ellenállás mérővel mérd meg, hogy a pic lábairől a jel eljut-e az LCD megfelelő kivezetésére.

Szia
(#) icserny válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Idézet:
„Próbáltam összeegyeztetni a kijelzőm és a pic kötését”
Én elsősorban a vezérlőjelek sorrendjére voltam kíváncsi, s ahhoz az adatlapokon kívül a kódot is meg kell nézni, hogy melyik lábat használja a program RS, R/W, illetve E kimenetnek. Futólag megnézve a kódot is, úgy tűnik, hogy RB1 az RS, RB2 az R/W és RB3 az E kiement. Ennek alapján számomra jónak tűnik az elvi bekötés. A gyakorlatban viszont neked kell megnézni, hogy megfelel-e a rajznak, amit megépítettél.
(#) Peticilin válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Egy másik fordszámmérő kapcsolásnál már használtam ezt a kijelzőt és ott tökéletesen működött a mostani tüskesorjával és kábelével.
(#) elektrojános hozzászólása Dec 23, 2009 /

Kérlek segítsetek,hogy hol lehet OLCSÓN valamilyen PIC programozót szerezni.Már mindenhol megnéztem ahol tudtam.A H.e store-ban nincs ha jól látom bezzeg avr meg van
(#) foxi63 válasza elektrojános hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

legolcsóbban magadnak tudsz csinálni...

P16PRO.PDF

(#) elektrojános válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Azért kéne gyári mert nembízok magamban,félek hogy elcseszek valamit és egy apró hiba tönkreteszi a gépem.
(#) potyo válasza elektrojános hozzászólására (») Dec 23, 2009 / 1

A gyárival is ki lehet nyírni a gépet. Minden PIC-el kapcsolatos dolognak, így a gyári égetőknek is a lelőhelye a chipcad.
(#) elektrojános válasza potyo hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Ok kössz itt biztos találok valami jót
(#) elektrojános hozzászólása Dec 23, 2009 /

Nade ha mégsem veszek és tényleg csinálok egyet pl ezt:Bővebben: Link
akkor milyen veszélyeknek tenném ki a gépem ha valamit rosszul kötök be?
(#) _JANI_ válasza potyo hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

( Csak kiegészítésképpen... )
Gyári égetők közül nagyon jól használható és
viszonylag barátságos áron beszerezhető:
DV164120 PICKit 2 starter 9 600 Ft
DV164121 PICkit 2 Debug Express 9 600 Ft
( 2009, 12, 23, )

USB-s felülfet.
ICS programozási mód.
Adapterrel gyors és egyszerű az égetés: PL: Link1. Link2. Link2.SCH. Link2.PCB-beült. Link2.PCB.
Az alap égető funkción kívül egyre többet tud.
Jó a szoftver támogatása is.
A cseregaranciáról nem is beszélve. ...
Szóval első égetőnek nagyon jó választás.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5158.html?pg=0&pcount=15...er=ASCPersze akár után is építhető! (Gondos munka esetén ritkán van vele baj!)[/url]
(#) pcroland hozzászólása Jan 1, 2010 /

hello
(#) szkrep hozzászólása Jan 14, 2010 /

Sziasztok!
A következő kódom nem akar működni. ADC-vel beolvasom a feszültséget, és azt százalékban kijelzem. Ki is írja, de mikor bemeneten (5V-ról) csökkenteni kezdem a feszültséget, a kezdetben kiírt 100% rögtön 0-ra esik le. Az a gyanúm, hogy rosszul adom meg a változókat. Mi a gond vele vajon?
A kód:

1. #include    <16f877a.h>
  2. #fuses HS,NOWDT,NOPROTECT,PUT,NOBROWNOUT,NOLVP
  3. #use delay(CLOCK = 20000000)              
  4. #use fast_io(B)                          
  5. #use fast_io(C)
  6. #include  <driver_LCD.c>
  7.  
  8.  
  9.  
  10. unsigned akku, toltes;
  11.  
  12.  
  13. void lcd (void){
  14. //lcd_init();
  15. lcd_clear();
  16. //delay_ms (200);
  17. printf(lcd_data,"Akku feszultseg:");  
  18. lcd_cmd (0xC0);
  19. printf (lcd_data, "%u%%", toltes);
  20. output_high (PIN_B5);
  21. }
  22.  
  23. void main (void) {
  24. setup_adc(  ADC_CLOCK_INTERNAL  );
  25. setup_adc_ports( ALL_ANALOG );
  26. set_adc_channel(1);
  27. set_tris_b(0);                        
  28. output_B(0);                    
  29. set_tris_c(0);
  30. output_C(0);
  31. lcd_init();
  32. while(1) {
  33. akku=read_adc();
  34. toltes=(akku/255)*100;
  35. delay_ms (1000);
  36. lcd();
  37. }
  38. }

(#) Hp41C válasza szkrep hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Szia!

Az a szegény akku változó integer, azaz egész. Márpedig 255-tal osztva az acd-ből nyert 10 bites értéket kiolvasásnál max. 3-at, 8 bites értétek max. 1-et kaphatunk. Az akku típusát float -ra kellene változtatni. Az is megoldás, ha az akku csak long (32 bit) és az osztást és szorzást felcseréled: toltes = (akku * 100) / 255;

Szia
(#) potyo válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Ráadásul CCS-ben az unsigned az szerintem csak 8 bites. Long helyett is inkább int32-t írnék, az biztosan 32 bit.
(#) szkrep válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Igen, így valóban jó. Köszi!
(#) Jauzsi hozzászólása Jan 14, 2010 /

Sziasztok

van egy program amit pic16c84 típusú icébe égettek de ahogy tapasztalom ez a tipus már kifutott melyik az ami helyetesíti hogy a megírt program helyesen ugyan úgy fusson

helyetesítőt tud javasolni valaki ?

én abszolút nem értek hozzá
(#) foxi63 válasza Jauzsi hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Szia!
Nem pic 16f84?
(#) Hp41C válasza Jauzsi hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Szia!

Módostás nélkül a pic16C84 programját a 16F84-re lehet átvinni, de ez is már kifutóban van (drága). Egy kis módosítással (ha a forrás is megvan) áttehető a 16F628A-ba (harmad annyiba kerül).

Szia
(#) Jauzsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Sziasztok

ez egy komplet audiovezérlő áramkör távszabályzóval úgymint hangerő le fel meg be ki kapcsolás és két vonali bemenet választható a távvezérléssel itt találtam a hobby elektronika forumon működőképesnek mondták ezért kezdtem el az utánépítésével foglalkozni. megvan a vezérlőszoftver nyákrajz beültetés minden. Én erősítőket tervezek és építek oda nagyon jó lenne.

Egyetlen gyenge pontja a pic mivel kifutó típus feltölthetem az egészet mivel én ingyenes forrásból jutottam hozzá. ebben minden megtalálható

mellékelem
(#) Hp41C válasza Jauzsi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Szia!

Szerencséd van... a program forrása benne van a csomagban. Könnyen átalakítható. Biztosan hozzá kell nyúlni - alapvető hiba van benne. A pic-be való programozása előtt javaslom az MpLab szimulátorában kipróbálni...

Itt a topikban többször leírtuk már a 16F84 vagy 16F84 és a 16F628(A) közötti eltéréseket.

Szia
(#) Jauzsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

Ennek nagyon örülök mert így érdemes foglalkozni vele illetve elkezdeni összeszedni az alkatrészeket mert eddig nem álltam neki. köszönöm a kiegészítést.

Elektronikával foglalkozom lassan 10 éve programozónak is tanultam de sajnos nem volt szükségem erre a tudásra soha így rengeteg dolgot frissítenem kéne a mikroprocesszorokhoz nem értek sajnos de ha van egy jó leírásom bármit megcsinálok.

Utánaolvasok ennek. köszönöm

meg összekell raknom egy pic égetőt is. Ez még új nekem de nem szégyelek szorgalmasan tanulni.

Ha megtalálod a hibát és elmagyarázod hogyan teszteljem azt nagyon megköszönném

Ez a saját homelapom
http://hazihifielektronika.mindenkilapja.hu/
(#) Jauzsi hozzászólása Jan 16, 2010 /

Kikérném a profik véleményét.

hogy az urbán elektronikás

termékeink egységcsomagok usb pic fejlesztőkörnyezettel kapcsolatban vélemények észrevételek megéri e ha rögtön egy ilyet veszek ?

http://www.urbanelektronika.hu/

usbpic2.jpg

(#) Hp41C válasza Jauzsi hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Szia!

- Szerintem, jobban jártsz egy PicKit2 -vel (6700+Áfa ld. ChipCad kft - ha van még, de a másik topikban klón építésével foglalkoznak. Már sok készült...). A próbálgatásra pl egy BreadBoard. Nem csak a 18 lábú 16F628(A) kontrollert fogod tudni fejleszetni...

- Az audiohificommander programjában a STATUS regiszter mentése és vizzsaállítása hiányzik a megszakítási rutinkól....

Szia
(#) icserny válasza Jauzsi hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Idézet:
„megéri e ha rögtön egy ilyet veszek?”

Bár nem engem kérdeztél, de elmondom: szerintem nem éri meg!

Csak USB-re csatlakozó, gyárilag támogatott programozót vegyél (PICkit2, vagy PICkit3 - jelenleg a PICkit2 jobban támogatott).

Ha fejlesztői kártyát is akarsz venni, akkor gazdaságosabb a programozóval együtt (Kit formájában) venni (PICkit2 Debug Express, PICkit3 Debug Express).De jól nézd meg a www.microchip.com (Development Tools szekcióban) hogy melyik fejlesztői áramkör felel meg jobban a céljaidnak. Az is legyen szempont, hogy hogyan lehet hozzá csatlakoztatni külső áramköri bővítéseket!

(Jelenleg nem kapható a PICkit2, a Microchip Direct-nél is csak febuárra ígérik, úgyhogy lesz idő a tájékozódásra...)

PIC mikrovezérlők, programozók, fejlesztői kártyák hazai forgalmazója
(#) Jauzsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 16, 2010 /

Köszönöm szépen a gyors és kielégítő válaszaitokat.

Utánanézek rögtön.
(#) Jauzsi válasza icserny hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Na mit is szeretnék tulajdonképpen egy olyan alapot összehozni magamnak amivel pl egy erősítőt vezérelhetek mint pl a progi amit feldobtam és vagy egy kijelzőt is kapcsolni hozzá ahol kijelezhetem a hangerőt egyebeket meg akár spektrum analizátort is megjeleníthetek.

tudom ez még rögtön nem fog menni de csak kapkodom a fejem a különböző kitek és demo fejlesztői panelek között.

Mert ehhez nekem melyik összetétel lenne az ideális megoldás vagy külön breadboardon is össze lehet ezeket rakni az igényeim szerint ?

mint például gomb vezérlés
vagy egy kijelző meghajtás
mert ahogy látom egy univerzálisabb panelért igen borsos összegeket kérnek

PICkit2 Debug Express vagy starter kit ?
(#) szkrep hozzászólása Jan 23, 2010 /

Hali!
Egy kerék forgásának sebességével arányos számot kell létrehoznom. A keréken lévő rotary encoder 2 egymást követő jele közt eltelt időt akarom alapul venni, mivel fordulatonként csak 24 jelet kapok (rövid idő alatt pontatlan lenne a kapott jelek számát alapul venni).
A kapott értékeket kiírtam eepromba, majd azokat kiolvasva excelben ábrázoltam. Az egyik keréken egészen hihető dolgot sikerült mérni és ábrázolni, a másik viszont használhatatlan. Mellékelem a kódot és a két grafikont, szívesen vennék minden észrevételt, hogy miért ennyire nagy a szórás a mérésekben.
Nem maga az eeprom írás zavarja? Az adatlap is említi, hogy jópár ms elmegy rá, és gondolom nem mindig ugyanannyi. Működés közben nem lesz szükség a kiíratásra, így ha csak az zavarja, akkor nem baj.
(#) trudnai válasza szkrep hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szerintem inkabb fix ido intervallum alatt szamlald meg a szenzorodat -- pontosabb szamot fogsz kapni. Az egeszet interruptosan csinalnam meg, mert ugy egyszerubb, mint ollozni (bar ugy sem lehetetlenseg).

Ja, es indentaldd be a kododat, ugy jobban lehet latni mit is csinalsz
(#) szkrep válasza trudnai hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Akkor lehet hogy tényleg leteszek erről az időmérésről... Eddig mindenki le akart beszélni róla, de tanulni csak saját hibából...
Méricskélek akkor az interruptos számlálós verzióval is, meglátjuk mire elég a 24jel/fordulat. Remélem elég lesz valami pid okosság alapjele gyanánt...
Következő: »»   21 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem