Fórum témák
» Több friss téma |
Nem rossz az ár, elgondolkodtató........Szélgenerátor ügyben a visszatápláláshoz mennyire voltak macerásak az előírások? Kellett az oszlopnak építési engedély? Milyen hosszúak voltak az eredeti lapátok?
Az engedélyeztetés nem volt macerás, csak lassú. Nem oszlopon volt, hanem egy emeletes ház lapostetején. A helyi önkormányzat nekem 6m-t engedett építési engedély nélkül. A lapát átmérője 3,8m volt, de meg vannak mintának.
Időközben a szélgenerátort eladtam. A következőképpen rögzítettem az állványt:
Volt egy 2"-os cső betéve a tető közepén a koszorúba, még az építéskor (1980) TV antenna árbóc céljára, kb 80cm-re állt ki. Erre ráhúztam egy traktor hátsó külső gumit, ami 120cm-es, és erre egy első gumit, ami kb 70cm-es. Ezt telebetonoztam, ami lett kb 2-3 mázsa. Erre lett ráültetve a torony. A három kikötést levittem a talajszintig, mert nem bíztam a tető sarkában, nem ilyen terhelésre lett kivitelezve. Azt hiszem, hogy válaszoltam a kérdésedre. Van egy SMA WD3300-as inverterem, majdnem új eladó.
Szia Fpali !nem te reklámozod véletlenül a Wb3300asod a neten?Találtam egy hirdetést, miszerint csak 50kWh-t termelt a 2kW os géped, és hogy Borsodban nem fúj olyan sok szél. Mivel szakmabeli vagyok érdekelne, milyen szélgenerátor volt a tiéd.A hirdetésed nem elérhető, illetve lehet csak én vagyok balga,hogy nem találom. Kíáncsi lennék milyen típusú géped volt?Tapasztalatból mondom, hogy a turbinák nem egyszer megviccelik az embert: pl: a régi fd sorozatnál a kínaiak gyártottak 120 és 240 V Ac kimenetelű gépet, volt, hogy Bencéhez is 120 V.os 2kwos gépet küldtek, de külsőre ugyanúgy nézett ki, ugyanolyan 3.2-es , vagy 3,8m es lapáttal jött, mint a 2kW os(annak adták el, csak az 1kw os volt max csúcssebességen).Na ettől aztán várhatta az ember, mikor termel vele rendesen az a wb3300as, aminek a nevezzük így:minimum nyitó feszültsége (amin el kezdi beterhelni a generátort,azaz felterhelni a hálózatra)200V ra lehet legkisebb értékre leállítani.Nekem ezt ez az Abwind-es telepítő cég embere magyarázta el,akiknél ezt is kapni: Gondolj bele:amikor a turbina kezd beindulni, akkor van egy un. "holtpont" egy "üzemi sebesség" amit el kell érnie a turbinának. Ez gépenként rotornagyságonként változó, az Sma szerint 3-5m/s közötti szélerősség esetén éri el. Ha a holtpont / 3-5m/s előtt leterheljük ~ekkor kb. x=változó a turbina feszültsége, akkor a leterheléssel visszalassítja a lapátok forgását, és ha nincs elég lendülete a széltől(mert az fúj erősen), akkor nem lesz akkora tehetetlensége/lendülete, hogy felterhelje a hálózatra, mert amint elkezd az inverter akár percekig szinkronizálni(beterheli a gépből jövő áramot a hálózatra) attól visszaesik a feszültség-ugyanugy,mint napelemek esetén (üresjárati fesz/rövidzárási fesz esete)Wb3300as. Nem lehet, hogy ez a volt nálad is baj?Én nem kicsit szívtam meg már ezzel, egy gép árát majdnem elbuktam akkoriban, még jó, hogy Bence után maradtak "szakik",akik értenek hozzá.lásd itt.: elérhetőségA megoldás az volt, hogy kisebb nytó feszültségű inverterre cserltettem az enyémet.(olcsóbb volt, mint a nagy turbinát kicserélni). Fenti emberkét ajánlom mindenkinek, elég korrekt manus. Nos, Fpali?
Szia Bandras! ilyen MPPT napelemes töltőket is lehet a "kedvenc boltomban " kapni, itt:MPPT napelemestöltő_És tényleg sokkal nagyobb teljesítményt tudsz kihozni belőle, ráadásul az emberke jó árban adja a dogait...Nekem amorf napelekhez adott ilyet, de a monokristályosoknál is kipróbáltam, ott is sokkal nagyobb feszkók jöttek le kb ugyanakkora fényviszonyok esetén, mint az olcsóbb, egyszerűbb psr töltők esetén.Szerintem bőven megéri a nyert teljesítmény azt az 5-6000ft os különbözetet.
Szia tökéletesen értem a felvetésedet, ez egy 230V-os generátor volt, tudta, a prospektus szerinti teljesítményt, láttam a generátortól 2,8kW-ot is, amit a hálózatra termelt. De amikor hetekig csak szellő van, akkor nincs termelés sem. Valóvan 240V-os volt, mert újra is kellett tekercseltetni, mert a kínai csak belehányta a tekercseket, annyira, hogy a forgórészbe beleért, és szétszaggata, Tehát biztos 240V-os volt. Eladtam, és meggondoltam, hogy az invertert nem adom el, mert át akarok térni napelemre, és ahhoz szoftvercserével jó az ainverter. Köszi a segítséget, de villamosipari szakember vagyok. Ha követed a idokep. hu oldalon a széltérképet, és megnézed Mezőhegyest, ami Békés megyében van, láthatod, hogy milyen kevés a szél errefelé. Pali
Szia Fpali!
Meg tudnád nekem pontosan mondani, melyik típusú géped volt? Mi is szívtunk már a kínai dolgokkal, azóta akármi érkezik csapágyazással, és átvizsgálással kezdődik a termék átvizsgálása. Milyen magas volt a tornyod?van fényképed róla?megoszthatnád velünk. Elhiszem, hogy nincs sok szél felétek, a toronymagasság és a környezeti domborzat viszont tapasztalatom szerint alapvetően döntő tényező! Volt,hogy a 12m-es oszlop alacsonynak bizonyult, kapott még egy 3m-es tagot, és 15m-en már 1,5X többet termelt a gép, és többször sikerült elérni az üzemi sebességet, így többet tudott felkapcsolni az inverter a hálózatra. Az időképeseket azért nem szeretem, mert ha elolvasod az ott használt eszközök leírását, akkor rájössz, hogy a időjárásmerőjük 10mp-es mintavétel alapján számolt átlagértékek elég nagy pontatlanságot eredményez. Bár úgy látom a te mérőd ws 3600 Fpali mérője , de ez a legpontosabb. Az adatok szerint tényleg nincs nagy szél nálad. Egyébként meg én is villanyszerelő vagyok, és lelkes hívő, dehát, amikor nincs szél, akkor nincs, hiába. Olyankor tényleg kiszámíthatóbb a napelem. Ha kell, tudok jó áron hozni neked bármilyen típusú, méretű napelemet, kérlek írj privátba! Kari
Ja, és amit még elfelejtettem: amiért nem renitens az idoképes szélmerés:nincs ott az automaták mellet , hogy a kihelyezett szélmérő milyen magasságban, milyen környezeteben stb mér. Sok ilyet láttam panellakás, meg földszinti irodák ablakából kilógatva. Na az aztán Sz**rt se ér.A legdurvább: láttam olyan céget neten, (magyar) akik ilyennel mérnek szolgáltatás szerűen szélerősséget háztetőn. Szerinted az mennyire renitens? Bár biztos jó üzlet, 1 mérésből visszajön az ára .
![]()
Nem látom semmi értelmét a szélgenerátornak nálam, egy magas fákkal övezett liget mellet, de a napelem az érdekel. légyszíves keress meg az e-mail címemen
Szia Pudding1!
Mivel érintett vagyok a témában idézek egy levelet: " Megkeresésére válaszolva az alábbi tájékoztatást adom: A tervezett 2 kW névleges teljesítményű hálózatra tápláló szélgenerátoros rendszerének építése Hatóságunknál ( MKEH- http://www.mkeh.gov.hu/ ) nem engedélyköteles tevékenység. A 2007. évi LXXXVI. villamos energiáról szóló törvény 116. § (3) pontja szerint nem kell a Hatóság 115. §-ban meghatározott engedélyét kérni: "a) az 50 kVA-nál nem nagyobb névleges teljesítőképességű kiserőmű építéséhez, b) a 0,5 MW-nál nem nagyobb névleges teljesítőképességű kiserőmű építéséhez, ha az nem csatlakozik villamosműhöz”. Felhívom a figyelmet, hogy a 382/2007. (XII. 23.) számú villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szól Kormányrendelet 7. §-a értelmében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött villamosenergia-ipari építmény, építési tevékenység építőipari kivitelezése akkor folytatható, ha a) az építésügyi jogszabályok, ideértve a helyi építési szabályzatot és a szabályozási tervet is, b) az országos településrendezési és építési követelmények, c) más hatóság (védőterületi, biztonsági, közegészségügyi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, kulturális örökségvédelmi, természetvédelmi, munkavédelmi stb.) előírásait megtartják " Hozzáteszem: A szélgenerátorok tartóoszlopát 6m felett szükséges engedélyeztetni a fenti törvényeknek megfelelően. Ennek menete általában: 1, szomszédoktól írásos engedély kérése. 2.,Talajmechanikai vizsgálat (kb. max. 10.000-25.000Ft)melyik szaki mennyit kér... 3. Statikai-építési terv készítése a talaj mechanikai vizsgálat alapján-- kb. 10.000-30.000Ft,-tól amennyit épp elkérnek érte--- ( hogy a kiválasztott gép súlyából, rotorátmérőjéből, rotor befogó felületéből számított szélterheléseket milyen minőségű, milyen adatokkal rendelkező tartótorony bírja el.) ---> ez alapján gyártási terv készítése a szélgenerátor tartóoszlopának, ami alapján lehet legyártatni a cső/rácsos/beton/egyéb tartóoszlopokat. 4.Project dokumentáció beadása fenti tervekkel a helyi építésügyi szakhatóságnál "Egyedi építési engedélyes eljárásban" ( vagy ehhez hasonló címszó alatt --xxFT Változó illetékkel. Ennyire részletes dokumentációval engedni szokták, kivéve, ha a helyi építési rendelet kifejezetten tiltja a " városképbe nem illő" 6m-nél magasabb szélturbina, vagy egyéb tartóoszlop felépítését. Ilyen esetben a HELYI JEGYZŐ, és/vagy POLGÁRMESTER adhat egyéni elbírálás és természetesen a fenti dokumentumok alapján építési/fennmaradási engedélyt. Általában a gond akkor van, ha: -szomszédok kekeckednek, nem engedik -illetékes köztisztviselők -tisztelet a kivételnek, akinek nem inge ne vegye magára- nem merik aláírni az engedélyt, mert az már felelősség utána, inkább továbbpasszolja más "illetékes szervnek" pl: vízügy, környezeti stb..akik utána visszapasszolják(újabb 30-60nap után a feladónak az ügyet, mert ők sem értenek hozzá, csak melegszenek közpénzen, és felveszik a fizut hó végén... Na az ilyenek miatt nem terjednek az oszlopok. Tisztelet a kivételnek, és "itt is" köszönetet mondok a kisebbségben lévő intézőknek, akik szívvel, ésszel átlátják a polgárok igényét, és hivatalos dokumentumok alapján mertek mérlegelni és dönteni. További infokkal, tapasztalatokkal állok szívesen bárki szolgálatára:www.abwind.hu
Szia Fpali
akár napelemet, akár szélgenerátort, vagy csak ezen eszközökhöz tartozó kiegészítőket szeretnétek vásárolni ajánlom magam: árak Hobbielektronikásoknak kedvezménnyel ! Saját, többéves tapasztalattal állok mindenki rendelkezésére. Üdv.:Geri ![]()
Látom Karikám, osztod az észt!
Csak bölcsen! Így nem írom alá a gyakorlati naplód ![]()
Üdv Ződfülű!
Visszatáplálás esetén ha pl többet termelek mint amennyit fogyasztok akkor is felszámításra kerülnek az EON lopkodó tarifái? (pl:Elosztói forgalmi díj,Átviteli-rendszerirányítási díj,Elosztói veszteség díj ,Menetrend kiegyensúlyozási díj, stb) Csak mert ha innen nézem a dolgot akkor cirka 2x annyit kell termelnem mint fogyasztanom ahhoz hogy nullszaldós legyek. Kaptam egy kis fejtegetést e-mail-ben, érdemes végigolvasni: "ez nem normális ország és nem működik tisztességes állam. Vegyünk akkor egy villanyszámlát. Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6.758.-Ft díj: 24h áramdíj tömb I. 2009.02.12.-2009.03.22. 110 kWh 20,38 Ft/kWh 2.242.-Ft 24h áramdíj tömb II. 2009.02.12.-2009.03.22. 45 kWh 21,68 Ft/kWh 976.-Ft Összesen: 3.218.-Ft. Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért a két különböző egységár, de még belefér) 3.218.-Ft áramdíj fizetendő. De ezzel nincsen vége, mert a számla folytatódik, úgy, mint Szénipari szerkezetátalakítási támogatás 31.- Kedvezményes árú villamosenergiai támogatás 19.- Összesen: 50.- Átviteli-rendszerirányítási díj 89.- Rendszerszintű szolgáltatás díj 66.- Elosztói forgalmi díj 1.341.- Elosztói veszteség díj 648.- Menetrend kiegyensúlyozási díj 78.- Összesen: 2.222.- Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a "Menetrend kiegyensúlyozási díj", figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni. Továbbá: Elosztói alapdíj 150.- Összesen: 2.372.- Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218.-) hozzáadjuk ezt a többit (2.372.-) akkor 5.590.-Ft jön ki, amihez még a 20 % ÁFA jön hozzá + 50.-Ft AHK (ez is rejtély, hogy micsoda) és máris megkapjuk a villanyszámla 6.758.-Ft végösszegét. Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, amik összesen 2.372.-Ft-ot tesznek ki, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek és miért nem alacsonyabbak, vagy magasabbak. Valamint mikor, ki állapította meg pl. a "menetrend kiegyensúlyozási díj" 0,5000 HUF/kWh egységárát és ennek mi a fene köze van az én villanyszámlámhoz. Ha mégegyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áram fogyasztás után 3.218.-Ft-ot kellene fizetni, de ezt feltornázták a TELJESEN ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel 6.758.-Ft-ra. "
És akkor még nincs rajta a TV használati díj.
![]()
Én pillanatnyilag nem vásárolni, hanem eladni szeretnék egy SMA 3300-as invertert. 50kWh van benne. Pali
Szeretnék hozzászólni, pudding1 és Zöldfülű hozzászólásához.
Az áramszolgáltató azt mondja ki, hogy a visszatermelésnek, és a a fogyasztásnak azonos helyen kell lenni. Akkor miért számolja fel a hálózathasználati díjakat, mert ha szakmai szempontból átgondoljuk, akkor nem a szomszéd város, hanem inkább a szomszéd fogja felhasználni, ha visszatermelek (természetesen a teljes tarifával számolja neki). Akkor miért nem engedélyezi, hogy a szélgenerátorom, vagy a napelemem, ezt most ebben a szempontban teljesen mindegy, egy saját tulajdonban lévő és, széljárta, vagy napsütötte tanyán legyen, ahol nem zavar senkit. Nos ekkor már jogosan felszámolhatná a hálózathasználati díjakat, amit örömmel kifizetnék. Mindenkinek jó lenne.
Ha senki nem fizeti be a villanyszámlát, vagy bezár a bazár, vagy adják reális áron az áramot a hasraütökköltségekésazokáfái nélkül.
Amíg lószar van, addig veréb is van. Ameddig lesz kit lehúzni, meg is teszik.
Az már meg sem említem, hogy a villanyóra által mért 100W-ból 85W jön ki egyenáramként egyszerű graetz-hidas egyenirányítás után.
ez az óra téma már nekem is piszkálta az agyam, mert ha pl sziget üzemben látom el a házat vagy a hálózatról akkor a kettő között jelentős eltérés mutatkozik. (jó, tudom az én mérőm nem olyan pontos, de az max 1-2% eltérést tenne reálissá, nem 10-et,15-öt.....)
És még van képük rendszerhasználati díjat követelni...
Fűtési szezonban dugattyús gőzgépre gondoltam. Meleg is van, meg áram is.
Tudna valaki kazánról, dugattyús gőzgépről leírást valahol?
Keress német oldalakon,
(dampfmotor) No-ban a kilencvenes években még mentek gőzmotoros erőművek, hatásfokuk 30% körül volt. Egy két hengeres gőzmotornak kb 20bár gőznyomás kell amit csőkazánban simán előállíthatsz. Vastagfalú acélcső a kazánba, megfelelő tápvíz utánadagolással, és nyomásszabályozással. Két külőnböző átmérőjű dugattyú jár egy főtengelyen, a 20 bár a kisebb dugatyút nagy erővel mozgatja, a 10 bár-ra expandált gőz a másik nagyobb átmérőjű dugattyút ua. erővel mozgatja... 250mm körüli dugattyúkkal már 250kw villamos teljesítmény is kivehető...
Annyi lényeges adatot írtál ebben a pár sorban, hogy csak néztem.
Szerintem, nagyon otthon lehetsz a dologban.
A gőzgépek évszázadokon keresztül oldották meg az emberek és gyárak energiaigényeit...
Ha akkora tételben gyártanák mint a személyautó motorokat az ára nem érné el a 2-300 eurot egy háztartásban is használható néhány Kw-os példány... valójában bármilyen hulladákkal (energiahordozóval) lehet a kazánját fűteni. Ha egyre több ember helyileg igy kapcsoltan oldaná meg az energiaellátását, jóval olcsóbb lenne és nem kellene feleslegesen szállítani 100km-ekre azt a rengeteg fát, (Pécs, Ajka...) és a keletkező hőenergia nagy része kárba vész, a fuvarozással meg tönkreteszik az utakat és a levegőt... Ezzel is az olajlobbi jár jól. Így nem sokértelme van a "megújulónak"
Egyetértek az általad leírtakkal.
A gőzgép a háztartásban a hatalomnak nem érdeke. Ellenkezőleg! A fizetésének felét-egyharmadát fizesse ki energiáért. Ez nekik a céljuk. A butaság, viszont szinten van tartva, de nem ám középiskolás fokon! Itt a fórumban is olvashatóak hivatalosan terjesztett butaságok. Az ősszel tanúja voltam egy érdekes esetnek. A falu szélén csak az út egyik oldala volt beépítve a másik oldalon, meg egy erdősáv volt. A beépített oldalon a házuk előtt az utcán összegereblyézte egy idős házaspár a faleveleket és kasban áthordták a túloldalra az erdősávba és ott szétterítették. Arra jött két „agyonfőiskolázott” fiatal és minősíthetetlen hangnemben támadtak a két idős emberre, hogy szennyezik a környezetet. (Faleveleket vittek az erdősávba) hát itt tartunk. Az ügynek pszichológiailag voltam kénytelen végét vetni. Mert úgy láttam, hogy itt a józanész nem segít. Kilátásba helyeztem a két „kulturlénynek” két-két sallert. Kicsit elkanyarodtam. Szóval. Páran, csorgatják a nyálukat a Stirling motorért. Gazdaságosan, soha és senki nem fogja megépíteni. Attól, ábrándozni még lehet róla. A dugattyús gőzgépben lenne fantázia szerintem. A bajom, hogy annak ellenére nem találok a neten használható anyagot, hogy évszázadokig használták. Ezért is örültem meg annak a pár számnak annyira. Legalább, egy működő modell szintjéig szeretnék eljutni. Aztán, majd látom. Lenne valami elképzelésed a henger átmérő, hossz arányáról? Esetleg, milyen tömítéseket lehetne használni a dugattyú szárához? (Nem tudom a nevét). Egy más szerkezeten grafitos azbeszt fonatot láttam. De hol tudnék beszerezni azbesztet? Mikor rákkeltő (ha valaki nyalogatja). De ki az a marha, aki nyalogatni akarja? Az sem biztos, hogy ide jó lenne.
Szia Pudding!
Abszolult jogos a kérdés, és amint azt már említettem is, a visszatáplálásnál ugyanúgy elkérik az alapdíjakat, és a sok lehúzós kis rejtett költségeket, mondván, hogy "használod a rendszert". Sőt, még azt is aláíratják a termelőkkel, hogy ármakimaradás esetén, mivel ilyenkor nem termelhetsz ( mert leold az inverter ) ők nem tartoznak neked semmiféle kártérítéssel a termelés kimaradásáért. Hiába, ez még mindig nem a német színvonal, ez magyarország, de legalább már ezt elértük, hogy lehet visszatáplálni. Bízom benne, hogy idővel ezen feltételek jobbak lesznek, bár a kilátások elég gyengék, a mai politikai helyzetet nézve. Németországban pl.-ul komoly harcot folytatott a német kormány annak idején az E-on és más szolgáltatok ellen, hogy igenis dupla áron vegyék vissza a zöld áramot, mint amennyiért a fogyasztóknak eladják az áramot. Én abból a szempontból preferálom ezt a termelést, mert a hatásfoka sokkal jobb, mint az akkumálotoros rendszeré, egy fajta elméletben, ebben a szemszögből nézve nincs veszteség a termelői oldalon, ha a hálózat befogadja. Viszont akkor mit ér az egész megújulós áramtermelés, ha nem vagy Önálló? Merthogy ez lenne a cél. Visszatérve a kérdésre, a villanyszámla sok rejtett humbuk, " himi-humi" költséget tartalmaz, amit egyszer valakik, valamikor, okosak, politikusok és lobbisták keresztül vittek az agyonkorupált parlamentünknek nevezett színházunkban, anélkül, hogy tudtunk volna. Gyakorlatilag ránk, fogyasztókra terhelik a hálózati villamos áram szállítás veszteségeit is, valamint az átláthatatlan adókkal teli tűzdelik a számlát, vagyis ránk hárítják az őrájuk kirótt adónemeket is. Ebből tartják fenn az apparátusukat, és erre megy rá a lobbi. Ez ugyanolyan, mint amikor a t***@es bankok az adósra terhelik a valutaárfolyam változásokat, veszteségeket, ami nekik is fájna... Mehet az ember a fogyasztó védelemhez, le se tojják... De sajna mégis le kell nyelni, mert megszavazták, átvitték, becsempézték, ott van a listán, tételesen. Aki tesz ellene, és elér eredményt, annak kezet csókolok. Ennyi a véleményem, mélyebben ne menjünk bele, így se sikerült még egy állami megbízást kapni, ( az elmúlt 8 év alatt ), és már így is túl sokat politizálok, hobbielektronikás, és egyben telepítő- kereskedő létemre. Lehet csak túlságosan komolyan veszem a magyar józan paraszti eszemet, és ezért válaszolok ennyire őszintén, dehát ez van a kérdésed válaszának hátterében. Szerintem-
Köszi a választ, akkor jó sejtettem hogy a 0-ás számlához igencsak túltermelésben kell lenni.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |