Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   371 / 1385
(#) marker hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Ma én is beszereztem egy LIDL-s laminálót. Mivel mindenáron ki akartam próbálni rögtön szét is szedetem kikötöttem belőle a bimetallt. Infra hőmérővel ellenőriztem a hőfokot a gumihengereken. Kb 190C-nál kapcsoltam ki a fűtést. A panel tökéletes lett. De mint írtátok sok az itt körüli hőmérséklet majd kipróbálom kisebb hőfokon is. Viszont a mit tapasztaltam elég csúnyán néz ki a gumigörgő bár lehet ez normális, de mint ha foszlana.
(#) watt hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Köszönöm mindenkinek a véleményeket! Ezt nem fogom kimaratni, inkább valami használható nyákot készítek, de a tapasztalatom szerint valóban csökken a vonal szélessége maratás alatt, úgy hogy a 0,05 eltűnik és a 0,1mm-es talán nem szakad meg. De ezt majd kicsiben letesztelem, mert nem túl sok nyákom van mostanság.
(#) elektrorudi hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Most értem haza a Tecsóból a vadi új value-val.
Úgylátszik a kínaiak megneszelték a topic aktivitását, mert ma erősen ráálltak a laminátor gyártásra, és azonnal hoztak is pár raklapnyit...

Bakapcsolás után 1 perccel olyan bűz volt, hogy azonnal kikapcsoltam
Rögvest szétszedtem.
Ami nem tetszik :
- a két hengert igaz, hogy rugó nyomja, de alig 0,5mm a mozgási lehetősége. Hogy képzelték ezek a kínaiak, hogy ez alá befér az 1,6-2,0mm-es NYÁK-om ???! Nem értem.
- a fűtőbetétek a gumihengerekre sugározzák a meleget ? A hőátadásról a gumi hőtároló képessége gondoskodik? Hmmm...
- ha megnövelem a hengerek közötti járat utat, akkor a fogaskerekek is távolodnak egymástól, ami az álmos könyv szerint, nem jelent jót.
Csináltam még pár képet a belsejéről, ha még nem lenne elég.
Szerencsére ráírták a motorra, hogy "syncron" csak azért, hogy ne veszekedjünk rajta.

watt -nak:
A 0,05mm tök jól mutat nyomtatva, de hogy alámar a lötty, az tutti. A keresztmetszetet nézve egy 0,05mm széles és 0,35mm magas valamit kellene kimarni. Esélytelenek látom... Egy "élére állított háromszög marad, aminejűk egyszerűen nem lesz felülete, ami műgyantához tapadhatna.
De a felbontás, és a festék tapadóképességének demonstrálására kivánló a kép. Köszi.
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Nem muszáj a sebességet szabályoznod, ha a hengerezés jól sikerül gyorsan is.
Ezt a laminálót is lehet hagyományos módon használni, semmi akadálya!

Köszi a nyomtatóval kapcsolatos méreteket!
Holnap folytatjuk, jó éjt!
(#) watt válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Idézet:
„a két hengert igaz, hogy rugó nyomja, de alig 0,5mm a mozgási lehetősége. Hogy képzelték ezek a kínaiak, hogy ez alá befér az 1,6-2,0mm-es NYÁK-om ???! Nem értem.”

Ha ezt komolyan kérdezed, akkor válaszolok, sehogy! Ezt nem erre gyártották! Ha nem komolyan, akkor legközelebb tegyél egy smilet!

Idézet:
„a fűtőbetétek a gumihengerekre sugározzák a meleget ? A hőátadásról a gumi hőtároló képessége gondoskodik? Hmmm...”

Bizony, ez ilyen, de ne aggódj, jól működik, ha időt adsz neki az átmelegedésre(sebesség).

Idézet:
„ha megnövelem a hengerek közötti járat utat, akkor a fogaskerekek is távolodnak egymástól, ami az álmos könyv szerint, nem jelent jót.”

Ne aggódj, működik...

Hol vannak a képek? A képek soha nem ártanak!

Idézet:
„0,05mm....Esélytelenek látom...”

Egyetértek, csak az átvasalhatóságot akartam tesztelni. Ha belegondolsz, ilyen hosszon, egymagában(néhány forrszemmel megtámogatva) az is meglepő, hogy feltapad!!
De a 0,1mm-es sávokból fogok egy kissebb nyákot maratni, kíváncsi leszek, mennyit lehet kihozni belőle, mennyi szakadás lesz!
(#) elektromos hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Én mindig 0,2mm-es keretet nyomtatok a nyákjaimra, de az már nem mindig sikerűl 100%-ra. Igaz itt nem probléma, mert ugy is levágom, de a 0.2mm is már rizikós az alámarás miatt. 0.4mm szerintem az a határ amit 100%-al lehet elkészíteni. Házi nyákok készítéséhez már az is nagyon megfeleő.
(#) elektrorudi válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Idézet:
„Ha nem komolyan, akkor legközelebb tegyél egy smilet!”
Teszek.
De tényleg komolyan aggódok miatta, hogy ez a távolság így nem elég. Még akkor is, ha az aggodalmamat megcáfolni látszik a sok sikeres laminálás. (Lehet, hogy vékonyabb NYÁK-ot használtak ?)
A sebesség csökkentésén én is dolgozom, mint oly sokan itt a topic-on. Szimuláció szintjén már működik a dolog.
A képeket csak este tudom felrakni (amikor hazaérek).
Azért nem erőltettem, mert már van sok kép erről a kütyüről...
Készíttem egy rajzot, amin jól látszik, hogy is nézne ki (szerintem) a 0,1mm széles csík.

NYÁK.pdf
    
(#) mrsad válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Semmi kötözködés, de egy kicsit elnézted az arányokat. Az általad rajzolt rézfólia 340um vastag, a valóságban a rézfólia vastagsága ennek kb. a tizede (35 um) illetve ötöde (70um). És akkor már nem is olyan hegyes az a 3szög
(#) watt válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
A sebesség állítása kis kompromisszumal megoldott(olvass vissza, ha nem olvastad volna!).
A hengerek útja viszont magától nem fog megnőni, én kireszeltem a felső henger járatát(talán erről is írtam, de lehet, hogy még a nyák készítő topicban.)

A csíkokról annyit, hogy szerintem a 0,2 sima ügy a 0,1 a talán kategória, de majd meglátjuk!

A nyák nincs 0,35mm! Szép is lenne!
(#) watt válasza elektromos hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Milyen sebességgel és milyen hőfokon hengereled? Ha jól látom neked termosztát van rajta...
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Szia! Egy gyors kérdés! Z0409MF triak jó lesz azt találtam
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Határeset! Talán kibírja a kis OPTO. De hol keresed? Van valami megkötésed a hely dolgában, mert én mindent egy helyen vettem.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Tegnap késő este méricskéltem ezt a KTY84-es szenzort. A szenzoron mért feszültség nagyon függ attól, hogy a páka hegyét hogyan és milyen erővel nyomom hozzá a tokozáshoz...
Próbáltam többféleképpen mérni, legutóbb egy ilyen gumiszerű hővezető szigetelőt szorítottam a páka és a szenzor közé. De a kb egy óra amíg szenvedtem a méréssel arra engedett következtetni, hogy nem igazán érdemes itt pontos hőmérsékletet kijelezni, mert az egyáltalán nem lesz igaz! Itt inkább csak egy poti kellene mindenféle skála nélkül amit egyszer beállít az ember és kész.

A PIC ha nem is azt mondom hogy felesleges, de olyan nagyon sok érdemi haszna nincs. Hangsúlyozom, hogy ez a gyári motorral értendő! Ha valaki oda-vissza forgó motort szerel rá, akkor már nagyon is van létjogosultsága.
(Ennek ellenére természetesen és PIC-el oldom meg! :yes: Már megírtam a motor-vezérlő és a hőmérséklet-szabályozó rutint is.)
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Itt kerestem a műhelyben Rendelni tudnák csak most nem akarok ha nem muszály Most fogom szétszedni a motort van egy kajak DC motor talán azt bele tudom faragni egy dicofébnyben volt nagyon erős kicsi motor.
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Nekem jó hír a 150 fokos szenzorhoz ez mert én is így gondoltam,hogy nem tudja átmelegíteni a henger! Pontos mérést a lézeres mérő tudna!
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Nekem kétoldalashoz is jó a dekopír. Igaz nekem olyan megoldás van, hogy egy kis műanyag asztalkára alulról van felfogatva a gép (a penge felfelé áll ki) , így a műanyagon csúsztatva nem sérül az alul maradt réz sem.
(#) elektrorudi válasza mrsad hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Igazad van bocsánat.

(#) sucuka válasza patexati hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
patexati:
Ha jól tudom neked Lidl-féle laminálód van, ugye?
Abban milyen a hengerek felfüggesztése? Van benne rugó?
Mert amit én vettem (Vaterán) az még a Tesco-s nál is gagyibb.
Tudnál képeket feltenni róla?
Köszi!
(#) mrsad válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Semmi gond, csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit
Gondoltam szólok, mert már nagyon aggódtál, és feleslegesen
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Egyértelmű, hogy ha csak egyik oldalról melegíted, akkor nagyon sokféle hőfokot kapsz. De ha bekerül a meleg térbe az egész, és az egyik fele, mindig ugyanúgy ér hozzá a hengerhez, akkor a kijelzett érték reprodukálható. Nem állítom, hogy pontos, de ismételhető, így egy pontosabb méréssel(mint pl. a hőelem kicsi feje), be lehet kalibrálni a PIC-et, vagy a potit. A PIC kérdésben egyetértünk, és nem baj, ha te még is azt használod, ez egyéni döntés.
Mindenki dönthet másképp, csak engem ne akarjon meggyőzni arról, hogy a cikkben léptetőmotorral, PIC-el, vagy egyéb más nagy átalakítással oldjam meg a feladatot, mert hogy az jobb lenne. Majd lesz PIC-es is, ha neked nem sikerülne! (miért nincs kisördög szmájli? )

Természetesen itt a topicban tiszteletben tartom az elképzeléseiteket és segítek megoldani, ha kéritek és ha tudok!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Sziasztok

Már csináltam hasonlót. Canon fénymásoló fixálójából
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Nagyon jó minőségő Nyák-okat lehet vele gyártani, azomban 1 problémája van.
Mivel a fölső teflon henger van fűtve, és az alsó gumi préshenger végezné az "érdemi" munkát, ezért nagyobb 2 oldalas Nyák-ok esetén többször át kell engedni, mivel a préshenger visszahűl.
Nem tudom, hogy a laminátoroknál hogy van megoldva, esetleg 2 gumihenger van és ebbe van a fűtés, mert ez esetbe ez a "hiba" nem áll fenn.
Másik megoldás színes lézernyomtatók fixálója lenne, mert itt mindkét henger gumi, a jobbaknál ráadásul mindkettő fűtött, más kérdés, hogy ehhez kicsit nehéz hozzájutni.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Azért ott a hengernél át tud melegedni, mert a környező tér fűti a hengert. Épp az a baj, hogy melegebb is lehet, mint amennyi a henger!
(#) Attila86 hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Na, várom a tippeket hogy mennyiért készítenének el nekünk egy új fogaskereket! (Majd a lap alján elárulom.)
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Az olcsó laminálókba, mint a mienk, két gumihenger van, és mindkettőt a közelében lévő egy-egy fűtőbetét fűti közelről egy kissé bezárt légtérben. A legjobb lenne magát a hengert fűteni, de az nem ez az árkategória, és kérdem én, ha jól működik szükséges egyáltalán?
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
10ezer. De szerintem áruld el, mert szétoffoljuk az oldalt!
(#) pici válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
A lamináloknál 2 gumihenger van és mindegyik fűt.
Mivel kétoldalas a lamináló fólia többnyire.
A fénymásolónál csak az egyik oldalt kell fixálnod, de a másikon lehet már kész nyomat, azt nem lenne okos dolog újra felmelegíteni, valószínű ezért nem melegít alulról..
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Na jó, akkor kapaszkodjatok! Minimum 15000Ft.
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Kapaszkodj Fél óra idő és egy, video szervomotor mi nagyon könnyen beszerezhető bontásból! Megy 230/12 V-ról!
(#) Attila86 válasza patexati hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Ott a pont! :yes: Ilyen nekem is kell!

Hegesztetted?
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
A lényeg,hogy ki kell húzni a tengelyt és fokozatosan fúrni ki,hogy központos maradjon és kb 6,3mm-es a perselyház kiálló része szoruljon bele így a legjobb csak nem vettem le a forgórész mert igen passzentos! A motor tengelyét kellett vékonyítani ezt úgy oldottam meg,hogy megpörgettem a minisatuba befogva és a drill miniköszörűvel szépen leszedtem! Szerintem reszelővel is megoldható csak tovább tart! Nagyon passzentos lett jó szorul rajt nem forog el! Egy a baj igen nagy a fordulat pár volton lesz a jó most fogom terhelve vizsgálni! Sima forrsztás az 50W-os TCP felmelegíti igaz kell pár perc! Persze forgórész egyebek nélkül nehogy megolvadjon valami! A motor jól bírta a meleget
Következő: »»   371 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem