Fórum témák
» Több friss téma |
Hja, mármint arra a bemenetre? Lehet h. ott a gond. Ellenőrizhető, ha phono állásban szól a bal akkor a 32 a hibás.
Szia.
A jel útjában található ISOSTAT kapcsolók kontakt hibája, valamint a csatlakozók (modul alján lévők is!) kontakt hibája okozhat ilyen hibát, többször találkoztam ilyenekkel. Sőt, hajszálrepedés a nyákon szintén okozott már ilyen problémát. Arra nem emlékszem, de talán a fülhallgató aljzat is kapcsolós... mintha az is okozott volna már ilyen hibát...
Igen, az isostat, vagy egyéb kh. eszembe jutott, de nem függ össze a ki-be kapcsolással igazán.
Dehogynem, ugyanolyan feszültségugrás, mitha hozzáérne a bemenethez (amit írt). Ilyenkor az átmeneti ellenállás ideig-óráig a nagy feszültségimpulzus hatására lecsökken...
Merész ötlet, ismerve az átfolyó áramot. Viszont akkor az isostat kapcsolgatása nagyobb változásokat okozna mint az, ha megpiszkálja a bemenetet kézzel.
Gyakorlati tapasztalat, rengeteg ilyen erősítőt (meg a rádiós változatát) javítottam annak idején. Igaz, akkor az Isostat kapcsolgatására meg kellene jönnie a hangnak. (Viszont, azt nem írta, hogy azt kapcsolgatta... )
Fülhallgató kapcsoló aljzat, vagy valamelyik csatlakozó viszont lehet. teren56 ! Füleld már meg a hangszórót, mikor nincs hang! Tapaszd rá a füled. Ha a végfok alapzaja sem hallatszik, akkor én inkább a végfok kimenete és a hangszórók közötti szakadásra tippelnék.. (pl. a fülhallgató aljzat kapcsolóérintkezője)
persze, sok van belőle, sokkal összefutunk még ma is.
Én azért feltételeztem, hogy ha elhallgat a cuccos féloldala, alapesetben elkedzdni kapcsolgatni a bemenetválasztót. De majd kiderül mi a megoldás.
Jaja, nekem pl. hajszálrepedés is volt már a nyákon.. De lehet félvezető is.. Sőt, ellenállással is találkoztam már, ami impulzusra beindult... Nem egyszerű eset az ilyen hiba... Akkor könnyebb kicsit keresni, ha rendszeresen jelentkezik.
Sziasztok jóestét mindenkinek!
Köszönöm a sok tippet, ötletet az erősítőm hibájának orvoslására.Sajnos többet kizárok.Ilyen pl.phono bemenetről is ugyanez a hibajelenség.A hangszóróban hallatszik egy halk pattanás amikor a bemenetválsztó kapcsolóhoz hozzáérek.Az egész jelenség olyan, mintha állandóan némítva lenne a csatorna.Ugyhogy kizárásos alapon módszeresen elkezdem az alkatrészek cseréjét és a nyák lap vizsgálatát.Jobb tippem nincs.Még egyszer köszönöm a javaslatokat.De ha valakinek még van ötlete szivesen fogadom.További szép estét mindenkinek.
Ezek szerint a bementválasztó, és az első illesztő fokozat tipp nem jött be. Akkor én mégis a némítóáramkör felé keresgélnék. Feszültséget mérni a BF244-en, és ezzel pl. könnyen kizárható ha gond van (meg azzal is, ha ideiglenesen kiveszed a fetet). Illetve ha ez nem jön be, megnézni, hogy a végfok bemenete (2-es láb) közvetlenül reagál-e, miután elhallgatott a bal csat.
Sziasztok lenne nekem is egy 6383s erősítőm és infót szeretnék kérni.Tehát:Az említett erősítőmet kölcsönadtam a tesómnak akinek a tv-ből kivezettek a hangszoró vezetékei amit a felesége sikeresen belevezetett az erősítő hangszoró kimeneteibe amire szegény füstöléssel reagált.Azóta csak egy csatorna szól rajta.Kérdésem mi mehetett tönkre benne és hol szerezhetném meg a belevaló cuccokat.Nagyon szeretem és nem szeretnék megválni tőle ez miatt. :no: Válaszotokat előre is köszönöm!
Végfokozat ment tönkre, egyszerű végülis, kapásból kidobod az összes félvezetőt belőle (a végfokból + két végtranyó), nem nagy összeg, a nagyobbik 47u kondit, és a gyanús ellenállásokat.
köszönöm a választ.Nem tudnál nekem egy olyan helyet mondani ahol beszerezhetném.A másik kérdésem hogy nem lehetne komplett beszerezni a végfokpanelt gondolom drágább de talán egyszerűbb. Köszi
Sziasztok
Nincs meg valakinek véletlenül a használati utasítás ehhez az erősítőhöz,és a kapcsolási rajz jó minőségbe?
Szia!
Itt van rajz a készülékhez:Bővebben: Link
A következő a problémám: Van egy Vidi erősítőm ( EA 6383s ) megvan már vagy két éve, véglis jól működik, de amikor bekapcsolom, akkor mindig zúg a trafó, nem olyan hangosan, de ha nem szól még semmi, vagy két szám között van szünet egy kicsit idegesíő. Hasonló a hangja mint az utcai trafónak, de azért nem olyan hangos. Szétszedtem megnézni, hogy jól van-e rögzítve a trafó, de olyan stabilan áll, hogy akár rá is állhatnék akkor se történne semmi Mikor szétszedtem láttam, hogy nem egyformák a végfok tranzisztorok. Rakok fel ezekről is és a tápról is képet. A kérdésem a következő: Nagy baj hogy zúg a táp? Lehet -e tenni valamit ellene? Miből lehet megtudni, hogy kell-e cserélni puffer-kondit? És a végfok trafók közül melyik oldali a gyári? (ha egyáltalán az egyik oldali gyári)
Ez egy természetes jelenség, a trafó felépitéséből adódóan. Én így tudom.
ÉS nem okozhatja az, hogy rossz a puffer-kondi?
Szia!
Szerintem ha rossz lenne a pufferkondi akkor nem lenne jól megszűrve a tápfesz és maga az erősítő zúgna stb. Húzd meg jól a csavarokat ami a trafólemezeket fogja össze. Ez segíthet a zúgáson valamennyire.
Szia a bal oldali Motorola az eredeti a jobb már javitott ST tranyókkal. Trafónál a lemezelést nézd meg lehet, hogy meglazult vagy a tekercs kivezetés mászott el és ezért meglazult kicsit a szekunder. Vedd ki a trafót(nem egyszerü) és igy kösd hálózatra, mert jobban fogod hallani, hogy melyik zizeg. Ha a lemezek akkor csak meg kell húzni a csavarokat, viszont ha a tekercs akkor lakk vagy végső esetben valamilyen ragasztó.
A lemezelt, nem impregnált trafók általában adnak némi hangot. Ez adódhat a négy összehúzó csavar lazulásából is, de laggyakrabban - tapasztalatom szerint - a legutólsó E-lemezek (alsó és/vagy felső) középső nyúlványa adja a legnagyobb hangot (ez, ami a csévetesten belül van).
Fogj egy vékony, lapos valamit (néha a fogpiszkáló is kibírja), és told be a felső és/vagy alsó lemez és a csévetest közé. Az eredmény rögtön hallható (ha van).
Elvileg a 243-44 páros kevesebbet bír ki, mint az eredeti, vagy a 911-912 helyettesítő, és a 244-ed kicsit másképp fest, mint ahogy az ST-nél a TO-220 tokozás szokott, szóval lehet, hogy hamis...
Igazad van ezt hirtelen nem is figyeltem...
Az a 244-es nagyon gyanus, hogy hamis.
Akkor lehet érdemes lenne kicserélni? Lehet még valahol gyári Motorolát kapni?
Nem nagyon találkoztam mostanában Motorola alkatrészekkel...Ha veszel jól nézd meg, hogy hogy néz ki árulkodó az alakja és a felirata!
Szia !
Egy fontos dolgot vegyél figyelembe: Ezeket a trafókat még a 220V-os hálózatra méretezték, tehát a mai 230,vagy inkább közel 240V-os hálózaton már kicsit nagyobb gerjesztéssel működnek. Javaslom a gumibakra helyezést, ez kicsit javit a dolgon. Valamint egy másik dolog: Ha szép hangúvá akarod varázsolni az erősitőd, a pufferkondikat cseréld ki nagyobb kapacitásúra, mint a régi MM elkók, egy 20 éves kondi már nem olyan mint újkorában.Valamint nem ártana ha a végfokban egyforma tranzisztorok lennének, nem úgy mint most vannak. Egyébként jó erősitőnek tartom ezeket a régi vidiket, egy felújitást megérdemelne. Sok sikert! Üdv! Luki
Meg azt is, ha a hőkomp. BC337-e fizikailag közelebb lenne a végtranyókhoz...
Amit én szoktam tenni velük, hogy a visszacsatolásban, illetve a bemenet-test között a 82k ellenállásokat 47k-ra cserélem, az áramkorlátot (mivel úgysem működik nekem megfelelően) kikapcsolom (VT26-27-et kell kivenni hozzá). És a szabályzóból eltüntetem (ha jól rémlik) az SC58, SC64 párost. Ezzel nagyban csökken a zaj, talán nehezebb torzításba vezérelni, és a jelenlegi forrásként használt eszközök, CD, PC hangkártya, stb, úgyis jelentősen magasabb szintű jelet produkálnak a kimenetükön, mint annakidején DIN-korszak szabványa írta, ehhez jól illeszkedik ha csökkentjük a szabályzó erősítését. |
Bejelentkezés
Hirdetés |