Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton EA 6383 s (tuning)

Témaindító: gbr, idő: Nov 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 24
(#) pl13 válasza csaba661011 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Hja, mármint arra a bemenetre? Lehet h. ott a gond. Ellenőrizhető, ha phono állásban szól a bal akkor a 32 a hibás.
(#) steelbird válasza teren56 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Szia.
A jel útjában található ISOSTAT kapcsolók kontakt hibája, valamint a csatlakozók (modul alján lévők is!) kontakt hibája okozhat ilyen hibát, többször találkoztam ilyenekkel. Sőt, hajszálrepedés a nyákon szintén okozott már ilyen problémát. Arra nem emlékszem, de talán a fülhallgató aljzat is kapcsolós... mintha az is okozott volna már ilyen hibát...
(#) pl13 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Igen, az isostat, vagy egyéb kh. eszembe jutott, de nem függ össze a ki-be kapcsolással igazán.
(#) steelbird válasza pl13 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Dehogynem, ugyanolyan feszültségugrás, mitha hozzáérne a bemenethez (amit írt). Ilyenkor az átmeneti ellenállás ideig-óráig a nagy feszültségimpulzus hatására lecsökken...

Merész ötlet, ismerve az átfolyó áramot. Viszont akkor az isostat kapcsolgatása nagyobb változásokat okozna mint az, ha megpiszkálja a bemenetet kézzel.

Gyakorlati tapasztalat, rengeteg ilyen erősítőt (meg a rádiós változatát) javítottam annak idején. Igaz, akkor az Isostat kapcsolgatására meg kellene jönnie a hangnak. (Viszont, azt nem írta, hogy azt kapcsolgatta... )
Fülhallgató kapcsoló aljzat, vagy valamelyik csatlakozó viszont lehet.
teren56 ! Füleld már meg a hangszórót, mikor nincs hang! Tapaszd rá a füled. Ha a végfok alapzaja sem hallatszik, akkor én inkább a végfok kimenete és a hangszórók közötti szakadásra tippelnék.. (pl. a fülhallgató aljzat kapcsolóérintkezője)

persze, sok van belőle, sokkal összefutunk még ma is.
Én azért feltételeztem, hogy ha elhallgat a cuccos féloldala, alapesetben elkedzdni kapcsolgatni a bemenetválasztót. De majd kiderül mi a megoldás.

Jaja, nekem pl. hajszálrepedés is volt már a nyákon.. De lehet félvezető is.. Sőt, ellenállással is találkoztam már, ami impulzusra beindult... Nem egyszerű eset az ilyen hiba... Akkor könnyebb kicsit keresni, ha rendszeresen jelentkezik.
(#) teren56 hozzászólása Szept 15, 2009 /

Sziasztok jóestét mindenkinek!
Köszönöm a sok tippet, ötletet az erősítőm hibájának orvoslására.Sajnos többet kizárok.Ilyen pl.phono bemenetről is ugyanez a hibajelenség.A hangszóróban hallatszik egy halk pattanás amikor a bemenetválsztó kapcsolóhoz hozzáérek.Az egész jelenség olyan, mintha állandóan némítva lenne a csatorna.Ugyhogy kizárásos alapon módszeresen elkezdem az alkatrészek cseréjét és a nyák lap vizsgálatát.Jobb tippem nincs.Még egyszer köszönöm a javaslatokat.De ha valakinek még van ötlete szivesen fogadom.További szép estét mindenkinek.
(#) pl13 válasza teren56 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Ezek szerint a bementválasztó, és az első illesztő fokozat tipp nem jött be. Akkor én mégis a némítóáramkör felé keresgélnék. Feszültséget mérni a BF244-en, és ezzel pl. könnyen kizárható ha gond van (meg azzal is, ha ideiglenesen kiveszed a fetet). Illetve ha ez nem jön be, megnézni, hogy a végfok bemenete (2-es láb) közvetlenül reagál-e, miután elhallgatott a bal csat.
(#) petya0111 hozzászólása Dec 28, 2009 /

Sziasztok lenne nekem is egy 6383s erősítőm és infót szeretnék kérni.Tehát:Az említett erősítőmet kölcsönadtam a tesómnak akinek a tv-ből kivezettek a hangszoró vezetékei amit a felesége sikeresen belevezetett az erősítő hangszoró kimeneteibe amire szegény füstöléssel reagált.Azóta csak egy csatorna szól rajta.Kérdésem mi mehetett tönkre benne és hol szerezhetném meg a belevaló cuccokat.Nagyon szeretem és nem szeretnék megválni tőle ez miatt. :no: Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) szergey válasza petya0111 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Végfokozat ment tönkre, egyszerű végülis, kapásból kidobod az összes félvezetőt belőle (a végfokból + két végtranyó), nem nagy összeg, a nagyobbik 47u kondit, és a gyanús ellenállásokat.
(#) petya0111 hozzászólása Dec 29, 2009 /

köszönöm a választ.Nem tudnál nekem egy olyan helyet mondani ahol beszerezhetném.A másik kérdésem hogy nem lehetne komplett beszerezni a végfokpanelt gondolom drágább de talán egyszerűbb. Köszi
(#) run hozzászólása Jan 12, 2010 /

Sziasztok
Nincs meg valakinek véletlenül a használati utasítás ehhez az erősítőhöz,és a kapcsolási rajz jó minőségbe?
(#) kadarist válasza run hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szia!
Itt van rajz a készülékhez:Bővebben: Link
(#) run válasza kadarist hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Köszi szépen.
(#) kadarist válasza run hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szívesen!
(#) behanattila hozzászólása Jan 30, 2010 /

A következő a problémám: Van egy Vidi erősítőm ( EA 6383s ) megvan már vagy két éve, véglis jól működik, de amikor bekapcsolom, akkor mindig zúg a trafó, nem olyan hangosan, de ha nem szól még semmi, vagy két szám között van szünet egy kicsit idegesíő. Hasonló a hangja mint az utcai trafónak, de azért nem olyan hangos. Szétszedtem megnézni, hogy jól van-e rögzítve a trafó, de olyan stabilan áll, hogy akár rá is állhatnék akkor se történne semmi Mikor szétszedtem láttam, hogy nem egyformák a végfok tranzisztorok. Rakok fel ezekről is és a tápról is képet. A kérdésem a következő: Nagy baj hogy zúg a táp? Lehet -e tenni valamit ellene? Miből lehet megtudni, hogy kell-e cserélni puffer-kondit? És a végfok trafók közül melyik oldali a gyári? (ha egyáltalán az egyik oldali gyári)
(#) muimui válasza behanattila hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ez egy természetes jelenség, a trafó felépitéséből adódóan. Én így tudom.
(#) behanattila válasza muimui hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

ÉS nem okozhatja az, hogy rossz a puffer-kondi?
(#) Dempsey válasza behanattila hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Szia!

Szerintem ha rossz lenne a pufferkondi akkor nem lenne jól megszűrve a tápfesz és maga az erősítő zúgna stb. Húzd meg jól a csavarokat ami a trafólemezeket fogja össze. Ez segíthet a zúgáson valamennyire.
(#) tungsram hozzászólása Jan 30, 2010 /

Szedd fel a trafót és tegyél alá gumibakot és megszünik.
(#) tiggersoft válasza behanattila hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Szia a bal oldali Motorola az eredeti a jobb már javitott ST tranyókkal. Trafónál a lemezelést nézd meg lehet, hogy meglazult vagy a tekercs kivezetés mászott el és ezért meglazult kicsit a szekunder. Vedd ki a trafót(nem egyszerü) és igy kösd hálózatra, mert jobban fogod hallani, hogy melyik zizeg. Ha a lemezek akkor csak meg kell húzni a csavarokat, viszont ha a tekercs akkor lakk vagy végső esetben valamilyen ragasztó.
(#) Sebi válasza behanattila hozzászólására (») Jan 30, 2010 / 4

A lemezelt, nem impregnált trafók általában adnak némi hangot. Ez adódhat a négy összehúzó csavar lazulásából is, de laggyakrabban - tapasztalatom szerint - a legutólsó E-lemezek (alsó és/vagy felső) középső nyúlványa adja a legnagyobb hangot (ez, ami a csévetesten belül van).
Fogj egy vékony, lapos valamit (néha a fogpiszkáló is kibírja), és told be a felső és/vagy alsó lemez és a csévetest közé. Az eredmény rögtön hallható (ha van).
(#) shalafi.66 válasza behanattila hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Elvileg a 243-44 páros kevesebbet bír ki, mint az eredeti, vagy a 911-912 helyettesítő, és a 244-ed kicsit másképp fest, mint ahogy az ST-nél a TO-220 tokozás szokott, szóval lehet, hogy hamis...
(#) tiggersoft válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Igazad van ezt hirtelen nem is figyeltem...
Az a 244-es nagyon gyanus, hogy hamis.
(#) behanattila válasza tiggersoft hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Akkor lehet érdemes lenne kicserélni? Lehet még valahol gyári Motorolát kapni?
(#) tiggersoft válasza behanattila hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Nem nagyon találkoztam mostanában Motorola alkatrészekkel...Ha veszel jól nézd meg, hogy hogy néz ki árulkodó az alakja és a felirata!
(#) (Felhasználó 1947) válasza behanattila hozzászólására (») Jan 31, 2010 / 6

Szia !

Egy fontos dolgot vegyél figyelembe:
Ezeket a trafókat még a 220V-os hálózatra méretezték,
tehát a mai 230,vagy inkább közel 240V-os hálózaton már kicsit nagyobb gerjesztéssel működnek.
Javaslom a gumibakra helyezést, ez kicsit javit a dolgon.
Valamint egy másik dolog:
Ha szép hangúvá akarod varázsolni az erősitőd, a pufferkondikat cseréld ki nagyobb kapacitásúra, mint a régi MM elkók, egy 20 éves kondi már nem olyan mint újkorában.Valamint nem ártana ha a végfokban egyforma tranzisztorok lennének, nem úgy mint most vannak.
Egyébként jó erősitőnek tartom ezeket a régi vidiket, egy felújitást megérdemelne.

Sok sikert! Üdv! Luki
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 31, 2010 / 1

Meg azt is, ha a hőkomp. BC337-e fizikailag közelebb lenne a végtranyókhoz...

Amit én szoktam tenni velük, hogy a visszacsatolásban, illetve a bemenet-test között a 82k ellenállásokat 47k-ra cserélem, az áramkorlátot (mivel úgysem működik nekem megfelelően) kikapcsolom (VT26-27-et kell kivenni hozzá). És a szabályzóból eltüntetem (ha jól rémlik) az SC58, SC64 párost. Ezzel nagyban csökken a zaj, talán nehezebb torzításba vezérelni, és a jelenlegi forrásként használt eszközök, CD, PC hangkártya, stb, úgyis jelentősen magasabb szintű jelet produkálnak a kimenetükön, mint annakidején DIN-korszak szabványa írta, ehhez jól illeszkedik ha csökkentjük a szabályzó erősítését.
Következő: »»   5 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem