Fórum témák
» Több friss téma |
Udv!
Teljesen egyetertek veled mindenben. Az egesz dolog onnan indult, hogy karpi megkerdezte, hogy minek a tarolos szkop. Erre mondtam en, hogy pl. mire jo. Egy audio erosito tranzienseinek a vizsgalatahoz nem hiszem, hogy 20-100Ms/s-nel gyorsabb szkop kellene, az meg ma mar nem olyan draga. Persze egy 100MS/s szkop epitesenel jol jon egy 1GS/s muszer... Na, olyat nem tudnek hazilag csinalni. A linkelt szkopot 130e Ft-ert aruljuk.
Üdv!
Még nyár elején felvetettem az alulmintavételezést. Találtam egy jó anyagot a neten ezzel kapcsolatban:Link Ezt a módot sok oszcilloszkópnál láttam. Pl 2Gs/s valós , 50Gs/s !! random sampling Nyilván csak periódikus jelek esetén fog működni a dolog (oszcilloszkóp == periodikus jelek vizsgálata), de szerintem érdemes egy ilyen üzemmóddal ellátni egy tárolós szkópot is. Ezzel kapcsolatban: Szerintetek diszkrét elemekből mekkora sávszélességű S&H készíthető? ![]() thx
Sziasztok!
Jó híreim vannak ![]() A jól ismert honlapon, a jól ismert kapcsolást (eoscope) Itt az olcsóbb és beszerezhetőbb Tosbiba T6963 vezérlővel szerelt LCD-vel is meg lehet majd könnyen valósítani... ![]() A honlapon azt írják, hogy a hardver az változatlan marad, új 1.3-mas szoftver lesz és 2-3 hét múlva publikálják az egészet. Örülök a dolognak, bár már kb 2 éve beszereztem hozzá az előző kijelzőt... Örülök, ha ezzel a hírrel kedvet ébzesztettem másokban az utánépítéshez ![]() Üdv! ![]()
De még mennyire jó hír!
![]() Van egy raklapnyi ilyen kijelzőm itthon! ![]()
Ja.
Most már csak azt a pár tunnel diódát kellene megszerezned, ami a mintavételezéshez kell, pár ps kapcsolási idővel. A többi gyerekjáték (legalább is az előzőkhöz képest). Idézet: „már csak azt a pár tunnel diódát kellene megszerezned, ami a mintavételezéshez kell” Melyikre gondolsz pontosan? ![]()
Akkor arról a kamionon levő raklapról, ha 1 leesne, az nem jönne rosszul
![]() ![]() ![]()
Hát arra amivel a 2 Gs/s mintavételezést megoldod.
Bár meglehet, hogy mixeltem a dolgot
Majd ezt tervezem egyszer megépíteni, ha valóban lesz hozzá feltöltött anyag: eOscope - LCD Scope 40MSPS
Neked akkor a hardver nem lesz már drága...
AVR és CPLD kb 1000-1000Ft IDT fifo beszerzése tme.eu-ról célszerű, én onnan azt hiszem 3EFt-ért vettem 1db IDT7203-mat(remélem simán átírva a programban a memória nagyságát, működni fog, mert egy 512 helyett 2048) ADS830-at tudsz szerezni(ha kell tudok küldeni ingyen ![]() műveli erősítővel meg játszani kell, mert át kell tervezni a bemenetét... Szóval a legdrágább dolog az LCD megvan neked, ezekután már csak néhány dolog kell. ![]()
Nezegetem a EW32F90FLW kijelzo doksijat.
Ezt olvasom: POWER SUPPLY VOLTAGE FOR LCD DRIVE (VEE-VSS) min. +15V. Ezt most azt jelenti hogy szukseges 15 volt az LCD mukodesehez?
Igen, ez valószínűleg a kontraszt feszültsége. Bár érdekes hogy pozítív feszültség kell neki, eddig csak negatív feszültségűekkel találkoztam.
Azt ugye észrevetted hogy ennek a kijelzőnek nincs vezérlő IC-je?
Válasz olyan LCD-t amiben van vezérlő ha nem akarsz kitolni magaddal. Kb.1 hónapja küzdök egy áramkör programjának írásával, ami a szükséges jeleket elő állítja az LCD számára és a DRAM-hoz és lehet hogy nem is fog működni. Írtam egy programot is PC-re ami a grafikát sorosan kiküldi a vezérlőre, de még nincs telepítője és lehet hogy a soros adatok közé szüneteket kell beiktatnom, ezért nem tudom közzé tenni.
Most végeztem el az előbbi hozzászólásban lévő áramkör első tesztjét. Egyelőre a kijelző tetejétől az aljáig vízszintes kb.20pixel szélességű csíkok futnak. Legalább az kiderült hogy működik az LCD.
MaSTeRFoXX, nem vettem eszre hogy nincs vezerlo IC-je... nem vagyok valami nagy elektros szaki.
Szeretnek venni valami 320x240 grafikus LCD kijelzot a Chipcad -tol. Talan a EW32FA1FLW -nak van vezerloje es talan nem kell hozza magas kontraszt feszultseg. Mennyire nehez ezt a kijelzot programozni? Nem talaltam sehol mintha programot a neten.
Először is keress a vezérlő IC-jéhez adatlapot és abban megtalálsz mindent. Nem kezdőknek való.
Úgy tűnik más módszert kell keresnem az LCD vezérléshez. A dsPIC nagyon gyenge a sorosporton bejövő adatok, DRAM, LCD együttes kezeléséhez.
Olyan kijelzőt kell keresni aminek T6963C a vezérlő IC-je vagy KSxxxx mert ezeket mikrovezérlővel lehet kezelni viszonylag egyszerűen...
(de mintha a T6963mas lenne a legelterjedtebb) Asszem ezen az oldalon lehet keresni lcd kijelző adatlapokat, és vagy talál az ember vagy nem... Ahogy bbatka mondta, onnan hogy megvan milyen vezérlő van a kijelzőben, onnantól a vezérlő adatlapját kell keresni, illetve az ehhez a vezérlőhöz tartozó mikrovezérlős projecteket, példaprogramokat. Annó a T6963C-hez is így találtam kódot. Idézet: „A dsPIC nagyon gyenge a sorosporton bejövő adatok, DRAM, LCD együttes kezeléséhez.” Mit ertesz DRAM kezelese alatt? MIre kell a DRAM a dsPIC-en? A kijelzo bitmap elfer 9600 byte-ban. Egyes dsPIC-ekben van 16k RAM. Szerintem a kijelzot frissiteni a dsPIC belso ram-jabol es ugyanabba a ram-ba rajzolgatni sorosvonalon erkezo parancsok alapjan az megoldhato 40 megan. Nem mondom, hogy olyan gyors lesz, mint egy FPGA-s megoldas, de lenyegesen egyszerubb es olcsobb.
Koszi, tippednek koszonhetoen mostmar jobban el tudok indulni a keresesben.
A EW32FA1FLW -ben RA8835 vezerlo IC van ehhez pedig talatam C progit a CCS forumban.
Nem bitmap-os formában gondolkodtam hanem teljesen grafikus módon. Tehát a sorosporton bejövő adat egy címe a 78600 pont egyikének. Először sorosporton beérkezik a koordináta. A koordinátának megfelelően a DRAM-ba beír egy 1-est. Utána DRAM-ból adat kiolvasása és kiírás az LCD-re.
Elgondolkodom a bitmap-os megoldás lehetőségén. (akad itthon egy dsPIC33fj256gp710, RAM:30720byte)
Ertelek. Szerintem nagysagrendekkel (50..100-szor) gyorsabb eredmenyt kapsz, ha olyan parancsokat kap a dsPIC, hogy vonalhuzas ide-oda, betu kiiras, ilyenek. Keppontonkent cimezve irgalmatlanul lassu lesz. A leiras szerint max. 59 us-onkent kell egy sort kikuldeni az LCD-re. Hirtelen szamitasaim szerint ezt kb. 18-20 us alatt meg is lehet csinalni egy 40 MHz-es dsPIC33-mal. Az is lehet, hogy jobban atgondolva, ezen sokat lehet még gyorsitani. Ez azt jelenti, hogy a processzor idejenek egyharmadat veszi el az LCD frissites, a fennmarado 66% idoben tud rajzolgatni, betuket irkalni, ilyesmik.
Sziasztok !
Segítséget kérnék eOscope 1.2 témában . Van egy Bolymin BG 240X128 B3YLHn$ tipúsu lcd-m Chipset LC 7981 - ehez a projecthez ez kell a helyetesítés szerint .Megépítettem a vezérlő áramkört úgy,hogy az IDT7201LA25 bemeneteit szabadon hagytam azért ,hogy megfelelő bemeneti fokozatot lehesen illeszteni hozzá . Az IDT Dip tokos ezért átterveztem a panelt . Az áramkörbe benne van az AVR,FIFO,XILINX felprogramozva ,de a ![]()
Igazad volt az lcd kiíratást dsPIC-el illetően. Jelenleg 30MIPS-en megy a mikrovezérlő. Sikerült függőleges csíkokat rajzolnom az LCD-re. A gond az volt hogy Mikropascalban írom a programját és az nagyon pazarlóan bánik az utasításokkal. Jelenleg még a két egymásba ágyazott ciklus for to do (Pascal) és bit billegtetéssel állítom (ASM-be beágyazva) a biteket. A kép frissítési frekvencia 75Hz. Azt szándékszom tenni hogy ezt a rutint teljesen ASM-ben írom meg.
"Keppontonkent cimezve irgalmatlanul lassu lesz." Ezzel kapcsolatban az volt az elképzelésem hogy nincs szükségem az összes képpont kirajzolására, hisz csak néhány vonalat kell rajzolni. Így már elég nagy sebességet lehet elérni. A DRAM-ot feltöltöm nullákkal és utána sorosporton átküldöm a kirajzolandó pontokat koordinátáját kb.4000-5000. A karaktereket meg az adatmemóriában vagy a programmemóriában kellene elhelyeznem. Valahogy hivatkozni rájuk sorosporti eléréssel, grafikussá alakítani a kiválasztottakat és betölteni a képpontaikat a DRAM-ba. Ezek után történne a kirajzoltatás. Nagy a káosz a fejembe, de majd valahogy kialakul.
Arra gondoltam hogy LCD teszteléshez felteszem ide a HEX-et. Hátha valakinek kell. A hardver néhány hozzászólással előrébb található.
feltételek: dsPIC30F5011 Oscillator: XT-PLL16, Xtal:7.3728MHz 117,9648MHz 29,4912MIPS
Azert gondolom, hogy lassu lenne, mert itt a sorosvonal a legszukebb keresztmetszet. Ezert nem mindegy, hogy egy gorbe kirajzolasahoz 4000 koordinatat kell attolni rajta, vagy csak 200 vonalhoz tartozo vegpont koordinatakat. Ugyanez ervenyes a szovegekre is. Egy karakter legalabb 15-30 pixel, ami ugyanennyi koordinata atvitelet jelenti, pedig eleg csak egyetlen byte-ot atkuldeni karakterenkent. (Persze a szoveg elott at kell vinni a kezdokoordinatat, de akkor is csak par byte egy szoveg, es nem tobbszaz.)
A mikropascal-hoz nem tudok hozzaszolni, sosem hallottam rola. Szerintem magat az LCD frissitest assembly-ben kellene megcsinalni. Egy sima 55us-os timer interrupt rutinba betenni. A grafikai funkciokat meg ahogy neked kenyelmesebb. Gyors vonalhuzot meg betukiirot lehet assemblyben is irni. A kijelzo meghajto dsPIC flash-eben van boven hely a karaktereknek. Idézet: „A Xilinx -et, Xilinx -Jtag-al programoztam ,az AVR-t ISP-n keresztül -lehet ez a probléma” Nem lehet. Mindegy, hogy mivel programozod, csak mindketto legyen felprogramozva.
"Ezert nem mindegy, hogy egy gorbe kirajzolasahoz 4000 koordinatat kell attolni rajta, vagy csak 200 vonalhoz tartozo vegpont koordinatakat."
Ezt nem értem hogy érted. Amíg egyeneseket húzok (pl. háttér háló) addig valóban van jelentősége hogy csak a végpont koordinátákat küldöm át. Ezzel ennél az alkalmazásnál rögtön felére lehetne csökkenteni az átviendő adat mennyiségét. A mérési adatok ábrázolásánál viszont nem lehet spórolni így is úgy is át kell küldeni 320 koordinátát görbénként ha szép ábrázoltatást akarok. Sajnos még nem vágom csípőből a dsPIC programozást ez lassítja a fejlesztést. Ezzel a projektel kezdtem ismerkedni vele. Tegnap azt olvastam a PIC32-ről hogy az meg már olyan durva hogy csak C-ben programozzák. Idézet: „A mérési adatok ábrázolásánál viszont nem lehet spórolni így is úgy is át kell küldeni 320 koordinátát görbénként ha szép ábrázoltatást akarok.” Igen, de a 320 koordinata az megsem 4000, hiszen csak a vonalak vegpontjait kell atkuldeni, es nem az osszes keppont koordinatajat. A gorberajzolasnal a pontokat javasolt osszekotni, kulonben igen ronda eredmenyt ad. Ugyhogy elofordulhat, hogy egy szkopabra az LCD osszes keppontjat erinti, mert fol-le bevonalazza a teljes kepet. Es akkor az mar tobbtizezer keppont. Mellesleg a 320x240 LCD-n a 250x200 keppontos gorbeterulet egeszsegesnek tunik. Ez 10x8 'kocka'. Lehet szelesebb is persze, pl 300pixel, csak akkor nem nagyon marad hely szovegeknek. A dsPIC assembly-t en is csak 1-2 honapja lattam eloszor, de konnyen tanulhato, eleg jo utasitaskeszlete van. Ennek ellenere, C-ben programozom. A pic32 viszont tenyleg nagyon durva assemblyben. Persze lehet ra irni programot, csak kicsit kenyelmetlen. Viszont C-ben programozva is igen gyors...
Nem tudom, hogy lemaradtam-e valamiről, de az eoscope.ro oldalon a következőket találtam:
Helló !
Találtam egy ILYEN oszcilloszkópot és meg szeretném építeni. Az oldal alján levő videó alapján elég pontosnak bizonyul. A kérdésem hogy megéri ezt megépíteni? Valamint, hogy nem lehetne kibővíteni a méréstartományát és megcsinálni úgy hogy számítógépre USB-n keresztül rá lehessen kötni? Már gondolkoztam rajta és van is kapcsolási rajzom de a programot nem tudom rá megírni. Előre is kösz a válaszokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |