Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Persze Zolikám, de ha egyszer válság van és ez van itthon?
Meghát, én csak a jobb hőelosztás miatt gondoltam 4-5db IRFP-re. Rövidzárba meg sok ám az a 490W-nyi hő.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni! Szeretnék építeni egy labortápot, aminek tudni kellene 0-40V 0-4A-t ezzel még nem is lenne gondom csak jó lenne ha át tudna menni áramgenerátoros üzemmódba, ezt úgy értem ha pl rövidre zárom a kimenetet akkor is tolja ki a beálított áramot. Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv.: Tibi
Szia!
Alkotó tápja (50V/5A) ezt tudja. Keress ezen a fórumon rá, mindent megtalálsz róla.
Sőt, mivel összesen csak 2 műveletit használ a kapcsolásban ezért szerintem elég lenne egy tl072. De akkor miért van 2 a beültetésnél? (Ugyanarról a tápról mennek, tehát ez nem lehet az indok)
Mert ha egy tápról járnának a panelmérők, akkor nem köthetnéd sorba a tápokat szimmetrikussá, mert zárlat lenne.
TL071-kell bele 2 db táponként. Ha valahová mást írtam akkor azt elrontottam. Azért kell 2db TL071, és nem 1xTL072, mert túl sok "cafrang" van körülöttük. Ha mindenképpen 072-vel akarnánk megoldani, akkor elég sok kompromisszumot kéne felvállalni. Kb 35Ft/db, nem hiszem, hogy ez probléma.
Mégyegszer: ha valahová TL072-t írtam, az hiba, helyesen TL071 kell bele. A panelműszerek függetlensége miatt kell külön tekercs mindkettőnek. (a tekercs egyik fele, közös a negatív mérőponttal) Ha közösről menne, akkor a műszer negítív mérőpontját már a tápfeszültség táplálás összekötné. Ha megnézed a rajzot láthatod, hogy egyik mérőbemenetük sem közös a másik műszer azonos pontjával.
Ez magára a tápegységre igaz, annak táplálásához is külön tekercsrendszer, esetleg külön trafó kell. A műszerek közösítése magából a panelmérő kapcsolásból adódóan nem lehetséges
Figyelem!
A hozzászólás hibás mellékletét Alkotó mester kijavította, én pedig kicseréltem, tehát innentől kezdve csak a jó fájlok vannak fenn!
Működni ugyan fog, de a TO-3 asnak jobb a hővezetése. De nagy bajt nem csinálsz vele.
Sziasztok!
Érdekelne, hogy Attila86 30V/2A-es tápjához mekkora eltérés meg megengedett, a 24V-os trafónál? 25-26V AC még belefér?
Ha a puffer kondi bírja, akkor belefér.
50V-os, szóval, azzal nem lesz gond.
Köszi!
Hát ezt én is benéztem!
De egyáltalán nem vagyok mérges emiatt. Sőt. Eltartott pár óráig, mire rájöttem, de most már legalább töviről hegyire ismerem az áramkör működését, mert ugye erre elsőre nem gondoltam és így minden mást megnéztem előtte. Nem is ezért írok hanem, azért mert meg szeretném köszönni, a munkádat. Ez a kis hiba valóban becsúszott, de ez nem von le semmit a munkád értékéből. Amúgy én is a te tápod klónját építettem meg, és tökéletesem működik. Mégegyszer köszi, hogy önzetlenül közzétetted az alkotásodat. Üdv Pali
Hello!
Megjavult a tápegység !! Eggyel kevesebb 4,7 k-s ellenállást vettem és az R8 helyére otthon "talált" ellenállást raktam. Ez volt a baj. Kis fiókokban vannak az ellenállásaim és valahogy mellényúltam, 4,7k helyett 47k-t raktam. Most tökéletesen működik a labortáp. AZ IC lábán azért volt negatív feszültség mert, ha letekerem az összes potmétert (P2,P4,P5) akkor bekapcsol az áramgenerátor és a kimeneten - 0,6V jelenik meg. (Így mértem,nem terhelés melletti áramgenerátoros üzemmódban.) Köszönöm hogy ennyit segítettél, ha te nem segítesz, akkor én már rég föladtam volna. üdv csikinkyra
Igazán nincs mit, nagyon szívesen segítettem.
Ha viszont ki akarsz venni belőle venni 30V 2A akkor szerintem ajánlott 30-32V váltóval rendelkező trafót újítani.
Szép munka, gratulálok. A PC doboz remek ötlet.
Tanulság ebből még saját magadba se bíz meg előfordult már olyan nálam hogy boltos mellé nyúlt és más milyen ellenállást adott mint amit kértem jó nem mentem reklamálni 3 ft-ért De mikor építkezek mindig megszoktam mérni beépített ellenállások értékét ha csak nem harmadik olyan színkódosat teszem bele.!
Igen szép munka! És még maradt is benne hely az egyik ismerősöm is hasonlóan csinálta pc dobozba labor táp és még maradt neki hely és bele épített még egy forrasztó állomást is Az ötlet nekem is imponál
Hát, ez már így marad! Most tekertem rá, az utolsó réteg szigetelőt is. Szerencsére működik. Most készítettem először trafót! :yes: De gondolom tudnia kell ezzel is a leírt 30V/2A-t, mert akkor nem ezt írta volna Attila.
Akkor te egy állat ( helyi beszéd ha valaki ügyes) Csak azért írtam mert puffer csak feszt növeli áramerősséget nem bár kérdés hogy mire használod a tápot Pl nálam azért megy 48V secunderől mind kettő mert erősítő élesztésénél és tesztelésénél jó hozzá teszem két táp ilyen táp egység van +- miatt
Bár azt tudnod kell hogy ez a táp áteresztő tranyós aszem az az pl végtranyó 12V / 2A jobban dolgozik mint pl 24V / 2A -nél
Hello!
Én is megszoktam mérni, de most valahogy elmaradt. Ez volt szinte az utolsó alkatrész, már örültem hogy kész, ezért nem figyeltem annyira. Föl se tűnt hogy másik, mert annak 4 sávos színjelölése volt, a többinek viszont 5.
Köszi!
Ezek még félkész állapotot tükrözik, bár a feliratozás még nincs kész most sem. Nincs ötletem se hogyan csináljam. Mivel az előlap egy nyomtató oldalából lett kivágva, ezért olyan a felülete, mint a ház eredeti elejének(amolyan rücskösféle műanyag).Nem akarom elrondítani azzal, hogy ráragasztok valamit. Csak azt nem tudom a feliratok hogy fognak rákerülni. 0 Forintos projectnek indult(persze nem az lett), ezért szinte mindent itthoni dolgokból készítettem. A legnagyobb munka a trafók megtekerése volt. Külön választottam 2 trafóra a dolgot. Egyikre került csak a 2*35V. Másikra a többi: 4*6V, 4*15V, 1*12V.
Aha, hát én nem használok ekkora feszültséget. Áramerősséget meg pláne nem, mint amit elméletileg tudna. Max 600mA-t használtam eddig 12V-on. 12V fölé még sose kellett mennem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |