Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   220 / 844
(#) dj.csont válasza palika hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Lehet kapni a papír boltokba ilyen vonalzót vagy mit ami rajta vannak a betűk meg vesszők és ilyenek ez ilyen műanyag sablon különböző méretekbe is lehet kapni pár szász forint. Alkoholos filccel meg írod rá betűket
(#) dj.csont válasza gydanee hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

akkor bőven jó lesz jó építkezést kívánok sikeres élesztést
(#) gydanee válasza dj.csont hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A héten beültettem a vízszintes panelt. Elméletileg hétvégén elkészül a függőleges panel is.
Muszáj működnie a kapcsolásnak, már több mint egy éve kitaláltam hogy én majd meg építem ezt a kapcsolást, és mivel nem volt meg a kellő ismeretem hozzá, pihentetni kellett a dolgot. Jah, itt a bizonyíték: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza palika hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A 4x6V határeset, ha a műszereknek szántad őket. Az egyutas egyenirányítás elég rossz hatásfokú, ezért gondoltam kb. AC8V-ra.

Előlap. Szerintem a matrica a legjobb. Olcsó, bármit lehet rá írni, akár színes is lehet, és könnyű felragasztani.
(#) proli007 válasza csikinkyra hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Hello!
Gratulálok! Örülök, hogy működik. De az igazi "profit"az, ha közben a logikus hibakeresés-mérés gyakorlatát sikerült elsajátítani és megérteni az áramkör működését..
üdv! proli007
(#) palika válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Nem kevés a 6V, csak low drop-os feszstabot kell használni.Annak bőven elég a 6Vdc is.Zárojelben azért megjegyezném, hogy nem pont 6V lett egyik tekercs se hanem kb.6,5-7V.
Egyébként a műszerek is a te terveid alapján készültek.
Elsőre ment mind. És kifogástalanul működnek is.Nem tudtam különbséget mérni a dvm-hez képest azonos méréshatár mellett.
(#) palika válasza dj.csont hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Szuper ötlet. Hát az van is itthon.Csak ezek nem papírból vannak.
2-16mm-es méretben milliméterenként. Ezzel csak az a gond, hogy ezt még édesanyám használta kb. 30éve utoljára, és ezek tus tollhoz vannak, és az alkoholos filcnek esélye sincs belemenni a lyukakba. Némelyikre egyébként rá is van írva, hogy 0,2mm-es tollal lehet használni. Létezik egyáltalán még ilyen?
Azért kipróbáltam, és tény, hogy működne a dolog, de egyenes feliratot írni ezzel nem könnyű.
Az alkoholos filcel az a bajom, hogy lekopik. Le kéne lakkozni valami víz bázisú matt lakkal.
Tegnap a rávasalásos módszert próbálgattam, de az sem egyszerű, mert a műanyag is könnyen megolvad. Meg azt nem lehet színesben. Az egyik képen látszik is, hogy megolvad a műanyag.
Ez már egy másik topic-ba illett volna. Bocs mindenkitől!
(#) dj.csont válasza palika hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

akkor van még egy ötlet de az lehet már körül ményesebb lesz van valami simid aki szokot gravírozzni vagy cnc géppel cédulákat gyártani meg ilynnek mert arra gondoltam bele gravírozni fel íratókat cnc gépel vagy ha van sablonja az is jó majd végén meg valamivel mélyedésekbe be festeni Bár lehet ez hülyeség lenne
(#) Alkotó válasza palika hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Az utolsó melléklethez: A dohányzás súlyosan károsaítja az ön és környezete egészségét. Én még képen sem szeretem látni.
(#) Moderátor hozzászólása dj.csont hozzászólására (») Feb 4, 2010

Szia
Rettentően bosszant a rossz billentyűzeted! Cseréld már ki, légyszíves! Az írásjelek egyáltalán nem műkődnek és a shift is kontakthibás.

Igen én is foto eljárással szoktam elő hívni De sok múlik lefújáson meg előhívó folyadékon építette egy scannerbe 4 uv csöves le világítót egyen áramú gyújtással és megtáplálással amúgy nyáknál figyelj 78Lxx és bc 182 nél nyáknál mert össze ér orvosold hogy fúrsz kijjebb lukakat két szélső lábát széjjelebb húzod a
(#) gydanee válasza dj.csont hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Ezen már nincs hiba, már sokszor kisípoltattam. De az általad említett helyen az volt a probléma, hogy a nyomtatóm nem tudott nagy felbontású képet nyomtatni. Szóval a maszkon is látni lehetett hogy összeér.
Azért köszi az észrevételt!
(#) palika válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Igazad van!

tudom nálam is
(#) Rakloo válasza palika hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Azt tudom ajánlani,hogy papírboltokban lehet vásárolni öntapadós matt A4-es lapot kb 50-100ft-ért.Otthon szépen megtervezed,rányomtatod simán,s miután ráragasztottad a kívánt felületre raksz rá még egy réteg öntapadós átlátszó fóliát.
(#) frrrrr hozzászólása Feb 5, 2010 /

edison14-nek:
Fontosnak tartom a cikkedet kiegészíteni trafó beszerzésére vonatkozó résszel:
230V/XX táp készítésésnél a legfontosabb tudnivalók az érintésvédelmi szempontok, s ez nem gyerekjáték. Ez emberéletekről szól. Én a magam részéről kezdőnek csak a köv. tudom ajánlani: Ne "bontott trafót" használjanak, mert az életveszélyes lehet. Vegyenek inkább adaptert, s azzal táplálják az ügyes elektronikádat. A trafónak sok mindennek meg kell felelnie, amit egy kezdő nem tudhat, pl. biztonsági törpefeszültségűnek kell lennie.
(#) titike01 hozzászólása Feb 5, 2010 /

Segítséget szeretnék kérni én is töletek.

Megépítettem az attila86 labortáp II.-tipust de van egy kis gondom vele.
A kimeneten 16.7V-nál nagyobb nem jön le, pedig a biztinél a végtranyoknál a 36V megnan.
Terhelésnél amit egy 12V/5W illetve 21W-os izzoval néztem a fesz leesik 0-ra.
A nyákot és az alkatrészeket már több alkalommal ellenőriztem de nem jövök rá a hibára.
Szerintetek mit ronthattam el benne?

Válaszokat és segítséget elöre is köszönöm
(#) minmax hozzászólása Feb 5, 2010 /

edison14-nek
A cikkben nincs szó róla (vagy csak én olvastam figyelmetlenül) hogy miként viselkedik a tápegység kimeneti rövidzár esetén. Úgy tudom az eredeti rajz visszahajló karakterisztikájú tehát rövidzár esetén a kimeneti áram is lecsökken néhány 10 mA-re. Igazából ez csak azért fontos mert ha ilyen akkor nem tudjuk előre "megmérni" az áramkorlátot.
(#) rascal válasza minmax hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Én is megépítettem ezt a tápot. Rövidzár esetén áramgenerátorként viselkedik.

u.i.: Múltkor mondtátok, hogy miért nem innen építettem meg az egyik tápot? Tessék, most már ez is megvalósult!
(#) edison14 válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Hello !

A cikkben a működési elv és kapcsolási rajz oldalon feltüntettem hogy a trafónak 25V-ot kell leadnia a 30V-os kimeneti feszültséghez és meximum 3 A-es trafót lehet rácsatlakoztatni, de én próbáltam 50V-ról és 4A-ről és szépen ment. De beleírom a cikkbe hogy hogyan viselkedik rövidzár esetén valamint odaírom hogy csak újonnan vett és hogy a megadott értékű trafót használják hozzá de szerintem azt semmilyen kezdő nem merné megkockáztatni hogy bontott trafóval indítsa be.
(#) rascal válasza edison14 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

"én próbáltam 50V-ról és 4A-ről és szépen ment."
A TL081 nem sült meg? Az adatlapja szerint 36V-ról mehet max. Én néztem el valamit? Volt egy 220(!)/24 V-os 63 VA-es trafóm és azért nem mertem azt belerakni, mert a 230-ra átállás miatt elvben 24*230/220*1.4=35.4 + a negatív segédfeszültség miatt már féltem, hogy nem bírják. Így most 220/20 V-os trafóról megy.

"de szerintem azt semmilyen kezdő nem merné megkockáztatni hogy bontott trafóval indítsa be."
Magánvélemény: örül, hogy ha van valamilyen trafója és nem kell súlyos ezreket kifizetni érte. Egy rendelt trafóm van és kb 10-15 készülékből kimentett (jó azért mind gyári).
(#) edison14 válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Hello !

Meglepő de nem sült meg és még csak fel sem melegedett. Szépen ment és jól lehetett szabályozni is. De mivel nekem sok volt ez a feszültség mivel nem használtam volna ki tettem bele kisebb trafót. Jó ha max 1A-en járatom és az nagyon ritkán fordul elő. És igazad van mert nekem is van itthon egy tucat bontott trafóm ami működik és először én is csak ilyen kicsivel próbáltam de aztán vettem hozzá toroidot. Nekem egyrészt a dobozolás miatt kellett másrészt nem melegszik annyira mint az IE magosak és valamivel jobb a hatásfoka is. És mivel nem volt nagyon tágas dobozom és két darab tápot építettem ezért megvettem és nem sajnálom hogy kidobtam rá a pénzt. Abszolút zajmentes nem búg és nem melegszik. De hát mindenki ahogy érzi. Mindenki olyat rak bele magának amilyenje van vagy amilyent vesz.
(#) dB_Thunder válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Mikor régen quad405-öst tuningoltam, akkor a TL071 +-22 voltról ment (akkoriban még nem volt adatlapom hozzá), kicsit langyult de bírta.
Persze nem vagyok híve az ilyen dolgoknak.
(#) rascal válasza edison14 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

és válasz dB_Thunder-nak is:

Én meg néztem, hogy mivel lehetne kiváltani, de ami hivatalosan nagyobb feszültséget bírt volna, az már 1500 Ft körül volt így letettem róla.
(#) stuka hozzászólása Feb 6, 2010 /

sziasztok

nekem az a godom h a kapcsolouzemu tap kozepso ket led kockaja nem mutat semmit ha bekapcsolom.Mar atcineztem az egeszet es semmi,ugyanaz,pedig az aramgenerator es a ki/bekapcsolo LEDek vilagitanak
szerintetek???
(#) Moderátor hozzászólása stuka hozzászólására (») Feb 6, 2010

Szerintem előbb írd meg rendesen a hozzászólást. Használj nagy kezdőbetűket, és szóközök sem ártanának! Továbbá nem chat- vagy MSN oldalon vagy, így mellőzd légy szíves az ott használatos rövidítéseket, mint a h = hogy, etc.
Kösz!
(#) Beachway hozzászólása Feb 6, 2010 /

Üdvözlök mindenkit! Ez a 0-30v-ig szabályozható áramhatárolós labortáp tényleg nagyon jó. Tudom javasolni kezdőknek, mert nem túl bonyolult. Én egy pár éve láttam meg egy külföldi oldalon, és gyorsan meg is építettem kettőt belőle. Kettős tápra volt szükségem.Nem találtam pont olyan trafót, ezért egy magasabb szekunder feszültségűt alkalmaztam, ezért a kimenetem is magasabb lett 6V-al. Azóta is ezt nyüstőlöm. Van rá téve két 3.5digites led kijelző, ami a beálított feszültséget mutatja.
(#) proli007 válasza titike01 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Hello!
Például azt ronthattad el, hogy nem mértél rajta semmit.
A táp pozitív kimeneti pontjához képest, megmérhetnéd
- A tápfeszültségeket
- Az IC láb feszültségeit. Mondjuk 12 kimeneti feszültség mellett, majd amikor már nem jön ki belőle a 16.7V-nál több, majd amikor rajta van a 12V/5W terhelés.
- Majd terhelés mellett, a Fet forrás feszültségét, Gate feszültségét, és Drain feszültségét.
- Valamint terhelés mellett, az előszabályzó kapcsolóüzemű táp utáni és előtti pufferkondiban lévő feszültséget. (Mert gondolom a kapcsolóüzeműről van szó)
üdv! proli007
(#) Panhard hozzászólása Feb 6, 2010 /

Sziasztok! Nekem is ez a tápegységem van, már jó rég óta hibátlanul működik. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Kép 920.jpg

(#) csikinkyra válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Hello!
Még én hogy örültem neki, amikor megláttam, hogy rendesen működik. Az biztos, hogy sokat tanultam belőle, hála neked.
Szeretnék építeni hozzá még egy hővédelmet. Azt ráköthetem az egyik 12V-os szekunderre, vagy az már zavart okoz ? Olyat szeretnék, ami először csak egy ventilátort kapcsol be, majd ha már az sem elég, akkor lekapcsolja a tápot. Mekkora hőfokon kellene bekapcsolnia a ventilátornak, illetve lekapcsolni a tápnak?
Még egyszer köszönöm a segítséget. üdv:csikinkyra
Következő: »»   220 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem