Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   404 / 1385
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ehhez már valami permetező maratás kéne, de ahhoz meg saválló szivattyú meg hasonló mókásságok kellenek.
(#) patexati válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia! Csináltam nagyobb nyákot is nem volt probléma a melegítéssel! A lényeg a nagyon lassú 5mm/perc hengerezésben rejlik! Nagyon pontosan kapcsol a szenzor! A nyákot a mechanikai kialakítás és a jó hőmérséklet méréshez mindig középen kel beadagolni ahol a szenzor is található és természetesen a készüléket megfelelően elő kell melegíteni nem elég ha kikapcsol a fűtés még kell ki idő mire jól átmelegszik és eléri a hőtani egyensúlyát akárcsak egy Weller TCP páka minek le van rajzolva a hőtani görbéje! Én a nyákon való hőmérést nem tarom jó megoldásnak az tényleg függ a nyáktól és hamar túlmelegítheti a hengereket! A görgőt én a nyák előtt pár milliméterel mérem ez nálam tökéletes bevált. A nyák hőmérsékletét a görgők közt kéne mérni mi persze kivitelezhetetlen ha meg nem ott mérjük nem pontos mert a mérettől függ! Szerintem a görgő mérése pontosabb!
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Megint csak igazad van! Feltűnt hogy teljesen jól működő példányokat használtok! Amitől nekem még nem lesz kész a jól működő példányom. Minden problémát megoldottatok! Ezt nagyon szépen köszönöm, óriási munkát végeztetek el! Nekem hálistennek már csak az utánépítés maradt. Na ezen elmélkedem! A megoldások eléggé sokszínüek, szinte mindenki másképp oldotta meg. Többféle laminátor, váltóáramú, egyenáramú, steppermotor, TTL, Pic vezérlés, hőfokmérés, az emberfia meg csak kapkodja a fejét. Az alapok teljesen ki vannak dolgozva, a megoldások egyéniek, ezért az én gépentyűm is egyéni lesz. Nagyon nagy segítség, hogy kész kapcsolási rajzok vannak, minimális átalakítás kell az én alkatrészeimhez. Tehát igenis van probléma, az hogy én hogy csináljam. Tényleg nagyszerű munkát végeztetek, mégegyszer köszönöm !
(#) dinokal válasza patexati hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm, így fogom mérni a hőfokot.
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Értem a problémádat, tényleg sok megoldás született, mert az a tévhit kapott szárnyra, hogy a folyamatos lassú sebesség, meg az irányváltós hengerezés, jobb eredményt hoz, mint a szakaszos(más szóval az lett feltételezve, hogy szakaszos nem jó). De a tesztek nem ezt mutatják. Ki lehet cserélni a motort, és más megoldásokat is lehet eszközölni az "ideális" kivitelhez, csak az mind drágább és a végeredmény tekintetében felesleges. Jó építést!
(#) janocsi válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Tényleg nem vitaképpen, de szerintem nincs semmiféle tévhit a NYÁK továbbítás tekintetében. Mindegy hogy szakaszos vagy folyamatos sebességgel halad. A lényeg a lehető legkisebb NYÁK mozgatási sebesség, (legyen idő a felmelegítésére), amely 3-30mm/perc között lehet az eddigi olvasatok alapján. Az eredménynek ugyannak kell lennie a végén. Természetesen, most egy HP nyomat laminálására gondolok, ahol nem változtatunk a hőmérséklet "gyári" beállításán, csak a sebességet állítjuk hozzá.
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Annak örülök, hogy nincs tévhit ezügyben. Akkor mi értelme a drága átalakításoknak, mi értelme nekiesni a gyári motornak, és bonyolult vezérlőáramköröket gyártani hozzá?
(#) janocsi válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Természetesen, egyedi célom volt az, hogy törpefeszültségű áramkörről működjön, olcsó eszközökből összerakva. (Az a helyzet, hogy volt időm is megoldani, mert még mindig nincs jó toner a HP nyomtatómban, és egyhamar talán nem is lesz, vagy egy komlett másik nyomtató). Ezek az áramkörök tényleg nem drágák, (talán a léptetőmotor, ha venni kellene). A fordulat szabályozása a motornak olyan nagy határok kötötti lehetősége, amely nem monható el semilyen más, de főleg nem az eredeti motor működéséről. A felvett teljesítmény egyáltalán nem nagy, mindössze 8V/0.3A. Írtad, néha csak "mocorog", de aztán megy tovább, ami szerintem sem baj, de én jobban szeretem a stabil egyenletes mozgást, ami ez esetben nem elhanyagolható tulajdonság.
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Tehát ezzel azt állítod, hogy érdemes nekiállni a motor cserének. Van nem jól értelek? Mert én meg épp azt állítom, hogy nem érdemes.
(#) janocsi válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Nem-nem, dehogy. Ehhez az átalakításhoz azért kell egy kis tapasztalat, nagyon sok olyan eszköz is, amely nem mindenhol fordul elő, mert ha hozzálátunk, már nincs visszaút az eredeti állapotokhoz. Csak annak tudnám ajánlani, aki jártas ilyen mechanikai és ekektromos munka terén, de semmi esetere sem ezzel kezdeni a még működő laminátora átalakítását. Csak ha megvannak, adottak ezek a feltételek.
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Köszönöm, hogy ezt meg tudtuk beszélni!
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
watt! Esetleg lehetne egy rész benne, amiben a drágábbik lamináló eredeti paneljének felhasználásával a hőfok megemeléséhez szükséges alkatrészcsere és floppyból kiszedett léptetőmotoros vezérlés lenne, mondjuk a janocsi-féle.
Én ezt a végletet választom majd, nekem így egyszerűbb lesz.
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Köszönöm. Hétfőn nekiugrok az átalakítás megkezdésének. Nekem nagyon lényeges, hogy minél vékonyabb vonalakkal és közökkel tudjak dolgozni, valószínűleg legtöbbször csak kis paneleket, lábátalakítókat fogok vele készíteni először. Normál nyákot cnc-vel csinálok, de ott vezető 0.2 + izoláció 0.3, tehát 0.5 mm a legkisebb amit el lehet érni, de inkább picit nagyobb. Ha sikerül laminálóval készíteni a nyákot, akkor ennél fogok maradni.
(#) janocsi válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia Watt!
Cikket nem akarok írni az átalakításról ill. motorvezérlésről egyáltalán. Ami az oldalon van, az mind publikus, felhasználható. Ha gondolod, utalhatsz rá, esetleg beépítheted valamilyen formában az "extrém megoldások" fejezetében a megjelenő cikkedben(?) vagy mellékletében. Így egy helyen szerepelhetne ez a lehetőség is, talán nem kellene külön annyi részletet megírni.
(#) Attila86 válasza sucuka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Valakinek vissza kellene fejteni a kapcsolási rajzot és akkor rögtön tudnánk erre a választ.
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Attól félek, hogy nem illeszkedik a dolog. Az általános részben az elméletről lenne szó, megemlítve az ideális eszközt. A továbbiakban pedig egy konkrét laminálóról, ami egyrészt pici-é, aztán az enyém. Aztán ugye Attilát sem szabad elfeljteni a PIC-es megoldással, ami külön megér egy misét. Ezért gondoltunk arra, hogy mi lenne, ha minden megoldásnak egy cikket szentelnénk, ahol már az általános részről nem írnánk. Az általános részből lehetne hivatkozni minden születő cikkre és minden cikkből a többire.

Így nem tudom, hogyan illene egy ilyen kitérő egy egyedi cikkbe, mikor a te megoldásod is egy egyedi eszközt eredményezett, amiről komplett leírást lehetne készíteni, képekkel áramkörökkel stb. Csak megemlíteni nem sokat érne, többet érdemelne.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Nekem sajna nincs meg az árakör, nem ismerem. Egyébként az is egy külön megoldás lenne, elég nehéz lenne beilleszteni egy cikkbe. Vagy valaki leírja kompletten a saját elkészített laminálójának kivitelét, vagy csak itt a topicban lesz róla szó, szerintem.
(#) Zozi85 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Végre kész az én átalakításom is

DC motorral, fogaskerekekkel, csigakerékkel.
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ez nagyon jó lett! Honnan szedtél ilyen motort!?
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Akadt 4 darab a műhelyben, egyben a bolygókerekekkel, csak illeszteni kellett hozzá egy csigakereket is mert úgy is túl gyors volt. Most 3mm - 45mm ig lehet állítani a sebességet. A hajtóműház kimarása tartott sokáig, de itthon megoldottuk szép lassan.
(#) janocsi válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ez aztán profi elkészítése a folyamatos mozgás megvalósításának. Csak gratulálni tudok ehhez az igazán szép munkádhoz. Az ilyen massziv mechanikai felépítést nagyon tudom értékelni.

- Wattnak igaza lesz abban, hogy ennyiféle átalakítás csak külön-külön leírásokban oldható meg.
(#) sucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Már elkezdtem, csak alkatrész-azonosítási problémába ütköztem. Közben sikerült megoldani, amint lesz időm, folytatom a visszafejtést. Remélhetőleg a jövő hét elején már lesz kapcsolási rajz róla.
(#) kissi hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Gratulálok az eddigi munkálatokhoz, nagyon jó technikát hoztatok össze !

Az lenne a kérdésem, hogy mindenképpen kell-e reszelni a görgők magasságán, mert ez számomra nem volt egyértelmű: volt aki azt írta, hogy a 2 mm-es NYÁK-ot is simán viszi, ez vajon hosszútávon is működőképes?!

Várom a cikket!

Steve
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ha meglesz a rajz, megmondom hol kell módosítani. Azt hozzáteszem, hogy a gyári dióda 150°C-ig megbízható.
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Hajtóművet magad martad? Nem semmi műhelyed lehet!
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
A hengerjáratok reszelésére akkor van szükség, ha felütközik az a két gyűrű, amit a rugó feszít lefelé. Ezt könnyen meg tudod nézni. A művelet egyszerű és nem okoz semmiféle gondot a későbbiekben. Az sokkal inkább baj lenne, ha a tengelyt hajtogatnánk a nyákra.
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Értem... tehát, ha a görgőknek elegendő útjuk van, akkor az egyre növekvő rugóerő nem okoz gondot szerinted?!

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
A felvetésed jogos. Én úgy vettem észre, hogy a rugó maradandó alakváltozásához jóval több elmozdulás kell. A rugó kiakasztásásakor pl. sokkal jobban meg kell hajlítani, mégse... Tehát szerintem nem okoz gondot.
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Majd teszek fel képet, nem olyan bonyolult, csak időigényes. Kész a legelső próba, mindjárt csinálok képet is, csak még gondolkozom, hogy lehetne látni mert átvilágítani nem lehet (bakelit alapú nyákdarabkáim vannak)
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ha berajzoltam, én is megmondom, hol kel módosítani
Ha 150°C fölé kell menni, kicseréljük strapabíróbbra.
Következő: »»   404 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem