Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A készenléti ágon mindig van 5V, amikor a konnektorba be van dugva, és a hátulján a kapcsoló be van kapcsolva (ha van rajta). Ez általában csak 1-2A terhelhetőséggel bir, de a PIC számára ez is elég. Általában lila színű a drótja az ATX csatlakozón, a táp cimkéjén 5VSB vagy 5V Stand By, valami hasonló néven van említve.
Köszi mindenkienek aki hozzászólt volna! Megoldódott:
tanulság: a 16F84 eeprom író rutin NEM működik 16F877-en...hhhhh....
Valami ilyenre tippeltem volna, akartam is kérdezni az chip tipusát.
Hát igen....
de csak egy bankváltó utasítás hiányzott végig. az f84-nél nem kellet igy: banksel PORTA ; bank 0 movf eepadr,w banksel EEADR ; bank 2 movwf EEADR elég volt igy: banksel EEPADR ; bank akármi movf eepadr,w movwf EEPADR na, szal ezt néztem be, de végén már nem láttam a fától az erdőt azért kösz.... Üdv
Van ám szerkesztő gomb is, ha észrevetted, hogy hosszú lett!
Ok,akkor 7805,valami elöterheléssel,megy triakkal hogy a fogyasztás kevésbé ingadozzon! Köszönöm a segítséget
Nekem egy kis direkt segítség kellene van egy rakás bontott lcd-m és a beüzemelések során már eljutottam odáig, hogy nem vagyok önmagamban sem biztos ezért ha valaki ismeri a T7931A csipet az nagy segítség lenne ugyanis ismeretlen számomra a bekötése. Ja és még egy kérés. Ha valaki adna egy működő hex-et 16f887-re meg lcd-re, azt megköszönném. Szeretném kizárni, hogy a fordító lenne rossz vagy én néztem el valamit ugyanis hihetetlen, hogy egyetlen lcd sem indul el szóval elég ha csak annyit írki, hogy "halihó" csak kipróbáltan biztos tegye. köszi előrre is
Üdv!
Próbált már valaki 16C52-t programozni? A kérdés elsősorban az lenne, hogy a PICkit2-vel megoldható-e valahogy, mert a típus felsorolva nincs sehol (sőt, egyetlen C-s típust sem látok felsorolva). Az adatlapjában sem látom a programozás menetét, a típushoz a Microchip oldala nem hoz "programming spec" dokumentációt. Dolgozott már valaki ilyen őskövülettel?
Szia!
Pedig a Gooogle kihozta a Microchip oldaláról: EPROM/ROM Memory Programming/Verify Specification Sajnos nem lesz jó a pickit2, mert ezek a régi kontrollerek (16C5xx) párhuzamos felületen programozhatók... Talán valami eprom programozóval... Szia
Aha. Nagyon köszönöm! Akkor esetleg a helyettesítést kellene majd megvizsgálni valami ma is beszerezhető és kényelmesen programozható típussal, de ez már egy másik történet.
Megmondom őszintén, nem kotortam keresőkkel, a MC oldalán kiválasztottam a típust, ott általában minden kapcsolódó dokumentáció fel szokott jönni, amiben az ilyesmik vannak.
Szia!
16F54 esetleg 16F627A, 16F628A... Szia
Sziasztok!
Eddig read only üzemmódban voltam jelen ebben a fórumban, de most belefutottam valamibe, amivel nem tudok mit kezdeni, így kénytelen vagyok kérdezni. Elkezdtem foglalkozni mikrovezérlőkkel és építettem elsőre egy egyszerű (LPT+7407) égetőt. A következő egy ICD2-lesz, de addig is játszadoznék egy pices equinox szerű fémkeresővel. (Átírnám a programját 16F628-ra, kapna faszogányos kijelzőt , amit a pic vezérel majd, meg ilyenek. Az eredeti program csak az időzítéseket vezérli.) Az áramkör már készen is van csak be kellene égetni a 16F84A -t, hogy feléleszthessem a feldolgozó részt. A programozó látszólag működik. Kétféle szoftverrel is kipróbáltam. WinPic fel is ismeri a picet, szépen lefuttatja a teszteket, olvas, de írni nem tud. Leellenőriztem a feszültségeket, amit a PC tápjáról kap: a megfelelő lábakon 5 egész valamennyi és 12,43V van. Nem akarok feleslegesen másik égetőt is építeni, vagy esetleg egy újabb mikrovezérlőt tönkre vágni (ha ez döglött ), ezért kérdezem, hogy szerintetek, mit hagyhattam ki, vagy egyáltalán mivel próbálkozzak még? Elolvastam egy csomó mindent ezen a fórumon és másutt is, de sajnos itt megáll a tudományom.
Szia!
Hát én ajánlanék valami....Ebay...ICSP programozó....kicsi...sárga....aranyos.... és nincs vele szívás.... jaaa és olcsóóóó Üdv
Sziasztok!
Egy kérdés...amiben segítségre szorulok Celsius ról Fahrenheit convertálás.... rövid, hatásos, és lehetőleg pontos... mert amit eddig össze bírtam hozni az itt ott téved. 16F876-on, 1 bájtos celsiusból kellene fahrenheitet kihozni, ami lehet 2 bájtos is.... Köszi előre is! Üdv
Én ezt használom:
Idézet: „Fahrenheit = (Celsius fok-szám / 0.555) +32 Celsius = (Fahrenheit fok-szám - 32) * 0.555”
Szia!
Köszi....de akkor azt hiszem a tört számokkal való osztással van gondom, nem a konverzióval. Hogy kell valamit elosztani 0.555-tel binárisan? ezt sajnos nem tudom... Szia!
Ezen én is törtem a fejem a hőszonda jelének kompenzáló rutinjánál. Aztán rájöttem; úgy kell hogy előbb szorzod 1000-rel, majd osztod 555-el.
0.555-el úg osztasz, hogy megszorzod kilenccel és elosztod öttel. Kilenccel szorzás az nyolccal szorzás és még egyszer hozzáadjuk az eredeti számot, vagyis három balra shiftelés és egy összeadás. Az osztásra meg itt találsz rutinokat: Link
Hát...ez egyre jobb lesz....azt hiszem a rövid kódról lemondhatok de legalább Ti másképp álltok hozzá... találtam a neten a képen látható kapcsoláshoz mellékelve, de sajna az is km hosszú... de a kapcsolás önmagáért beszél
Nem olyan nehéz ez, van a szorzásra és az osztásra is kész rutin! Nézz körül Watt oldalán!
Én sem álltam neki leprogramozni egy két bájtos osztást assembly-ben... Nem kell vele foglalkozni csak kiollózod, adsz neki egy nevet aztán szubrutinként lehet hívogatni amikor csak kell.
Köszi... nézgelődök, nézgelődök, de eddig nem igazán futottam bele a jó megoldásba. Watt oldala? Kaphatok hozzá egy linket?
Persze, itt van: Bővebben: Link
Konkrétan a szorzó és osztó rutinok (én is innen másoltam): Bővebben: Link
Lehet kövezni! Ezért is jó a C... :hide:
erre lenne valakinek help-je
"Nekem egy kis direkt segítség kellene van egy rakás bontott lcd-m és a beüzemelések során már eljutottam odáig, hogy nem vagyok önmagamban sem biztos ezért ha valaki ismeri a T7931A csipet az nagy segítség lenne ugyanis ismeretlen számomra a bekötése. Ja és még egy kérés. Ha valaki adna egy működő hex-et 16f887-re meg lcd-re, azt megköszönném. Szeretném kizárni, hogy a fordító lenne rossz vagy én néztem el valamit ugyanis hihetetlen, hogy egyetlen lcd sem indul el szóval elég ha csak annyit írki, hogy "halihó" csak kipróbáltan biztos tegye. köszi előrre is"
Hidd el először is olvastuk! Ha lenne, már kaptál volna!
köszi de hidd el már az életkedvem is elment most térek át pic-re ja és rögtön c-re is és szerintem még kapásból hülyeséget is csiálhattam egy hete szórakozok ezzel a kérdéssel
bocsi ha türelmetlen vagyok Ui.: van normál kétsorosom is lcd-ből még abba se sikerült életet lehelnem, ezért gondolom, hogy valamit én rontok el. Ha a sima 1 vagy 2 soroshoz adna valaki egy tuti kipróbált hex-et már azzal is előlrébb lennék. Szinte biztos hogy a c-t nem nekem találták ki de igyekszem megtanulni |
Bejelentkezés
Hirdetés |