Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   150 / 609
(#) zoka válasza ODU hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Az invertált bemenet az eredeti jel fordítottját kapja. Invertálás = megfordítás.

inv.PNG

(#) zoka válasza djgombi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Én úgy tudtam, hogy az ideális terhelés:
1 IC = 8 Ohm
2 IC híd = 16 Ohm
2 IC párhuzamos = 4 Ohm
4 IC (2-2 párhuzamos és ezek hídban) = 8 Ohm
Ha nem így van, akkor rosszul tudtam
(#) djgombi válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

A Pedro féle hidalt verzió 8 ohm-os. Ha ezekből kettőt szembe fordítasz az már csak 16 ohm-ra dolgozhat.
Ha két Ic-t párhuzamosítasz akkor elvileg jobban viseli a 4 ohm-ot sőt még a 2 ohm-ot is ki kellene bírniuk. Így akár 4 ohm-ra is dolgozhatnának hídban. Csak itt már előjönne a tortyogás is.
(#) hapro válasza djgombi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Mi az a tortyogás, amire gondolsz?
(#) djgombi válasza hapro hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Bassmester-t kérdezd. Ő fogalmazta így.

Igazad van!

"BRIDGE APPLICATION: In this application, the value of the load must not be lower than 8 Ohm for dissipation and current capability reasons."
Vagyis 8 Ohm-nál ne legyen kevesebb!

Pedro tesztje szerint:
"Tesztelt telj. ( 8 Ohm, +/-43V, 10% torz.) 311W"

Csak valahogy az volt bennem, hogyha híd akkor dupla, ha párhuzamos, akkor fele akkora terhelő impedancia az ideális.

Idézet:
„Ha ezekből kettőt szembe fordítasz az már csak 16 Ω-ra dolgozhat”

Ezt nem értem. Ha már hídban van, akkor lehet "még tovább" hidalni ?
(#) djgombi válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Nem! Nem hidalható már csak ha hidalható lenne akkor 16 ohm a megengedhető legkisebb impedancia.
(#) djgombi válasza djgombi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Így lehetne:

HÍD.jpg

(#) Bassmester válasza hapro hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Ez félig-meddig egy hangutánzó szó, amit a nagyon durva, recsegős-kopogós, hangszórómembrán kiugrasztós, hangjelenség kifejezésére használok. Ha valaki jobbbat tud, akkor szívesen átveszem
(#) djgombi válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szerintem ez tökéletes

Ja, így OK
(#) hapro válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Úgy nekem is volt valami fogalmam arról, hogy mit takar a tortyogás, én is használom valami hasonlóra, csak azt nem értem, hogy miért is tortyog a végfok, ha hídba-párhuzamba van kötve?
(#) zoka válasza hapro hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Nem az a lényeg, hogy "hídba-párhuzamba" van kötve, trotyogás akkor is keletkezik, ha csak 1 IC megy. A kulcsszó a túl alacsony terhelőimpedancia és/vagy az ehhez járuló magas tápfeszültség. A trotyogás meg nem más, mint az áramkorlát/hővédelem akcióba lépése. Szerintem... :vigyor2:
(#) Zupp87 válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Így van.. nekem is csinált ilyet +/-40V-ról 4 ohmon nagy hangerőn.
(#) péter70 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok! Én is építettem egy 7294-es végfokot, a Pedro féle hidaltat,43V -ról hajtom meg. A hangfalaim 8 Ω -osak kb 3/4 hangerőn az enyém is" tortyog "elég csúnya hangja van.De amikor a két hangfalat sorba kötöm és úgy próbálom akkor teljes hangerőn tökéletesen szól.Szerintetek ez miért van?

Üdv. Péter
(#) Kovidivi válasza péter70 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Közbelép az áramkorlát, és/vagy a hővédelem. Viszont meg kellene nézni azt a "3/4"-ed hangerőt, hogy pontosan mekkora is (ez nem pontos mértékegység...), mert simán lehet, hogy a végfokozat a maximumon jár, és elkezd elfogyni a táp, vagy hasonló.
(#) djgombi válasza péter70 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Kevés az IC 4 ohmban. Amit rajzoltam hidat, azt kéne megcsinálni.
(#) péter70 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szerintem nem fogy el a táp mert a feszkó max 2V-ot esik.500VA toroidról megy,gondolod a hővédelem lehet?egy venti hűti a bordát és nem forrósodik fel, mikor bekapcsolom akkor még teljesen hideg, és ha hangosabbra veszem akkor már tortyog.Érdekes a két csatorna közül az egyik jobban mint a másik, de az is.A 3/4 hangerőt pedig úgy gondoltam, hogy egy régi rádios erősítő dobozába építettem bele és a gyári skálázás szerint határoztam meg.

Üdv. Péter
(#) Kovidivi válasza péter70 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Az áramkorlát az IC-be van építve, és ha elér egy bizonyos határt (adatlapban közölve van), akkor némít arra az időre, vagy hasonló védelmi mechanizmus jön létre, a táp feszültségesésétől függetlenül, ezért tortyoghat. Attól, hogy hideg a borda, még közbeléphet a hővédelem. Ajánlom, hogy olvasd el a témát, Zoka sokat szívott ugyanezzel a problémával, tesztelt is sokat. A lényeg, hogy az IC-nek vannak határadatai, amiket ha túllépsz, lekapcsol. Az egyik pl. a max 50W disszipáció tokonként. Ezért is van megadva ajánlott kapcsolásnak bizonyos tápfeszültséghez bizonyos terhelőimpedancia. A 3/4-es hangerőhöz visszatérve: tegyél az egész erősítő elé egy 3x-os erősítésű előerősítőt, és már 40%-nál túl lesz vezérelve a végfok...
(#) pbalazs válasza péter70 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szerintem Kovidivi úgy értette, hogy elfogy a táp, hogy a te rendszered nem tud akkora feszt kiadni, mint amennyit beállítasz a potival.
Példa: a tápod 43V, a bemenő fesz legyen 1,2V, a kritikus "3/4 hangerő" beállításnál pedig lehet, hogy a bemenettől a kimenetig (akármi is van a láncban) az erősítés kb. 40-szeres. Így a kimeneten 48V kellene legyen, de a tápod ezt nem teszi lehetővé. Nem azért, mert áramban nem bírja, hanem mert a fesz kicsi. Meg kellene szkópolni.

Ettől függetlenül persze lehet az a baj, amit a többiek írnak.
(#) Kovidivi válasza pbalazs hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Így van, ez is lehet hiba, túlvezérelheti is a végfokot Mennyi probléma lett felsorolva hirtelen...
(#) ptesza válasza péter70 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Az ,hogy 8 ohm-os eléggé tág fogalom. Minden hangsugárzónak ,hangdoboznak impedanciája van. Ami annyit tesz , nem DC feszültségen nézzük az ellenállását , hanem AC-val 20Hz-20000 Hz. Valószínű ,hogy a hangsugárzód impedancia minimuma jóval 8 ohm alatt van bizonyos pontokon.

A képen egy 8 ohm-os hangszóró impedancia görbéje van.

Ha megszeretnéd mérni a hsz-ed akkor egy kicsit olvasgass a blogomban.

Bővebben: Link

b1.jpg

(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Ez tény, és pontosan ez az információ segített nekem is a következő "rejtélyek" megoldásában, vagyis:
- miért bír nagyobb teljesítményt nyitott reflexcsővel
- tiszta szinusszal nézve, miért csak bizonyos frekvenciákon kopog stb...
Elég volt csak ránéznem az impedanciagörbékre, és rögtön jött a megoldás. Ugyanakkor az is kiderült, hogy nem mentem 4 Ohm alá, és már 5 Ohm körül jelentkezett a probléma. Tehát "egyetlen Ohm"-nak is nagy jelentősége van az erősítő szempontjából.

Köszönöm a linket

Üdv!
zoka
(#) hangszoros válasza zoka hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Egy lehetséges magyarázat:
Zát dobozban nagyobb a hangszoró negativ ellenálású szakasza, (ereje) _ilyenkor a hangszoró áramot ad, vissza pofázik_ aktivizálja a belső limitert.
Ezért jobbak ló hangszoró hajtásra a nagyáramú tranyós primitiv erősitök, amik nincsenek agyonbonyolitva, és van bennük anyag, tranyó. Ebből kifolyólag tartósak is. Nagyon sok elhanyagolt szempontot is figyelembe kellene venni a jó erősitő csinálásánál, hogy a hangszoró kifuthasa magát. Mentől jobb annál macerásabb kihozni belőle
Ezt nehéz mérni, és nagyon sok mindentől függ: program, kivezérlés, na és a hangszorótól.
Köszönöm pteszának a linket , én is örülök neki
(#) ODU hozzászólása Feb 9, 2010 /

hello
Megépítettem 1 pedro féle TDA7294-et. és az egyik erősítőre ha adok feszt akkor rendesen szól, a másik pedig, sokkal halkabban szól és sokkal hamarabb is elhaélgat, a 2 erősítőnek ugyanaz a tápja és a puffere, mi lehet a baj? tapasztaltatok már ilyesmit?
(#) ODU válasza ODU hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

bocs, 2 pedro félét
(#) Kovidivi válasza ODU hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Visszacsatoló ellenállások megfelelő értékűek? Ellenőrizd le, hogy minden jó helyen van-e!
(#) ODU válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Jelölésileg egyértékűek, de nem mind 1%-os tűréshatárú, viszont az nem hiszem hogy ekkora mértékben befolyásolná ezt, én az IC-re gyanakszok, de az rendesen volt használva mindig
(#) Kovidivi válasza ODU hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Egy IC vagy szól, vagy nem. Köztes állapot nincs. Ha a visszacsatolásba viszont egy 47k helyett 16k kerül, akkor ugyanakkora bemenőjelhez kisebb kimenő feszültség párosul, ergo halkabb lesz. Lemérted, leellenőrizted, hogy jó értékűek-e? Eljut a megfelelő bemenő jel a végfok bemenetére? Ha van előtte előerősítő, az is okozhatja a hibát!
(#) ODU válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

lemértem minden ellenállást, ugyanazok vannak mind 2 ben
Következő: »»   150 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem