Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   149 / 608
(#) LGS94 válasza sprofan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

És ha kisebb kapacítású pl csak 500µF-os vagy annál kisebb csak lényeg, hogy bírja a feszt az nem jó?
(#) caruso7294 válasza ODU hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Én hülye meg belepakoltam 2 x 50.000 µF-ot

[OFF]Eredetileg 2 x 70.000 mikrót akartam
(#) MPedro hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok !

Minden félreértés elkerülése érdekében:

Az általam tervezett nyákoknál
1- a "hidas" TDA7294-en a nyákon lévő elkók NEM hagyhatók el, az értékük (kapacításuk) a gyári előírásnak megfelelő.

2- a "nemhidas" TDA7294-en a nyákon lévő elkók NEM hagyhatók el, az értékük (kapacításuk) a gyári előírásnak megfelelő.

Más

"Vak-teszten" összehasonlítva - mindenféle előfok nélkül, csak a végfokokat- QUAD /TDA7294 hangját egyértelmű, QUAD "emberibb", míg 7294 "fájdalmasan tiszta", kifejezetten "hideg" hangú. Szvsz ez annak következménye, , hogy a Quad - bizony - középtartományban nagyon - nagyon kicsit, épphogy csak iciri - picirit "szinez" (azaz torzít)

A boltban QUAD szól, 7294-én zenélek...

Pedro
(#) djgombi válasza MPedro hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Még hozzá kell tenni azt is, hogy itt bizony a méret is lényeg lehet. Akinek kisebb doboza van az még mindég tud egy izmos véget készíteni.

Már csak egy VF2 hangjára lennék kíváncsi.
Üdv!
(#) djyuri válasza MPedro hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szia

70/90hz-től felfelé 3/4/5khz-ig melyiket ajánlanád?
Kifejezettem középre. PA,tehát érzékeny 30 centis közepekre. nem szeretnék túlterhelést,így biztos karakterisztikán belül fogom hajtani.
Ui.: nekem 7293-as párhuzamosított paneljeim vannak.

Köszi
(#) highand válasza djyuri hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

PA célra, főleg énekhangra nem az számít, hogy melyiknek kisebb a torzítása, hanem az, hogy melyiknek szebb a clipp-je, azaz a határolásnál melyik kevésbé "sarkos" a szkópon.
(#) zoka válasza ODU hozzászólására (») Feb 5, 2010 / 1

Üdv ODU!

Készítettem egy kis diagramot, amiben a Tápfeszültség - Maximális disszipáció szerepel, 4 és 8 Ohm-ra vonatkozóan. A biztosan ismert pontokat megjelöltem, és felvettem úgymond egy trendvonalat, ami meghatározza a hiányzó adatokat. Sajnos azt nem mondom biztosra, hogy ez így 100%-ra jó módszer, de mindenképpen jó viszonyítási alap.

Azért az is igaz, hogy méréssel sem lenne egyszerű meghatározni, gondolj bele, olyan táp kellene, ami végig képes tartani az adott feszt, és nem csökken vissza. Vagyis ha egy trafó segítségével végeredményben elérnél 35VDC-t terheletlenül, akkor ne a 35V-hoz tartozó értéket olvasd le, hanem annál "néhány" Volt-al kevesebbet

zoka

Pdiss.PNG

(#) djyuri válasza zoka hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

És kapcs üzemű tápegységgel tesztelve se jó?
Az enyém stabil 36V....a 6 darabbal ki lehet hozni +/- 36V 9A-t.

highand
Kezdem érteni.
Köszi! Lehet elhozatom a barátommal a quadját és összehasonlítjuk....

ha lesz időnk és összejön,mindenképp teszek fel róla kommentárt.
(#) ODU válasza zoka hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Köszönöm szépen a rajzot zoka! Ilyet kerestem én is neten de nem találtam sehol, ezzel viszont jó közelítő értéket kapok a disszipációkról (egyébként arra kell nekem hogy csak az egészséges 50W alatti tartományba maradjak a használatkor)
(#) zoka válasza djyuri hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Kapcs üzemű táp sokkal stabilabb lenne, de végső soron csak egy értéket kapnál 36V-ra.
Ha az egész tápfeszültség tartomány érdekel, akkor minden egyes feszültséghez fel kellene venni egy max disszipációs értéket, vagyis változtatható táp kellene, azt meg ekkora amperekkel nehéz lenne megoldani szerintem, meg értelme sincs. Vagyis egyszerűbb, néhány pontot felvenni, és következtetni belőle. Én mindenféle mérés nélkül készítettem ezt az ábrát, igaz csak 3-4 pontra lehet támaszkodni, de olyan nagy eltérés a valósághoz képest biztosan nincs.
(#) LGS94 hozzászólása Feb 5, 2010 /

A TDA 7294 nem hidalt 100W-os erősítőben a két darab 1000µF-os kondikat mekkorára lehet csökkenteni 500µF vagy az alatti nem jó?
(#) djyuri válasza zoka hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Ez igaz. Gondolom szakember kezében ezek a tápegységek is módosíthatók. Talán még közös vezérlésre is tudja kötni.

Közben kimértem a szóróim 50Hz-es impedanciáját.
Hát 6,88 OHm...tehát jóvalta nagyobb,mint 4.
(#) zoka válasza ODU hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Én azt mondanám, hogyha a TDA7294-et használod, a sima kapcsolást, és nagyjából a maximumot akarod kihozni belőle, akkor 4 Ohm-ra egy 2x25VAC, 8 Ohm-ra 2x30VAC trafót használj. A trafó teljesítménye 200W legyen 1db IC esetén. Most ez lehet, hogy soknak tűnik, de megérdemel ennyit

Az 50W meghaladása sem jelent feltétlenül "trotyogást", csak nagyon komoly hűtés kell, és az IC szigetelése nem szerencsés, ekkor már a bordát kell elszigetelni. Kérdem én: nem ésszerűbb 50W alatt maradni ? ...

Úgy, ahogy mondod, az az egészséges tartomány

Nekem 250W os trafóm van (2×24V AC), 2×33 000µF puffer, 35A egyenirányító híd, és ezekkel hajtok összesen 3 db TDA7294-et (sztereó és mono). A sztereó csak 2×10W-on van használva, a mono viszont maxon (hangszórók impedanciája darabonként 4 Ohm), a torzulás nem nagyobb a 3 IC esetén sem, szóval megfelelő a táp, és a hűtés is elegendő szerintem, csatolok egy képet is, most lesz bedobozolva. A dobozon 2 ventilátor lesz (5×5 ös méretű)

P1010068.JPG

Ez így teljesen rendben van
A 200W/IC amolyan maximum, a legtöbb esetben felesleges, azt is meg kell nézni, mennyire van kihasználva a cucc, ez amolyan max érték. Nekem jelenleg csak 100W jut 1 IC-re.
(#) hapro válasza ODU hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Számítógép csipogónak TDA7294?
Lesz benne kakaó az biztos!
(#) ODU válasza hapro hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Hát ja úgy elmegyeget
(#) LGS94 hozzászólása Feb 5, 2010 /

TDA 7294 100W-os erősítőben a két darab 1000µF-os kondi helyett lehet alkalmazni 470µF-os kondikat?
(#) djyuri válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Bővebben: Link

Szerintem nem.
(#) GTI hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok

TDA7294-es MUTE funkciójával kapcsolatban az lenne a kérdésem:

Amikor bekapcsolom mute funkciót akkor "lassan" lehalkul a zene vagy azonnal lekapcsolja a bemenetet. Csak mert néztem az adatlapon a karakterisztikát, és ott írja hogy lehet lassítani/gyorsítani a mute bekapcsolását. Csak nem tudom mire érti. Ha bekapcsolom vár egy kicsit és kikapcsolja a bemenetet, vagy lehalkítja?
(#) djyuri válasza GTI hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

ha jól értem a mute funkciót,akkor a mute úgy mint gomb csak egy protekt jelet szüntet meg.
Mert alapértelmezetten mondjuk 5V a protect jel,amit egy ellenállás osztóval vagy zener kombinációval állítunk be a kapcsolásban....ez általában fix
ha ezt a kapcsolást valamilyen úton módon megbabráljuk,akár ezzel a mute átkötéssel,akkor ez a proteck jel megszűnik az IC számára és a végfokozatot lenémítja.

A belső működésre már nem terjed ki a tudásom.

Üdv
(#) ODU hozzászólása Feb 5, 2010 /

Lenne egy hülye kérdésem, méghozzá az hogy hidalt kapcsolásokat lehet párhuzamosítani?

Úgy tudom fordítva igen, vagyis párhuzamos kapcsolást lehet hidalni :yes:
De minek neked 8 Ohm-ra 400W ?
(#) Kovidivi válasza GTI hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Nekem volt olyan kapcsolásom, ahol a 7294 mute-része úgy volt megoldva, hogy egy kondi is kapcsolódott rá. Ilyenkor úgy működött, hogy némításnál 1mp után némult, visszakapcsolásnál azonnal. Számomra zavaró volt, de mire megszoktam, átépítettem az egészet

jaaa, neeem, nem kell nekem 400W
csak az elmélet érdekel
esetleg tudsz csatolni nekem 1 kapcsolási rajzot?
(#) hangszoros válasza highand hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Hali
Csak megérted, hogy más a szempont mint Hifiben
Hány éve mondtam ? 20 ? vagy több ?

Sajna nincs kapcsolási rajzom, de úgy tudnám elképzelni, hogy 2 db párhuzamosított IC-re normál, a másik 2-re invertált bemenő jelet adsz, és a hangszórót rákötöd a 2 kimenetre.
Fogalmazni sem tudok, de remélem sejted mire gondoltam

Az invertáló és a nem invertáló bemenet között mi a különbség?
(#) highand válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

25 éve lehetett?
(#) djgombi válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Párhuzamba 4 ohmra tudna 400 wattot. Hídban pedig 16-ra 400-at. Mivel az eredeti hidalt kapcsolás 8 ohm-ra van kitalálva.
Következő: »»   149 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem