Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Teljesen komersz alkatrészekből lehet építeni nagyon jó végfokot, nincs semmi beszerezhetetlen akadály.
Az üzemi frekvencia értékét a kimeneti szűrő fázis tolása, a visszacsatoló tag fázis tolása, és az áramkör késleltetése határozza meg. (A késleltetést adott frekvencián fázistolásként kell értelmezni) Az üzemi frekvencia oda fog beálni, ahol ennek a háromnak az összege -180* lesz, így pozitív visszacsatolás jön létre. A terheléstől függően, a szűrő fázistolása, ill. az áramkör késleltetése változik, így némiképp a frekvencia is. A moduláció úgy valósul meg, hogy a komparátornak a billenési szintjét változtatjuk, így a visszacsatolásnak köszönhetően, az erősítő a kimenete követni fogja arányosan a bemenő jel változását. Az már mellékes hogy az erősítőn belül így egy PWM modulált jel áll elő. Idézet: „ha egy más(ok) által tervezett erősítőt csak úgy összedobok” Erről hol volt szó? Proska1: Bővebben fejsd ki mit akarsz csinálni. Félhíd, teljeshíd? IGBT típusa, stb... Meg vázolj fel valami alapelképzelést, és akkor tudjuk bővíteni, korrigálni.
"Abban meg semmi fantáziát nem látok, ha egy más(ok) által tervezett erősítőt csak úgy összedobok."
Hidd el, az sem egyszerű...és legalább akkora gyönyörűséget jelent, mint a saját tervezés. Aztán amikor kész, addigra megérted annyira a működését, hogy tudsz másmilyet tervezni. De valahol el kell kezdeni. UcD?
AZ IGBT(modul) egy SEMIKRON SKIIP 83AC12T1. 3 db integrált félhíd találhato benne(egyéb más mellett de csak a félhidakat használom majd belőle). Mindenképpen félhídas topologiát alkalmaznék, így egy eszközel 3 csatorna valosíthato meg,gyárilag egy hűtőbordába van "integrálva". Az elképzelésem gyakorlatilag egy sima UcD kapcsolás amit a tápfeszhez igazítanék, és a meghajtást külön ICre bíznám, ami elég áramot bír. A két fő nehézség amibe ütköztem az a DT állítása, itt a torzítás ellenére elég nagynak kell lennie mert lassu eszközről van szó, valamint hogy a vcs méretezése(20kHz frekire). Keresek egy rajzot azt átfirkálom hogy azért valami szemléletesebbet mutassak.(jah meg a kimeneti folytó még egy külön probléma lesz de elöbb ezek oldodjanak meg
Mondtam, hogy a működési elvét értem. A konkrét problémám az , hogy hogyan számoljam ki egy RC ,vagy RL,vagy LC tag fázistolását egy adott frekvencián. Lehet, hogy egyszerű, de még nem sikerűlt rájönnöm. Annyit tudok, hogy RC, RL rezonanciafrekin (Xc=R) 45fokot késleltet. Valahogy ebből kéne kiindulni, na meg a töltési idő(tau=R*C)ből.
Talán még úgy is lehetne ilyet, hogy 4db azonos rezonanciájú rc tagot egymás után kötünk (4x45=180), és az lenne a visszacsatolás. Szerintem ki is fogom próbálom. Mondjuk az IRAUDAMP1-ről a rajz alapján még mindig nem tudom megmondani mekkora frekin megy.
Hello azt hiszem, hogy Fi szög = arc tg Xl/R
Igazad lehet.
Ha a frekvencia nő, R nem változik, Xl lineárisan nő, amit ha lerajzolsz, akkor ez egy háromszög, aminek az átfogója a frekvencia, a két befogó az R és Xl, csúcsa a fi szög. Ja a négy db rc tagos visszacsatolás, amit az előbb írtam valóban teljesen jó. Most szimulálom, négyszög a kimenet, amit akár hangfrekivel is tudok modulálni.
Hát ez nagyon állat. Sikerűlt magam meggyőzni. Ha ez az erősítő elkészűl, a következő biztosan önrezgő lesz.
Olvassátok el ezt:
1.2 Phase shifted controlled oscillation. De erről a szerző is azt írja, hogy nagy a torzítása. De a magasabb rendű elrendezések már nagyon jók. Kicsit kiegészítve elképesztően kicsi torzításokat lehet megvalósítani. Milyen programmal szimulálod?
Szevasztok!
Találtam egy képet a neten az Impact digital devil nevű erősítőjének a végfokjáról... kérdés az lenne,hogy eme 12Fetnek a meghajtását azt a kis panel intézheti ami középen van mert azon kivül mosfet driver-t nem látok?? a másik h olyan 3500W körüli teljesítményt képes leadni 1ohm-os terhelésre tápfeszültsége kb +/- 97V. Szerintetek ez valós adat ha a tápja bírja árammal? számolásaim szerint ha 60V-ig kimegy akkor abból 1ohm-on lejöhet 3600W ha a táp tartja a feszültséget..
másképpen fogalmazva az IR2113S képes meghajtani 2x6db IRFP264N-t??? ez kb 2x23nF gate kapacitást jelent... vagy ehhez tudni kéne a végfok kapcsolófrekijét ugye??
Hát, ez nem teljesen így van. A total gate töltésből számítható nagyjából az a kapacitás, amit fel kell tölteni, vagy kisütnie a gatemeghajtónak. ( Q = C x U ) Egy db tranyónál ez 210 nC töltés, ha ezt 10 V-ra töltöd, akkor ez egy 21nF-os kondinak felel meg. Tehát, az összes kondi úgy nézne ki, hogy 2 x 6 x 21 nF. Persze, fel tudja tölteni ezt is a meghajtó ic, csak nem mindegy, hogy mennyi idő alatt... szerintem, van ott még valami erősítő tranzisztor(ok) az ic után, legfeljebb nem látszik a képen.
Igen, kijön belőle ez a teljesítmény, a kérdés csak az, hogy meddig. Gondolom addig, amíg a pufferkondikból el nem fogy a töltés. Utánna szépen lekorlátozza a teljesítményt. Különben nehezen hihető abban a méretben, hogy huzamosabb ideig bírna a táp ekkora energiát leadni. Pedig én láttam olyan cd lemezt, ahol a 35 Hz-es hang majdnem 1 másodpercig tartott, maximális amplitudóval. Az biztosan kizárt, hogy ebből az erősítőből kijöjjön 1 másodpercig.
A titka az egésznek az lehet, hogy nem ócska IRFP264-et használnak hanem valami spécibb fetet aminek töredéke gate kapacitása.
Egyébként azért kérdezem,hogy képes-e meghajtani 6-6FEt-et mert nekem egy carpower syntex 1000D van és abba totál ugyan ez a végfok van... csak annyi h abba 4darab IRFP264N-t hajt meg.. Egyébként majd lefotózom a kis panelt és küldök róla képet... És nagyon más különbséget nem láttam a végfok terén.. csak több fet-et.. no meg persze az Impact-ba nagyobb táp van mögötte... Ja meg sztem a kimeneti LC szűrő tag más értékű..
Arra tudtok adni egy képletet,hogy hogyan lehet méretezni a kimeneti LC szűrőt??? azon agyaltam,hogy még,hogy a kondenzátor és a tekercs értékét mi alapján válasszuk meg??? Igyekezni kell a cosfi-t 1körüli értéken tartani?? vagy hülyeséget beszélek?
Ha a teljes audió sávszélességet akarod használni, akkor az LC kör rezonanciája 25...30 kHz körül legyen. Az fojtó és a kondi arányát úgy válaszd meg, hogy az adott hangszóróellenállással nagyjából ne legyen kiemelése a rezgőkörnek rezonanciafrekvencián.
A cosfinek semmi köze ehhez. Bár lehet, hogy valahogy mégis rá lehet húzni, de inkább felejtsd el.
Hello!
Először is köszi a válaszokat! Amúgy csak sub erősítő lesz tehát elég ha max 300hz-ig elmegy.. 1ohm-osra szeretném megcsinálni... És akkor ilyenkor méretezéskor nem is számít az,hogy mekkora frekvencián kapcsolgatnak a fetek? Szivesen fogadnék erről valami szakirodalmat de nem igazán találtam..
Egyébként ez az lelke az egész végfoknak ez éppen visszarajzolás alatt áll...
Közvetlenül nem számít a kapcsolási frekvencia. Ha túl alacsony frekvencián kapcsolgat, akkor a kimeneti feszültség nagyon hullámos lesz, nagy lesz a torzítás, mert a szűrő csillapítása a kapcsolófrekvenciára kicsi lesz. Ha túl magas, akkor meg hatásfok, melegedési, stb. problémák lesznek.
Hiába csak sub célokra csinálsz ilyet, a kapcsolási frekvenciának legalább 16 kHz-nek kell lennie, mert különben a kapcsolási frekvencia hallható lesz a hangszóróból. Tehát, ha fixfrekvenciás lesz ( háromszögjelhez hozzákomparálva az audió jel ), akkor mondjuk menjen 20 kHz-en, ha meg önrezgő, akkor 45...60 kHz között, mert a maximális kivezérlés körül nagyon lecsökken a kapcsolási frekvencia és ne akarjon 20 kHz alá menni, mert akkor hallható lesz. Hát, ebben a topicban eleget írtak erről a témáról, de megnézheted a terminál fórumot is, van pwm erősítős topic. Ha kezdő vagy ezen a téren, akkor egy nagyon egyszerű néhány wattos deszkamodellt javaslok, mert a téma nagyon bonyolult. Azon viszont megértheted az alapvető dolgokat.
Na én csak arra lennék kíváncsi, hogy miért került mindez a hóba.
csupán a természetes megvilágítás végett..
Nos adott egy pwm erősítőm (gyári) fixfrekis...
a kimenetén található egy 72uH-s tekercs és egy 2,2µF kondenzátor.. ahogy számoltam a rezgőkör 12.6khz-re van méretezve.. jelenleg 1ohm 1300W.. Kérdésem az lenne,hogy ha én ezt meg szeretném csinálni 3500W-ra ugyan csak 1ohm-on.. Akkor megtarthatom ugyan ezeket az értéket azt leszámítva,hogy a kimeneti induktivitást megfelelő huzallal újratekercselem erre az értékre... vagy modósítani kéne L és a C értékén ?? (egyenlőre tekintsünk el többi dologtól fetmeghajtás táp stb... )
Igen, minden marad ugyanabban az értékben, csak a fojtó bírja ki a nagyobb áramot.
Szerintem telítődni fog a fojtó.
Feleslegesen nem tesznek bele 2x akkora fojtót mint amire eredetileg szükség van.
Nem tudhatod...
A fojtó induktivitásáról volt szó. A nagyobb áramhoz, nyílvánvaló gondoskodni kell a megfelelő kivitelről is. Az, hogy ne telítsen, nem tartozik a kérdezett problémakörbe. Szerintem magától értetődő... Vagy, amire gondolsz, azt magyarázd meg részletesebben!
Köszi! Lényegében az induktivitás értékére gondoltam.. Viszont érdekes,hogy a kisebb erősítőben duplázva van az LC kör tehát sorba egymás után, gondolom ezzel a vágás meredekségét emelték.. míg a nagyban egy tekercs meg kondi de viszont a kimenő tekercs vékonyabb tekercsből áll és több menetből ez látszik a képeken is.. de az is lehet,hogy csak duplán van tekerve...
De elvileg meglesz majd hogy milyen milyen fet driver ic és milyen fetek vannak a nagy erősítőben... és ha egyezik akkor érdemes újraépíteni sztem... kicsinek a rajza úgyis megvan kivéve a vezérlőpanelé de az visszarajzolás alatt áll... Szval kb "csak "egy jó nyák kell..
Véletlenül találtam rá, szerintetek hány W-ot tudhat?Ezt nézzétek meg
4 ohmra 120 W körül. De biztos, hogy nem teljes sávszélességű, mert nagyok a 220 uH-is fojtók a kimeneten. De sub célokra esetleg jó lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |