Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   20 / 82
(#) watt válasza Atielektro hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Kétszer volt már úgy, hogy a kapcsolás másnál nem működött, mikor elhozta, nálam igen. Így soha nem az áramkörben volt a hiba. Sajnálom én is, de van egy érzésem, hogy nem a mai, (értsd 5 évven belüli) PC-kre lett tervezve a program. Mert szerintem a programok nem kezelik jól a hardvert...
(#) domike válasza Atielektro hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Idézet:
„Amúgy milyen tápról járatod?”

Egy 3com switch dugasztápjáról, megtámogatva 78L05-el és 78L12-vel meg a szüxéges kondikkal. Szerintem nem gagyi.
De először (nem kapcsolóüzemű) labortápról próbáltam.
Egyébként tényleg nem szerencsés a PC saját tápegységéről venni a feszt? Valaki mondta, hogy majdnem biztos a csúnya földhurok ilyen esetben.
(#) domike válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

A legrégebbi gép amin próbáltam (abit sl6, P3) közelebb van a 10 évhez mint az 5-höz de lehet régebbi is.
Neked milyen lappal működik?
(#) watt válasza domike hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

4 gépemen is működöt, a mostanin nincs LPT. A letöltő gépemben egy ABIT KT7 van, azon is működik.
(#) endre71 hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok

Most írok először a fórumba, bocs , ha valamit elrontok.
Elektroban elég kezdő vagyok, de ez a pic-es dolog érdekel.
Megépitettem watt lpt-s programozóját (v4-es), sajna nem megy.
Egy észrevételem lenne Atielektro által küldött nyák fényképével: nála a 74ls07-s ic 2-3 lába van összekötve, watt kapcsolásán pedig a 4-5, ami megy pgd-re.
Nem lehet, hogy ezért rossz.
Bocs , ha rosszul gondolom.
(#) watt válasza endre71 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Milyen PIC-et akarsz progizni és milyen programmal? Próbáltad több programmal is?
(#) endre71 válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

16f628-at szeretnék programozni. Próbáltam a winpic800-at, az icprog-t és az oshon programját is.
Az ellenőrzéseknél van a gond. Nem azt olvassa ki amit bele kellett volna irni. Gondolom nem irta bele.
A vonalak feszültsége: vdd 4.8v; vpp 11.85v; pgd, pgc 4.8v. Ezek jó értékek? Főleg a vpp-re gondolok.
Pénteken vettem uj picet (628) , majd kipróbálom, lehet, hogy a sok próbával hazavágtam az elsőt.
Az írást egy régi compaq laptopon próbáltam (p133).
Ha lesz időm megnézem az asztali gépen is(asrock, AMD athlon), csak ahhoz a hozzáférés elég körülményes. Majd csinálok fényképet a kapcsolásról, hátha arról megtudod mondani mit ronthattam el.
Az oldaladon olvastam a "Gondolatok a PIC kezdésről", egy két dolgot nem értek, majd arról is kérdezek.
(#) watt válasza endre71 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Idézet:
„Ezek jó értékek?”

Igen, ezek jó értékek.
Ha lenne egy olyan gépem, amin nem megy, ki tudnám deríteni az okot, de így elég nehéz. Lehet kölcsön kérek egyet(amin nem ment), de elég körülményes egy gépet elkérni, gondolom ez érthető...
(#) endre71 válasza watt hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

A leírásodban "Gondolatok..." írod, hogy kezdjük a vpp és a vdd vonalak ellenőrzését. (égető gépre dugva, tápfesz rádugva, kapcsolva, égető progi fut, pic nincs bene) Egy dolgot nem értek. A vpp-t és a vdd-t hol mérjem? A pic foglalat lábán? 4, 14 -es láb? Ha itt kell mérnem, hogy lehet ott 0 V, ha a feszt ráadom? Oda van kötve 5 és a 12 volt.
(#) watt válasza endre71 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Én mindig a céláramkörben(az az áramkör, amit fejlesztesz) programozok és ezt ajánlom mindenkinek! Ezért van az ICSP kitalálva.

Tehát a Vpp, Vdd vonalakat az ICSP vezeték végén kell mérni. Ha az ICSP csatit rádugtad a céláramkörre, akkor a céláramkörön lévő PIC foglalat megfelelő lábain(adatlap!).

A sorozat programozó adaptert lehet céláramkörnek tekinteni, minden érvényes rá, amit leírtam.

A Vpp, Vdd teszt programból csak az arra felkészített programozó áramkörökkel működik, a WLPT_mini-k esetében mindkét említett vonalat kézzel kapcsoljuk.

Idézet:
„Elektroban elég kezdő vagyok, de ez a pic-es dolog érdekel.”

Javaslom, hogy pótold be az elmaradást először, mert a PIC csak egy elektronikus alkatrész, amit mellesleg lehet programozni is!
(#) ampervadasz_82 hozzászólása Feb 15, 2010 /

Sziasztok!

Nekem sikerült végre felprogramozni a PIC-emet (16F877A), és úgy gondoltam leírom a fejleményeket, hátha valaki hozzáértő ebből tud hasznos következtetéseket levonni. A problémám nekem is az volt, amit már többen is leírtak. Először watt LPT-s programozóját építettem meg, de ezzel legjobb esetben is addig jutottam, hogy a winpic felismerte a PIC-et, de a beírás ellenőrzésénél mindig teljesen fals adatokat kaptam vissza. Ezután próbálkoztam még más hasonló kapcsolásokkal is, sikertelenül. Végül eljutottam az itt: link található égetőhöz. Kimarattam a nyákot, összeépítettem, és persze ez se működött. Azután megfogadva az itt leírt tanácsokat, ráforrasztottam egy 100nF-os kondenzátort közvetlenül a nyákon levő IC-foglalat táplábaira, és láss csodát: működik. Először egy nagyon rövid, pár centis LPT kábellel próbáltam, de kipróbáltam egy kb. 3m-es hosszabbítóval is (csak ez állt rendelkezésre) és így is megbízhatóan működik. Viszont csak az égető IC-foglalatában, ha az ICSP vezetékeit rávezetem egy cáláramkörre pl. a próbapanelen, akkor már nem működik, hiába teszek oda is 100nF kondit a PIC táplábaira. Jelenleg itt tartok. Nem a legkényelmesebb, és nem is igazán egészséges a PIC-re nézve, hogy állandóan át kell dugdosni, de már annak is örülök, hogy egyáltalán fel tudom programozni valahogy, és ezt a példányt feláldozom a tanulás oltárán.
A programozáshoz a winpic, és picall nevű programokat használtam sikeresen.
Kérdésem az lenne: az esetleg lehetséges-e, hogy csak egy-egy típus vagy néhány konkrét példány ennyire nyűgös, és nem is az égetővel van a probléma?
(#) kaqkk válasza ampervadasz_82 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Építs egy pickit2 -t az biztosan programoz külön kondik
és mindenféle furmányok nélkül , akár programozó foglalattal akár a kész céláramkörben icsp -n keresztül .
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Idézet:
„Építs egy pickit2 -t az biztosan programoz külön kondik
és mindenféle furmányok nélkül”

Azok a külön kondik mindig kellenek! Ez nem égető függő dolog!
(#) watt válasza ampervadasz_82 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Egyértelmű, hogy a jelre ráül valami zavar, és ezt a táp szűrésével sikerült valahogy csillapítani. Lehet, hogy bizonyos PC tápok jobban telenyomják zavarral az LPT portot, mint mások. Most kukáztam egy komplett PC-t, megnézem, működik e vele a WLPT!
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Én a pickit 2 nél soha nem használtam még , és egyszer sem hiányzott a 100n
(#) potyo válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Nekem se volt még szükségem az autómban a bukókeretre, de ettől még nem fogom háromnegyed keresztmetszetben befűrészelni az A oszlopot és nem javaslom másnak sem...

Mi lenne, ha nem írkálnál olyanokat, amiken egy áramkör működése borítékolhatóan bukik? Az, hogy neked még nem hiányzott, az a te szerencséd, de ez nem jelenti azt, hogy másnak sem fog. Mind az elmélet, mind a tapasztalat szerint az a KONDENZÁTOR KELL.
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Hogy neked mi hiányzik, azt nem tudom, de az biztos, hogy minden CMOS áramkörre szükséges a hidegítő kondenzátor a működési elvéből kifolyólag. Ha nem érted az okot, olvass utána, hogy működnek ezek, ha eddig nem tetted volna!
Kérlek ne terjessz ilyen jellegű, megtévesztő információkat, elég bajunk van azokkal, akik tudatlanságból nem teszik oda, nem hogy még arra hivatkozzanak, hogy tőled is ezt a tanácsot hallották! Köszi!
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Elnézést Ha a TUDATLANSÁGOM valakinek kárt okozott
én csak a saját tapasztalatomat írtam le , De fenttartom az állításomat : a3 év alatt a gyári pickit2 progizóval
egyszer sem volt probléma a kondi hiánya miatt !
És nyomatékosan megkérek mindenkit , hogy velem ellentétben használja ezt a pár forintos alkatrészt !
ezentúl én is fogom használni üdv
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Természetesen mi vagyunk a hülyék, bocs, hogy szóltunk!
Valamint próbáld meg megérteni amit írtam, és ne forgasd ki a szavaimat! Köszi!
(#) Moderátor hozzászólása Feb 16, 2010

Urak!
Ne vigyünk parttalan vitát a fórumba!
Ha valaki nem használja a pár forintos hidegítő kondenzátorokat, és nem ér el sikert, az vessen magára. Ha meg sikert ér el, akkor örüljön neki.
Személy szerint azt javaslom, hogy használjon mindenki, ne ezen spóroljon, és nagyobb valószínűséggel ér célt...
(#) watt válasza (») Feb 16, 2010 /

A lényeg nem azon van, hogy ki használ kondit, ki nem, hanem azon, hogy mit tanácsol másoknak!
Én fontosnak tartom, hogy ne kerüljön megtévesztő információ az oldalra korrigáló megjegyzés nélkül. Én próbáltam erre szorítkozni.

Jó Hagyjuk a vitát , elismerem hogy szerencsés vagyok és tudatlan ! De ha elolvasod azt a hszt amiből kiragadtad ezt az egy mondatot amiből a vita keletkezett
(én nem azt írtam hogy felesleges a kondi hanem hogy a pickit kondi nélkül is tökéletesen működik!) ÜDv
(#) watt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Lám-lám! Köszi!

Látom nem lesz vége a vitának amíg teljesen vissza nem vonom a kijelentésemet ! ELNÉZÉST kérek mindenkitől
hogy le mertem írni a tapasztalatomat ! Mégegyszer nem teszek ilyet . És megkövetem Kedves Watt fórumtársat
tőle is elnézést kérek hogy a gyári pickit programozóról
le mertem írni " kondik és mindenféle hókuszpókusz nélkül programoz"

Tényleg semmi Hátsó szándékom nem volt evvel kapcsolatban BOCS

Részemről a vitát befejeztem és ezentúl
ha valamilyen furcsa hibát észlelek ,rögtön odatolok100nanót !
(#) watt hozzászólása Feb 16, 2010 /

Ma volt időm és a kukából kikotort PIII 700MHz -es gépet felélesztettem, és kipróbáltam a WLPT_mini_v4-et.
Az eredmény felemás, mert a WPB_F18_v4.25b minden gond nélkül programozta a 18F2550-et(erről képet is csatoltam) és egy 18F8720-at is(erről nincs kép, de gondolom elhiszitek! )
Viszont a 16F628A csak az Oshon-al volt programozható(kép csatolva)! Se a WINPIC800, se a IC-Prog nem volt képes írni. Érdekes, hogy az IC-Prog a beírt tartalmat hibátlanul kiolvasta ill. ellenőrzéskor egyformának találta a pufferrel a tartalmat, de ha írni akartam vele, teleírta a memóriát nullákkal, még az eepromot is!
Ha lesz további időm, előkotrom a szkópomat, és megpróbálok valamit kideríteni az égetés közbeni jelalakokról. A gond, hogy a szkóp nem tárolós, így elég nehéz lesz bármilyen következtetést levonni, de azért megnézem majd! Ha nem sikerül, akkor el kell készítenem végre a digit szkópomat, az viszont tovább fog tartani, miután más dolgom is akad. Remélem valamire rájövök, ha már itt egy gép, ami félig kezeli csak jól az égetőt!
(#) vgyre válasza ampervadasz_82 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Szia!
Maga az égető egy jól bevált kapcsolás, legalább is nálam. A tapasztalat az, hogy a panelről lemaradt egy 330pF-os kondenzátor és egy 10Kohmos ellenállás. Ezeket feltétlenül pótolni kell. Az ICSP-ről történő égetésnél az átkötéssel ki kell választani a Vpp forrását. (melyik tranzisztor kapcsolja) WinPic800-nál a Vpp2-t is ki kell pipálni. 7407-el is működik, ekkor a polaritásokat újra be kell állítani.
Üdv
Gyula
(#) bottila hozzászólása Feb 17, 2010 /

Sziasztok!
Mostanában kezdtem el foglalkozni mikrovezérlőkkel. Építettem egy LPT programozót, amibe nem bírtam lelket verni, viszont nagyszerűen megsütöttem vele 16F84-et.
Megépítettem hát a Watt féle soros portit is furatszerelten. Na ez kifogástalanul működik.
-Ez úton is köszönet a kapcsolásért!-
16F286- okat égettem vele sikeresen. Viszont most újfent megpróbálkoztam egy 84-essel és az eredmény okozott némi meglepetést. /Pic téren mondjuk nekem még csupa meglepetés az élet / Beírja a programot és az adatokat is, de nem a tárhely elejétől, így hibát dob ellenőrzéskor. Ez mitől lehet? Mit felejtek el?
Igazából csak kíváncsi vagyok, mert a program, némi módosítás után, most már fut 286-oson is abban a fémkereső kapcsolásban, amibe a 16F84-et szántam.
Persze még másra jó lehetne a régebbi IC is, ha normálisan fel tudnám programozni.
(Ja! A kapcsolásba azért tettem pluszba egy ledet is. Ne érhessen az a vád, hogy nem ledvillogtatással kezdem a pic programozást. )

Előre is köszi a segítséget.
(#) watt válasza bottila hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

A címeltérést csak az égetőprogram tud produkálni. Azt mondod, elcsúsztatott címekkel működik az elcsúszott program?
(#) bottila válasza watt hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Félreérthető voltam. Csak a 16F84-nél van félre írás. És azt nem is mertem elindítani a hibaüzenet miatt.
Kipróbáltam egy rövidke, értelmetlen programocskával is, amit szemre is végig tudok ellenőrizni. (ORG 0, meg 8-10 movlw) Beírja, de nem a 0. címtől. Olyat is csináltam, hogy feltöltettem az adatpuffert az utolsó sor elejéig 0-val. Azt is csak a felétől írta be. Ezt csinálta a Win-pic. A másik égető program csutkára húzott késleltetéssel ugyan jó helyre kezdett írni, de hülyeségeket és 2 sor után kifeküdt.
A Winpicen meg nem tudom hogyan lehet lassítani, úgyhogy azt nem tudtam kipróbálni. Mármint a lassúbb írást.
(#) watt válasza bottila hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Az oshont nézd meg, az jó szokott lenni!
Bővebben: Link
Következő: »»   20 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem