Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   54 / 966
(#) dudikov válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
az esetemben ugy van hogy bejön az óraszekrénytől a fázis és a pen a megszakító dobozhozba, alatta az aljazatba levertem egy 3m hosszú 1.5 cm átmérőjű betonvasat a földbe aminek a végére hegesztettem 6os acélcsavart és erre rá saruval két anya közé a sodrott földvezetéket(ami olyan 3db 1.5-ös rézvezetetéknek felel meg keresztmetszetre) magyarul csináltam egy szondát. Ebből a vastag zöld sárga vezetéket felvittem a megszakító doboz sínjébe és ide kötöttem az összes konnektor földelését is. akkor most ami bejön pen vezeték azt bekötöm a fi relébe párhuzamosan egy zöld sárga vezetékkel amit a védővezető sínjére kötök. a rajz alapján ezt értelmezem. vagy fizikálisan mindenképp a fi relé előtt kössem rá a földet a pen-re mondjuk egy méterrel előtte ugy mint a képen látszik? van ennek jelentősége? vagy belerakom a fi-relébe (mert ugye elfér) a pen-t meg a földet amit tovább viszek? szerintem így is ugyan az nem?
(#) KipKap válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szóval egymás szinonímái. Köszönöm!
(#) Pulyka válasza dudikov hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Idézet:
„akkor most ami bejön pen a dobozba ide kössem be azt is és innen vigyek egy kék vezetéket nulla-ként a fi reléhez majd abból a nulla sínre ami szétmegy a fogyasztók felé?”


Elméletileg igen,így van.
De kérd ki/várd meg más kolléga véleményét is.
(#) plepi hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Én leszakaszoltam a házat nem egyet tettem be hanem ahány kör van így könnyebben meg lehet állapítani ha az fi leold hogy hol a hiba például.

Kép001.jpg
    
(#) plepi válasza dudikov hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Igen ami bejön az órátol pen vezető azt bekötöd egy sínbe és ebbe sínbe kötöd a szondát és ebből a sínből kötöd be az fi és erről a sínről vezeted el a zöld sárga vezetéket minden konnektorhoz de ami kijön az fi ből majd nulla azt egy teljesen külön sínre kötöd rá ide pedig a kék vezetékeket kötöd az fi ből kijövő fázist meg a kismegszakítóba kötöd és onnamn tovább
(#) djgabi_8 hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
helló
Tudna valaki segíteni hogy a kismegszakító betűjelű kiolvadási jelleggörbe milyen fajtái vanak?
(#) Pulyka válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia

Lehet B,C vagy D

B vezetékek,kábelek védelmére szolgál

C nagy bekapcsolási áramlökéssel működő fogyasztók(nagy motorok pl.)

D nagyon nagy bekapcsolási áramlökéssel működő fogyasztók védelme(nagyon nagy motorok)
(#) Pulyka válasza plepi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Idézet:
„Én leszakaszoltam a házat nem egyet tettem be hanem ahány kör van így könnyebben meg lehet állapítani ha az fi leold hogy hol a hiba például.”


Ezt az "eljárást" szelektív védelemnek hívjuk.

Egyébként elég drága "mulatság" és helyigényes is...
egy FI relé 3-4 ezer forintnál kezdődik...
(#) plepi válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia! Tudom de így ha valami gond van akkor tudom hol keressem és a háznak egy részébe nem lesz áram nem az összesbe,szerintem ennyit megér. Nekem összesen öt darab van felszerelve.
(#) Pulyka válasza plepi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Ahol szükséges(pl fürdőszoba,vagy műhelyben,ahol fémházas,elektromos gépek vannak) csak oda raknék Fi relét,de végülis a Te döntésed
Az meg a másik,hogy túlterhelés ellen nem véd az az áramkör,ahova csak FI relét tettél.
sőőőőt
még rövidzárlat ellen sem...
ugyanis a Fi relé,csak test-fázis zárlat ellen véd.
Igaz még ott van a fő(kis)megszakító...

Nem kioktatás,csak sok időm van
Mellesleg tanulok is,mert ha nem jó,akkor talán még warn is kapok(nem célom),hogy csöndbe legyek ha nem tudok valamit,és akkor tudom,hogy nem jó

Szép Estét,Tomi
(#) plepi válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Minden fi után van kismegszakító is.
(#) djgabi_8 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Van olyan kismegszakítóm, amire az van írva, hogy L16A. Ez mit jelent?
(#) ego2 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
2009 február 01.-től ismét kötelező a FI relé beépítése lakó ingatlanban is. Eddig is kellett, csak a kültéri szerelvényekhez és a párás - nedves helyiségekhez (2003 óta ). De végre rájöttek, hogy ki az a marha, aki a külső szerelvényeket és a fürdőszobai szerelvényeket beköti, a többit pedig kihagyja. Persze a beépítési kötelezettség csak az újonnan épített épületeket és a jelentős villamos hálózati átépítéseket átélt épületeknél kötelező. Ez olyan, mint a villanyóra szekrény. Ha 50 éves, de működik, akkor még akár 50 évig jó, de ha újat csinálsz, vagy átépíted, mindig a jelenlegi vonatkozó előírások szerint kell eljárni.

Egy lakóházba elég 1 db FI relé . Ha már még egyet berakunk, azt elméletileg a pezsgőfürdő külön védelme miatt kell kiépíteni. Persze be lehet építeni 5-10db-ot, de teljesen felesleges.
(#) ego2 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Kb 30 éves szerelvény. Régi jelzése a lomha kioldásúnak. Ma "C" karakterisztikájúnak felel meg.
(#) dudikov válasza plepi hozzászólására (») Feb 11, 2010 / 1
 
köszönöm neked is és pulykának is a választ, holnap bekötöm a fi relét, most már tiszta a kép. Az egész hálózatot újrahúztam a házban és most értem a megszakítókhoz már csak a fázist kell rálöknöm és megy élesben a rendszer, csak ez a fi relé nem volt tiszta, köszönöm mégegyszer!
(#) Kalex50 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Szia!

Csak pontosításképp. A TN-C annyit tesz hogy a nulla és a nullázó vezető ugyanaz az ér (C= common). A TN-S a nulla és a nullázó vezető külön van. (S= separate). A Magyarországi viszonylatban a háztartási hálózatok TN-C-S rendszerűek, mivel az áramszolgáltatónál TN-C-t, a lakáson belül TN-S-t használunk. A szabvány 16mm2 -ig engedi a közösítést. Ami a lényeg: amennyiben egyszer már szétszedted a nulla és a védővezetőt, onnan már nem lehet újra közösíteni, akkor sem, ha a keresztmetszet különben megengedné!!
(#) Baxi hozzászólása Feb 12, 2010 /
 
Hi Mesterek

Lenne egy kérdésem, szóval lenne egy irányfényes villanykapcsoló és mostanában vettem észre hogy felkapcsolva is izzik benne egy kicsit az izzó a kapcsolóban. Ez normális vagy valami el van kötve?
Másik hogy a villanykapcsolóban a nullát vagy a fázist kell szakítani/kapcsolni?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) mugab válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
1. Nem normális
2. A fázist biztosan, bizonyos esetekben a nullát is.
(#) villszer válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Ha normál egy pólusu kapcsolónál világít halványan,akkor az nem természetes,hiszen a kapcsolónak rövidre kellene zárnia a lámpa két kivezetését.Ilyenkor nem érintkezik rendesen a kapcsoló!
Viszont ha a kapcsolód pl. váltó(alternatív),két pólusu stb... kapcsoló, akkor a lámpa ill.a vezetékek kötéséből adódó szabadon maradt szálra kerül a lámpicsku másik pólusa.Mivel ez a vezeték a többi mellett fut akaratlanul is indukálódik benne annyi feszültség hogy pislákol a kapcsolódban lévő lámpád,felkapcsolt állapotban is.Ez természetes.
(#) Gafly válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
1.) Nem izzó van a kapcsolóban (néhány igen speciális esetet nem számolva) hanem glimm (ködfénylámpa).
2.) Glimm nagyon kicsi kapacitív áramtól is képes halványan világítani (lásd fázisceruza). Normál esetben egy izzólámpa kisöntöli, de például ha sötét éjszaka kompakt fénycsővel "dereng" azon nem csodálkoznék egy picit sem (lásd még a rendszeres kérdéseket: Miért villog a kikapcsolt fenycső világítós kapcsolóval ).
(#) treffort válasza villszer hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Sziasztok! Én is ezt a kicsi világítást tapasztalom a LED-es lámpáimnál. Eddig GU10-es foglalatú 50 W-os égők voltak berakva a szpotokba, nem világított lekapcsolt állapotában, most viszont átcseréltem mindet LED-esre és bizony halványan világítanak az égők. Alternatív kapcsolós a rendszerem 4 kapcsolási lehetőséggel. Ez jelent valamennyi fogyasztást egyébként?
(#) Leslie1978 hozzászólása Feb 12, 2010 /
 
Sziasztok.
Bárszekrénybe szeretnék világítást.
Milyen kapcsolóval tudom megoldani hogy ha kinyílik az ajtó akkor világítson ha becsukom az ajtót akkor meg ne?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Baxi válasza villszer hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Hi

Akkor jó, nekem alternatívként van bekötve, és igaz idáig nem is nagyon figyelgettem, nem tudom mért most tűnt fel.
Nekem 12V spotlámpa van rákötve trafón keresztül.
Köszönöm a válaszokat.
(#) kadarist válasza Leslie1978 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Szia!
Egy nyomógombbal megoldható a probléma.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Az a nyolcezres szerintem tök szép
(#) Leslie1978 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Köszönöm a válaszod.
Milyen nyomogombal?
Nem vagyok otthon teljesen ebben.
(#) kadarist válasza Leslie1978 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Hány voltos lámpa lenne és hány wattos? Ezek alapján kellene választani. Persze Köbzoli által linkelt oldalon látható egyszerű mikrokapcsolók jobbak, mint egy nyomógomb. Én ezzel csinálnám meg:Bővebben: Link
(#) Leslie1978 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Egy ledsor lenne rá kötve.
Annyit tudok 12v-os
(#) kadarist válasza Leslie1978 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Oda jó lesz bármilyen kapcsoló, ami fel tudsz szerelni.
(#) villszer válasza treffort hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Ugyanazt a jelenséget tapasztalod mint a világítós kapcsoló esetében,csak nálad feltünőbbek a sötétben pislákoló ledek.Fogyasztás tekintetében elhanyagolható a jelenség(mW-ok). Hátrány csak üzemóra tekintetében van,bár a LED-es izzó élettartama több tízezer óra.Egyébként ha zavar, vagy növelni akarod a LED-ek élettartamát akkor egy kis relé közbeiktatásával orvosolható a dolog.
Következő: »»   54 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem