Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   51 / 107
(#) Novak válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
gsc73: nekem sajnos nincsen tapasztalatom az általad említett kazettás megoldás minőségéről, de szerintem nagyjából valahol egyforma-forma lehet a kettő.
Egyébként az általad linkelt cikkben a végén felraktam egy hangmintát. Ott egy mp3 lejátszót kötöttem rá az adóra, a vevő pedig egy másik, FM rádiós mp3 lejátszó volt, azzal vettem fel az adást. Ott meghallgathatod, hogy nagyjából milyen hangja van. Ha megfelelően építed meg, akkor valahogy így kell szólnia. Esetedben gondolom a távolság nem tényező, tehát adott esetben közvetlenül a HiFire is rárakhatod az adót, akkor pedig méginkább nem lesz vele probléma.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Nem értelek pucuka Szegény ferzoo-t már megszokhattuk volna, és megtanulhattuk volna tolerálni. Igazából a hozzászólásainak 90 %-a arról szól, hogy mindegyik rádióadó sz*r és csak játszani jó, kivéve az ő 3-4 tranzisztoros BFR-ekkel felépített kvarcos adóját, ami olyan "hejjdetuti".
Engem is zavar ez a sok zagyvaság, meg a hozzászólásainak írásképe, de már nem foglalkozom vele. Szerintem ez az az eset, amikor nincs mit tenni. Természetesen gondolom hamarosan megint ki leszünk osztva általa, vagy legalábbis "n+1"-edszerre is elolvashatjuk, hogy nem a levegőbe beszél, X évig javított és dolgozott ezzel meg azzal
De sebaj. Ezt szintúgy volt időnk megszokni már.
(#) toto válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A hangzás megítélése mindig szubjektív.
Azzal, hogy jobb, vagy rosszabb ez vagy az valaki szerint, nem sokat mondott.
Novak kolléga a cikk végén elhelyezett egy kis hangmintát, azt meghallgatva tényleg jobban meg tudod ítélni, hogy megfelelő-e számodra.
Nekem túlzottan hiányoznak belőle a mélyek. Én a BH1415-tel (ugyanazon gyártó újabb fejlesztése) építettem egy adót, amiben több mély van, de még az sem tökéletes. Egy néhány száz forintos IC-től nem is várható el a stúdió minőség.
Itt egy link, ahol rádiókkal kapcsolatos témák vannak, csak azért mutatom, mert az oldalon elhelyeztek egy feliratot, mely szerint "Mi nem használjuk a gyenge minőségű BH1415-öt". Bővebben: Link
Szóval izlések és pofonok...
(#) ferzoo válasza pucuka hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Nekem te ne írj hűlyeségeket,nem az erp.szoktam mérni hanem az adó tranzisztorainak kollektoráramát,valamint a térerősséget. A vételi jelet 1szélessávú fm.vevővel.Ehhez nem kell oszcilloszkóp meg hiteles labor műszerek.Söt a te 20évvel ezelötti tudásod sem érdekel.Anélkül is megépítettem amire szűkség van.A saját tudásom tapasztalatom alapján.Ajánlom felejts el mielöbb.
(#) gsc73 válasza Novak hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Novak: természetesen meghallgattam a hangmintát, és alapvetően tetszett a minősége! Azért kérdeztem mégis, hátha valakinek van összehasonlítási tapasztalata a "mágneses" zeneátvitellel (kazetta adapter) kapcsolatban.
Kersetem KIT-ben, de nem találtam. Tudok vasalással nyák-ot gyártani, meg BP-i révén az alkatrészbeszerzés sem probléma, csak nem tudom még eldönteni, hogy érdemes-e tölteni vele az időmet. )
toto: igen, szubjektív a megítélés, és az a baj, hogy TV használat esetén igen szélesek az igények: zeneTV hallgatás, akciófilmben legyenek élethűek az effektek (pl. robbanás) de a halk párbeszéd is érthető legyen.
Az oldalt is átnéztem, és magtaláltam a feliratot is, illetve egy 3 tranzisztoros kapcsolást. (csak nem ez van itt emlegetve?)
Még bizonytalan vagyok, hogy belekezdek-e...vagy nem
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Te még a tranzisztoros kvarcoszcillátoros adót sem tudod modulálni,miről beszélsz.Csak a hüde hifi-nek hitt mp3.gép zenékkel hajtott Ba ic.s sz..t ismered,ami még 100m.se tud áthidalni zaj nélkűl.No meg mindenkinek a félhullámú kb.1,4m.dipolantennát ajánlod mintha kisebb nem is létezne ccir sávra.Pedig az amatőrök már 30éve jobbat készítettek.
(#) Moderátor hozzászólása ferzoo hozzászólására (») Feb 16, 2010
 
Nyugalom!

Következő, figyelmeztetés minden vitázónak. Nem tisztünk eldönteni, kinek-miben van igaza.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Örülök, hogy itt vagy.
Érdekesen aktív a fantáziád, ugyanis életemben nem használtam még lambda/2-es antennát, amire te gondolsz az minden bizonnyal a lambda/4-es dipól (tudniillik attól, hogy összesen lamda/2 a hossza, attól az még bizony lamdba/4-es dipólantenna ). De részletkérdés, nem akarlak zavarba hozni.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy vannak jobb antennák. De a legkönnyebben otthon elkészíthető körsugárzó antenna az bizony ez. Sok embernek az áramkör elkészítése vagy a forrasztás is gondot okoz, értelme nem lenne 9-11 elemes yagival vagy GP antennával traktálni őket.
Egyébként nem csalódtam a stílusodban most sem.
Ellenben bármikor szívesen látunk tőled valami újat, valami építő jellegű dolgot, neadjIsten segítséget!
Szép napot!

(#) gg630504 válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Elvben a kazettaadapternek jobb minőségűnek kell lennie. Abból indulok ki, hogy az adó és a vevő sokkal bonyolultabb, több aktív alkatrész több zajt termel. Az adót nem szabad túlmodulálni, a vevőt pontosan be kell hangolni. Megannyi hibalehetőség. A stereo átvitel csak ront a helyzeten, mind adásnál mind vételnél lesz áthallás és torzítás.
A hangos és halk részek dinamikatartományának csökkentésére dinamikakompresszort kell használni. Célszerűen közvetlenül a TV után.
Az, hogy nincs kivezetve hang bemenet az erősítőn, még nem jelenti azt, hogy nem is lehet. A hangerő szabályozó potméter vagy a végfokozat környékén érdemes szétnézni.
(#) gsc73 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ez is logikus, amit írsz, viszont a kazetta adapterben is van pár bizonytalansági tényező (érzésem, nem pedig szaktudásom szerint), hiszen ott is legalább 3-4-5 átalakításon átmegy az audió jel, és a mágneses fej kontaktusnál jelentős torzulást tudok leképzelni.

Az érintett mikro hifi rendszert nem szívesen bontanám meg több okból sem. Korábban próbáloztam hasonló AUX bemenet gyártással, de valahogy sehogy sem hozta azt a minőséget, amit vártam. (ennek alapvető oka valószínűleg a hozzá nem értésem volt) Gyártottam én mindenféle erősítőket, de egy kész áramkör "visszafejtése" mindig problémát okozott. (ezt szét sem szedtem)

Valószínűleg belevágok, ahogy egyre többet nézegetem, nem olyan veszélyes áramkör ez, hamar megvan... :yes:
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Akkor bocs,én is a 4ed hullámú dipolra gondoltam,csak felidegesítettek már.Ami a kapcsolási rajzot illeti tavaly raktam fel,és kész panelról képet,amin a 13cm.drótanntenna is jól látható.Igaz 166MHz en ad.Ami azt illeti párdolgot leírtam már,többet nem tudok segíteni,főleg hogy nem épít senki semmit.A 9-10elemes yagi valóban nem ide való,mert akkor a jeladópanel,vez.nélküli mikrofon elveszítené előnyeit.Kisméret hordozhatóság,bárhol alkalmazhatóság wireless.Egyébként kis hozzáértéssel türelemmel,urh,ra vhf,re,de akár uhf,re ís készithetünk 8ados antennát házilag,kb.50-60% hatásfokkal tud sugározni.
(#) ferzoo hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Utoljára ezt építettem,1,5éve smd kivitel kb.55alkatrészböl áll.
Ez ugyan nem a legegyszerűbb,viszont van benne mic.előerősítő,3,5mm/jack bemenet külső jelforráshoz,vagy mic.hez.Ilyenkor a Tlc 272-öt a panelon, lekapcsolja.
Az oszcillátor részen 2db.kvarc található,az egyik 163,8MHz,mig másik 166MHz rf.jelet állitja elő.
Mivel a 2kavics 9-ik felharmonikusa közel esik egymáshoz,ezért elég volt 1db.kollektorköri tekercs az oszcinál,és a többi fokozatnál is.Lásd sávszélesség.
A két külön frekvencia azért jó,mert van amikor az egyiket használják,pl.polgárvédelem amatőrök, akkor a másikra tudom kapcsolni.
A 100mW-ból amit pici 24V/50mA izzóval lehet indikálni,szűrőkör után,a kisugárzott P,veszteségek,miatt kb.60mW,ám ez is elegendő,még áthangolt 5-6mikroV,érzékenységű vevőnek 400m.ig bárhol működik.
egyszer szkennerrel mértük be,gépkocsival mentünk város széléig 1200-1400m.re fogni lehetett a beltérim jelét.
(#) sanyo1991 válasza Novak hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Szia már egyszer kuldtem neked PM-et.,de még nem válaszoltal.Ami neked fent van fm adó a kapcsolások kozott ,ahoz kérhetnék egy alkatrész listát,hogy mibol mennyi és milyen erőségű kell,mert annyira nem értek hozzá
(#) Steven84278 hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Hali! Szeretném tudni, hogy ez a kapcsolás valóban működőképes-e, és ha igen érdemes próbanyákra rávarázsolni, vagy inkább érdemesebb külön panelt marni neki? http://biendt.110mb.com/apply/mayphatFM/May%20phat%20FM%20stereo%20...04.jpg

üdv
(#) Medve válasza Steven84278 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Hello, bármi is legyen ez, (mert nem látom) nagyfrekvenciás áramkört nem érdemes próbanyákra készíteni.
(#) Gyimate válasza Medve hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy én az első rádióadómat dugdosós próbapanelre építettem meg és elsőre beindult. A frekvenciája 100MHz környékén volt.
(#) Steven84278 hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
üdv! elnézést kérek, hogy nem működött a link. Ki is cseréltem erre http://kepfeltoltes.hu/view/100227/ba1404_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Találtam egy másik FM adót is http://kepfeltoltes.hu/view/100227/ba1404schb_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Meg tudnátok mondani, hogy melyik kapcsolás jobb és miért? Mert csak annyi különbséget vélek felfedezni a kettő között, hogy a második rajzon több alkatrész van és ami a beültetési rajzából jól látszott, a tekercs a panelra van maratva.
(#) gg630504 válasza Steven84278 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
A második:
- az elején van alul áteresztő szűrő r3 c1, r4 c2, hogy a 15 kHz feletti jel ne zavarjon.
- 5 voltról működik, azt stabilizálja maga r12 led1. Az elsőben nincs stabilizátor.
(#) Steven84278 hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Köszi az eddigi választ gg630504 és a többiek! 5VDC -re kötöttem LED-et ellenállással, és így 1,91V megy az adó felé. Majd miután rákötöttem az adót, a led elalszik, és a feszültség lecsökken 1,149V-ra! Ez a jelenség jót jelent?
Apropó, szerintetek, ha rákötöm 5VDC-re az adót, akkor nem lesz semmi baja? üdv
(#) Gyimate válasza Steven84278 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Az 5V-ot nem ajánlom, ugyanis az IC nem élné túl, azért van bekötve a led, hogy stabilizálja valamennyire a feszültséget. Azt áruld el, hogy milyen színű ledet raktál bele, és ellenőrizd, a vezetősávokat.
(#) Steven84278 válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
A LED zöld színű, és az ellenállás amit rá kötöttem 460Ω értékű. Kijavítottam a forrasztási hibákat, és így 1,42V mérhető, terhelten, bár még a LED így is elalszik, ha rákötöm az áramkört. Még 1 kérdés. Honnan lehet tudni, hogy nem az IC-vel van a gond, hanem a tekercsel (és ez fordítva)?
(#) Gyimate válasza Steven84278 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ha van megfelelő műszerezettséged, akkor kitudod deríteni, hogy hol a probléma. Van az oldalon is egy cikk, ugyan erről az IC-vel felépített rádióadóról, nem említetted, hogy te saját áramkört építettél-e, vagy pedig azt használtad, amit a cikkben megelehet találni, mert ha az építetted meg ami fent van az oldalon, akkor a tekercshiba ki vamn zárva, ugyanis a tekercs magára a NYÁK-ra van maratva.
(#) pcroland hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Hello!
Ezt az FM adót akarom megépíteni és azt szeretném megkérdezni,hogy ez úgy működik,hogy beszélek bele és lehet rádióval fogni?Mert ha igen akkor még azt szeretném megkérdezni,hogy mit lehet állítani a potméterrel és a trimmer kondenzátorral?
(#) Dempsey válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia!

Igen úgy működik hogy belebeszélsz és fogod a rádióval. A trimmerekkel a frekvenciát állíthatod , de szokták a tekercs szét vagy összenyomásával is állítani.
(#) gaben62 válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ez ugyan közelsem nevezhető rádióadónak,talán oszcillátornak igen.
Trimmerkondi a frekvenciát állitja be.
(#) pcroland hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Köszi,és akkor ez működik?(amúgy bss-en találtam)
(#) Dempsey válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szerintem működőképes!
(#) pcroland hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Köszi!
(#) Medve válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Csak kapjál hozzá tunnel diódát Ha nem sikerül, akkor inkább egy tranzisztoros oszcillátorral próbálkozz. Csak jobb azzal.
(#) pucuka válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Az oszcillátorból akkor lesz adó, ha antennát kapcsolsz rá, Ami a jelet a térbe kisugározza. Ha nincs semilyen moduláció (A0) akkor is, pl. irányadó.
Következő: »»   51 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem