Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Vajon mit rontottam el? Egy kicsit turbóztam volna az erősítőmön azzal, hogy testre kötöttem minden fűtést (kivéve persze az egyenirányító csövekét), az előfokoknak tettem nagyobb anódellenállást, és a végcsövek katódjainak is nagyobb ellenállást, amitől teljesen izzás-mentes lett az anód, és lenyugodott… A probléma csak az, hogy valami miatt mint ha négyszögesedne a jel, alacsonyabb hangerőn is mint ha cakkozná a tetejét Ja, és nem lett kisebb alapzaja a testelgetéstől… Most, hogy nem 400Voltot kapnak az előcsövek, és nem izzik az anód a végekben, ez nem tetszik neki?
Tuti kis lemez.Te is inkább a jobb megoldást választod mint az egyszerűbbet.
Nekem is vannak ilyen kondijaim, de még nem próbáltam csatolónak.
Azért, mert annak nem olyan a széle mint ennek. Azon ott is van lyuk ahol nem kéne.
Köszi! Holnap Iminél meghallgatásnak lesz alávetve, hogy megérte-e a befektetetett energiát. Doncsoét is viszem, neki PCL86 PP-je van.
Nem lehet, hogy elállítódott a munkapont, és azért négyszögesedik a jel? Az előcsövek is kisebb áramról mennek, viszont nagyobb lett az erősítésük a nagyobb anódellenállástól. A végcsöveknek jót tesz ha kisebb nyugalmi áramról mennek, és nem izzik az anódjuk. Az nagyon megrövidíti a csövek élettartamát. Mérted a nyugalmi áramokat? Szerintem az előcsövek erősítése megnőtt. A végcsőnél pedig nézd meg, hogy ne lépje túl az anóddisszipációt a teljesítmény. Próbálj meg feltenni egy képet a kimeneti jelalakról. Ok? A fűtésnél meg potival csökkentsd a macitartalmat.
Sajnos, holnapra nem hiszem, hogy hallgatható állapotba kerül a PL509 (6P45Sz). Még meg sem terveztem a stabilizátor áramkört.
Sziasztok srácok!
Nincs valamelyikőtöknek egy fölös és jó E88CC-je cserébe? EBL21-et tudok adni helyette, vagy ECC85-t, vagy ECL86-t. üdv: Müszi
Én Én Én! Nekem van Philips gold pin-es, és ECC85-öt elfogadok cserébe Hány darab kell?
Gery87: holnap tüzetesebben megvizsgálom, én is az előfokokra tippelek.
Nagyszerű!
Akkor meg is oldódott, 2 db-ot elfogadnék cserébe, és az ECC85 melllé adnék cserébe még más csövet ha érdekel? üdv: Müszi
Azért majd megnézem, hogy haladsz a dologgal.
Én is adnék ECC85-öt E88CC-ért. Akár kettőt is
Értem! Igazad van, bár nekem sem türelmem nem lenne , sem pedig szerszámom nincs ilyen "műveletekhez"
Sziasztok.Most,hogy Imi megmagyarázta hogyan számoljam ki a max anódáramot az El 84-en a disszipáció alapján ez már simán megy és be is tudtam állitani.Érdekelne,hogy az előfokon Ecc83-on is igy kell kiszámolni?A disszipáció itt max 1w én az anódon mérek 150 voltot a katódon ha jó nézem 2 volt esik ha ezzel számolok akkor valami nem stimmel sokkal tőbb jön ki mint az adatlapi 1.2 ma hogyan számoljak itt? Attól félek,hogy mostmár túl megfertőz a csövezés és mindig több részlet érdekel de szeretném megérteni.Ha valaki tud rám szánni időt légyszi irjon:
Ez gyönyörű! Elfogadnám, bár a 6C33C PP-t inkább én építeném meg, készen nem olyan jó megkapni, na de kitben meg a legjobb lenne.
Szia! Azt mérd meg, hogy hány volt esik az anódellenálláson, azután simán ohm törvénnyel ki tudod számolni mekkora áram hatására esik ez a feszültség, nyilván ugyanez az áram a csövön is, tehát ezzel megvan az anódáram. Ezután megméred a feszültséget az anód és a katód között, ezt összeszorzod az előbb kapott árammal, ekkor megkapod mekkora az anóddisszipáció, ennek kell kisebbegyenlőnek lenni az adatlapon megadott Pd-nél.
Pl. ha az ECC83 anódellenállása 100 Kohm, ennek kapcsain 120 V-ot mérsz, ekkor I=U/R =120 V/100000 Ohm=0,0012 A =1,2 mA az anódáram. Ha ekkor az anód-katód között 150 V van, akkor az anóddisszipáció Pd=Uak*Ia=150 V*0,0012 A=0,18 W. Ez kisebb mint a megengedett, tehát a cső nincs túlterhelve.
Köszi a választ úgy tűnik értem de még eggy kicsit átrágom magam rajta majd ha valami nem érthető jelentkezek.
Az a lényeg, hogy végfokozatnál (SE-nél) szeretnénk kivenni a lehető legnagyobb teljesítményt, ezért a csövet a határadatok közelében járatjuk. Ez előfokozatoknál erre a legtöbb esetben nincs szükség, így azokat jóval a határterhelés alatt járatjuk.
Szijasztok!
Megépítettem életem első csöves erőstőjét, amit igazából félig Gubán Gábor kolléga épített, és nagyon sokat segített nekem a további dolgokban, de azthiszem nem bántam meg, hogy belevágtam. Továbbá a trafókat is tőle szereztem, és a csöveket is. Rengeteg segítséget kaptam tőle, amit köszönök! Itt van néhány kép róla! Üdv!
Tegnap egy rövid meghallgatást ejtettünk meg Janival. Szerepelt a 6P14P PP-je, mindenki meg volt elégedve a produkált hangminőséggel, és a hangerő is bőségesen elegendő volt, 10W tehát bármilyen zenéhez megfelelő hangerőt produkált, még akkor sem "esett kétségbe", ha jól "feltekertük" a CD elektronikus osztóját (Jani ezen készülékébe sem tudta - hely hiányában - beletenni a hangerő szabályzó potit).
Meghallgatásra került Doncso PCL86 PP-je is. A legnagyobb problémánk azzal volt, hogy - egyenlőre - monó volt, vagyis egyik csatorna volt csak "befűtve", ez rendkívül megnehezítette a dolgunkat, egyszerűen nem tudtuk korrektül összehasonlítani az őt megelőző sztereó egységgel. Közben elkezdtünk "kiszaladni" az időből, és valami kis műszaki malőr is felütötte a fejét (az egyik anód felizzott). Sajnos nem volt időnk egyik erősítőbe sem belemérni, csak hallgattuk. A PCL is azért mutogatta körmeit, de csak akkor tudjuk fenntartások nélkül megítélni,ha meglesz a másik csatorna is ("csak" a kimenőtrafó hibádzik). Ha jól emlékszem, Kecskeméten ennek az elődje (CIROKL munkájaként) lett a teszt-győztes, kíváncsian várjuk a másik transzformátor elkészültét.
Sziasztok! Hatalmas kérdésem lenne.
6p3sz pp ultralinear erősítőm szeretném üzemeltetni hagyományos módban is. Most a segédrácsoknál 100ohm ellenállás van egyenként. Kérdés az lenne hogy ebben a felállásban köthetem e a kimeőtrafó középső (anód) pontjára ezeket az ellenállásokat ,azaz általuk a segédrácsokat,vagy nagyobb ellenállás kell? Tápfesz 380v nyugalmi áram a katódnál 25mA
Kötheted a a tápra is /+/, de legalább 270 ohmos ellenállással. Ne legyen több 250 voltnál .
Köszi a gyors választ! Akkor így járok el ,és mérem a feszkót.
Szevosz.Köszönöm a választ.Ezek szerint akkort jó állitásom van,Sturbi számolása szerint nekem A=0,20W ha pedig a katódból számolok akkor az Ecc-n van 0,94 mA Az el 84-et kiszámoltam ahogy irtad és beállitottam mostmár talán jó lessz minden. Köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |