Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Candela - Watt

Témaindító: árpix, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) árpix hozzászólása Feb 4, 2007 /

Sziasztok !

azt szeretném megtudni mi a váltószám a candella és a watt között , sajna fénytechnikailag hiányosak az ismereteim eddig nem foglalkoztam a kérdéssel de mióta a LED-ek fényereje így van megadva sosem tudom minek felel meg mondjuk egy 5cd -ás !

kőőszike !
(#) zaik válasza árpix hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

szia,

eddig ennyit találtam:
A common candle emits roughly 1 cd. A 100 W incandescent lightbulb emits about 120 cd

itt
(#) árpix válasza zaik hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

huhh ! és ez most konkrétan mit jelent ? :nemtudom:
(#) borvendeg hozzászólása Feb 4, 2007 /

Kandela(cd): olyan fényforrás fényerőssége adott irányban amely 540*10 a 12-en hertz frekvenciájú monokromatikus fényt bocsát ki, és erőssége ebben az irányban 1/683 watt per szteradián
Ezt találtam a függvénytáblába...

továbbkeresgélve kb odáig jutottam, h
1 cd= 1/683 watts/steradian. vagyis egy candella 1/683 watt/hát itt bajban vok..ez

szóval nincs egyenes szorzó a watt és a cd között. egyfajta felületet (?) leíró hányados is van benne.

még nem tanultam fénytant. legalábbis ezt a részét nem.
(#) árpix válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

ez kb. úgy hangzott mint "az orbitron és a mega harcosok" szép szakszerű válasz !

annyit, h egy gyertya durván egy cdt termel. egy 100 Wos izzó pedig 120 cdt. hozzávetőlegesen lehet saccolni. 5 cds led az olyan, mint öt közönséges gyertya.

tehát akkor durván egy 5cd LED 0,0073 W-nak felel meg ?

e szerint a komplex átváltási mód szerint nem.
100W~120cd
xW~5cd
x=4,167. nem? de talán realisztikusabb gyertyában gondolkodni.

"egy 100 Wos izzó pedig 120 cdt"

na ezt most nemértem ! akkor az 5cd = 6W
(#) Moderátor hozzászólása Feb 4, 2007

Cím javítva
(#) árpix válasza (») Feb 4, 2007 /

köszönöm !

nah, szal a fényerősségnél a távolságot is figyelembe kell venni, ezért van a konvertáló képletben a gömbfelületet leíró tag is, a szteradián.

a másik, kicsit butácska leírás szerint egy 5cds fényforrás 4,167Wnak felel meg.

de erre a sok okosságra kb 5 perce jöttem rá.
(#) szabi83 válasza zaik hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

(#) zaik válasza zaik hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

és fénysűrűség pntosabban.
(#) Sebi válasza zaik hozzászólására (») Feb 4, 2007 / 4

Ez mind szép, de hol van a hatásfok?

Az izzóra megadott érték az ő 15% körüli hatásfoka mellett igaz, A LED-eknél ez jóval kedvezőbb, tehát kevesebb wattal nagyobb a fénykibocsájtás.

Magyarán: nincs semmiféle összefüggés a két dolog közt, mintha körtét almával hasonlítanánk össze.

Ilyen módon történő adatmegadással a felhasználó félrevezetése (illetve az összehasonlítás megakadályozása) lehet a cél. Akár a PMPO.
(#) zaik válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

igen, sztem ebben nincs is vita köztünk.
ezért lehet talán ésszerűbb csak candelában gondolkodni, amikor fényforrásra gondolunk, így nincs ez a probléma.
vagy gyertya-fénysűrűségban (jólvanna, csak tetszik ez a gyertyadolog. )

ok ! tehát a fénysűrűség a candela , a lux a fényerő ,és a lumen ?
(#) Sebi válasza zaik hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Persze, ennek van is "pontos" definíciója:
1lux=1000 gyertya fénye.
(#) Sebi válasza árpix hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

1 lumen az a fényáram, amelyet az 1 cd (kandela) fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó, pontszerű fényforrás 1 sr térszögbe sugároz.

1 lumen az az 540×1012 Hz frekvenciájú monokromatikus sugárnyaláb fényárama, amelynek sugárzott teljesítménye 1/683 W.

Ez nem én vagyok, hanem a wikipédia. Azért azt kiemelném, hogy SUGÁRZOTT teljesítmény, nem pedig felvett.
(#) zaik válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

"sítménye 1/683 W."
W/szteradián.

én is wiki vagyok.
(#) árpix válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

igen az elején én is a sugárzottra gondoltam
(#) oldman válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Ha már felmerült miaz a PMPO ???? Ha tudja valaki a pontos definícióját kérem ossza meg velem!
(#) Dudus válasza oldman hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Peak
Music
POwer

Az irodalom szerint nem szabványosított érték, ami alkalmatlan az összehasonlításra.

Másik irodalom szerint:

Peak Momentary Power Output.

Én meg szoktam nézni a konnektorból mennyit vesz fel vagy megnézem a trafót, ami benne van és attól több biztosan nem jön ki

köszönöm szépen mindenkinek a részletes fejtágítót ,úgyérzem hasznos volt ! :yes:

még azt kérdezném meg , Tőled mint gyertyaszakértőtől , hogy minden gyerytának egyfora a fénye ? csak-hogy ez lett az etalon ?
(#) Sebi válasza árpix hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Még itt van ez a steradián. Ahogy én számolgatom, pontszerű fényforrás esetén ez azt jelenti, hogy az 1m sugarú gömb középpontjából a gömb belső felületére 113cm átmérőjű vetített "fénykör" felületi világossága.
Ezt a felületi világosságot én a mozitechnikában tanultam, ebből kellett számolni, hogy mekkora vetítőizzó kell adott méretű vászonhoz (illetve megkívánt képmérethez, adott távolságból.)
(#) árpix válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

azthinné az ember ,eccerű ez a fény dolog ,aztán milyen komplikált összefüggések vannak !

jófej.

ha már a triviális definícióknál tartunk:
Méter: a 86os tömegszámú kriptonatom 2p10 és 5d5 energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő, vákumban terjedő sugárzás hullámhosszúságának az 1 640 763,73-szorosa. (from négyjegyű)
(#) Balázs válasza zaik hozzászólására (») Feb 4, 2007 /

Ha már itt tartunk, én egyszer ezt a méteres dolgot bemagoltam, és 1 650 763,73-as szorzóra emlékszem, de mindjárt utánanézek.

Szerk.: És tényleg: http://www.sasovits.hu/anyag/meter/meter_sztori.htm
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem