Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   472 / 2500
(#) Bassmester válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Gyönyörű kis cucc!
Te aztán nem sajnálod az "anyagot"
(#) nagy_david1 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
De csak a szűrés miatt lett jobb a hangja vagy segített a feszültség stabilan tartása is terheléstől függetlenűl?
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szűretlenségre utaló hibája nem volt stabok nélkül sem és nem is rángatta le a feszültségét. Nekem mégis az a szubjektív megítélésem, hogy jobban szól stabilizálva. Pontosabb, visszafogottab, "nyugisabb" hangja van. Stabilizálatlan táppal harsányabban, tolakodóbban szólt.
(#) nagy_david1 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataid.
(#) Tomi20 válasza GabN hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 1
 
Lehet hogy tényleg jobb lesz, ha kettő stabilizáló áramkört építesz, egyikről megy a ventilátor, a másikról pedig a többi áramkör. Azért nem árt a 7812 és a ventilátor szabályzó áramkör közé sorosan betenni egy 100uH-is ferrit magos induktivitást, ez korlátozza a tápágba visszajutó zajt.
(#) GabN válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Megértettem! Akkor már csak az alkatrészlistát kellene összeállítani!
(#) kistehenke válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ez tényleg nagyon szép gratula .Egy kérdésem azért lenne,hogy a réz és alumínium között van_e valami?Nem fog összeveszni?
(#) levi102 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Heló,szeretnék épiteni egy TDA 7056A IC mono erősitőt
Kapcsolási rajzt tud valaki?Meg hol lehet megrendelni?
Én ezt választottam első erősitőnek. :yes:
Egy 3 wattos hangfalat nyomnák vele.


!Köszönöm!
(#) melorin válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szimuláltam a kapcsolást egy Crocodile nevü programmal, és az a furcsa, hogy a program szerint sem jó valami, mert hol a végtranyó pukkan el, hol a 4,7ohm a kollektoron. meg ilyesmi...
(#) CIROKL válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az L idom és a borda közt nincs csak szilikon zsir ! Szerintem nem kell azt olyan szigorúan venni , ebben az életben mig ez a kis erősítő egzisztál addig biztosan nem lessz vele problémám .De ha lenne akkor is csak egy fél órai meló és máris kicseréltem az összes bűnös alkotó elemet!
(#) levi102 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Restart.........

Heló,szeretnék épiteni egy TDA 7056A mono erősitőt
Kapcsolási rajzt tud valaki?Meg hol lehet megrendelni?
Én ezt választottam első erősitőnek.
Egy 3 wattos hangfalat nyomnák vele.


!Köszönöm!
(#) kadarist válasza levi102 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szia!
Rajzok:Bővebben: Link
Innen tudsz rendelni ilyet:Bővebben: Link
(#) GabN hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Lassan 3 napja gondolkozunk itt a fórumon...Köszönet az időért és a hülye kérdéseim feldolgozásáért! és megszületett az ötlet:

Ezt a tarfót fogom használni: 230VAC / 2x19VAC 2x5.26A 200W;
Erre tervezek egy ventillátort aminek a kapcsolását a képen mellékeltem + 100uH-is ferrit magos induktivitás (zavarszűrés);
Ráadásul egy hangerőszabályzót is szeretnék. (erre viszont szeretnék egy megfelelő kapcsolást kérni)
Kibővítve Kivezérlésjelző-vel, és a legjobbat a végére szeretném: lapose úr által javasolt erősítő ( Erősítő ) annyi módosítással hogy a TDA egységet kicserélem egy LM1875-ös egységre,

még anny kérdésem lenne hogy ha minden egység kézen megépítve a rendelkezésemre áll ezeket milyen módon tudom összekapcsolni?
(#) kistehenke válasza GabN hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 1
 
A ventilátorral megszívtam én is stabkockára tettem 2200uF,a másikra ami a hangszínhez ment oda 3300µF tettem és így nem hallatszik bele
(#) GabN válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ez lenne egyébként az első saját alkotásom, de nem igazán szeretném elrontani, ezért szeretném a lehető legtöbb biztonsági megoldással "felszerelni"! Csak ugye a modulokkal kapcsolatban rengeteg infót kaptam és egy kicsit soknak bizonyult ugyhogy lépésekben haladok
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Igen ez egy érdekes dolog, ebben lehet valami.
Ugye néhány oldallal ezelőtt leírtam a mérési eredményemet.

A kis hifi minden gond nélkül (a melegedést leszámítva) képes volt több másodpercen át 80W-ot előállítani 6 Ohm-ra 100Hz színusz jellel mérve. Ebből az következik, a tápfeszültség rendelkezésre áll a "80W-hoz".
(Azért 100Hz, mert a multiméteremet 40-400Hz tartományra tervezték) Illetve a józan ész azt diktálta, hogy nem kéne percekig így járatni, mert azért sose lehet tudni, nem én raktam össze, nem tudom milyenek az alkatrészek...

Ha azt vesszük, ez brutális igénybevétel, zenénél a közelébe sem kerülhet. Már csak azért sem, mert a hangfalnak impedanciája van, tehát az nem fix 6 Ohm-on terhel, ráadásul nem 100% kitöltésű a terhelés.
(Ebbe belegondolva amikor nagyobb az impedancia 6 Ohm-nál, akkor kisebb a disszipáció, "több jut hangra")
Ha csak "számítanám" a teljesítményt 2 csatornára egyszerre mindössze 2x20W jönne ki fix 6 Ohm-on. Ugyanis az ehhez tartozó 2x50W disszipáció megenné a tápot. Ha lenne még egy műterhelésem, akkor egyszerre is lemértem volna, de így csak következtetni tudtam.
Vagyis alig tudna többet, mint a TDA1554 erősítő.

Viszont zenével letesztelve nem lehet egy napon említeni a 1554-el, annál sokkal erőteljesebben szól, biztosan nagyobb csúcsokat lead, elég csak meghallgatni.
A trafó feszültsége megfelelő, kíváncsi lennék, mekkora csúcsteljesítményekre képes. Szerinted elképzelhető lenne, ha a híd megfelelően nagy, hogy akár pár száz milliszekundumra képes lenne 300W-ot felvenni a 150-es trafóval ??
(#) CIROKL válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Idézet:
„Te aztán nem sajnálod az "anyagot”
Melyik anyagra gondolsz ? Ennél a kis erősítőnél pedig elmondhatom hogy anyagtakarékos , sprórolás nélkül alig -alig került egy - két ezresbe az egéssz szerkezet! hapro : Megint csak azt mondom hogy a valóságban a méret arányokkal nincs gond ! Nem mondom esetlegesen 1-2 miliméterrel lehetett volna vékonyabb is az előlap , de majd meglátod egyszer hogy jó az így ahogyan van .
(#) bereczk.jans válasza melorin hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Fájlmellékletben küldöm a tranzisztorvizsgálat módját és egy tesztelő áramkört. Házi feladatként üzenem nézz utána a BÉTA mérésnek. Keresőprogrammal megtalálod. FET tesztelőt is érdemes keresgélni és csinálni.
Diódákkal lerajzoltam egy nagyon leegyszerűsített tranzisztor helyettesítő kapcsolást. Ezt most nem neked, hanem a nagyon kezdő TITÁN harcosoknak üzenem: azért 1N5401 diódákkal ne akarjanak teljesítmény tranzisztort barkácsolni, mert két dióda "milyen olcsó"
(#) melorin válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
"BC 182B Záró mérés: 0 ohm, nyitó irányban B – E érték 777..."
A 0 ohm-ot nem írtad el véletlenül végtelen helyett? Amúgy én kb 560-at mértem B-E-n.
(#) bereczk.jans válasza melorin hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hűtés nélkül egy pillanatra se használd. A munkapont stabilizáló diódákat jól kötötted be? A 400 mA nagyon sok egy füleserősítőnek még ha "A" osztályú is. (100mA körül a normális) Nekem nem kellett a meghajtó tranzisztort is a hűtésre tenni stabilizálás miatt. Bocs lemaradtam a problémáidról, az időt is mindenre be kell osztani és néha - néha vár a jobbágyrobot. Az enyém arra vár, hogy bedobozoljam, vagy előtte hangszínszabályozót építsek elébe.(Régi lemezek, kazetták hallgatása)CD-hez, számítógéphez, rádióhoz viszont így hagynám.
Arra most nincs időm, hogy végigmérjem, hogy hol hány volt a feszültség.







a
(#) szilva válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
A PNP tranyónál a helyettesítő rajzon az egyik dióda fordítva van, valamint szerencsésebb lenne mindenhol mV-okról beszélni és nem ohm-okról. Digitális kéziműszereknél diódamérés állásban mV-ot lehet leolvasni, ez a korrekt módja a mérésnek (egyáltalán nem biztos, hogy ellenállásmérés állásban 1mA a mérőáram).

"Kezdők kedvéért mondom a polaritás a feszültség és az áramméréshez viszonyítva felszokott cserélődni!" - az átlag digitális multimétereknél ez nem igaz, a piros a pozitív dióda- és ellenállásmérésnél is, ugyanúgy, ahogy a feszültségmérésnél (a régi, passzív, mutatós műszereknél volt fordítva, ahol az ellenállásskála is fordított és torzított volt).
(#) bereczk.jans válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Gratulálok ehhez a külcsínhez és az egész igényes munkához.
(#) wtc hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy hogy lehet azt legegyszerűbben megoldani, hogy egy hangdobozra mondjuk 10 ledet tegyek rá és azok basszusra villogjanak? Méghozzá úgy gondoltam hogy rákötni valahogy az erősítő kimenetére, és a jelre villogna a led, csak úgy a hangerő is csökken nem, Illetve hogyha nagyon nagy a hangerő akkor a ledek bekrepálnak mert a fesz nagyobb lesz mint amit elvisel?
Ha valaki tudna hozzá kapcsolást azt megköszönném
Köszi előre is!
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Nem vagyok rád irigy több okból sem.
1, Nem az én ötletem, én csak megláttam, és beleszerettem.Örülők hogy Neked is tetszik.
2, A Te munkád, időd, pénzed, tudásod, kreativitásod fekszik benne.
3, Én mindenképpen megpróbállak túlszárnyalni.

Csak végre találjak egy olyan végfokot ami megérdemli az ilyen kasznit.
A kis testvére ennek az előlapnak a VF2 original-t fogja kapni, mert nálam egyenlőre a VF-ek a nyerők, a többi kurrens előtt.Itt az eredeti ihlető leírása

tenor 350.pdf
    
(#) melorin hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
Megtaláltam a hibát a JLH fejeserősítőben. Annak a nyomorék BC212-nek kétféle bekötése van, és én persze pont a rossz fajtát néztem
Megfordítottam mind két tranyót, és rögtön helyrejött majdnem minden. A végtranzisztorok már nem izzanak, és az áramfelvétel is lecsökkent 100mA-re.
Viszont a kimeneten 0,9V DC van.
Megépítettem a Tina programmal az erősítőt, és ott is ekörüli feszültséget jelez a kimeneten. De még nem jöttem rá, hogy lehet eltüntetni csatolókondi alkalmazása nélkül. Vajon ennek az erősítőnek a tervezésekor hogy nem vették észre, hogy feszültség lesz a kimenetén, vagy megépítés után észrevehették volna.
Vagy ha nekik 0V volt, akkor nem tudom mi lehet a probléma nálam, a Tina szerint, és egy külföldi fórumon is másoknak.
(#) hapro válasza melorin hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Ha nem tudod megoldani, és szeretnéd az azon az oldalon lévő Circuit 2.-t megépíteni, akkor keress meg, van hozzá nyákom, és azt építem én is.
(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Tudnátok ötleteket mondani arra, hogyan lehet beállítani a kimeneti 0V-ot ezen az erősítőn?LINK
Az R1 értékét próbáltam változtatni, de semmi hatása nincs az ég világon.
A másik kérdésem az lenne, hogy lehet baja az erősítőnek, ha a kimenetre nincs terhelés kötve?
(Jelenleg van, de mi van akkor, ha pl. a fejhallgatót nem csatlakoztatom?)
(#) lapose válasza melorin hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Szia!

Milyen feszültségek vannak a Q4 és a D1 anódján?
(#) hangszoros válasza melorin hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Az R9 2-4.7ig, és vagy R3-al probálkoznék
(#) melorin hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
D1 anód(két dióda között) -0,6V
Q4 kollektor: -10,9
bázis: -1,14
emitter: -0,77
Következő: »»   472 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem