Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   474 / 2500
(#) zoka hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Szerintem azt megállapíthatjuk, hogy ezekben a gyári hifi / házimozi berendezésekben általában kisebb teljesítményű a trafó, mint amekkora az erősítők teljes kihajtásához, folyamatos szinusz jellel nézve szükséges lenne.
Ugyanakkor Szilva hozzászólása elgondolkodtatott, hogy talán arra az időre, amire szükséges, zenében, mégis csak le tudja adni a max teljesítményt.
Ha most az én hifimből indulok ki, 2x80W helyett folyamatosan csak 1x80-at tud leadni vagy kb. 2x20-at. A táp pontosan fele akkora, mint amekkorát én tettem volna bele

Csak egy kis elméleti segítséget szeretnék kérni az erősítős szakemberektől :
A táp ráadása után ugye a trafó a dióda hídon keresztül feltölti a pufferkondikat. És gyakorlatilag az erősítő ezekből a kondenzátorokból nyeri a szükséges energiát. Vagyis ha hirtelen leválasztanánk a trafót, az erősítő egy nagyon rövid ideig még szólna a pufferkondenzátorokból. Hogy mennyi ideig, az a terheléstől és a kapacitástól függ. A kondenzátorok további tulajdonsága, hogy akár igen nagy áramot is ki lehet belőle nyerni egy pillanatra. (Gondoljunk csak a rövidre zárásra). És én most pont erre gondoltam, hogy ha ugyan kisebb is a trafó, mint kellene, de a szükséges feszültségre fel tudta tölteni a kondenzátorokat, akkor elvileg pillanatnyi csúcsáramokat ki lehet venni, ami úgymond "zenei teljesítményben" megmutatkozhat. Szerintetek ebben lehet valami igazság?
Csak nekem ez így túl elméleti, nekem valami számolás vagy méréses bizonyíték kellene.
(#) peter1995 hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Köszi a potira a választ.
Lenne egy másik kérdésem.Van egy autó rádióm.Egy TDA7370-es IC hajtja.Hány wattos lehet.Elvileg 2*25W.
Az a gond hogy a végfokja egy panelon van a többi kapcsolással(rádio,magno).Van a panelon egy olyan jelonés hogy CTR5.Ez arra való hogy külső forrásből kössek rá jelet?3 kábel megy oda és 2 RCA van a másik végén.
(#) Robi85 válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Az szerintem az erősitőnek van ott. Ujabb autos rádiókon elöl van egy AUX In bemenet. Ide lehet kötni pl MP4et.
(#) Imi65 válasza zoka hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Pont ezen okfejtés miatt van zenei teljesítmény.
(#) peter1995 válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Nem aux.Én is olyanra gondolok hogy külső adathordozót lehet rákötni.És akkor egy szimpla erősítő.
(#) Robi85 válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Próbáld ki hogy befelé megy e a jel vagy kifelé jön belőle. Vagy esetleg még azt tudom mondani, hogy keresd meg a rádió kapcsi rajzát.
(#) macera2 válasza zoka hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Hi zoka!
Ehhez az egész puffer elkós, tápáramos, teljesítményes témához én egy rendkívül egyszerű mondhatni primitív képletet használok. (A teljes tudományos megoldás esetére, Bessel függvények, grafikus megoldás, stb. ). Szóval : Δ U = (I x t)/C

Δ U = feszültség változás a kondin, mértékegység - Volt
I = töltő áram, vagy esetedbe a kisütő áram, mértékegység - Amper
t = idő, mértékegység - szekundum
C = kapacitás, mértékegység - Farád

Egy életből ellesett példa: a 10 000 ľF-os a puffer elkódat 5 A-el kezded kisütni. Mennyi idő alatt csökken a kondin lévő feszültség, -gyakorlatilag a tápfesz- 10 V-al? A képlet szerint: 10 = (5 x t)/0.01
ebből t = 0.02 sec. Az az 20 milisec. Ezért kell a töltést pótolnia a szekundernek, a diódán keresztül, -Grétc esetén 10 ms-onként- mert különben pillanatok alatt lemerül a puffered, és eltűnik a tápfeszültség..
(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Csak összehoztam lapose segítségével a 0V DC-t, amit külön köszönök neki. Mondjuk kissé változik az értéke, de néhány mV körül marad 47ohmos terheléssel. Viszont ha fejhallgatót kötök rá, akkor 100mV körül mérek. Ez normális?
További probléma merült fel. Hallatszik valami olyasmi hang, mint amit hangolás közben a régi rádiók adtak ki, egy magas frekvencia, ami néha előjön, néha eltűnik. Ráadásul mindenféle zajt felszed a környezetből. Ha összeérintek két csavarhúzót a közelében, az is hallatszik a fejhallgatóban, mindeközben nagyon halkan sistereg is, néha pedig mintha egy rádióadó hangját vélném felfedezni .
Csillagföldelést alkalmaztam az erősítőben, a bemenet rövidre van zárva.
(#) szamóca válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Jelen esetben R3+R4+R5trimmer adja a bemeneti ellenállást.
(Sajnálatosan egy bemeneti RC szűrőtag sincs) R5 felcsavart állásában sem érdemes 50k-nál nagyobbat használni, mert illesztési hiba miatt csökken a magas összetevők aránya.
(#) petemazi hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Lenne egy elborult ötletem...
Szóval: lehet kapni jó potikat, nagyon drágán. És vannak a kommersz potik, amik nem ismerik az együttfutás fogalmát, azon kívül rosszabb is a hangjuk, mint egy elelnállásokból felépített kapcsolósornak. (pl yaxley kapcsolós hangerőszabályzó)

Ma kivettem a potit az erősítőmből, és beleraktam 2-2 3 forintos ellenállásból felépített feszültségosztót fixen. Nem ecsetelem hogy jobb a hangja, gondolom ez nyilvánvaló. De hát azért hangerőt szabályozni kell, a yaxley kapcsoló számomra nem járható út.
EZÉRT: arra gondoltam, mi lenne, ha 2 darab fényérzékeny ellenállásből épülne fel egy feszosztó, (egyik fényre csökkenti az értékét, a másik növeli) és egy közönséges, bóvli mono potméterrel tudnám szabályozni a megvilágító led fényerejét?
Szerintetek hülye vagyok, vagy van benne valami?
(#) szamóca válasza petemazi hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Ismert a módszer, csak másképp. A LED megfelelő karakterisztikájú fényerőszabályozása macerás, ezért én olyan megoldásról tudok, ami egy keskeny ék alakú maszk két oldalára helyezi a fényadó-érzékelő elemet, és a maszk le, fel húzogatására változik az ellenállás.
A gond az hogy ez nem esik sohasem nullára, az LDR Rmin-je miatt. Tehát "letekert" állásnál is hallható lesz a műsoranyag a hangsugárzókból.
A forgótárcsásnál nincs jobb, egyszerűbb. :yes:
(#) petemazi válasza szamóca hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Na, akkor van jogosultságom az élethez, ha a logikából indulunk ki. Az megy egy dolog, hogy nem ismerem őket.

Igen, jaxley lenne a legjobb, de szerintem elég silány megoldás, hogy hangerő változtatáskor egy darabig megszűnik, aztán ismét szól halkabban/hangosabban a zene..
(#) Tomi20 válasza petemazi hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
És ha feszültség vezérelt hangerő szabályzót használnál? Nem tudom milyen hangminőség romlásról beszélsz, így nem tudom segítene-e egy VCA. Itt egy topic, nem hosszú, érdemes átolvasni. Konkrétan erre a kapcsolásra gondoltam. Ebből kettőt építesz, és egy közös potival állítod a bemenő feszt, és azzal arányosan megjelenik a kimeneten a bemenő jeled. A potival az együtt futást is be tudod állítani.
(#) petemazi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Szerintem elég sokat belenyúlna a hangba, amúgy gondolkodtam hasonlókon. A leg tetszetősebb egy digitális potméter volt, de akkor értelmét vesztené az eddigi elmefuttatás. -ugyanis szerintem a hangerőt tekerni kell, méghozzá nehéz gombbal, nem pedig nyomkodni kell két gombot.
(#) istvan3 hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Sziasztok. Saját készítésű erősítőmre szeretnék egy fejhallgató kimenetet tenni. Hogy tudom ezt megoldani? Vagy hogy kapcsolja le a végfokot, miylen módon működne?
Előre is köszi.
(#) hangszoros válasza melorin hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Szerintem gerjed a szerkezet
(#) szamóca válasza petemazi hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Idézet:
„Igen, jaxley lenne a legjobb, de szerintem elég silány megoldás, hogy hangerő változtatáskor egy darabig megszűnik, aztán ismét szól halkabban/hangosabban a zene..”

Ez abban az esetben lenne így, ha átkapcsolásoknál az érintkezők szétkapcsolódnának. De többségében (ilyet kell vásárolni) egy pillanatra a két szomszédos érintkezőt zárja a mozgó érintkező. :yes:

J.tárcsa.JPG
    
(#) marone hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Üdv !
Szeretnék egy kb. 25 Wattos monó végfokot építeni , és azt szeretném kérdezni, hogy a plusz-mínusz tápos kapcsolások azok jobbak-e, mint a sima pluszosak ?
Köszi !
(#) kistehenke válasza szamóca hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Nekem volt ilyen hangerőszabályzóm. Az ellenálláslánc jól van megépítve és, aránylag sok érintkezőnk van akkor folyamatos a szabályzás!
(#) szamóca válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Én már csak ilyet használok. A 7-20ezer forintos kategória már nem az én pénztárcámhoz van méretezve. De találkoztam már Alps potival, aminek együttfutási hibája, és pályakezdési hibája volt. Tehát a név sem ad teljes garanciát.
(#) doomkiller hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Sziasztok! Most építek egy TDA 7560-as erősítőt LM 1036n hangszínszabályzóval és TL064 -es sub-szűrővel. PC táprol szeretném hajtani. A kérdésem az lenne hogy, a +12V az közös lenne az erősítővel, és amikor feltekerném a hangerőt akkor az erősítőnek gondolom kéne az amper, ez nem fogja kiütni az LM1036+TL064 et? Esetleg lehet valami védelmet eléjük rakni?
(#) djgombi válasza marone hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Hali!
A táp mindegy milyen. A végfok a lényeg
(#) marone válasza djgombi hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Kösz !
Tudna valaki valami kapcs. rajzot egy 16 Ohmos 25 Wattos hangszóró végfokához ?
Ha van benne előerősítő, az sem baj.
(#) levi102 hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Üdv,szeretném megkérdezni hogy jól irtam oda a szavakat a potméterhez?Éshogy jó ez e egy 2*2 wattos erősitőnek?
(#) szamóca válasza marone hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
(#) hapro válasza levi102 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Ha ez 1k B jelű akkor nagyobbat tennék bele, ha csak illusztráció akkor tegyél olyan 10-100K közöttit. (De 1k potival is működnie kéne, de a "meghajtó egységek" jobban szeretik ha 1kohmnál nagyobb ellenállásal van a kimenetük és a testjük összekötve). A feliratok jók.
(#) szucsip válasza levi102 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Igen, jól írtad oda. Hangerőszabályzáshoz én logaritmikus potenciométert javasolnék.
(#) levi102 válasza szucsip hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
(#) levi102 válasza hapro hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Igen,csak példának,persze nem 1Kohm-ost ennék bele én is.De ennek hol a test,a bemenet,a kimenet??
(#) hapro válasza szucsip hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Kinek a pap kinek a papné...én a lineárist szeretem hangerőszabályzónak.
Következő: »»   474 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem