Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   793 / 3991
(#) Perec81 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy két 16/9-es lehetőleg minél nagyobb felbontású lcd vagy tft monitort/panelt össze lehetne-e illeszteni úgy,
hogy kávája ne legyen,illetve ne legyen közte csík.. Persze Ati eyefinitys videokarival hajtanám meg őket. Nagy szükségem lenne egy ilyen kijelzőre. Kérlek segítsetek!
(#) bedoweb hozzászólása Feb 28, 2010 /

Jó estét Uraim!

Szándékozom egy egyszerű vonalkövető robot építeni.
- a robotot két egyforma motor hajtaná, illetve az egésznek 4,5 v-ra van szüksége. arra gondoltam hogy jobb lenne mondjuk egy 9v-os elemről működtetni.

Így hát 9v-ból kéne stabil 4,5 v-ot létrehozni egy feszültségszabályzó IC-vel. Viszont nem tudom hogy kell használni ezeket az IC-ket.

- Ha valaki megtudná mondani hogy hogyan kell bekötné és hogy kell e még más alkatrész ehez, azt nagyon megköszönném!
(#) silenthill2 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Sürgős kérdés! Sziasztok! Vettem egy 3m-es usb kábelt. Sajnos meg kell hosszabbítanom, mert még ez sem elég hosszú. A lényeg az, hogy van benne 4db vékony piros, fekete,zöld,fehér és 1db vastag ezüst vezeték. Nos én eljutottam odáig, hogy szétvágtam a kábelt. A vékony piros,fekete és a vastag ezüst vezetéket sikeresen összekötöttem, de viszont a maradék fehér és zöld kábeleket nem engedi megtoldani! Amikor hozzákötök egy másik kábelt, és kipróbálom a pc-ben, nem ismeri fel, amit beledugok az usb csatlakozóba. 1000%, hogy jól vannak összekötve! Már legalább 15x átnéztem és nincs hiba, hogy esetleg valamit nem jól kötöttem volna! Csak ennél a két vezetéknél nem engedi a hosszabbítást! De még is miért? Már próbáltam a rézkábeltól kezdve, hangszóró zsinór stb és azt írja ki,hogy nem ismeri fel, amit az usb csatlakozóba dugok. Viszont ha ezt a két vezetéket összekötöm a saját vezetékével, rögtön felismeri a bedugott eszközt! Még is mi erre a megoldás? Már mindent megnéztem, és csak a zöld és fehér vezetéknél nem enged hosszabbítani! Kérlek benneteket segítsetek! Nagyon fontos lenne!
(#) bedoweb válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Nekem nem a robot kivitelezésével hanem a feszültség szabályzó ic használatával vannak gondjaim
(#) silenthill2 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Egy 3m-es usb kábelt nem lehet kb 5m-esre meghosszabbítani? Lehetséges ez? Néhány hozzászólással lejjebb....
(#) kadam hozzászólása Feb 28, 2010 /

Hello!
Akadt egy kis gondom, mivel itt mindig segít valaki, gondoltam kérdezek.
Van egy Castone CPA600 típusú erősítőm, ami kicsit érdekesen működik. Néha levágja az automata biztosítékot. Nagyjából aszerint hogy mikor milyen kedve van. Mire gyanakodjak? Tudom nem sok infót adtam meg, de talán valaki mondd vmi jó ötletet.
(#) kadarist válasza kadam hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia!
Cseréld nagyobbra az automatát.
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

16 A nál is nagyobbra? Nem gondoltam volna hogy bekapcsoláskor ilyen brutális áram indul meg.

Az a furcsa, hogy 2-3 éve gond nélkül ment, most kezdte pár napja. Ebből kiindulva keresem a hibát a gépezetben.

Akkor lehet, hogy a hálózati zavarszűróben, vagy környékén kezd fáradni egy alkatrész (kondenzátor) és az okozza a túláramot.

Azt hiszem holnap nekifogok és kísérletezgetek vele...
Ha nem gond kérdezek még róla ezt azt. Az okozhatja a bajt, ha a bemenetet rövidrezárja valami? Vagy esetleg a kimentét? Netalántán lehet köze a dologhoz a hangosan búgó transzformátornak?
Kicsit sokat kérdezek, ez azért van mert még új vagyok a témában, de igyekszem folyamatosan bővíteni a tudásom
(#) kadam válasza kadam hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Találtam egy érdekes apróságot, a képen "jól" látszik.
A cucc volt már egyszer régen szervízben, ezt csak ott csinálhatták. Jó lenne tudni, hogy mi volt ott, és miért nem tettek bele egy újat.

Foto-0008.jpg

Ez a lágyindító helye lehetett.
(#) bbalazs_ válasza silenthill2 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Az eszkoz sebessegetol is fugghet, de elegge valoszinutlen. Inkabb a disznosag ott lehet, hogy ezek szemet kinai vacakok, meg az arnyekolas nem tisztesseges, valami regi soros madzagot hasznaltak fel hozza.
Hasznalj UTP vagy meg inkabb FTP kabelt, ahol a parok TISZTESSEGESEN sodortak, az arnyekolas pedig rendes, nem csak egy melleje behuzott szal...

A zold/feher parnak pedig egy sodort parat hasznalj fel, termeszetesen...

Elég hülye a kérdés, de lágyindítás alatt azt kell érteni, hogy amikor bekapcsolom nem hirtelen, hanem rövid szünet után lassan kapcsol?

Igen, először egy ellenálláson keresztül felmágnesezzük a vasat, majd utána ráadjuk az egész hálózati feszültséget. Ez az ellenállás kb. egy fél másodpercig van sorban a trafóval, az értéke pár tíz ohm. Egy relé szokta áthidalni normál üzemben egy egyszerű időzítő segítségével.

Ez működik is, kb 3-5 másodperc mire magához tér és felvillannak a ready LED-ek.
Lehet, hogy az lesz a dologból, hogy szakemberhez viszem, mert kevés vagyok ide, de azért próbálkozom. Annál rosszabb nem lehet hogy nem működik.

Az lehet, hogy a kimeneti védelem (clip) felállási ideje miatt van. Viszont ha a hálózatjelző LED is később kezd el világítani, akkor lehet, hogy mégis van benne valami.

Elkezdtem gondolkodni, ha az a kis hiány a lágyindító helye, akkor okozhat baj annak a hiánya. A toroid transzformátor bekapcsoláskor nagy áramot vesz fel, ami lehet akkora hogy levágja a kismegszakítót. Erősítsetek meg, vagy verjétek ki sürgősen a fejemből.
(#) Action2K válasza kadam hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Annak a fejét kéne elverni, aki kiszedte azt onnan.
(#) silenthill2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi B. Balázs! Ez is pontosan ftp kábelból van.Csak én akartam megcsinálni hangszóró zsinórral, mert csak ez van itthon. Úgy voltam vele, hogy mindegy lesz milyen kábelt használok. Ezek szerint nem árnyékol a kábelem, és ezért hülyül. Hát nem gondoltam volna, hogy ennyire számít! Remélem, ha két 3m-es usb kábelt összedugok, akkor nem érhet ez a meglepetés, mert helyben fogok hátast dobni. Egyébként a 3m usb kábel 1200 huf volt. Üdv. Jani
(#) kadam válasza Action2K hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Mondtál valamit. Lehet hogy elmegyek és megteszem Szóval akkor érdemes lenne készítenem egy lágyindítót, és megpróbálni azzal. Azért fura hogy most jött elő a probléma, 3 éve volt szervízben.... azóta működött. Vagy csak minden bekapcsolásnál szerencsém volt.
(#) sardna00 hozzászólása Márc 1, 2010 /

Sziasztok. Megépítettem ezt a tapskapcsolót, de nem működik. amint ráadom a tápfeszt egyből elkezd világítani a piros led. Mi lehet a gond? Segítsetek!! Köszönöm. Üdv.: András

ci4-clap.pdf

(#) Moderátor hozzászólása sardna00 hozzászólására (») Márc 1, 2010

Szabályzat:
Idézet:
XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.
(#) El_Pinyo válasza silenthill2 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Egyébként ilyenkor miért nem nézed meg az USB szabvány specifikációját? Annál senki sem tudja jobban! A szabvány azt emlegeti, hogy Full/High speed módban maximum 5 méter lehet az USB kábel hossza, Low speed esetén pedig maximum 3 méter. Szóval nagyon valószínű, hogy a 6 méteres kábellel már nem fog megfelelően üzemelni a kommunikáció repeater nélkül.
(#) pcroland hozzászólása Márc 1, 2010 /

Hello!
Ezt a kapcsolást akarom megcsinálni,de 9 voltra.Van benne 1N4002 dióda beírtam hestore-ra de nincs ilyen,tudom 1N4007-el helyettesíteni?
(#) szulek hozzászólása Márc 1, 2010 /

Hello!
Egy fúrógép motor bekötésében kérnék segítséget.
A motor 220V-os 1050W-os kommutátoros motor. A képen látható hogy 4 db vezeték van rajta csak ezeket hogyan kell bekötni?
(#) _JANI_ válasza sardna00 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

A 4017-es 13-as engedélyező lábát is testre kell kötni.
Valami kontakthiba lesz az IC1-nél! Remélem az 1-es lábat is bekötötted. ( 1. = GND )
(#) Krisz03 válasza pcroland hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Igen, helyettesítheted vele.
(#) pcroland hozzászólása Márc 1, 2010 /

és hogy 9V-tal mennyen elég ha a 330ohm-osat kicserélem 470ohm-osra?
(#) DecebaL hozzászólása Márc 1, 2010 /

Sziasztok!

A uA741 erősítő IC -t h elyettesíthetem az alábbiak valamelyikével?
LM392, OPA137, TLC271, TLC272, TLC277, TLC27M2 TLC27L1, MC33078, RC4580, OPA277, OPA228.
Ezek vannak itthon.
Következő: »»   793 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem