Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy teljesítményű ultrahangos párásító házilag
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bazarghai hozzászólása Feb 8, 2007 /

Sziasztok!
Szeretnék egy nagy teljesítményű ultrahangos párásítót házilag. Olyanra lenne szükségem, ami 4-5 dl vizet párologtat óránként. Ez olyan 150 watt a gyakorlatban. Ha valaki tud kapcsolást kérem közölje le.
(moderátor kérlek ne helyezd át a kérdésem a hasonló topikba)
(#) Sebi válasza bazarghai hozzászólására (») Feb 8, 2007 / 4

Egyet valamikor visszarajzoltam, az Burg "márkanevet" viselt. Egyszerű kapcsolás, valahol 1,2MHz-en járó teljesítmény oszci, ami meghajtja a speciális piezo átalakítót. A nagy kérdés, hol szerzel ilyet? Teljesítményét nem tudom - talán 15-20W-os lehetett, de 8cm-es vízszint (amit szabályzott) volt felette és ebből emelkedett ki kb másfél cm-es állóhullám-kúp amiből a köd lépett ki. Mókásan nézett ki. (ventillátor nélkül)
(#) bazarghai válasza Sebi hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Hát nem tudom. Ami kis csipogókban, órákban van az nem jó? Gondolom olyan frekit kell beállítani mai a piezonak sajátja, nem?
(#) Sebi válasza bazarghai hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Csipogó az lepkefütty ehhez. Az általam szétszedettben a piezo legalább 3mm vastag volt és 60V körüli szinusszal hajtották (az oszci kialakítása olyan, hogy a piezo rezonanciafrekije határozza meg a frekit)
Hogy jöhet az óracsipogó a képbe, ha 150W-ot számoltál? Lehet, hogy a víz elforralásához szükséges energiamennyiségből indultál ki, de ez a rendszer nem forralja fel a vizet, hanem hideg párát gyárt.
(#) mex válasza Sebi hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Nekem is van egy történetem. Ultrahangos mosót akartam csinálni,először óracsipogókkal kisérleteztem... Valamelyik felharmonikus frekvenciájukra kihangoltam a lapkákat kb 40Khz környékére és igy figyeltem a tisztitóhatást ami éppen a nullával volt egyenlő. Viszont sikerült mecsipetnem magam egypárszor mert a rezonafrekin a fesz felment 200 volt fölé is. Nem is birták sokáig-megrepedtek. A project ideiglenesen süllyesztőbe került,mignem kaptam egy piezo tölcséres magassugárzót, ami 150W teljesitményre volt képes csúcsban. Szétszedve kb 5forintos nagyságú lapkát találtam semmivel sem különbet az eddig használtaknál. Persze ez is bedöglött. Mostmár van igazi nagyteljesitményű lapkám csak az eredeti cél lett idejétmúlt.
(#) Sebi válasza mex hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Igen, ezek jó tapasztalatok.
Engem pl piszokul érdekelt, hogy mi lehet a 12V-os 120dB-s kis tölcsér alakú szirénában, hát szétszedtem. Volt benne kimenőtrafó, meg egy BD139, meg CMOS oszcik, OK. Sejtettem, h a trafó a nagy hang kulcsa, szkóppal mérve a piezo lapkán 300Vpp volt! Gondoltam speckó lapka, nem baj, betettem egy mezei KŐPORC típust, hadd röhögjek mikor szétrobban, hisz ezekre 15V van megadva....

Ugyanúgy szólt, gond nélkül.
(#) patexati hozzászólása Feb 18, 2007 /

Nem egészen ide tartozik de nem nyitok topicot.Engem az érdekelne,hogy házilag lehetséges e készíteni ultrahangos mosót kis panelok (mobiltelefon) tisztításhoz!
(#) Sebi válasza patexati hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Fentiekből kiderülhetett, ha van piezód, akkor igen.
Amúgy Vaterán 12rugóért is kínáltak már (újat).
(#) ormi válasza Sebi hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Éni s foglalkoztam piezószíréna gyártással, a kristály vastagsága valamint a rezonátor kialakítása határozta meg a hangnyomás nagyságát.Kiszámítani a trafó menetszámát szinte lehetetlen volt, kisérleti úton lehetett meghatározni.A kristályt egy nagyobb félkemény rézlemezre kellett ragasztani, csak így ad megfelelő teljesítményű hangot. 125dB előállítani.
(#) sk3tch hozzászólása Jan 4, 2010 /

Amugy hogy mukodik ez az ultrahangos parasito eszkoz? lepesrol lepesre az ultrahang mit csinal? a parasitas ugyebar vizzel megy, de hogy? valami felmelegiti hogy goz legyen belole? segitsegeteket elore is koszonom
(#) stirlitz61 hozzászólása Júl 20, 2016 /

Sziasztok!
Orion OUH 380 ultrahangos hideg párásítóhoz piezót hol kaphatok?

Köszönöm a segítséget,
(#) fecameca válasza sk3tch hozzászólására (») Júl 21, 2016 /

Szia. Az ultrahangos párásító hideg párát állít elő. Olvass utána, mi az a Kavitáció ?
(#) Fidel hozzászólása Nov 3, 2023 /

Sziasztok!
A piezo lapkával kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy az pontosan hogyan épül fel?
Van egy sárgaréz lap, azon van közvetlenül a piezo, ami micsoda is pontosan, fém, kerámia?
Ez maga az a bézs színű anyag?
Ezen van egy fémes bevonat, az szórt ón akar lenni?
Mint ha lenne valami műanyag is körben, de az lehet, már maga a piezo nyaga?

Kellett forrasztanom már többször vezetéket, de most utóbb sikerült leolvasztani róla azt a fém bevonatot, gondolom, túl meleg volt a páka, amivel csináltam.
Tudok ezzel valamit csinálni, bevonni valamivel?
(#) Bakman válasza Fidel hozzászólására (») Nov 3, 2023 /

Anyaga elvileg szilícium-dioxid (SiO2, kristály). A vezető anyaga lehet kb. bármilyen fém, amit éppen rágőzőlnek, vagy amire rögzítik a kristályt, pl. réz lap. Házilag kb. lehetetlen pótolni.

Itt egy jó videó arról, hogyan működik: Piezoelectricity - why hitting crystals makes electricity.
(#) Skori válasza stirlitz61 hozzászólására (») Nov 3, 2023 /

(#) Skori válasza bazarghai hozzászólására (») Nov 3, 2023 /

Egyébként van [Ultrahangos Párásító] téma, az miért nem volt jó?

Építettem ilyen deszkamodellt, 50....80W-al már ventilátor nélkül is ömlött belőle a pára. Jobban nem mertem meghajtani, nehogy szétrepedjen a piezo (az oszcillátor bírt volna többet is).
[Bővebben: VIDEO] Viszont mivel megrendelésre készült, így nem publikálhatom a kapcsolási rajzát. Annyit viszont elárulhatok, hogy egy FET-es, önrezgő, E osztályú beállításban működő teljesítmény oszcillátor az alapja, ami szinuszos feszültséggel hajtja meg a piezo lapkát.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2023
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem