Fórum témák
» Több friss téma |
Nem csak az értelmező érdekel. (Szerintem azt a könnyebb összehozni.) Minden, ami a témával kapcsolatos, az foglalkoztat.
Ne keverjük a szezont a fazonnal, az ipari gép az nem hobbi gép, az termelésre lett kihegyezve! nagyon bonyolult szervó vezérlőkkel szerelt gépek, akár még egy megmunkáló (alsó hangon újonnan 100 millió) esztergálni is tud, (nem erre való de ha olyan a feladat akár azt is tudja) menetfúrást is tud, gondolj bele milyen professzionális főorsó vezérlés kell egy menetfúróval való menetfúráshoz....
A hobbi gép arra való hogy otthon kisszériába dísztárgyakat és használati tárgyakat óriási megkötésekkel gyárts. Az hogy a Fanuc 1X vezérlésű gépet ha felkapcsolod kiírja hogy cnc basic loaded ne tévesszen már meg. A végrehajtó szervben van ezernyi retesz, ezernyi érzékelő. Ezt kezeli maga a cnc gép, a vezérlő meg értelmezhetővé teszi a gép elektronikájának mit csináljon. Ezenkívül millió hiba visszajelzését végzi a vezérlő. Hobbigépnél meg van egy vagy két lpt portod, épp elég megmondani a motor elektronikájának merre és mennyit menjen, de a kommunikáció a tengelyvezérlésnél egyirányú, ha lépést veszt akkor nem áll meg léptetőnél.
Nem állítom, hogy pontosan tudom, hogy mit is akartál írni. Azért megpróbálom értelmezni.
Mit is tehet egy „CNC értelmező”? A háttértárról, memóriából mondatonként beolvassa a programot. (Egy mondat az egy programsor.) A mondat tartalmazhat fordulatszám, előtolás beállításra adatokat. Méretmegadásra (abszolút, növekményes) utasításokat. X Y Z koordináta adatokat. M kódokat. (Hűtővíz ki, be. Szerszámcsere (T) és hasonlók. Nagyvonalakban ennyi. Egy valódi gépen természetesen a fentieknél jóval több utasítás is létezik. Mindenféle ciklusok, meg egyebek. De! Minden mozgást leíró utasítás két alapvető utasításra vezethető vissza. Úgymint. Egyenes és kör interpolációra. Lehetne parabola is, de ebbe most nem bonyolódnék bele. No de. Nem tankönyvet akartam én írni. A vezérlésem ha meg tudja valósítani a G0 G1 G2 G3 –at, meg leszek vele elégedve. Ezek azért nem annyira valóságtól elrugaszkodott dolgok még csak Basic-ban sem.
Az EMC az ingyenes , ezt tudja, a linux talán jobb mint a win és nyílt forráskódú, vagy a Turbo cnc.
Nem a melegvizet akartam feltalálni!
Persze, hogy lehet venni. Ezerszer jobbat, mint amit én valaha össze kókányolok. Azt hiszem hogy ez mindenre igaz. Szerintem a hobbi az nem az, hogy olyat csinálok, amit a boltban nem lehet kapni. Ellenkezőleg. Szebbet jobbat árulnak. Elszöszmötölget az ember a forrasztással, programozgatással. Esetleg az asszonnyal, más asszonyával … Van amit maga szeret csinálni az ember.
Csak felesleges körtől akarlak megkímélni. Minek küzdesz ha van. Persze összeforrasztani azt én is magamnak akarom, talán ha nem leszek béna még a picet is be tudom égetni segítség nélkül. De én sw be nem vágnék.
A fórum segítségét szeretném kérni.
Adott egy cnc mechanika 100W-os bipoláris léptetőmotorokkal. Y 0,00625mm/lépés, X 0,0125mm/lépés. Ilyen paraméterekkel milyen fém megmunkálásokra lehetne felhasználni? Vagy kellene a mikrostep?
Szabad feltenni pár kérdést?
-miből épült a gép? fából, fémből? -milyen az illesztése, rögzítése? -mennyire merev? -milyen a meghajtás? menetesszár, golyósorsó, bordásszíj? -mekkora előtolásra képes? -milyen a megmunkáló motor? stbstb. Ezek nélkül nem tudjuk. Ha nem fontos annyira a precizitás, akkor akár 0.1mm-es is lehet egy lépés. Ez ettől független.
A gép vasból van, golyós orsóval lineális vezetőkkel. 700*450 mm a mozgás felűlete. Előtolás 1/2 lépésre y:0,00625mm X:0.0125mm. A megmunkáló motorom 230V 400Hz 300W 5600ford inverterrel. A gép keret 60*60 és 100*100mm zártszelvényre van tervezve.
Jónak tűnik!
Ha elegendően merev, és az előtolás (értsd: sebesség vagy erő, jelenleg inkább erő) is elegendő akkor szinte bármire tudod használni. De igazából ezt így nem lehet megmondani. Próbálgatni kéne. 100W-os léptetőmotor? Az mit jelent? Lehet hogy a 300W-os marómotor kevés lesz vashoz. Kw-okat szoktak rátenni. Így ez is jó kérdés. Puding-próba.
Azért talán elég az a 300W. A gépemen csak 100W-os van, a 3.5mm-es alu lemezt 10 mm/perc sebességgel egész jól marja 1mm átmérőjű maróheggyel. Bírná gyorsabban is, csak még nincs anyag-hűtés.
Lehet, hogy bőven elég, ez elég sokmindentől függ még. Pl gravírozáshoz kell a 30ezres fordulat. És ott azért a 100-300W lehet hogy fordulatszám csökkenést szenved. Bár még én sem próbáltam.
Üdvözletem Úrak!
Hohohooooooo!! Újra itt Már alig vártam, hogy lejárjon a kitiltásom üdv szabolcs
Találtam egy ilyen tipusú mocit:
1.8DEG-STEP 4.1Ohms Stepper Motor vajon milyen lehet?? bi, vagy unipolaris??
Ha 4 kivezetése van, akkor bipoláris, ha több, akkor unipoláris.
A léptetőmotor Powermax II 1.8fok I:2.3A Vs:65V-os P:104W, 1500 RPM
Ezen kívül csak ezt az adatlapot találtam.
Lassan kész a CNC-m. Munkalap az alapja (Mosogató lukjának a maradéka), maradékfákból és egy lap bútorlapból készült. Menetszárak a menetesszáron futó 5 centi hosszú anyák, a csapágyak, a csavarok, és az egy lap bútorlap ami vásárolt cucc a mechanikában. A Z felerősítése ma meglesz, és akkor kész.
Egy ilyen fogja hajtani: Bővebben: Link Ezt spec. eladtam, de az enyém megjött tegnap, éppen 2 másik úton van. Méreteket nem apróztam, ha már lúd legyen kövér alapon, cirka 50cm*50cm lesz a munkafelület, csak mivel zéró tervezési módszert alkalmaztam még nem tudom mert az egész y-t hátrébb kell tennem ( 2 oszlop tartja 10 csavarral csak azt kell kicsavarni és az egészet odébb rakni) mert időközben a ránőtt y és z kicsit vastagabb lett mint gondoltam. Majd teszek fel képet.
találtam egy olcsó megoldást 3tengely irányítására csak nemtudom működik e Bővebben: Link vetne rá valaki egy pillantást? uln 2003as alkatrészt hasznának benne ez pic? szóval kellene programozni is ?
Szia!
Nem pic, csak egy csomag darlington tranyó. Ez a kapcsolás a végletekig egyszerű, nincs optó leválasztás, nincs áramszabályzás, és ami a lerosszabb: nincs step-dir vezérlés. Minden fázist az LPT portról kell meghajtanod, alig van program ami tudja ezt, hacsak nem írsz hozzá. Persze kísérletezni jó, de ha használni is akarod a motort valamire akkor nézz valami komolyabb után.
Ezt nézd meg, viszonylag egyszerű nincs benne pic sem:Bővebben: Link
Sziasztok egy ideje már olvasgatom a cnc-vel foglalkozó témákat (nem csak itt), elhatároztam hogy épitek egy 2D-s habvágót, csak kizárólag az epités élvezete miatt, de lenne pár kérdésem.
Ha pl. mach3 softot használom, mindegy hogy mekkora az x ill. y tengely? ez ugye beálitható programból. Ugyanigy ugye beállithato a porton használt lábkiostás is? Ha pc LPT portjára csinalok egy step/dir drivert (horror áron van a legtöbb helyen nem értem miért) akkor ugye az azt jelenti hogy egy motornal 2 vezeték a pc portjáról az egyik az irányt (0 vagy 1) a másik egy impulzus egy lépést jelent. Van e végállaskapcsoló? es az hová? a lpt-portba visszajelzés a programnak vagy csak driverbe van bekötve? (az elso lene a logikusabb) Átnéztem a Mach3 programot de egyelöre bonyolult (videokat is néztem), de ugye lehet állitani az ipulzusok idejét (szándekosan nem irtam frekvenciát) szóval két impulzus közötti idot, hogy nehogy a kikuldott léptetojelek gyorsabbak legyenek mint a motor. Más esetleh egysyerubb program? -ha baromsákokat kérdezek nyugodtan le lehet szidni, csak javitson ki valaki....
Nem kérdezel baromságokat, valahol, valahogy el kell kezdeni. Én anno úgy csináltam, hogy még gépem sem volt de feltelepítettem a Mach3-at, és a magyar leírás alapján elkezdtem próbálgatni a funkcióit (át lehet kapcsolni "demo" üzemmódra).
Jól gondolod, a step/dir vezérlők két jelvezetéket igényelnek tengelyenként és a végálláskapcsolók is mehetnek közvetlen az lpt-re (nem árt azért galvankusan leválasztani a kellemetlenségek elkerülése érdekében). Be tudod állítani, hogy egy egység (mm vagy inch) hány lépés (impulzus) ami ugye függ a motortól és a mechanikától is, a maximális sebességet (ebből visszajön a maximális impulzusfrekvencia), sőt még a maximális gyorsulást is Sok sikert!!
40 perc alattnem találtam választ a kérdéseimre úgyhogy felteszem őket:
1.- Létezik-e USB-s PIC-es CNC vezérlő? 2.- Hol lehet beszerezni a CNC építéshez ilyen tengelyeket meg mindenféle fém alkatrészt? 3.- Nagyjából mennyiből hozható ki egy kb A3-as munkaterületű CNC fémből? (Motorjaim és marógépem már van!)
1.- Ha nem is létezik (de szerintem biztos van már), meg lehet valósítani, vannak PIC-ek, amik alapból kezelik az USB-t, de a cnc szoftverrel nem tudom mennyire körülményes összehozni. Hobbi szinten legegyszerűbb LPT-n.
2.-Sok munkával, idővel és kitartással gyűjtögetve is összeszedhetők a szükséges alkatrészek (nyomtatók, fénymásolók bontásából, méh telepről, bontóból) vagy drága pénzért lehet venni profi, pontosan megfelelő alkatrészeket például innen a Rexroth-tól. 3.-Az én gépem mechanikája (sok gyűjtögetéssel) 10eFt-ból összejött, ennél kevesebből már nehéz, főleg teljesen fémből. Itt egy kép róla.
1: létezik, de inkább átalakítónak hívják, általában lpt-portban végződik
2: vannak kimondottan ilyen üzletek, akik ilyennel foglalkoznak, DE! amit ott megkapsz 200ezer ft-ért, azt a Hobbycnc oldalon megkapod 10-15-ért. 3: attól füg... sokmindentől... mid van, tudsz-e alut önteni, zárt szelvény megfelel-e, van-e otthon, stb. Én anyagban saccolok 40-60ezer ft-t egy 300-ért árult házi CNC-re. Persze nem fióksinekből, hanem profi gép! Ui: 1: mindenki usb-zni akarja a cnc-ket Senki nem ismeri a valós idejű rendszerek fogalmát?
Nem ismeri senki. De itt muszály lesz. A szűkösség miat én is zártszelvényre szavazok.
Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Ehhez a vadászgatásokhoz nincs sok kedvem, főleg hogy utálom a mechanikát. Boltban pedig hihetetlen árak vannak... Szóval inkább akkor hagyom ezt a CNC dolgot.
Nem szeretem magamat ismételni.
Te aztán eltökélt srác vagy 2500ft-mból kijött, na meg az otthon csücsülő alkatrészek!
Majd a talin megnézem. A nagy hogy áll? A modbus nem soros porti? Tudom mire való, mellékperifériákra (ami pici költségvetésnél nem kell).
Várom már hatvant. |
Bejelentkezés
Hirdetés |