Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Különbség egy gitár- és más erősítők között
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Stefan válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 25, 2007 /
 
Ja a 60W osról beszélek.
Mondjuk én próbáltam TDA2030 at gitárra kötni és meg se mukkant csak humbuckeren nyekergett. Szóval sztem kelleni fog az előfok bár lehet csak én voltam a béna.
(#) Ricsa hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Sziasztok! Olvasgattam néhány helyen, hogy nem nagyon jó a Hi-fire rákötni a gitárt, főleg basszusgitárt. Tegnap úgy jártam , hogy nyomtam ehy kicsit a basszgitáron, és egyzser nagy "koppanás", és büdös szag. ne már az egyik hangszórómat kilőtte a gitárt. Volt ám kesergés, de volt még1 hangszóróm (szerencsére). Szóval ha jól értem, akkor annyi elég lenne, hogy összenyomok egy erősítőt pl.: tda2030a + Néhány végfoftranyó (kb.: 40W). Erre rá egy EQ, be boltba vezsek egy kemény felfüggeztédű hangyszórót, összesezerelem őket, és már elvileg kész is? Ha nem így van lécci szóljatok. Nem akarok úgy járni, mint egnap.
(#) punkkazy válasza Ricsa hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Helló Ricsa!
Legjobb tudomásom szerint elég lesz neked eg TDA2030-as erősítő, csak kemény felfüggesztésű hangszóró kell neked. Amit én PRÓBÁLOK majd ki a hétvégén, az egy TDA2030-as erősítő+6 db 6 ohmos 6w-os hangszóró megfelelően kötve=4ohm+36 W; erre kötöm majd a gityómat, remélem sikerül A hangszórók külömben a falunk teplomában voltak, csak lecserélték őket, és én meg megmentettem őket a pusztulástól. Régi sz.r típusok, az sem baj, ha megpusztulnak. Ha nem hangosítod fel nagyon az erősítődet, akkor megússzák a hangszóróid. Nemrég egy haverommal rákötöttük számítógépen keresztül a gityót a GYÁRI házimiozirendszeremre, és TÚLÉLTÉK a hangszórók!!! Sok sikert!!
(#) Ricsa válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Én is TDA2030-ar gondoltam. Én se nyomtam fel annyira a hifit, csak a giccsót pengettem meg nagyon, ez volt a gond.
(#) punkkazy válasza Ricsa hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Nem tudom, mi téptük a húrokat Valószínűleg a hangszórók nem bírják a basszusgityókat. A somogyinál egy ilyen felfüggesztésű hagszóró kb. 5 e. forint 150/100W 50-5000 hz(SPA2030) Itt keresgély:http://www.somogyi.hu
(#) sturbi hozzászólása Márc 24, 2007 / 4
 
Bocs, hogy beleszólok, sok erősítőt építettem már tranzisztorral, IC-vel, csővel. Higgyétek el, az IC-t nem szereti a gitár, nagyon nehéz kézbe tartani a hőmérsékletét még a toknak is, hogy a belső termikus viszonyait ne is említsem. Óriási termikus torzításokat bír produkálni. Ha mindenképpen IC akkor csak hibrid IC-vel érdemes szerintem kezdeni. TO 3 tokozású tranzisztorral (PL. 2N3055) egész jól kézben tarthatók a termikus viszonyok, de gitárerősítőnél csak 15-20 wattig van értelme kivezérelni. A Quad 405 erősítő szerintem jó gitárhoz előerősítővel, kapható kitben is, 40 Wattig jó hozzá a 2N3055 is. A Quadban a termikus torzítást a kapcsolástechnika nagyjából kiküszöböli, ez gitárerősítőnél fontos dolog. Azt hiszem előerősítőt is láttam kitben. A fr.átvitel jó, ha nem nagyobb a hangszerénél (zaj és gerjedés).
(#) punkkazy válasza sturbi hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
Köcce!
Már letettem a TDA2030-ról(2 IC-t szétégettem )
Most egy fet-es erőlködőt építek. A neve VF3-as. Van róla topic, ha érdekel.
További szép napot!
(#) rogering hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
Szerbusztok!
Meg tudná mondani vki, hogyan lehet elküldeni a privát üzenetet?
Egy kanyi küldés gomb sincs a környékén az ablaknak!
kösz
(#) rogering válasza rogering hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
köszi megvan, de csak 75%-on látszik!
(#) baloghz hozzászólása Jan 12, 2008 /
 
Sziasztok!
Elovastam a topicot elejétől a végéig és hozzáfűzném a saját véleményemet is az erősítő vitához. Én sem vagyok éppen már mai darab, tehát ismerem a csöves és tranyós cuccokat is. Régen ugyebár azért csináltak csöves erősítőket, mert akkor a félvezető nem létezett, vagy nagyon drága volt. Mellesleg nem vitatom, hogy a csöves erősítőknek gyakorlatilag nincs zajuk! De egy kisebb FET-es erősítőnek sincs. Az hogy kizárólag csöves erősítőt ajánlott tungsram, én nem értek egyet! A mai világban, ha egy gitár és az erősítő közé teszel egy tranyós, IC-s torzítót, vagy bármilyen effektet, az már alapból csinál némi zajt! Nem a MIDI-s samplerekre gondolok!!! Tehát innen a csöves téma szerintem akadémikus. A nagyobb zenekerok azért használnak csöves erősítőt, mert 2-3 ezer wattnál már a csöves cucc olcsóbb és nagyon egyszerű is a félvezetőshöz képest. De ezenkívül nincs más oka. Egy otthoni, vagy kisebb klubban a hangosításra tökéletesen megfelel egy tranzisztoros 100-200 W-os erősítő. Én pl. az ezen az oldalon is megtalálható ST151-et építem/építettem meg.
(#) fazksg válasza baloghz hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Régen ugyebár azért csináltak csöves erősítőket, mert akkor a félvezető nem létezett, vagy nagyon drága volt.
Így van. De ma is gyártanak egészen kis teljesítménytől(kb. 10 watt) felfele csöves gitár (!!!) erősítőket.
Az hogy kizárólag csöves erősítőt ajánlott tungsram, én nem értek egyet!
Én sem, de azért látni kell, hogy egy jól megépített csöves gitárerősítő jobban szól, mint a félvezetős. Ne kérdezzétek az elektronikai magyarázatát, de nagyon sok gitáros ismerősöm is egyetért velem abban, hogy ez így van! Viszont nagyonmacerás, ezért kezdőknek inkább felejtős!
A mai világban, ha egy gitár és az erősítő közé teszel egy tranyós, IC-s torzítót, vagy bármilyen effektet, az már alapból csinál némi zajt! Nem a MIDI-s samplerekre gondolok!!! Tehát innen a csöves téma szerintem akadémikus.
Érdekes, de gitárerősítésnél akkor is sokat dob a csöves cucc a hangon, ha digitális effekt van előtte, vagy a gitár nem egy hűde nagy szákm (nem tudom,miért, de tapasztalat).
A nagyobb zenekerok azért használnak csöves erősítőt, mert 2-3 ezer wattnál már a csöves cucc olcsóbb és nagyon egyszerű is a félvezetőshöz képest.
Gitárerősítőkből nem szoktak nagy teljesítményűz használni.- Az a nagy Marshall csöves fej,ami alá 2 db 4 hangszóróval szereltládát szoktak tenni (koncerteken gyakori látvány), azt hiszem valahol 100 watt körül van. Hangosításnál a kombó elé tesznek egy mikrofont,és azt küldik keverőre, stb. (hogy a kombó és a hangszóró hangja is érvényesülni tudjon!)Ja, és létezik 20 wattos FULLcsöves gitárkombó is. Egyszerűen a hangja miatt szeretik.

a tda2030-ról: A Behringer Vintager Amp-jában tda2030 a végfok, és ecc83 cső az előfok. Nem egy nagy klasszis az az erősítő, de elmegy(tehát ez az ic alkalmas gitárhoz). Hogy hogy van megcsinálva (tápfesz, stb.) nem tudom. De láttam ilyet szétszedve.
(#) hmiki hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Sziasztok !
Kérlek benneteket, ha valakinek van kapcsolási rajza Regent 50 G erősítőhöz küldje el. Javításhoz kellene. Köszönöm.
(#) Tom3 hozzászólása Dec 2, 2011 /
 
Üdv!

Kell egy kompakt, könnyen hordozható, termet beszóló hangsugárzó tanításhoz zene bejátszására viszonylag olcsón.

Aktív hangfal (gyári) > túl drága, nem kompakt

Van egy gitárerősítőm (solo gitárhoz) amit átépítenék
Adatok: Cruiser (by Crafter) CR-10T zenei teljesítmény ~10W (hátuljára 12W van feltüntetve)
hangszóró átmérője: 13cm
egyebet nem tudok az eszközről (impedancia, hangszóróra adott kimért teljesítmény)
Probléma: Mélye egyáltalán nincs a cuccnak. (idegesítő)
Ötlet: Veszek hozzá autóból kiszuperált hangszórót.
Lehetőségek: Egybeépített 3 utas hangszóró széles sávú közép-mély sugárzó

Az impedancia piszkálja legjobban a fantáziámat. Hogy tudom kideríteni az eszközről. Egy multiméterem van mindössze.
Ha nem megállapítható ilyen egyszerűen akkor mit javasoltok? Vegyek bele egy 8 ohmos, (80-90W-os) hangszórót és csavarjam amíg jól szól?
(Abban már informálódtam, hogy ha kisebb a hangszóró ellenállása az könnyen leégetheti az erölködőt. De mi van akkor, ha az ellenállás nagyobb?)

Ha sikerülne átépítenem használhatóra, akkor viszonylag olcsó megoldást jelentene a "jól felszerelt" iskolám számára.

Köszönöm előre is az ötleteket és az adminoknak is megköszönném, ha nem helyezgetnék át a témámat.
(#) marcellus96 hozzászólása Jún 2, 2013 /
 
Üdv! Egy olyan kérdésem lenne, hogy torzított gitárnál, ha megpenetek két hangot egymás után külön, akkor néhány hang esetén elég ronda zajok keletkeznek, magyarul élvezhetetlen torzítás. A hiba valószínű, a végerősítőben rejlik.Mi okozhatja ezt a kellemetlen hangot és hogy lehet kiküszöbölni?
(#) Gránátalma válasza marcellus96 hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Szia!
Az nem feltétlen a végfok miatt van.
Milyen húrod van? Mennyire pontosan van behangolva a gitár? Milyen pontossággal van beállítva az oktáv?
Milyen torzítót használsz?
Szerintem megtlaáltad valahol szerencsétlenül két hanggal egymás fedését torzítva, szkóppal ki lehetne mérni, és ezek inteferálódnak a végfokban.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem