Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramváltó relé vagy kapcsoló

Témaindító: fellebeki, idő: Feb 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) fellebeki hozzászólása Feb 11, 2007 /

A segítségeteket szeretném kérni, ha valaki tudna segíteni azt megköszöném. Szóval röviden a lakásomban két villanyóra van az egyik az éjszakai a másik a normál tarifával számolják el.Az éjszakai kb. fele annyiba kerül mint a normál.A bökkenő ott van hogy az éjszakai áram nem mindíg van csak amikor bekapcsolják, na ehez kellene egy kapcsoló vagy egy relé amelyik ilyenkor át kapcsolná az áramellátást az éjszakaira, és amikor azt kikapcsolják akkor vissza kapcsolna a normálra.Ehez kérnék segítséget, esetleg konkrét kapcsoló vagy relének a megnevezésével. Előre is kösz
(#) atiotezer válasza fellebeki hozzászólására (») Feb 11, 2007 / 6

Elküldtem e-mailban a megoldást mivel ez nem tul legális dolog!
(#) Feri válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Ezen áramvételezési lehetőség régebben nem volt szabályos, de az áramszolgáltatók jelenlegi állásfoglalása szerint ez lehetséges a fixen kötött fogyasztók esetén.
A megoldás egyszerű kell hozzá két megfelelő terhelhetőségű mágneskapcsoló nyitó segédérintkezővel.
a relék főáramkörét kösd párhuzamosam ügyelve a fázishelyességre. Az egyik mágneskapcsoló A1 pontjánra kösd az éjszakai áram fázisát. Az A2 -re nullát.
A másik mágneskapcsoló A1 pontjánra az első mágneskapcsoló nyitóérintkezőjén keresztűl adjál egy nappali fázist.Az A2 -re itt is nullát.
És ezzel késsz is.
(#) atiotezer válasza Feri hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Én ezt a megoldást küldtem el neki. Szerintem ez sokkal egyszerübb.

megoldas.jpg

(#) Mate78 hozzászólása Feb 11, 2007 /

Itt van egy ugyanezzel a témával foglalkozó topik.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1875.html
Lehet hogy találsz benne hasznosat.

Üdv
(#) Feri válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Az igaz,hogy egyszerübb, de azért egy sima relével nem kéne esetleg több kW-ot tartósan kapcsoltatni. Főként nem a nyitó érintkezőjén.
Ezt egy némi gyakorlati tapasztalattal bíró ember mondja.
(#) atiotezer válasza Feri hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Villanyszerelő a szakmám! Nap mint nap relés=mágneskapcsolós erőátvitellel foglalkozom, ipari kivitelben. Az meg, hogy hány kilovattot kapcsolgat a mágneskapcsoló csak a tipusától függ. A nyitó és a záróérintkező is ugyanannyit tud kapcsolni. de javíts ki ha tévedek.
(#) Feri válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 12, 2007 /

" Most egy kicsit elbizonytalanítottál" nem értem akkor mi a külömbség a relé és a mágneskapcsoló között.
Miétr van a külön név esetleg ugyan az a kettő ?
(#) hegman válasza Feri hozzászólására (») Feb 12, 2007 / 1

Üdv!

A mágneskapcsoló nagyobb teljesítmények kapcsolására szolgál, ahol a fogysztót viszonylag nem gyakran, vagy a reléhez viszonyítva ritkán kell ki, illetve be kapcsolni (a nem túl gyakran modjuk olyan 10-20 kapcsolás/óra maximum). A relé nem veszi zokon ha másodpercenként akár 2-szer ki-be kapcsol.
Tehát a mágneskapcsolók úgy vannak kialakítva mechanikailag, hogy negyobb áramokat tudjanak ki-be kapcsolni ritkán, vagyis a mágneskapcsoló berendezések működtetésére szolgál.
A relé jelzéseket, jeleket kapcsol vagyis jelző, vezérlő áramkörökben használják esetleg kisebb fogysztók, jelzőlámpák kapcsolására. A relé kapcsolási élettartama egy-két nagyságrendel nagyobb a mint a mágneskapcsolónak.
A moeller katalógust nézetm meg, abban tényleg nem volt utalás arra, hogy a nyitó és a záró érintkező között lenne eltérés a kapcsolt áramerősségben. Én általában kissé idegenkedem attól, hogy a nyitó érintkezőre nagyobb áramot megengedjek. Ezt azzal indokolnám, hogy a záró érintkezőnél nagyobb a a pogácsákat összeszorító erő -> kisebb az átmeneti ellenállás.
üdv
Hegman
(#) Feri válasza hegman hozzászólására (») Feb 12, 2007 /

Egyet értek veled, csak arért volt az "elbizonytalanadás mert az egyik koléga azt ítra az én válaszomra, hogy relével is lehet tőbb kw-ot kapcsolni úgy hogy a terhelést esetleg több órán keresztűl fenntartom.
Eddeig én úgy tudtam mint te, a relé az a vezérlési funkciókat végzi a mágneskapcsoló a terhelések be és ki kapcsolására szolgáll. A mágneskapcsolókon lévvő nyitó kontaktusok csak reteszelési céllal vannak és nem alkalmasak komojabb terhelések kapcsolására. Pont azért amit te is írtál csak a meghúzott kapcsoló fejt ki elég erőt a terhelést átvívő érintkerők összezárásához.
Köszöm az észrevételedet.
(#) hegman válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Túl éles határvonalat talán nem lehet húzni relé és mágneskapcsoló között, a kapcsolási teljesítmény nézve csak. A Schrack-nak vannak olyan reléi melyekre 3800VA-es kapcsolási teljesítményt ad meg és szintén a Schrack-nak olyan kisméretű mágneskapcsolói melyeknek a kapcsolási árama max. 10A. Az 1-2 kW-ig terjedő sávban az alkalmazás dönti el, hogy mit célszerübb alkalmazni. E felett meg egyértelmű.
üdv
Hegman
(#) Feri válasza hegman hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Nincsis köztünk ebben vita. Csak egy személyes vélemény , hogy én nem tennék relét 3kW tartós kapcsolására még akkor sem ha arra 16A van terhelhetőség van írva, mert az a relé nem fog hosszú ideig kapcsolgatni. Nem bírják a tartós igénybevételt.
(#) wargapityu hozzászólása Feb 13, 2007 /

én is villanyreszelő vok és ez NEM legális tényleg de ezt csak közlöm amúgy nagy mágneskapcsolót kell használni és no problem Ganz gyárt elég jó mégneskapcsolót kb 8-9E már kapsz olyat ami 32 ampert bír ha jól tévedek de ha akkora fogyasztóid vannak rakj DIL-8-ast
(#) hegman válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Teljesen igazad van. Nekem a relé 2-3A-nál véget ér. A nagyobb megengedhető áramtól függetlenül. Ahova több kell ott mágneskapcsoló. A fenti példát csak azért írtam, hogy látható legyen a teljesítménybeli átfedés a relé és a mágneskapcsoló között.
(#) Skori hozzászólása Feb 14, 2007 /

Csak egy tipp, ha az éjszakai és a nappali áram azonos fázisról él, akkor a bontó érintkezőt át lehet hidalni egy antiparalel diódapárral. Ilyenkor az az érintkező nem fog nagy teljesítményt kapcsolni, viszont az energiafogyasztás az éjszakairól történik mert a diódák nyitófeszültsége alatt marad a fesz.különbség. A diódák csak az átkapcsolás néhány msec ideje alatt disszipálnak, ami lényegéban elhanyagolható energiamennyiség.
(#) fellebeki válasza Skori hozzászólására (») Feb 14, 2007 / 1

a helyzet az hogy nem azonos a fázis, milyen mágneskapcsoló javasolt ilyen esetben, amelyik ket fellehetne rakni a kis megszakítók mellé
(#) Last_Scout hozzászólása Feb 14, 2007 /

Szerintem meg az egyszerű kapcsolás ami kint van teljesen jó... az meg, hogy minek hívod, relének, vagy mágneskapcsolónak tökmind1, az a lényeg, hogy a katalógus adatok alapján olyat kell választani, ami túl van méretezve, és a kapcsolási teljesítményt valószínűleg eleve legroszabb esetre adják meg, szóval ha télleg annyival kisebb az összeszorító erő télleg kisebb a bontó érintkezőn, akkor valószínűleg arra van megadva...
nem tudom mi volt a másik megoldás, de bonyolultabbnak biztos nem állnék neki, ha ilyesmit csinálnék...
(#) Feri válasza fellebeki hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

Telemechanic LC 1 sorozatban van olyan mágneskapcsoló, amelyet modulárisan (autómaták közé) lehet szerelni. Ezeket általában a jobb villanyszerelési szaküzletek forgalmazzák.
(#) Feri válasza Last_Scout hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

Ha teheted nézd át egy mágneskapcsoló adatlapját, hátha megváltozik a véleményed.
(#) pumpi válasza hegman hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

üdv! Karbantartóként dolgozom.A cégnél vannak olyan gépek,melyekben a mágneskapcsolók 2 másodperces rendszerességgel dolgoznak,és bírjak,sőt bírniuk kell!És szegény relé ha 50 Hz-n dolkozik,még ha nem kell neki nagy terhelést kapcsolni,élete nem lesz túl hosszú!
(#) Last_Scout válasza Feri hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

Hát nézd pl MT többfunkciós relé, ami 250V-on 20A-t meg tud szakítani az szerintem alkalmas lehet a témára...
(#) Feri válasza Last_Scout hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

Te láttad ennek a relének azt a belső vezetékét amely a mozgó érintkezőjét köti a csatlakózóra. Van talán 0,5mm-es és te ezen akarsz 20A 4-5 órán keresztűk átvezetni.
Várom az estleges kisérlet végeredményét.
(#) Last_Scout válasza Feri hozzászólására (») Feb 15, 2007 /

mivel váltó érintkezők vannak rajta gondolom ugy van kitalálva, hogy bírja...
(#) hegman válasza pumpi hozzászólására (») Feb 16, 2007 /

A fenti hozzászólásomban nem 50Hz-en dolgozó relét írtam hanem másodpercenként 2 ki-be kapcsolást.
Lehet a mágneskapcsolót is 2 másodpercenként ki-be kapcsolni. Bírniuk kell ha úgy vannak méretezve és a fogyasztó is bírja (mondjuk AC1 üzem).
A 10-20 kapcsolás/órát példaként írtam ahol sima 3f >5,5kW aszinkron motor kapcsolását értettem alatta (mondjuk AC3 üzem).
(#) tres_vacas hozzászólása Máj 8, 2008 /

Egy teljesítményrelé ,2 váltóérintkezős,16A megfelelhet nappali-éjszakai átkapcsolás céljára ?
(#) greeneye hozzászólása Feb 16, 2009 /

Sziasztok, éjszakai áram a cél, de most konkrétan a mágneskapcsoló a kérdés, ezért írok ide.

Adott egy mágneskapcsoló, amivel durván 25-30A-t kapcsolnék, ebből kb 16A az állandó (2kW bojler + 1kW fűtőpanel + saccra max 500W hűtő) fogyasztó és 12A időszakos (villanysütő sütőrésze (főzőlapja gáz üzemű).

A mágneskapcsoló 4 bontó és 4 záró kört tud és ezek a paraméterei:
AC1:
500V~10A
AC11:
220V~4A
380V~1,5A
500V~0,5A
Védelme:
gyors 16A
lassú: 10A
10 millió kapcsolást bír ki életében és max 1x kapcsolhat/óra
Adatlapja (típ:K6D44S): -adatlap link-

Kérdés:
Az AC1-e a mérvadó? (az AC11-et igencsak keveslem)
A megadott adatok vajon egy körére érvényesek vagy csak a négy szál bír összesen ennyit?
Használhatom ennek a bontó részét akár folyamatos 25-30A-re vagy muszáj egy másikat beépíteni arra a célra?
Előre is köszönöm a segítségeteket
(#) greeneye hozzászólása Feb 16, 2009 /

(javítás: 3000/óra a maximális kapcsolási frekvenciája - benéztem :pirul: )
(#) deblajos válasza Feri hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek! Új regisztrált vagyok, de a topikot szoktam azért olvasgatni...
Ezt a kapcsolást kipróbáltam és szépen működik is, de! A kapcsolás ideje nem egyforma, amikor a vezérelt áramot kapcsoló relé behúz, kikapcsolja a nappali áramot kapcsoló relét a zárt-érintkező bontásával. Amikor a vezérelt áram elmegy, a zárt érintkezőjén át vezérelt másik, nappali áramot kapcsoló relé behúz. Tapasztalatom szerint ez utóbbi kapcsolás rövidebb idejű áramkimaradást okoz, mint a fordított, azonban ez sem elég gyors...
Mindkét esetben a kapcsolás lassabb annál, sem minthogy a számítógép ne indulna újra pillanatnyi áramkimaradás miatt!
Lehetne késleltetni a vezérelt áramot kapcsoló relé zárt érintkezőjének kapcsolását, hogy a nappali áramot kapcsoló relé csak a kapcsolás után bontson, de ennek kikapcsolásakor a nappali áram visszakapcsolásakor mindenképpen késve kapcsol, és ez is elég ahhoz, hogy a számítógép újra induljon...
Hogyan lehetne a problémákat megoldani, drága szünetmentes táp vásárlása nélkül?
(#) lehello10 hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok!

Van egy Cognex InSight 5605 s kameram (http://clpa.eu/portals/57/VEx/Docs/Cognex_In-Sight%205000_Installation%20Manual.pdf). A kamerat kulonbozo cimkek nyomtatasanal hasznalom mint nyomatfigyelot. Szeretnek egy olyan kapcsolast amelyik kepes figyelmeztetni is es hiba eseten megallitani a nyomdagepemet.
En valamifele reles megoldasra gondoltam: Figyelmeztetes eseten behuzna egy rele es kigyulna egy piros ego, mig hiba eseten behuzna egy masik rele ami a gep stop gombjara lenne kotve.
Mivel nincs sok tapasztalatom ezert arra kernelek titeket hogy segitsetek ennek az elmeletnek a kivitelezeseben illetve ha van valakinek jobb otlete kerlek irjatok le!
Elore is koszonom!
(#) smemar hozzászólása Feb 24, 2014 /

Sziasztok!

Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy van két fogyasztóm. Azt szeretném, hogy ha az egyik megy a másik automatikusan leálljon. Gondolom mágneskapcsolót kell használni de nem igazán tudom hogy kellene kivitelezni.

Előre is köszi!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem