Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   924 / 2208
(#) Moszkvai válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 15, 2010
Húúú! Ez nagyon megdobogtatta a szívem!
Gyönyörű lesz!
(#) mrn válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 15, 2010
Köszi a gyors választ! Ennyire azért nem irányár az irányár . Tavaly még láttam a HAM-bazárban 508-ast, előtte pedig évekig kapható volt náluk, biztos sokan építettek belőle erősítőt, én főleg nekik szánom tartaléknak. PL 500 jelenleg 2000Ft/db a HAM-bazárban, szóval az 1500 sztem jó ár, persze alkuképes. Bár kisebb teljesítményre képes, mint az 500-as, de állítólag HF erősítőnek jobb az 508, mert az 500 impulzusüzemre, az 508 linearitásra van optimalizálva.
http://csobarlang.hu/kapcsolasok/pl508-pp/pl508-pp.htm]
Nekem is szimpibb mondjuk egy ECC előfoknak, vagy ha már CF, akkor ECF, de a legolcsóbb ECC (az is 91-es) 1900Ft, 83-as 3000 körül, ECF 80 2900Ft. Szóval az én PCF 82-m mindenképp sokkal olcsóbb megoldás. Börzékre sajnos nem járok, ezek mind HAM-bazáros árak, de annyival olcsóbban adom hozzájuk képest, hogy szerintem börzén sem kapsz ennyiért új példányt. Egyébként lehet, hogy az 508-asokat mégsem adom el, megtetszett a fenti linken elérhető kapcsolás
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 15, 2010
Abban nem értek egyet, hogy nem beszerezhető ..
Bővebben: Link
Abban igen, hogy drága, főleg a linkelt oldalon, és teljesítményre megegyezik az EL84-gyel, amiből jelenleg a z orosz verzió 1000 HUF börzén, és "tonnaszámra" adják, 3 változatban.
Nagyon sok Pl508 van sok helyen még raktáron, elektró boltokban is talán, olcsón hozzá lehet jutni ... Azt hiszem ez valami "kései" VT hibrid színes sorvégcsöve volt, de ez a Te asztalod, viszont az tény, hogy több gyártó típusai is sok helyen felbukkannak! nekem AEG volt, de láttam Valvot-t, Phillipset .. stb .. úgy tudom, a Tungsram ezt már nem gyártotta..
A kérdés még mindig az : miért kellene ezzel erősítőt építeni, mikor a hasonló kvalitású El84, és 6V6 alternatívák biztosan beszerezhetőek, és azok lesznek még egy-két évig (szovjet), aztán meg maradnak a szlovák, kínai, és orosz új csövek,mert mindhárom országban gyártanak El84-et , és 6V6-ot is , bár ezek drágák, és nem feltétlenül jobban a szovjeteknél ...
És úgy néz ki, hogy fognak is még gyártani egy pár évtizedig biztos !
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 15, 2010
A Mester, ismét alkot !
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Márc 15, 2010
[OFF] Ok, igazad van a beszerzést illetően, de nem ment el az eszem, hogy egy ilyen kategóriájú csőért 1500-2000 HUF-t adjak ki, pont az általad is ismertetett okok miatt. A néhai EMO-nál a PL500 700HUF-os új áron ment (az AEG ECL86 is), Ha lenne legalább 20db, akkor elgondolkodnék olyan 500 HUF magasságában, de feljebb semmiképp.
Arra is kíváncsi lennék, hogy a HE hány csövet adott el, ezekkel az árakkal.
Egyébként a VT, és az orion is használta ezeket, de csak erősen átmeneti időszakban. A VT a Munkácsy Colorban (függőleges végfokozatként), és az Orion is használta, de ezt itthon nem nagyon lehetett kapni. A VT szovjet alapú Color Starban már az oroszok is (Ge) félvezetővel oldották meg a függőleges eltérítést.
Szerk: A FF TV-k függőleges csövének ugyanazon követelményeket kell kielégítenie, mint a PL508-nak. Mégis elmondhatjuk, hogy kevés rosszabb hangú cső létezik, mint a PCL85. Akkor most higgyünk-e a csőbarlangos cikknek?
(#) mrn válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2010
:eek2: OK, nem gondoltam, hogy ekkora különbségek vannak a börzés és bolti árak között.

Mégegyszer bocs az off-ért, de ebben a csöves témában van a legnagyobb pörgés, így ide tartottam érdemesnek beírni.

Hogy ne csak offot írjak:

Kocos: A PL 508 helyett az EL84 jó alternatíva lenne? ez eszembe sem jutott. Az anóddisszipációjuk valóban azonos, de az 508 tartósan 100mA katódáram leadására képes, a 84-nél 65mA a csúcs, ez nem probléma? Nem vagyok egy tapasztalt "csöves", eddig csak 1-2 deszkamodellen vagyok túl, komplett erősítő még soha nem készült el, szóval szóljatok, ha hülyeséget írok
(#) Imi65 válasza mrn hozzászólására (») Márc 15, 2010
De, probléma. Az EL sokkal kevesebbet tud PP-ben, de ennek áthidalására is van olcsóbb orosz megfelelő.
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Márc 15, 2010
Azért ne túlozzunk...
Mester az aki önálló alkotásra is képes, én még ott nem tartok, mindent Tőletek igyekszem ellesni erről a jó kis fórumról...
Én azt hiszem megtartom ezeket az 508-asokat, és azokból készítek majd valamikor egy push-pull erősítőt. Nagy dilemmám, hogy előtte esetleg érdemes lenne egy egyszerűbb OTL-lel kezdeni? A kimenőtrafó nemléte miatt sokkal olcsóbb lehet, de csak akkor ha létezik olyan cső, amiből nem kell 600 db-ot párhuzamosítani ahhoz, hogy mondjuk 16 ohmot meg tudjon hajtani. Ismertek ilyet?
Találtam már olyan OTL kapcsolást, ami PL509-esekkel 8 ohmra tud dolgozni, 100W leadott teljesítménnyel. Csak az az aprócska probléma vele, hogy csatornánként 16 db PL 509 kell bele... "Kicsit" drága, és 32db PL 509-es télen is kifűt egy 20m2-es szobát .
OTL-el kapcsolatban már gondoltam fejhallgató erősítőre is, van jópár PCL 200-asom, azzal szerintetek jó lenne? Bár egy fejhallgató erősítőhöz nem olyan költséges a kimenőtrafó, lehet, hogy először trafóssal próbálkozom.
(#) mrn válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2010
OK, vettem, dehogy haragszom. Akkor legközelebb így írom...
Megtaláltam azt az OTL rajzot. Rosszul emlékeztem, csatornánként 8db cső kell, és EL 509-et használtak. Az előerősítője, meghajtó fokozata pedig tranzisztoros. Szóval "csak" 16 cső kell egy ilyen sztereó erősítőhöz... Még így is durva... A rajzot mellékelem.
(#) fleta válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 15, 2010
[OFF]Ez már a szerénység csúcsa!
(#) (Felhasználó 1947) válasza Moszkvai hozzászólására (») Márc 15, 2010
Szia !

Nem akarok offolni, pár fotót tettem fel a szkóp órás topikra, hátha kedvet kapsz.
Szerintem itt hamarabb olvasod.

Üdv! Luki
(#) (Felhasználó 1947) válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 15, 2010
Szia !

Ha lenne egy ilyenem, addig nem aludnék amíg össze nem raktam
A cső szenzációs, jó kis cucc lesz.
Jó munkát hozzá...

Üdv! Luki
(#) hgy válasza kocos hozzászólására (») Márc 15, 2010
[quote]úgy tudom, a Tungsram ezt már nem gyártotta..

pl508_tun.jpg

(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 15, 2010
Kezd véglegessé kialakulni a GU50-em. Ma megtaláltam az okát a brummnak. Le kell földelni a GND-t és megszűnik minden brumm, teljesen csöndben van és még a hangja is szebb lett. Persze nem direktbe kötöm a földre, hanem majd egy kondin keresztül. Ez így esetleg összekötve számítógéppel, vagy valami más eszközzel okozhat földhurkot? vagy valami más megoldást kell keressek? Az egész dobozom fából van...
(#) hgy válasza mrn hozzászólására (») Márc 15, 2010
Egy cső annyira lineáris, amennyire a jelleggörbéje, nem pedig ahogy a csőbarlang azt próbálja bemagyarázni. Mondjuk cikkben az általuk lehúzott EL/PL509 triódának kötve igen csak szép jelleggörbét produkál, az embert rögtön egy jó kis SE építésére inspirálva.
Csak a meghajtásra igen csak oda kell figyelni...
(#) (Felhasználó 1947) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 15, 2010
Szia

Le kell földelni a GND-t[/quote]

Ez jól hangzik
Próbáld ki az egypont földelést., valamint a bemenetek csak az erősitő GND-jén kapjanak földet.
Magyarul a bemeneti csatikat "szigetelten" szereld fel.
A fa dobozt pedig belül vékony fém lemezzel "béleld ki", az is sokat segit.

Üdv! Luki
(#) mrn válasza hgy hozzászólására (») Márc 15, 2010
Sajnos én még sem 508-ast, sem 509-est nem hallottam, így nincs összehasonlítási alapom, ezért valószínűleg az 508-assal fogok foglalkozni először, mivel az áll rendelkezésre. A Csőbarlang véleménye nyilván szubjektív, de végül is logikus a magyarázat, az 500, 504, 509 tényleg inkább kapcsolóüzemre készült. Bár az 509-es karakterisztikája sem egy gyatra csőre utal, az tény... Szerintem egyszerűen jobban tetszik a cikk írójának az 508-as hangja valamiért (vagy nagyon meg akar szabadulni a készletétől... Na jó, ez gonosz volt...) Az én 508-asaim is Tungsramok.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 15, 2010
Hát igen elég érdekes jelenség az biztos. Direkt törekedtem, hogy jó legyen a gnd kialakítása, mindkét oldal testje a táphoz fut be, mégis brummos maradt. A fűtést is kiközepeltem és akkor is maradt a jelenség. Ma újra elővettem pár hónap állás után és szkóppal akartam végignézni, hogy hol költözik be a maci. Erre amikor rátettem a szkóp kábelének a csipeszét a gnd-re teljesen elhallgatott. Pedig a szkóp nincs is leföldelve. Apám mondta, hogy nézzem meg mi történik, ha földre kötöm a gnd-t és ahogy lekötöttem, egyből csend lett. Szóval ha nagy baj nem lehet belőle, akkor én maradnék ennél a megoldásnál.
Idézet:
„Imi65 írta: Szerk: A FF TV-k függőleges csövének ugyanazon követelményeket kell kielégítenie, mint a PL508-nak. Mégis elmondhatjuk, hogy kevés rosszabb hangú cső létezik, mint a PCL85. Akkor most higgyünk-e a csőbarlangos cikknek?”

Igen, sztem az a gond ezzel az elmélettel, hogy egy függőleges végfok mindig egy bizonyos frekvenciájú, amplitúdójú és jelalakú jelet erősít, nem arra van tervezve, hogy széles frekvenciasávot erősítsen, nem tudható, hogy melyik típus hogy viselkedik HF erősítőként, mekkora torzítása lesz. Ugyanez a helyzet a sorvégcsövekkel is. Egy megoldás van: ki kell próbálni, meg kell hallgatni, mert attól, hogy nem HF erősítőnek tervezték, még kitűnően működhet akként is, de nem garantált, hogy mindegyik típus ilyen.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 15, 2010
Szia !

Értem.A szkópok,legalábbis a régiek le vannak földelve,
értem ez alatt hogy a hálózati kábel földje, a doboz,és a
szkóp bemeneti csatijának negativ pontja egy potenciálon van.
Természetesen a hálózati földelés, és a csöves cucc
GND pontja összekötendő, gondolom Nálad ez nem volt meg...

Üdv! Luki
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 15, 2010
Ezen a szkópon nincs földelés, csak sima kettős szigetelésű kábele van. Igen eddig az erősítő GND-je nem volt földre kötve, de ha lekötöm, akkor minden jó, nem zúg, és még a hangja is jobb lesz. Köszönöm a választ! Végre úgy néz ki tökéletes lett.
(#) s.sanyi hozzászólása Márc 15, 2010
Sziasztok.Ma voltam eggy katonai roncstelepen ahol valami orosz rádióadókból sikerült kibányásznom 22 db 6n3p dupla triódát és érdekelne mi a megfelelője?Most ecc 83 előfokom van birnám-e alkalmazni helyette?van még cg 15 p-2 csővem is szintén a rádió adóban találtam azt mondta eggy szintén ott turkáló bácsi,hogy eggyenirányitó cső tudtok-e valamit róla mire birom alkalmazni ebből is van 11 db.Hihetetlen olcsón megúsztan mindezért fizettem 1 eurót kilóra mérik a bontott alkatrészet.
(#) fleta válasza s.sanyi hozzászólására (») Márc 15, 2010
Az ECC 83 orosz megfelelője 6n2p. A 6n3p azt hiszem ECC88. De keressél rá!
(#) (Felhasználó 1947) válasza s.sanyi hozzászólására (») Márc 15, 2010
Szia !

Erre mondaná megboldogult technika tanárom:
"Ha a lustaság fájna, üvöltenél Fiam"
Ha beirod a keresőbe hogy: 6N3P, nyolcmillió találatot kapsz.
Egyébként az ECC85-nek felel meg.(nagyjából)

Üdv! Luki
(#) hgy válasza mrn hozzászólására (») Márc 15, 2010
Ha utánanéz valaki, hogy hány cső lett eredetileg audio célokra tervezve, igen csak meglepődne
a kis számon. 300B, 6L6, stb. stb. először az ipar, haditechnika számára kerültek kifejlesztésre.
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 15, 2010
(#) s.sanyi válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 15, 2010
Köszi.Nem voltam azért olyan lusta én is keresgéltem az adatlapot megtaláltam a bekötések másak mint az ecc 85 nél, gyanitottam,hogy ez a megfelelője mert a 6n2p nek ecc 83-mat találtam csak itt a fűtés 6.3 volt az 1-es és 9-es lábon ha jó nézem.Az ECC 85-öt még nem találtam a megfelelőjének de ha már irod úgy van szóval simán lehet alkalmazni előfokba.Különben a minőségéről mit tudtok mondani érdemes alkalmazni?
(#) (Felhasználó 1947) válasza s.sanyi hozzászólására (») Márc 15, 2010
Szia !

Szerintem jók a ruszki csövek, jó tapasztalataim vannak velük.
A 6N2P valóban ekvivalens az ECC83-mal, csak kicsit kisebb az erősitése.
A fűtése csak 6,3V-on lehetséges, a 4.-5. lábon.
a 9. láb a belső árnyékolás kivezetése.

Üdv! Luki
Következő: »»   924 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem