Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
6N1P ~ ECC81, ECC85, 6N2P~ECC83, 6N3p~ECC82, 6N23P=E88CC, ECC88
A 6n1p mennyire használható ecc85 helyett? Van valami jelentős különbség?
A 6N1P jellegörbe alapján inkább ECC88, e helyett is ajánlja a gyár, csak fűtőteljesítény igénye viszont majdnem duplája a 88-nak. (ami néha jó, legalábbis a hangminőség szempotjából)
Sziasztok.Lecseréltem az ecc83-mat 6n3p-re a bekötéseket átforrasztottam.Nem változtattam más semmit maradt a 100 k anódellenállás és 1.5 k a katódban nagyon tetszik a hangja nekem szebb mint az ecc-é és a brumm is a minimumra csökkent,de igy csak 1.4 mA áramot kap.Tudna valaki segiteni mennyire állitsam adatlap szerint 8 mA-t néztem és mekkora anódellenállás kell? Az ecc adatlapja sokkal bővebb.
Az 1,4 mA tökéletes, hagyd így.
Melyik 6N3P verziód van (6n3P, 6N3PE vagy EV, 6N3PI (E=hosszú élettartamú, V=vibrációálló, I=impulzustűrő változat)), mert az E-s változatoknak csak 160 V-ot enged anódfesznek az adatlap (a sima és az I-s 300 V-ig mehet) ?
Találtam egy ilyet, hátha valakit érdekel.
Idézet: „Kedves triódás barátaim ! Az idén is találkozhatunk a tavalyihoz hasonló időpontban, azonos helyszínen, megrendezésre kerül a II. Triódás Találkozó A találkozó ideje 2010. április 10.-én 9 óra, a Tolna megyei Csehi pusztán. Szívesen látunk mindenkit, aki trióda végcsöves erőstőt hallgat. A találkozón lehetőség lesz megismerkedni eddig még ismeretlen triódásokkal, és elmélyíteni a már meglevő ismeretségeket. A tavalyihoz hasonlóan tervezünk tematikus programot is: triódák és hangfalak témakörben. Terveink szerint lehetőség lesz viszonylag széles erősítő és hangfal választék meghallgatására. Erősítő lesz pár a wattos SE-től a 10-20W-os PP-ig, hangfal pedig a szélessávú tölcsérestől a planárig, a szatatikuson át a dinamikusokig. Izgalmas választék van kibontakozóban. Aki úgy gondolja, hogy szívesen járulna hozzá a technikai paletta szélesítéséhez az hozza bátran eszközeit. Néhány mondat a részletekről: Csehi puszta pontos megközelíthetőségét később emailben írom meg a résztvevőknek. A találkozó egy volt uradalmi, majd állami gazdasági irodaházban kerül megrendezésre, mely mára családi vendégházzá alakult. 5 kis szoba (kb szállodai méret), tágas folyosó, társalgó és egy hatalmas étkező helység, konyha található az épületben. A szobák berendezése alvásra is lehetőséget ad, így aki távolról érkezik, vagy csak tovább szeretné élvezni a társaságot meg is szállhat. 3-4 szobában tudunk zenélni. Szombaton svédasztalos hideg étkeztetést biztosítunk, illetve az ott alvóknak és az erre igényt tartóknak meleg vacsorát. Alkoholmentes italokról és kávéról gondoskodunk, tudatmódosító szereketl nektek kell hozni. Kérem, hogy ha ismeretek olyat, aki szívesen jönne és megfelel az egyetlen részvételi feltételnek, hogy triódás erősítőt hallgat, értesítsétek a találkozóról. Ismerjük meg minél többen egymást. A találkozóval kapcsolatos kommunikációt a krizsi_l kukac freemail hu címen folytassuk. A más formában való jelentkezések, megbeszélt dolgok sajnos hamar kiesnek a fejemből, a fórumok falm áradata sem segítség. A változásokról a szervezés, a jelentkezések előrehaladtával folyamatosan értesítem a már jelentkezetteket, és azokat akik érdeklődést mutattak a rendezvénnyel kapcsolatban. Lehetőség van nem csak triódások részvételére is, de a hely befogadó kapacitása miatt sajnos csak korlátozott számban. Velük kapcsolatban biztosat csak a várható triódás létszám kialakulása után tudok mondani. A tavalyi találkozó révén már előjogot szerzettek természetesen előnyt élveznek.”
Szia sima 6n3p van legtöbb de van eggy pár e és ev is.Ha igy jó akkor igy hagyom a hangja sokkal lágyabb mint az ecc 83-é nagyon tetszik.A katódellenállásom 100 k a föld és az anód között csak 75 voltot mérek ez nem kevés?a katódban 1.7 k van( lemérve) ebből számoltam az 1.4 mA-t
Üdv Urak!
Ha valaki tud segíteni, milyen trafók lehetnek ezek? Ruszki tvék-ből lett bontva, mi volt a funkciója?
Nekem csak kristály triódás végfokom van , én is mehetek ? :nemtudom:
Kimenőre tippelek SE lehet, a légrésből ítélve. Csöves volt a TV? Lehet fojtó is.
A jobb oldali az képkimenő PCL85-höz, az Orion, és VT hibridekben is használták ( az az L alakú "adapter-lemez" is ahhoz való ), a bal oldali is talán képkimenő ? Van egy olyanom is, de nem tudom, honnan ?
jav : A bal oldali nekem Junoszty-ból van, de nem tudom milyen funkciót töltött be ...
Na még két oldal és jöhet a TORTA! :taps:
A függőleges eltérítésben volt. A Junosztyban is.
Az ECC83 gondolom csak 0,8-1 mA-el ment, ennél is csökkentheted az anódáramot, hogy nagyobb legyen az anódfesz (beteszel katódellenállásnak pl. 2,2 K-t), vagy ha elég az erősítés, csökkentheted az anódellenállást (pl. 56-82 K közé, ekkor persze nem csökken az anódáram, hanem nő valamennyit, de a 6N3P bírja). Igazából olyan féltáp tájékánál valamivel többre kéne belőni (20-30 V-al többre). Jelen esetben, ha a katódellenállással állítasz féltápot az anódra, akkor kisebb áramú lesz a fokozat, ha az anódellenállással, akkor nagyobb áramú lesz a fokozat. Lényeg, hogy jól szóljon.
Sturbi, a 6X28X-K (itt a K jelölés a lényeg) mit jelent az oroszoknál?
meghallgattam ma a GU50-et és mintha túl sok lenne a magas. Mélyet csak akkor kapok, ha gépen a hangszínszabályzóba felveszem. Ezen esetleg egy visszacsatolás segíthetne, vagy valami más kellene?
Nem vagyok benne biztos, de szerintem vibrációállót jelenthet itt a K is.
Segíthet egy átfogó negatív visszacsatolás, ha az erősítő frekimenetével van gond (kimenőtrafóval együtt).
Ez a rajz alapján van megcsinálva, annyi különbséggel, hogy a GU pentódának van kötve. Ide milyen értékű visszacsatolást tegyek, és a meghajtó katódjára simán rá lehet vezetni? Mert más kapcsolásokban két részre osztott katódellenállást szoktam látni, de itt eleve kis értékű az ellenállás.
Köszi most érthető majd próbálkozok állitani,egyébként igy is jó szól de kap eggy kicsit nagyobb anódfeszt.Ecc 83-mam 0.95 mA áramra volt állitva.
A kimenőd mekkora vason van és milyen osztással , mennyi a nyugalmi áram ? A GU -nál ilyen amit irsz hogy nincs mély rendesen , ez furcsa . Próbáld már meg valami más forrásról is hogy hogyan szól nekem a számitógép az nem hangforrás
Szia!
A -K azt jelenti=special audio, vibration proof=különleges audio, rezgésbiztos. Itt részletesen le vannak írva a jelölések:Bővebben: Link Én még csak 6p14p-K-ról hallottam.
Érdekesen, nem minden zenénél van ez, de a legtöbbnél jelen van. van mély, amikor ráadom a kiemelést. Na akkor a 15W-os hangszórók is rendesen betorzítanak(nem az erősítő, hanem maga a hangszórók hibájából és kis teljesítményétől) és dübörög rendesen. Holnap kipróbálom még másról is, de amit eddig hallottam így, majd megsüketültem a sok magastól.
Ha pentódának van kötve a GU 50, akkor sokkal nagyobb a belső ellenállása (ezért sokkal nagyobb Ra-ra kell a kimenő), kösd át a rajz szerint triódának és minden bizonyal megjönnek a mélyek.
A katód hidegítve van, oda nem köthetsz visszacsatolást, csak ha kiveszed a kondit, úgy meg lehet, hogy kicsi lesz az erősítés, vagy meg kell osztani (100 ohm hidegítve+50 ohm-erre az nvcs). Mindenesetre ha a katódra próbálsz visszacsatolni (kondi kimegy, vagy megosztva), akkor egy pár Kohmos ellenállással kezdd (pl. 4,7 k), aztán úgyis meglátod mi a helyzet (vagy kisebb vagy nagyobb kell).
Igy ez elég "fatengelyes".
A kimenő milyen? értem ez alatt a magot, a tekercselést, és a légrést.... Nem szükséges visszacsatolni, de én inkább az Ágoston féle áramkört épiteném meg...(ECC82)
Ezzel a rajzzal mi a gond, nagyon jó rajz. Azért használ 6zs52-t triódának kötve (nagy meredekség, elegendő erősítés, kis belső ellenállás), hogy eggyel kevesebb fokozat is elég legyen. Az Ágoston féle rajz kissé más, de semmivel sem jobb vagy rossszabb.
Úgy emlékszem a 6N2P fütése mintha más lenne
|
Bejelentkezés
Hirdetés |