Fórum témák
» Több friss téma |
Nem jó neki, mivel 200mV os a műszere, és a te söntöddel 100A nál csak 37,5-öt mutatna. Nem hajtja ki a műszert.
Hoppá, most olvasom, itt panelmérőről van szó! Gondolom digitális panelmérőről, nem 100-ig skálázott deprez műszerről, ez azt jelenti, hogy nem kell 0,002ohm sönt, mert akkor az 100A nál 200A-t fog kijelezni, elég a 0,001 ohm is, ott máris felére esik a disszipáció, azaz 10W.
Például az ACS755SCB itt kapható.
...tehát többféle megoldás létezik....
Igazad van!
Az ötletedet továbbfejlesztve én megpróbálkoznék a mellékelt dologgal (talán nem melegedne túlságosan a vezeték..). A trimmernek helikálisnak kellene lennie, hogy pontosan be lehessen állítani a kitérést.
Na jó akkor a tévedések elkerülése végett:
200mV 100A az 0.002ohm 200mV 100A az 20W 0,002 ohm az 2-es átmérőjű huzalból 35,9cm, de itt még baj van a terhelhetőséggel. Tehát vagy 2* 2-es huzalból kell 72cm vagy 3*2-es huzalból 108cm. Természetesen utánna a söntöt kalibrálni kell amit ónpacák ráforrasztásával lehet kivitelezni. A kalibrálás történhet multiméterrel amin beállítunk pl.10ampert és egy másik multiméterrel mérjük a söntön a feszültséget.
Ezek már kiderültek, sőt még az is, hogy söntnek elég 0,001 Ohm, mert 100A-t kell mérnie, és akkor kell mutatnia a 200 mV-os műszernek 100-at. (Tehát olyan, mintha 100 mV-os érzékenységű műszere lenne.)
OK. Akkor csak annyi, hogy a 7 mm2 -es huzal az 3mm átmérőjű és abból 41cm elég ...
Igen. Én azért számoltam 50 cm-t a 7 mm2-esből (kb. 120 mV-ot 100A-re), hogy a trimmerrel kényelmesen lehessen lejjebb állítani a mutatott értéket (és ne kelljen forrasztgatni).
Ha vastagabb és hosszabb a vezeték, jobban elviszi a hőt is, illetve lehetne az a kábel maga.
Részben ezért is ajánlottam 25mm2-es huzalt már az elején,a 7mm2-el 100A-en meg legfeljebb melegItőnek lesz majd jó,ugyanis az max 70A-ig terhelhető.
Nem én javasoltam a 7mm2-ert, szerintem is kevés. Én jobbára 2,5A/mm2-vel szoktam számolni, az nálam egészségesnek számít.
Használtunk annak idején söntnek még valamit, ami valamivel rosszabb vezető, mint a réz de több A –t elbír és sokkal rövidebb is elég belőle: Hegesztőpálca, kb. a 4 mm –s az elbír 250 A –t is, de még a 3,25 –ös is bőven tud 150 A –t.
Voltmerod van? A voltmeronek lehet sorbakotott ellenallasa . Ha van ellenallas ki kell szedni es a muszer erzekenyebb lessz igy kisebb sontot lehet hasznalni .
Akutoltesnel nincs "simitott" egyenaram igy kellene mukodjon az arammero "fogo". Milyen akumulatort toltenek 100A-rel ,1000 Ah-s akumulator?.
Én ilyen célra (gépjárműelektronika)
preciziós műszersöntöt használok. 1 mohm-os, ez 1mV amperenként. Szkópon is használom.De szükség esetén valami jobb fajta opával tovább erősithető. Hasonlót ajánlok neked is. Idézet: „Én jobbára 2,5A/mm2-vel szoktam számolni” Igen jobb esetben én is,de most az eddigi tapasztalt legnagyobb áramból indultam ki,amit nálam még valahogyan elviselt a 6 és 8mm2 közötti szigeteletlen rézhuzal,a 2,5A/mm2,az az áramsűrüség aminél még biztosan nem melegszik a huzal,én inkább szigetelt,és zománcozott rézhuzaloknál(esetleg kábeloknál) szoktam betartani,egyrészt a szigetelőréteg megóvása miatt,másrészt pedig tekercselésnél például,a tekercsekben létrejövő kissebb-nagyobb impedencia miatt is. Ja és bocsi,hogy félreérthetően fogalmaztam,a mondat másik fele nem neked szól. Idézet: „a 7mm2-el 100A-en meg legfeljebb melegItőnek lesz majd jó...”
köszönöm mindenkinek a gyors válaszokat,és elnézést hogy csak most reagálok,de eddig keresgéltem.találtam egy egész érdekes "műszert".modellezésben használják wattméter néven ismert.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10349. és az ára annyi mint kb 1 sönt.lehet kipróbálom
Jól értem, hogy a söntön keletkező 60 mV-ot egy potenciométerrel leosztod úgy, hogy 100 mV legyen belőle (a 200 mV-os műszer 100-at mutasson)???
Ezt még át kellene gondolnod...
Hali
Erdekes ez a Hobbyking muszer. De 100 A meresere legalabb 30 masodpercig alkalmas utana vehetsz masikat. Ugyhogy lehet hogy dragabb lesz megis. (nem kell mindent elhinni a marketingnek) Udv Vili
Jól irod a lényeg ott van a végén
"So today I got the Hobby King X1 Watt Voltage Meter & Analyzer. I installed with 4mm gold connectors. The cables are each 11cm long, but cut to 2cm to get low on resistance. Very small design. Great Toys"
na megvettem azt a hobby king műszert.
100 amperes teszt megvolt,igaz csak kb 20 másodpercre.nem észleltem semmi rendelleneset.55 ampert bírta rendesen jópár percig. holnap csinálok egy komolyabb tesztet.
Hali
kerdes hogy milyen vastagok a drotok. Ha eleg vastagok akkor lehet hogy kibirja. Igy a fenykeprol nem latszik nagyon vastagnak. 100 A-hoz legalabb 10 mm2 kellene. Udv Vili
Rézből ne akarjatok söntöt csinálni. Sajnos a réz ellenállásának 0,4 % /fokcelsius a hömérsékletre történő változása. Ez azt jelenti, hogy 100 fokcelsius változásra 40 % hibát produkál. És ugye egy sönt az melegszik... Erre a célra egy speciális ötvözetet használnak, a neve : manganin. És még forrasztható is. Talán a Villértnél lehet kapni.
Hali és ha esetleg egy LEM sensorral mérnéd?
http://parts.digikey.com/1/parts/945526-sensor-current-100a-bi-th-l...p.html adatlap: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/lem/LAH100-P.pdf udv!
Hali
Itt nem beszelt senki a shuntrol. En az kerdeztem volna a kollegatol hogy milyen vastagok az altala vasarolt muszer kabelei. Udv Vili
Ez már kicsit off lesz, de a melegedéstől tartóknak elmondanám hogy az 1,5 mm2 vezetéknek, ami kb 1.5mm átmérőnek is megfelel szabadon 25 amper a terhelhetősége. Forrás a gyakorlat meg ez :Bővebben: Link
Meg meg lehet nézni a hosszabbítókat amik 16 amert kell bírjanak, valamint a konnektor vezetékeit ami 1,5 vagy 2,5 mm es max.
6mm-es kábelek vannak benne,de nem réz,hanem valami más,nagyon sűrű fonatu kábel.megkérdeztem és a modellezők ezt használják.7.2 volt 900watt.ezt elviszi,igaz itt nem folyamatos a terhelés,de a csúcsok 100 fölött vannak.Azt sem igazán értem hogy az a szabályzó ami ezeket vezérli kb a kkora mint egy gyufásdoboz fele.és csúcsban tudnak 400 ampert.(és ez nem a marketing része)legalábbis ezt mondják.
Ha visszaolvasnál, akkor látnád, hogy a shunt készítésre is voltak ötletek, - rézből. Erre írtam hogy nem jó.
Akkor ne nekem valaszoljal.
A legtobb hozzaszolas elmelkedes volt szerintem ,tulajdonkeppen mit akar merni a kolega.Nem emlekszem hogy irta volna (lehet hogy kihagytam/atugrottam en?).
Az autokban volt Ampere mero feromagneses ( moving iron type ampermeter ) vagy bimetal-os olyan is van.Ezek robusztus felepitesuek es nagy aramokhoz valok.Srackoromban ilyesmiket szedtunk ki regi autobol aztan nem volt mit csinalni vele mert az egesz egy par fem alkatreszbol alt .Hirtelen olyat nem talaltam a netten de ime egy par panelmuszer valasztek. "Moving Iron Meter" ."Moving Iron Meter" Az alabbi kepen egy atuo akku tesztelo lathato V meter lathato 70Ah-as akunak a toltesi allapotat is lehet vele tesztelni.Ezt emlekbe tartogatom sok mas mindenfele melett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |