Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   244 / 1273
(#) kadarist válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szia!
A szervízmenübe a 062596 MENU kombinációval lehet belépni.

LO1.1E AB.pdf
    
(#) Vacok hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy régi orion típusú tv-m, és néhány csatorna állandóan elhangolódik. pl. a 1-16-ig csatornára beállított csatornák fixek, ezen felül meg folyamatosan elmegy. 5-6 perc üzem után beáll, és az összes fixen marad. Méregettem a félvezetőket, nem találtam köztük hibásat, meg megmértem a melegedő ellenállásokat, azok is jók. Viszont van egy feszültség ami jó 10V-tal alacsonyabb, mint ami a kapcsolásán van. Van egy 33V-os hangolófesz, amit egy a sorvégtrafó által előállított 70V-ot egy 33V-os zener stabilizál 33V-ra. Nos a 70V az csak 58V. Van egy 8V-os feszültség is, ami szintén beleszól a hangolásba, azt is mondták korábban, hogy lehet, hogy az mászkál el, az állandó, és stabil. Gondoltam arra is, hogy a 15 éves elkók már kiszáradtak annyira, hogy már nem tudják szűrni a tápfeszt, vagy a tápnak az elszenesedett nyákja okoz valami problémát. Mi lehet vajon a baja? Javítható még, vagy próbáljak hozzászokni, hogy ez ilyen marad?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szia!
Típusa is van a tévének? A hangolófeszültség a tuneren lefelé vagy felfelé mászik el? A 33Volt stabil marad?
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
A típusa az CTV321M. A tuneren hol mérjem meg a hangolófeszültséget? Ha bekapcsolom a tv-t, előbb felfele kell hangolni, ott stagnál egy kicsit, aztán elindul a másik irányba, és lefele kell hangolni, és végül visszajutok oda, ahonnan indultam. A 33V stabil, nem teljesen 33V, hanem 34,2V, de az mindig stabil.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
A tuner 11-es lábára megy a hangolófeszültség.
Az AFC áramkörnek biztosítani kellene a frekvencián tartást a bemelegedés alatt is.
Leírás és rajz: Bővebben: Link
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Én azt értem, hogy az AFC-nek frekvencián kellene tartani, de nem teszi. És ha rámérek a tuner 11es lábára, nem tudom a valós feszültséget mérni, mert ahogy hozzáérek a tunerhez azonnal elmegy a kép. Gondolom túl kicsi a műszerem belső ellenállása, és leejti a feszültséget. Viszont ha a tunerhez kötött műszerrel beállítok egy csatornát, az fixen marad, és nem mászkál el a bemelegedés alatt.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok, kaptam egy LG NR RK-21CC40MX típusú tv-ét és az a problémája hogy leesett szegény és azóta a két felső sarkába ilyen szép kis lilás zöld foltok látszanak. Szerintem a deflexiós tekercsnél lehet a gond valahol, de már átnéztem ezerszer és nem látok semmi rendelleneséget rajta, aztán átnéztem a panelt is hogy nincsen e elengedet forrasztás, de nem leltem ott sem semmit. Most már nagyon tanácstalan vagyok, és szeretném kérni a segítségeteket hogy mit kezdjek vele. Köszi előre is a válaszotokat.
(#) Parázs Gábor válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
ÜDv
Valszeg maksz hibás lett a képcső.Képcsőcsere.
(#) soos csaba válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Köszi a gyors választ, akkor annak annyi. Szi..ás. Amúgy mi is volna az a maksz? pontosan.
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia!
Nem maksz, hanem maszk. Résmaszk. Ezzel a maszkkal válogatja szét a képcső a három elektronsugarat aszerint, hogy melyik fényporpontot gerjessze.
Bővebben: Képcsövek
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Köszi, a válaszodat, és a helyreigazítást.
(#) Parázs Gábor válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Pontosan.
(#) KillBill0531 hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
sziasztok,

techwood 70cm szürke müanyag dobozos. /2-3 éve dobálták a tescoba nem egesz 40ezerekért/
bekapcsolaskor kapja a jelet/alul lila fény világit/
de nincs kép,se hang.de ahogy kapcsolgatom látszik,hogy reagál,mert a lila kijelzöfény villan.
általános probléma vagy azert ennél bonyolultab?
légyszives ha ebböl elsöre lehet valamire következtetni,irjátok meg.

köszönöm szépen elöre is a választ!
(#) dejoe válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Meglett a hiba. A sorkimenő E-W leágazásánál az L600-as tekercs egyik lábánál elengedett a forrasztás.
Egy másik fórumban is utána néztem ennek a hibának. Ott az e tekercs melletti biztositék ellenállás szakadt meg. Ott cserélni kellett a BUK 404-es FET -et, az EW-tekercset és a lineáris tekercset.
Tehát ilyen hibánál általában szakadást kell keresni.
Köszönöm a segitségedet, adnék pontot de nem tudom , hogyan kell. Üdv Józsi.
(#) Doncso hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Sziasztok, Samsung CRT projektoros TV-vel lenne egy olyan probléma, hogy stand-by - ból nem indul el, az történik, hogy elindulna, de valami fogja, a táp szerintem jó, feszek megvannak, próbáltam a sorki tranyót lekötni, hátha ott a baj, de nem, ugyanúgy nem indul, tehát szerintem, jó eséllyel, a nagyfesz rész rendbe van, viszont, amikor bekapcsolom, nagyjából 5-10mp ig zajong a táp,majd megáll, és az egyik STK ic bordája mintha melegebb lenne a másiknál. Nincs esetleg ezzel tapasztalata valakinek, én kifogytam az ötletekből.
(#) pintyu válasza Doncso hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Helló. Lehetséges hogy az egyik konvergencia ic fogja meg a tápot. Régebben volt ilyen esetünk, sokadik indítgatás után a fólia is leégett a nyákon. Szerintem emeld ki mindkét STK-t így indíts és mérj a tápon.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Szia!

Végigméregettem egy csomó dolgot, és sehol nem találtam semmi hibát, végül amikor toltam vissza a tv-t a helyére közben elment a kép, abban a pillanatban amikor megmozdítottam, és kiderült, hogy amikor megfeszítem az antenna csatlakozóját akkor megy el a kép. Ettől függetlenül nem tudom, hogy amikor mozdulatlan a tv miért mászkál el a csatorna. A tunerben találtam egy smd diódát, ami zárlatot mutat. Az antennáról bejövő jel közvetlenül erre jut, és le is földeli rögtön, így nem tudom, hogy egyáltalán hogy lehet kép. Emellett a belső borításán pici koromszerű lerakódás látható, vajon a belsejében lévő gyertyaviasz szerű anyag kormozta volna össze a melegedéstől?
(#) latya3 hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem egy siemens fs 231 stereo 100 hz készülékem van, néha kikapcsol, utána bekapcsolom és rögtön kikapcsol ezt többször megismétli, aztán ha bekapcsolt néha kifehéredik a kép és fehér sűrű csikos lesz és elsötétül.
Hol kezdjem? Kezdő vagyok de elektrotechnikát tanultam.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Nyilván egy tekercs van a diódával párhuzamosan, azért mérsz zárlatot. A rajz nem segített?
(#) kadarist válasza latya3 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Szia!
A forrasztásokat nézd át az alaplapon és a képcsőpanelon.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
A rajzon sajnos nincs rajta a tuner kapcsolása.
A rajz alapján rámértem az AFC feszültségre, és bemelegedés alatt először csökken, aztán visszaáll a kiindulási feszültségre. Szóval gondolom az AFC működik, ami abban is megnyilvánul, hogy van olyan csatorna, ami bemelegedés alatt nem megy el, viszont ha elkapcsolok, aztán vissza már nincs kép. A 8V-ot is pontosabban megmértem, az 7,95 és 8,10V között ingadozott. Aztán mértem a hangolófeszt is miközben éppen elment a kép, és semmi kilengés, az teljesen stabil.
Szóval most már nem tudom hol keressem a hibát. Arra gondoltam, hogy az AFC és AGC áramkörben kicserélek minden alkatrészt, hátha valami elfáradt alkatrész okozza a problémát. Vagy először a tranzisztort az AFC körben. Korábban már volt olyan a 33V-os zener szállt el, nem húzta le a feszültséget, a diódát mégis jónak mértem.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Azon gondolkoztam, hogy vajon a tápfeszültség ingadozása okozhat-e ilyen problémát? Vagy akkor az összes csatorna elmenne?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
A hangolófeszültség stabil végig? A tuner tápfeszültsége végül is mennyit változik? Pontos mérésekre van szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy az AFC-áramkör a rossz vagy a tuner. Esetleg a vezérlő frekije mászkál el (kvarc).
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
A hangolófeszültség amikor mértem 0,01V-ot változott. A tápfeszről bővebb adatokat csak később tudok adni. Frekit meg sajnos nem tudok mérni, max guberálok valahonnan egy kvarcot és kicserélem. A legjobban az foglalkoztat, hogy miért csak néhány csatornánál áll fent ez a jelenség? Én úgy tartanám logikusnak, hogy bármelyik fentebb tárgyalt paraméter változik (8V, hangolófesz, AFC hibája, tápfesz, órajel) az az összes csatornán megjelenik.
Nem tudom, hogy ez segíthet-e valamit, de felfele hangolásnál a tiszta kép nagyon hamar eltűnik, lefele hangolásnál viszont egy jó széles sávban tiszta a kép.
Az AFC feszültség az 0 és 5V között van. Felfele hangolásnál azonnal felugrik 5V-ra és a kép elmegy, lefele viszont szép fokozatosan esik a feszültség és majdnem egészen 0V-ig tiszta a kép.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Nem az AGC-feszültséget méred? Annak köze nincs az elhangolódáshoz.
Gondolom, hogy az UHF-csatornáknál jelentősebb az elhangolódás, hisz ott kisebb hangolófesültség változásra is jobban megváltozik a vételi freki.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Nem, nem az AGC-t mértem, a tv processzor AFC jelű lábán mértem a feszültséget.
És valóban az UHF megy el. Azaz annál jelentősebb, tapasztalható VHF3-on is, de ott nem olyan mértékben, mint az UHF-en. Ezt még nem is figyeltem.
Akkor ez azt jelenti, hogy valahol a hangolófeszültség környékén keresendő a probléma? 0,01V okozhat ilyen változást?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Ha van hozzá kedved, akkor egy 1Mohm-os helitrimmerrel adj a 33V-ról leosztott feszültséget a tuner hangolófeszültség-bemenetére. Így tunert és a hangolófeszültség-stabilizálást közvetlenül letesztelheted.
Ezzel a módszerrel kikerülöd a vezérlőt és az AFC-t.
Ilyen potit régi kézi hangolású tévéből termelhetsz ki.
A 70 volt helyetti 50 sem normális a stabilizátor előtt.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Értem. A mai nap már biztos nem, majd holnap, vagy holnap után lesz időm és kipróbálom. Mindenesetre köszi az eddigi segítséget, és majd jelentkezem az eredményekkel.
(#) Doncso válasza pintyu hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Köszi a választ, annyit kérdeznék, hogy véleményed szerint, nem lesz további baja a TV-nek ha kiemelt STK-val indítom, illetve a másik STK károsodhat e?
Üdv.
(#) latya3 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Köszönöm végignézem.
Következő: »»   244 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem