Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Inkább a B jelzésű a jobb, ha a hangfrekvenciás jelet szabályozod vele közvetlenül, mert az logarotmikus, ami jobban követi az emberi fül érzékelését. Ha áramvezérelt az előfokod (pl. LM1036N), akkor az A jelzésű a jobb. Persze, lehet A-t és B-t is használni mindkét helyen, csak nem fogod lineárisnak érzékelni a hangerő változását.
Szerk.: De 'Villám Will' szamóca is leírta a frankót, csak én lassú vagyok... ![]()
Értem. Nekem úgy rémlett, hogy már kötöttem így valamit, és nem volt semmi gond. Aztán lehet, hogy nem...
![]()
Értem. Akkor a müanyag kilőve.
![]() De viszont találtam a HEStore-on ilyen fémházas A jelzésüt, ami után az van irva hogy Logaritmikus. Most akkor ez hogyan van?? Teljesen megvagyok keveredve ezekkel a jelzésekkel. Hoppsz, most még egyszer elolvastam a hsz-od, és mindegyik gagyi. De nincs más választásom sajnos. Ezzekkel kell beérjem.
Köszi. Nincs előfokom. Csak a potik lesznek a végfokok elött. Keverőről lesz használva. ezek vannak csak sajna. Ninc smásik. Rendelni meg nemszeretnék, csak potit, többe lenne a posta. Megprobálom a fémházast, más választásom ugysincs.
![]()
Úgy hogy nincs kőbe vésve a gyártóknál a jelzésrendszer.
Aki akarja fordítva is jelölheti, sőt, van olyan aki rányomtatja, ill. belenyomja a lin, log jelzőt.
Ha keverőről használod, akkor potira sincs igazán szükség. Használj tárcsás kapcsolóra felépített csillapítókat, +6, +3, o, -3, -6, -9, -12 dB fokozatban, a keverő kimeneti szintjét amúgy is lehet szabályozni. Ha a 0 dB bemenőszintet 0.775 V, (szimm 1.55 V) ra választod, még szabványos is lehet. Igy megmenekülhetsz a rosz minőségű potik zajától, és kontakt hibáitól. Úgyis alkalmanként csak egyszer kell összeszintezni.
Vagy méregdrága ALPS-ot veszel, ami már egy középkategóriás poti. De már ebben is találkoztam hibással.
Az 1-2 ezres kategória pedig hiányzik a kereskedői palettáról. Az Alps felettiek pedig már majd a 20rugót súrolják. Ezek már a fanatikus "én minden alkatrésznek külön kihallom a hangját" építőknek valók.
Szia.
Szerintem kérdezed meg hapro-t. Ő már megépitette és a cikket is ő irta. Szerintem biztosan válszolni fog neked, és segit is ha kell. ![]() Üdv.
Ezek közül a műanyagházas a jobb. Sokkal drágább is nálunk. A fémházasba belemegy 2db porszem és már recseg is.
![]()
Köszi. A fémházast használtam fel. Remélem nemlesz gond vele, de ha mégis akkor pikk-pakk kicserélem és kész is.
![]()
Én is a műanyag házasra szavazok, az sokkal többet kibír a másiknál.
Sziasztok! Mi a véleményetek az http://www.hqelektronik.hu/info/hu/stk402-250.htmlről és az http://www.hqelektronik.hu/info/hu/stk402-270.htmlről? Esetleg épített már valaki erősítőt ilyen végfokkal? Lehet e használni az LM1036-os hangszín/hangerő szabályzót + a TL072-es alul áteresztőszűrőt hozzá?
Lehet használni, de én a helyedben ezekkel az STK-kal nem építenék semmit. Ezek mind utángyártottak, nem fogják sokáig húzni. Persze, a paramétereik jók, csak az a baj, hogy az eredetieknek. Ezek nem azok.
Szerk.: Nekem van három STK-s erősítőm, 4172II, 4151II, és 4142II, de azok mindegyik eredeti modul, ugyanis 80-as, 90-es évekbeli Hi-Fi berendezésekből lettek bontva (Akai, Samsung, Sony)
Értem.
![]()
Szerintem egy VF3-at megépíthetnél. Nagyon egyszerű, állítólag jó a hangja. Egy jobb sztereó ic árából kijön simán két panel.Bővebben: Link
Audionote-t árulo kereskedőnél láttam 800eurért is potit
Hát nem mondanám magam híres nagy audiofilnek, sőt.
VF2 végfok, HS280 falak, tisztán és határozottan hallani hogyha csak 4 ellenállásból felépített feszosztó van a jelben, vagy egy olcsó poti.
A gyűjteményemben találtam egy elég jót, bár ebből ha 3 csatornásat akarsz, akkor kéne egy 250-300VA-s trafó legalább. Csatoltam a doksikat.
Szerk.: Nem tudom, mekkora a trafód teljesítménye. Ekkora feszültséghez (+/-37VDC) meg nem nagyon van más ismert IC-s végfok, csak az STK-k, meg néhány LM. Az STK igazábol inkább modul, nem IC. Tranzisztorosból viszont bőven van választék, amihez jó ez a feszültség. Sajnos a TDA-k is maximum 25VDC-ig mennek az 50W körüli kategóriában, a TDA7294-nek pont jó a +/-37VDC, de az meg 100w-os. Három olyanhoz már kell egy izmos táp.
Ja igen, ez a cég aki 40milláér árul lemezjátszót! :eek2:
Nem tudom milyen teljesítményű a trafó mert kínaiul/japánul van ráírva minden. Az erősítő hátlapjára 2x80W volt írva. Szerintem először megépítem az STK-s változatot, utána kipróbálok valami más is.
Én soha többet nem építek stk-t. Ősszel belevágtam az stk 4241V (2x120w) végfokba. A panel minden jó és csak úgy magától elszálltak az ic-k. Szétszedtem mindkét stk-t és mind a kettő után gyártott kínai gagyi volt. Láttam már egy pár 20-25 éves stk ic-t belülről, hát tuti nem olyan mint ezek a mostaniak . 1 hetet bírtak aztán csatt. Dc a kimenetem pedig max 30w-ot vettem ki belőle. Nem éri meg már az stk.
Én most a vf2-őt építem meg a 60V-os változatot. Ne vesszen már kárba a 320VA-es toroid amit az előző (stk) végfokhoz tekercseltettem. Sokan mondják jó a Vf2, hát majd kíváncsi leszek. üdv.
Szia!
Én sem ajánlom a STK-t nekem is ugyan ez a tapasztalatom mint gleccser16 kollégának.
Ebben a postaköltség is benne van? Ha igen esetleg rendelnék néhányat
![]()
sziasztok , van egy DUAL5060 erösitö ,az a probléma hogy a hangerö poti elektroniku ,és egy alap hangon szolal meg ,hiába nyomogatom , nem müködik köszi .
Rád is vonatkozik a nagybetűs mondatkezdés, és az alapvető helyesírási szabályok betartása! szamóca
De emiatt ne az STK-t gyalázd, mert az igazi, eredeti STK-k igencsak jók. Nekem van szerencsém 3 db-ot birtokolni. Ha valamilyen módon hozzájutsz eredetihez, akkor megéri végfokot csinálni belőle, bár elég kényes jószágok.
Az utángyártott gagyikat meg nem is lehet STK-nak hívni... :no: Szerk.: hívjuk azokat KSTK-nak (Kínai STK)... ![]() Megjegyzem, én egyszer próbálkoztam utángyártottal, és én is úgy jártam mint Te és Directors kolléga. Pedig nem is én csináltam hozzá nyákot, hanem egy eredeti gyári panelbe raktam... ![]()
Ha 2x80W-os volt a végfokod, akkor valószínűleg megbírkózik a tápja 3 Natoinal-végfokkal, bár elég necces a dolog. 3x50wattig viszont tuti jó az a táp.
![]()
A gagyesz sötökák hosszabb életben tartása akkor lehetséges, ha jóval az ajánlott tápfesz adatok alatt maradsz. De ez sem garancia. Előfordul hogy az évekig jól működő áramkör egy napon kirak a kimenetre pár voltocskát. Ha nincs egyenfesz. védelem akkor gáz, mert ez fokozatosan napról napra, vagy ugrásszerűen eléri a féltápfesz. értékét, és nincs még 0Hz-től átvinni képes hangszóró sajnos.
Nekem vagy 8 éve üzemel +-45V-ról 4 Ohm-ra a szub, amiben két 4050-es van. De a magas szekciót hajtó 4044-esek már kétszer is elszálltak ez idő alatt. Ha újra megteszik, csere vöfö tú-ra. ![]()
Bocs hogy én is bele szólok, de tényleg az eredetiek nagyon jók az STK-ból 12éve épített STK-vágfok 4048
mai napig hibátlan. De azért azt fontos megjegyezni hogy minimum a gyári előírás szerinti szűrés és táp meg kell hogy legyen, és a kimenetet érdemes védeni. 2x56V helyett én is csak 2x60-ról járattam annak ellenére hogy eredeti. Mondjuk hangfal ami kibírná a folyamatos üzemet maximum kimenet felé, nagyon ritka! |
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...