Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   491 / 2499
(#) tatabike válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Inkább a B jelzésű a jobb, ha a hangfrekvenciás jelet szabályozod vele közvetlenül, mert az logarotmikus, ami jobban követi az emberi fül érzékelését. Ha áramvezérelt az előfokod (pl. LM1036N), akkor az A jelzésű a jobb. Persze, lehet A-t és B-t is használni mindkét helyen, csak nem fogod lineárisnak érzékelni a hangerő változását.
Szerk.: De 'Villám Will' szamóca is leírta a frankót, csak én lassú vagyok...
(#) tatabike válasza lapose hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Értem. Nekem úgy rémlett, hogy már kötöttem így valamit, és nem volt semmi gond. Aztán lehet, hogy nem...
(#) Robi85 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Értem. Akkor a müanyag kilőve.

De viszont találtam a HEStore-on ilyen fémházas A jelzésüt, ami után az van irva hogy Logaritmikus.

Most akkor ez hogyan van?? Teljesen megvagyok keveredve ezekkel a jelzésekkel.

Hoppsz, most még egyszer elolvastam a hsz-od, és mindegyik gagyi. De nincs más választásom sajnos. Ezzekkel kell beérjem.
(#) Robi85 válasza tatabike hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Köszi. Nincs előfokom. Csak a potik lesznek a végfokok elött. Keverőről lesz használva. ezek vannak csak sajna. Ninc smásik. Rendelni meg nemszeretnék, csak potit, többe lenne a posta. Megprobálom a fémházast, más választásom ugysincs.
(#) szamóca válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Úgy hogy nincs kőbe vésve a gyártóknál a jelzésrendszer.
Aki akarja fordítva is jelölheti, sőt, van olyan aki rányomtatja, ill. belenyomja a lin, log jelzőt.
(#) pucuka válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Ha keverőről használod, akkor potira sincs igazán szükség. Használj tárcsás kapcsolóra felépített csillapítókat, +6, +3, o, -3, -6, -9, -12 dB fokozatban, a keverő kimeneti szintjét amúgy is lehet szabályozni. Ha a 0 dB bemenőszintet 0.775 V, (szimm 1.55 V) ra választod, még szabványos is lehet. Igy megmenekülhetsz a rosz minőségű potik zajától, és kontakt hibáitól. Úgyis alkalmanként csak egyszer kell összeszintezni.
(#) szamóca válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Vagy méregdrága ALPS-ot veszel, ami már egy középkategóriás poti. De már ebben is találkoztam hibással.
Az 1-2 ezres kategória pedig hiányzik a kereskedői palettáról. Az Alps felettiek pedig már majd a 20rugót súrolják. Ezek már a fanatikus "én minden alkatrésznek külön kihallom a hangját" építőknek valók.
(#) hariboo hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Remélem,előbb-utóbb nekem is fogtok válaszolni..

Üdv!
(#) Robi85 válasza hariboo hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Szia.

Szerintem kérdezed meg hapro-t. Ő már megépitette és a cikket is ő irta. Szerintem biztosan válszolni fog neked, és segit is ha kell.

Üdv.
(#) hariboo hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Okés!
Kössz!
(#) Mayan válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Ezek közül a műanyagházas a jobb. Sokkal drágább is nálunk. A fémházasba belemegy 2db porszem és már recseg is. A műa. legalább zárt, nekem azzal jobb tapasztalataim vannak.
(#) Robi85 válasza Mayan hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Köszi. A fémházast használtam fel. Remélem nemlesz gond vele, de ha mégis akkor pikk-pakk kicserélem és kész is.
(#) Tomi20 válasza Mayan hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Én is a műanyag házasra szavazok, az sokkal többet kibír a másiknál.
(#) doomkiller hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Sziasztok! Mi a véleményetek az http://www.hqelektronik.hu/info/hu/stk402-250.htmlről és az http://www.hqelektronik.hu/info/hu/stk402-270.htmlről? Esetleg épített már valaki erősítőt ilyen végfokkal? Lehet e használni az LM1036-os hangszín/hangerő szabályzót + a TL072-es alul áteresztőszűrőt hozzá?
(#) tatabike válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Lehet használni, de én a helyedben ezekkel az STK-kal nem építenék semmit. Ezek mind utángyártottak, nem fogják sokáig húzni. Persze, a paramétereik jók, csak az a baj, hogy az eredetieknek. Ezek nem azok.
Szerk.: Nekem van három STK-s erősítőm, 4172II, 4151II, és 4142II, de azok mindegyik eredeti modul, ugyanis 80-as, 90-es évekbeli Hi-Fi berendezésekből lettek bontva (Akai, Samsung, Sony)
(#) doomkiller válasza tatabike hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Értem. Milyen erősítőt tudnál ajánlani? Ami körülbelül ezen a szinten van, és vagy 3x 30-50W-ot tud? Valami IC-s megoldás kéne mert egy tranzisztoros erősítőt még nem igen merek megépíteni. Van itthon 1 trafóm+egyenirányitórész amit egy régi SONY erősítőből bontottam egyenirányítva pufferelve +-37voltot ad le, a trafón van segédtáp is egyenirányítva +-11,7 Voltot ad le. Ezt szeretném használni erősítő tápnak.
(#) petemazi válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szerintem egy VF3-at megépíthetnél. Nagyon egyszerű, állítólag jó a hangja. Egy jobb sztereó ic árából kijön simán két panel.Bővebben: Link
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Audionote-t árulo kereskedőnél láttam 800eurért is potit
(#) petemazi válasza szamóca hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Hát nem mondanám magam híres nagy audiofilnek, sőt.
VF2 végfok, HS280 falak, tisztán és határozottan hallani hogyha csak 4 ellenállásból felépített feszosztó van a jelben, vagy egy olcsó poti.
(#) tatabike válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
A gyűjteményemben találtam egy elég jót, bár ebből ha 3 csatornásat akarsz, akkor kéne egy 250-300VA-s trafó legalább. Csatoltam a doksikat.
Szerk.: Nem tudom, mekkora a trafód teljesítménye. Ekkora feszültséghez (+/-37VDC) meg nem nagyon van más ismert IC-s végfok, csak az STK-k, meg néhány LM. Az STK igazábol inkább modul, nem IC. Tranzisztorosból viszont bőven van választék, amihez jó ez a feszültség. Sajnos a TDA-k is maximum 25VDC-ig mennek az 50W körüli kategóriában, a TDA7294-nek pont jó a +/-37VDC, de az meg 100w-os. Három olyanhoz már kell egy izmos táp.
(#) szamóca válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Ja igen, ez a cég aki 40milláér árul lemezjátszót! :eek2:
(#) doomkiller hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Nem tudom milyen teljesítményű a trafó mert kínaiul/japánul van ráírva minden. Az erősítő hátlapjára 2x80W volt írva. Szerintem először megépítem az STK-s változatot, utána kipróbálok valami más is.
(#) gleccser16 hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Én soha többet nem építek stk-t. Ősszel belevágtam az stk 4241V (2x120w) végfokba. A panel minden jó és csak úgy magától elszálltak az ic-k. Szétszedtem mindkét stk-t és mind a kettő után gyártott kínai gagyi volt. Láttam már egy pár 20-25 éves stk ic-t belülről, hát tuti nem olyan mint ezek a mostaniak . 1 hetet bírtak aztán csatt. Dc a kimenetem pedig max 30w-ot vettem ki belőle. Nem éri meg már az stk.
Én most a vf2-őt építem meg a 60V-os változatot. Ne vesszen már kárba a 320VA-es toroid amit az előző (stk) végfokhoz tekercseltettem. Sokan mondják jó a Vf2, hát majd kíváncsi leszek.

üdv.
(#) Directors válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia!

Én sem ajánlom a STK-t nekem is ugyan ez a tapasztalatom mint gleccser16 kollégának.
(#) Bassmester válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ebben a postaköltség is benne van? Ha igen esetleg rendelnék néhányat
(#) bihari laci hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
sziasztok , van egy DUAL5060 erösitö ,az a probléma hogy a hangerö poti elektroniku ,és egy alap hangon szolal meg ,hiába nyomogatom , nem müködik köszi .

Rád is vonatkozik a nagybetűs mondatkezdés, és az alapvető helyesírási szabályok betartása!
szamóca
(#) tatabike válasza gleccser16 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
De emiatt ne az STK-t gyalázd, mert az igazi, eredeti STK-k igencsak jók. Nekem van szerencsém 3 db-ot birtokolni. Ha valamilyen módon hozzájutsz eredetihez, akkor megéri végfokot csinálni belőle, bár elég kényes jószágok.
Az utángyártott gagyikat meg nem is lehet STK-nak hívni... :no:
Szerk.: hívjuk azokat KSTK-nak (Kínai STK)...
Megjegyzem, én egyszer próbálkoztam utángyártottal, és én is úgy jártam mint Te és Directors kolléga. Pedig nem is én csináltam hozzá nyákot, hanem egy eredeti gyári panelbe raktam...
(#) tatabike válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ha 2x80W-os volt a végfokod, akkor valószínűleg megbírkózik a tápja 3 Natoinal-végfokkal, bár elég necces a dolog. 3x50wattig viszont tuti jó az a táp.
(#) szamóca válasza tatabike hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
A gagyesz sötökák hosszabb életben tartása akkor lehetséges, ha jóval az ajánlott tápfesz adatok alatt maradsz. De ez sem garancia. Előfordul hogy az évekig jól működő áramkör egy napon kirak a kimenetre pár voltocskát. Ha nincs egyenfesz. védelem akkor gáz, mert ez fokozatosan napról napra, vagy ugrásszerűen eléri a féltápfesz. értékét, és nincs még 0Hz-től átvinni képes hangszóró sajnos.
Nekem vagy 8 éve üzemel +-45V-ról 4 Ohm-ra a szub, amiben két 4050-es van. De a magas szekciót hajtó 4044-esek már kétszer is elszálltak ez idő alatt. Ha újra megteszik, csere vöfö tú-ra.
(#) J-O-E válasza szamóca hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Bocs hogy én is bele szólok, de tényleg az eredetiek nagyon jók az STK-ból 12éve épített STK-vágfok 4048
mai napig hibátlan. De azért azt fontos megjegyezni hogy minimum a gyári előírás szerinti szűrés és táp meg kell hogy legyen, és a kimenetet érdemes védeni. 2x56V helyett én is csak 2x60-ról járattam annak ellenére hogy eredeti. Mondjuk hangfal ami kibírná a folyamatos üzemet maximum kimenet felé, nagyon ritka!
Következő: »»   491 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem